Avsnitt
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer tar sig an det känsliga ämnet vikt. Å ena sidan har vi smalhetshets, ätstörningar och pojkar och flickor som svälter sig. Å andra sidan godisberg, barnfetma, modedieter och diabetesmedicin som erbjuder snabba viktlösningar. Hur ska man se klart i den här djungeln utan skam- och skuldbeläggande? Programledarna diskuterar med Linda Engström Ruud, forskare vid sektionen för fysiologi vid Göteborgs universitet.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer gräver ner sig i ämnet mord. Är det sant att fler män är mördare än kvinnor? Och hur vanligt är det egentligen med seriemördare? Fascinationen för mord verkar vara utbredd. Vi översvämmas av tv-serier, True crime-poddar, dokumentärer och tidningsrubriker. Men vad är sant och falskt? Kan alla döda någon? Och vad driver egentligen en mördare? Programledarduon diskuterar tillsammans med Sara Skott, docent och ämnesföreträdare i kriminologi vid Mittuniversitet.
-
Saknas det avsnitt?
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer belyser och prisar det kvinnliga könet. Är klitoris den enda kroppsdelen som enbart är till för njutning? Blir slidan torrare med åren? Programledarna bjuder på sina egna förlossningsberättelser och den auktoriserade sexologen och socionomen Hanna Bylund berättar historien om hur klitoris upptäcktes, tappades bort och sedan hittades igen!
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer undersöker fakta och myter om det manliga könsorganet. De tar reda på varför idealet om ett stort manligt könsorgan blivit så utbrett, och kopplingen mellan det manliga könsorganet och en japansk fingerstudie. Förutom programledarnas egen expertis så är även den auktoriserade sexologen och socionomen Hanna Bylund med och svarar på frågor.
-
Bär råttor på farliga sjukdomar? Och hur snabbt förökar de sig egentligen? Tanken på att råttor sägs ha varit orsaken till pesten och att de skulle kunna ta sig in i våra hem genom toaletten får nog många att känna ett visst mått av äckel. Men stämmer verkligen påståendena? Eller är det dags att se på råttor i ett nytt ljus? Allt det här diskuterar programledarduon tillsammans med Frauke Ecke, professor i ekologi vid Helsingfors universitet samt lektor vid SLU med specialintresse för gnagare.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer diskuterar livet efter skilsmässan. Är det skadligt för barnen med varannan vecka? Har företeelsen blivit vanligare? Och måste föräldrarna verkligen kunna kommunicera med varandra? Varannan vecka är ett fenomen som idag blivit så vanligt att det har en egen förkortning på dejting-apparna. Samtidigt lever bilden kvar av att det på något vis är ett misslyckande att behöva leva varannan-vecka-liv. Programledarduon diskuterar ämnet tillsammans med Maria Farm, psykolog och kbt-terapeut som skrivit böcker om just varannan vecka.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer skärskådar fenomenet svartsjuka. Svartsjuka porträtteras ofta som en av våra fulaste känslor; skamlig, mörk och destruktiv. Men kan svartsjuka ibland innebära något bra? Och vad är egentligen skillnaden mellan svartsjuka och avundsjuka? Allt det här diskuterar vår programledarduo tillsammans med Björn Hedensjö, psykolog, författare och poddare.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer djupdyker ner i diagnosen autism. Vad är sant och vad är falskt när det gäller den här förhållandevis vanliga men ändå mytomspunna diagnosen? Beror autism på föräldrarnas uppfostran? Har personer med autism svårare att förstå människor känslor? Och hur hänger specialintressen, som exempelvis tågtidtabeller, samman med autism? Allt det här diskuterar vår programledarduo tillsammans med Sebastian Lundström, legitimerad psykolog och docent i barn- och ungdomspsykiatri.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer skärskådar fenomenet sekter. Sekter är ett av våra mest skrämmande, fascinerande och komplexa fenomen. Antalet dokumentärer, tv-serier, böcker och googlingar i ämnet är många. Samtidigt är mytbildningen runt sekter stor. För vad krävs egentligen för att något ska kallas sekt? Vilka sorts individer går med i sekter? Och vad är det som styr sektledarnas beteende? Programledarduon diskuterar med Håkan Järvå, psykolog med specialisering på radikalisering, sekterism och extremism.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer dissekerar bipolaritet. Stämmer det att bipolär sjukdom är ärftligt? Löper bipolära högre risk att dö i förtid? Bipolaritet är en diagnos och ett sjukdomstillstånd som funnits beskrivet ända sedan Hippokrates tid 400 år f.Kr. Samtidigt är det också en sjukdom som är omgärdad av en rad missförstånd, okunskap och fördomar. Jenny och Mia diskuterar med Erik Smedler, ST-läkare i psykiatri, vad som är sant och falskt när det kommer till diagnosen bipolaritet.
