Avsnitt
-
Är han ett hot mot demokratin? Dessutom: Malin Ekman om installationen. Svensk gängkriminell mördad i Turkiet. Medaljer från sommarens OS i Paris vittrar sönder. Programledare: Staffan Dopping.
-
S förslag på nytt partiprogram leder tillbaka till arbetarrörelsens rötter. Det är inte pridetågen som är problemet för samhällsgemenskapen, det är orättvisorna, menar Johan Sjölander, chef för tankesmedjan Tiden i en replik till Per Ewert.
Inläsare: Staffan Dopping -
Saknas det avsnitt?
-
Reportage från Washington DC. Gisslan-överlämnandet var en PR-händelse för Hamas, enligt palestinsk expert. Pilot brändes ihjäl i bur – IS-svensk misstänks. Strandskyddet luckras upp. Programledare: Magnus Thorén.
-
Autogynefili innebär en tendens hos vissa män att bli sexuellt attraherade, eller rent av förälskade, i sig själva som kvinnor. Läkaren och psykiatern Erik W. Larsson intervjuar psykologen J. Michael Bailey om olika former av transsexualitet.
Inläsare: Staffan Dopping -
Stämmer det att woketrenden är på nedåtgående? Kvartals Henrik Höjer har räknat på det.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Lisa dos Santos, Anna-Karin Wyndhamn och Torbjörn Hållö under ledning av Magnus Thorén. Är vapenvilan i Gaza Donald Trumps förtjänst? Nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm KU-anmäls av Vänsterpartiet, segrade aktivismen över filmkonsten på Guldbaggegalan i SVT, har bruket av adhd-diagnoser börjat löpa amok inom Barn- och ungdomspsykiatrin och är ökade möjligheter att ta passet från gängledare ett effektivt grepp i kampen mot brottsligheten?
-
Poddaren och debattören Omar Makram intervjuas av Jörgen Huitfeldt. När han först kom till Sverige var han en sekulär liberal som hittat hem. Efter över tio år här har Omar Makram delvis tänkt om: I vissa avseenden har den antiauktoritära och frihetliga pendeln sväng för långt på ett sätt som får samhället att fungera dåligt. Och konsekvensen av att vi öppnat för stor invandring från länder där värderingarna ser helt annorlunda ut är att Sverige också behöver bli lite mer som Mellanöstern, tror han.
-
Hälften av de människor som förslavades från Afrika är bortglömda. Det är en av många förvånande upptäckter man kan göra om man börjar titta närmare på forskningen om slaveriets historia, skriver journalisten Håkan Lindgren.
Inläsare: Staffan Dopping -
Israel anklagar Hamas för att backa från avtalet. Hamas är krossat, enligt terrorforskare. Bolagsverkets nya regler upprör företagare. Joe Bidens farväl – varnar för det “techindustriella komplexet”. Programledare: Staffan Dopping.
-
Den 20 januari svärs Donald Trump in för sin andra presidentperiod. Han tar över en ekonomi som är i oväntat gott skick med historiskt låg arbetslöshet, en inflation i schack och en period av glädjeyra på börsen. Hur kommer den nygamle presidentens agenda att påverka USA:s ekonomi?
Inläsare: Staffan Dopping -
Socialdemokraterna säger nej. Koranbrännarna kan dömas för hets mot folkgrupp. Polisjakt i Stockholm efter knivdåd vid skola. Sydkoreas president barrikaderade sig i palatset, nu är han gripen. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Flerspråkighet är ett effektivt verktyg för att vässa våra hjärnor och få ekonomin att växa. Men att vara flerspråkig i Sverige kan fortfarande vara en ensam upplevelse, särskilt när debatten alltmer vänder i assimileringens riktning, skriver författaren Katarzyna Tubylewicz.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Före detta IDF-talesperson kommenterar i Kvartal Idag. Så vill regeringen göra det svårare att bli svensk medborgare. Stående ovationer vid politiserade Guldbaggegalan. Fler oskyddade trafikanter omkom i vägtrafiken förra året. Programledare: Staffan Dopping.
-
Fallet da Costa är en rejäl fläck på det svenska rättssamhällets baner. Läkarna har visserligen fått sin upprättelse hos den instans som bär det största ansvaret för deras öde – medierna. Men hur ska rättsväsendet reparera den brist på professionalism och integritet som fallet avslöjat?
Av Jörgen Huitfeldt
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Intervju med ex-löjtnant som utbildar ukrainska soldater vid fronten. Trumps utspel kan tämja Kinas expansion på Grönland. De lurade äldre på 12 miljoner kronor – åtalas nu. Har belgarna rätt i att svenskar äter julgranar? Programledare: Magnus Thorén.
-
Ufo-frågan har länge varit ett fält för vidlyftiga spekulationer och konspirationsteorier. Men nu går vi mot ett sakligare förhållningssätt till de observationer i skyn som vi inte kan förklara, skriver författaren Patrik Stigsson.
Inläsare: Magnus Thorén -
Den engelska filosofen Miranda Frickers syn på rättvisa är på väg att revolutionera västvärldens tänkande. Varje dag publiceras över ett dussin böcker och artiklar om ”epistemisk rättvisa”.
Denna del i artikelserien Idéerna som skakar världen är skriven av filosofiprofessorn Fredrik Svenaeus.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Lasse Stjernkvist, Ashkan Fardost och Catarina Starfelt under ledning av Staffan Dopping. Menar Donald Trump allvar med sitt utspel om att ta över Grönland? Kjell-Olof Feldt var finansministern som var vresig och folkkär på samma gång. Gårdsförsäljning av alkohol redan i sommar gör socialministern på gott humör. Och Facebookägaren Mark Zuckerberg gör en kappvändning, igen, och finner nu att faktakontroll ligger farligt nära censur.
-
Statsvetaren och seniora forskaren Gunilla Herolf intervjuas av Magnus Thorén. Trumpismens återkomst, Rysslands krig i Ukraina och Kinas hot mot våra jobb och industrier brukar beskrivas som ödesfrågor för EU. Men enligt Gunilla Herolf är en ännu viktigare fråga hur unionen ska kunna fortsätta växa med nya medlemmar som Georgien, Moldavien och Ukraina. Varför ser hon ett växande EU som en ödesfråga för vår framtida säkerhet? Vad skulle Sverige egentligen vinna på det och hur ser hon på risken att länder som Nordmakedonien, Albanien och Serbien snarare skulle innebära mer korruption och ökat ryskt inflytande än välstånd och säkerhet?
-
Den italienska fascismen dog inte ut fullständigt 1945. Redan 1946 bildades ett nyfascistiskt parti med inspiration från Mussolinitiden. Partiets inställning till antisemitismen gick hand i hand med synen på staten Israel.
Men sexdagarskriget 1967 innebar en förändring. 2002 bad partiet i ett historiskt tal om ursäkt för den antijudiska politiken i Mussolinis Italien, skriver bokaktuelle författaren Anders Carlberg.
Inläsare: Staffan Dopping - Visa fler