Avsnitt
-
Camilla Gjerde är statsvetaren, vinskribenten och författaren som med cykel och tåg rest runt i Europa och besökt miljöhjältar i vinvärlden. Sara Emilia möter henne i ett samtal om hållbarhetsarbete bland italienska vinmakare, om hennes senaste bok ”Natural trailblazers” och om hur innovationer som vin på burk tas emot i ett land med djupt rotade traditioner.
-
Som barn fick han uppleva friheten på den vackra landsbygden vid Gardasjön. Nu vill han ge tillbaka till naturen genom hållbar druvodling. Möt Enrico di Martino på Cascina Belmonte – en vinmakare med ett högre syfte.
-
Saknas det avsnitt?
-
Italienska bubblor som utmanar allt du vet! I dagens avsnitt tar Åsa oss med till Alta Langa i Piemonte, hem till Enrico Serafino – gården som kombinerar tradition med nytänkande för att skapa bubbel i världsklass. Vad gör dessa mousserande viner så unika? Och varför har du kanske aldrig hört talas om dem? Dags att upptäcka Piemontes bäst bevarade hemlighet. Lyssna nu!
-
Så maxar du vinbudgeten när champagnebegäret krockar med elräkningen och suget efter Barolo svämmar över – men bensintanken är tom. Vi guidar dig till fyndvinerna som lyxar till livet under årets tråkigaste månader.
Höjdpunkten? När Sara Emilia drar fram en vällagrad Brunello från vinkällaren och serverar den till korv med bröd (och kallar det ”en superkombo”). Sarah kontrar med sitt bästa budgetknep för att känna sig rik (på bekostnad av sina vänner). Dessutom får du ett alternativ till gåslever som känns både rimligt och rätt. och serverar den till korv med bröd (och kallar det ”en superkombo”). Sarah kontrar med sitt bästa budgetknep för att känna sig rik (på bekostnad av sina vänner). Dessutom får du ett alternativ till gåslever som känns både rimligt och rätt. -
Vinmakaren Leonardo Bussoletti har banat väg för att visa en ny sida av Umbriens viner. Han har varit en föregångare i förnyelsen av cilegiolo, en traditionell druvsort som han beskriver som ”aristokratisk och lantlig”– enkel och elegant på samma gång. Hör Leonardo berätta om sin kärlek till sitt ursprung och sin resa inom vinets värld.
-
Från norr till söder, på ko, får- och getmjölk, färsk och lagrad. I det här avsnittet fokuserar vi helt och hållet på Italiens underbara ostar. Sarah tipsar om ost i matlagning, Åsa berättar om näringsvärdet i ost, och Sara Emilia nördar ner sig i hur ost används I det italienska språket. Du får också naturtrogna exempel på olika djurläten och får veta vem som är Sveriges motsvarighet till Boccaccio. Buon ascolto!
-
De flesta vet att olivolja är nyttigt. Men varför? Det här avsnittet är en lovsång till en produkt som vi tycker är en livsnödvändighet. Du får veta allt om skillnaden mellan bra och dålig olja, olivoljans betydelse genom historien, gammalt skrock, huskurer, användning i köket och hur man provar olivolja som ett proffs. Dessutom: vilken är italienarnas motsvarighet till tunnbrödsrulle, och vad betyder det om man drömmer om olivolja?
-
Medelhavskosten anses vara den hälsosammaste i världen, och tillhör UNESCO:s kulturarv. Här berättar vi allt om vad medelhavsdieten egentligen innebär - vilket är långt mer än bara vad vi stoppar i oss - och hur den påverkar vårt mående. Du får också tips på en hel meny i italiensk medelhavsstil. Buon appetito!
-
I det här avsnittet får du lära sig allt om den italienska konsten att ge komplimanger. Men också mycket annat. Som till exempel hur det gick när Sarah använde italienska förförelsekonster i Sverige, hur det egentligen står till med Jonathan Unges italienar-komplex och varför det kan vara smickrande att få höra att man ser glåmig och trött ut. Dessutom – vad är det som är så självförtronde-boostande med italienska byggarbetsplatser och varför vill Sara Emilia ha Zygmunt Bauman sittandes i sitt vardagsrum?
-
Möt Mitja Sirk, en ung talangfull vinmakare i Friuli. Han har trots sin unga ålder varit med länge i vinets värld, för redan som 11-åring fick han en amfora och druvor av självaste Josko Gravner. Hör Mitjas berättelse om livet och vinmakning i Italiens nordöstra hörn.
-
Sara Emilia möter Leopardo Felici, som tillsammans med sin familj driver vingården Andrea Felici i Le Marche i centrala Italien. Här, i områdets speciella mikroklimat, ger druvan verdicchio eleganta och komplexa vita viner. Hör Leo berätta om ”världens bästa gröna druva”, familjens vinodlingsfilosofi, maten som passar till vinerna och – inte minst - alla skäl att besöka Le Marche.
-
Ta med dig ditt torraste gamla bröd och följ med Sarah in i köket. I det här avsnittet lär hon dig allt du behöver veta om den toskanska brödsalladen Panzanella.
-
Följ med oss i ett samtal om det vackra italienska språket. Hur lärde vi oss italienska och vilka är våra favoritord? Vilka felsägningar skäms vi mest över och vem är mest "furba" av oss tre?
-
Sara Emilia träffar Giovanni Angeli, vinmakare hos Massolino i Serralunga d'Alba, Piemonte. Massolino är en historisk Barolo-producent som sedan några år tillbaka även producerar Barbaresco. Lyssna till Giovannis tankar om de förändringar, på gott och ont, som har skett i Langhe under de senaste decennierna. Och hur mycket sanning ligger det egentligen i myten om Barbaresco som den mer delikata, ”kvinnliga” versionen av Barolo?
-
I det här avsnittet träffar Sara Emilia vinmakerskan Nicoletta Bocca från San Fereolo i Dogliani, Piemonte. Lyssna på historien om Nicolettas resa från modevärlden i Milano till en övergiven vingård i en mindre turistisk del av Langhe. Det handlar om kärleken till en plats och en druva, om konsten att vara lyhörd, om mänskligt ego och vinvärldens besatthet av att bedöma. Det handlar om vin, men så mycket mer.
-
I det här avsnittet får du lära dig allt du behöver veta om risotto - från ursprung och rätt rissort till vilken risotto du bör undvika att beställa när du är på dejt. Välkommen in i köket!
-
I det här avsnittet berättar Sarah, Åsa och Sara Emilia om italienskt rosévin – vino rosato, eller vino rosa – en vinstil som går tillbaka ända till romartiden. Lär dig om italienska roséregioner, stilar, nyanser, tillverkningssätt och fina matkombinationer.
-
Hur kommer det sig att italienska män inte vill flytta hemifrån? Och hur ligger det egentligen till med lokalpatriotismen i Italien? I det här avsnittet dyker vi ned i samhällsfenomenet ”bamboccioni” eller ”mammoni” samt förklarar likheten mellan italienska män och italienska druvor.
-
Möt Francesco Ricasoli från Castello di Brolio i Chianti Classico som berättar om resan från medeltid till framtid.
-
Följ med Sarah in i köket när hon lagar denna smakrika bön- och brödgryta till hela kvarteret.
- Visa fler