-
Jenny Jägerfeld och Mia Skäringer djupdyker ner i medelåldern som är omgiven av en rad föreställningar. En medelålderskris kanske låter patetisk och medelåldern är väl inte den period i livet som beskrivs som roligast, sexigast eller mest utvecklande. Samtidigt lever vi idag allt längre vilket gör att medelåldern kanske inte längre är det den varit? Och hur ligger det till med det där om att 70 är det nya 50?
-
Svarta hål är ett av astronomins mest mystiska, svårbegripliga och samtidigt hårresande fenomen. Vad är ens ett svart hål? Hur farligt är det? Och vad skulle hända om en människa föll in i ett? Allt detta tar våra programledare reda på tillsammans med Jonas Enander, doktor i fysik, forskningskommunikatör samt författare till boken Mörkret och människan - om svarta hål och vår plats på jorden.
-
AI är kanske ett av vår samtids mest fascinerande, avgörande och skrämmande fenomen. Men vad är egentligen artificiell intelligens? Hur stor är sannolikheten att mänskligheten utmanövreras av AI och hur rädda bör vi egentligen vara? Allt detta diskuterar våra programledare på djupet. Till sin hjälp har de Olle Häggström, professor i tillämpad matematik på Chalmers samt Karim Jebari, filosof och verksam vid institutet för framtidsstudier.
-
Fyllesjuka, blyhatt, skallebank, betongkeps, bakis och skakis. Kärt, eller okärt barn, har många namn. Att vara bakfull är för de allra flesta en rätt obehaglig upplevelse, och kanske just därför är tillståndet, och vad man kan göra för att undvika det, omgärdat av en lång rad myter och föreställningar. I det här programmet går programledarna till botten med vad som är sant och falskt i djungeln av lumparhistorier, kvacksalveri och huskurer. Till sin hjälp har de Sven Andreasson, professor emeritus vid institutionen för global hälsa på Karolinska Institutet samt alkoholläkare vid Beroendecenter.
-
Jenny Jägerfeld och Eric Stern undersöker människans kreativitet. Kreativitet är ett välanvänt begrepp i vår samtid och vi uppmanas hitta kreativa lösningar på det mesta. Det finns gott om kurser, böcker och föreläsningar i ämnet. Men vad är kreativitet? Kan alla lära sig att vara kreativa? Hänger kreativitet och galenskap ihop? Programledarna går till botten i ämnet med hjälp av Leif Denti, filosofie doktor i psykologi och forskare i innovationspsykologi.
-
Jenny Jägerfeld och Eric Stern synar ett av våra mest älskade djur: hästen. Den är ett av människans tidigaste nyttodjur som har hjälpt oss i vardagen men numera mer är ett älskat sällskapsdjur. Vad är egentligen sant och falskt när det kommer till vår föreställning om hästar? Finns det människor som kan tala med hästar? Programledarna djupdyker i ämnet tillsammans med Petra Andersson som är forskare i praktisk filosofi och har forskat om hästvälfärd samt Paulina Lundberg, etolog.
-
Jenny Jägerfeld och Eric Stern inspekterar vår närmaste granne i rymden: månen. Har månlandningen verkligen ägt rum? Och påverkar månens olika faser vårt mående? Historiskt sett har månen styrt alltifrån kalendrar till skördar, men den har också varit föremål för myter och föreställningar. Men vad är egentligen sant och falskt i djungeln av saga, myt och verklighet? Eric Stempels som är astronom och forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet hjälper till att reda ut frågetecknen.
-
Jenny Jägerfeld och Eric Stern skärskådar fenomenet blyghet. Är blyghet detsamma som att vara introvert? Är det alltid så att blyga människor ogillar att stå i centrum? Det sägs att vi lever i en extrovert tid där det premieras att vara social och ta för sig. Men vad händer med alla de som uppfattas eller ser sig själva som blyga? Måste man komma över blyghet eller finns det fördelar med att vara blyg? Programledarna reder ut det här tillsammans med Tomas Furmark, professor i klinisk psykologi.
-
Delfinen är ett av våra mest mytomspunna och älskade djur. Vi ser dem i delfinshower och i tv-serier och vi charmas av deras till synes leende uppsyn. Forskningen har visat att de har avancerade sociala relationer och till och med namn på varandra, men det finns även en mörkare sida. Jenny Jägerfeld och Eric Stern djupdyker bland delfinerna. Till sin hjälp har de Tom Arnbom, docent i ekologi, master i kaskeloternas sociala beteende och doktor i sjöelefanter.
-
Jenny Jägerfeld och Eric Stern skärskådar träden. Är det sant att man kan avgöra på årsringarna hur gammalt ett träd är? Mår människor bra av att krama träd och är det egentligen sant att det blir färre och färre träd? Träd har varit viktiga för människans utveckling, både som mytologiska väsen och som byggmaterial och energikälla i vår vardag. Så vad är egentligen sant och falskt när det kommer till träden? Programledarna och Hjalmar Laudon, professor vid institutionen för skogens ekologi och skötsel, reder ut begreppen.
- Visa fler