Avsnitt
-
ÄNTLIGEN är vi tillbaka!
Som vi har längtat att få ses igen och bara sitta ner tillsammans och prata vin...
Vi kickar igång återkomsten med att köra ett avsnitt med ett gäng frågor som Erik och ni lyssnare har samlat på er.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr 95120 Stars in the Dark Syrah, Cape Aghulas, Sydafrika
Art nr 70521 The Butcher Pinot Noir, Burgenland, Österrike
-
Det är dags igen att ge oss i kast med mat och vin i kombination och den här gången har vi tagit hjälp av er lyssnare. Ni har ställt frågor och vi svarar på era funderingar om hur man kombinerar rätter med viner.
Vinet som provas i avsnittet:
Art nr 72530 Gérard Bertrand Cigalus Blanc, Languedoc-Roussillon, Frankrike
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
I det här avsnittet dyker vi ner lite djupare och studerar fatlagring av vin. Vilka faktorer är det som gör skillnad vid fatlagring av vin och vad ger faten för karaktär till vinerna egentligen? Lite nördigt, men förhoppningsvis även lite underhållande. Trevlig lyssning!
Vinerna som provas i avsnittet:
6447 Ch Ste Michelle Chardonnay, Washington, USA
53853 Faustino I Gran Reserva, Rioja, Spanien
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi reser till the land down under och ger oss i kast med vinerna från Australien. Hur ser vinscenen ut i landet egentligen och vad mer hittar man än Shiraz?
Det blir en tur genom några av Australiens mest framstående vinregioner och en titt på vilka viner som produceras här. Cheers mate!
Viner som provas i avsnittet:
93102 Jim Barry Lodge Hill Riesling, Clare Valley
Gemtree Organic Shiraz, McLaren Vale
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen dags att fördjupa oss i Österrike! Landet som vi lyfte fram redan i första avsnittet har det äntligen blivit dags för att utforska. Hur är det egentligen i Österrike, vad finns det för andra viner än Grüner och Riesling? Vad var det för skandal som skedde i mitten av 80-talet och vad fick den för effekter på vinernas utveckling idag? Det och mycket mer handlar avsnittet om.
Vinerna som provas i avsnittet:
92902 Meinklang Grüner Veltliner Knusprig
2581 Leth Riesling Selection
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har blivit dags att dyka ner i aristokratins högborg, tillika vinvärldens kanske mest konservativa vinregion - Bordeaux. Men frågan är, är det verkligen lika konservativt som man tror? Det sker förändringar hela tiden i vinvärlden och så är även fallet i världens största ursprung för Fine Wines.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr 90629 Ch Rahoul Graves Blanc
Art nr 3083 Ch La Tour de By Médoc Rouge
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi får in så mycket frågor och funderingar från er härliga lyssnare varje vecka. Därför har vi gjort ett litet uppsamligsavsnitt där vi går igenom de frågor som ni undrat mest över. Hur gör man för att maximera sin njutning? Vad har Fredrik för tips på vin att lägga ner i källaren och hur är det egentligen med burkviner? Det och mycket mer behandlar vi i det här avsnittet.
Vinerna som provas i avsnittet:
2010 Broglia Gavi, Piemonte, Italien (privat flaska)
Art nr 70521 The Butcher Pinot Noir, Burgenland, Österrike
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet lyfter vi på huven på det svenska alkoholmonopolet och utforskar hur det funkar. Hur kommer det sig att vi har ett monopol på alkohol från början och hur stor andel Bag in Box köper vi svenskar egentligen? Det och mycket mer tar vi upp i det här avsnittet.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr 7613 Julia & Navites Cava Organic Semi Seco
Art nr 2300 Villa Antinori Rosso Toscana IGT
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Häng med oss i ett nytt härligt avsnitt där vi fördjupar oss i vinerna från Rhône. Vad skiljer en Côtes du Rhône från Châteauneuf-du-Pape? Vad har påven med vinerna härifrån att göra och står det något om utomjordingar i vinlagen? Det och mycket mer berör vi i avsnittet.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr 2800 Delas Les Launes Crozes Hermitage
Art nr 2811 Mont Redon Châteauneuf du Pape
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ni har röstat och vi har lyssnat! Det mest efterfrågade ämnet ni lyssnare vill höra mer om är Chenin Blanc. Vi fördjupar oss i den här dynamiska druvsorten och tittar närmre på dess ursprung, användningsområden och smakprofil. Utan att avslöja för mycket säger vi: the hype is real!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi är tillbaka i Portugal igen men den här gången fördjupar vi oss i portvinets värld. Det blir premiär för Erik att dricka port och man kan fråga sig om han gillar det bättre än sherry?
Vinerna som provas i avsnittet:
8045 Graham's Six Grapes Ruby Port
8396 Dow's 10 yrs Tawny Port
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu är det dags för ytterligare ett bonusavsnitt och den här gången inför nyårsafton. Vi har den stora glädjen att välkomna matkreatören, kokboksförfattaren, TV-kocken och decenniets mästerkock - Cataring König som gäst. Vi får handfasta tips av Catarina om matlagning och hur man planerar sin nyårsmeny samt att vi som vanligt fokuserar på mat och vin i kombination.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr. 7536 Pol Roger Vintage 2016, Champagne, Frankrike
Art nr. 2262 La Bastide Blanche 2020, Bandol, Frankrike
Gott Nytt År!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad har vinet för roll på julbordet? Är det bara öl och snaps som gäller, eller kan man få in ett glas vin mellan rätterna? Det kan man absolut och det är precis vad det här avsnittet handlar om. Vi passar även på att önska en GOD JUL!
Vinerna som provas i avsnittet:
Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken, Mosel, Tyskland (privat flaska)
Art nr. 94010 Grosjean Gamay, Valle d'Aosta, Italien
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Kattkiss på en krusbärsbuske" - ett uttryck som en del kanske känner till om Sauvignon Blanc? Stämmer det? Är det schysst sagt? Ja, det pratas det om i avsnittet tillsammans med vilka regioner man ska leta upp och vad man ska äta till vinerna. Den som lyssnar får veta.
Viner som provas i avsnittet:
Art nr. 2529 Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland
Art nr. 32253 Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes, Loire, Frankrike
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet är det dags att fördjupa sig i Toscana. Denna klassiska italienska vinregion som är hem till storartade viner som Chianti Classico, Brunello di Montalcino och Super Tuscans. Undrar du om hur fenomenet Super Tuscan uppstod, hur många generationer som de äldsta vinfamiljerna har producerat vin i Toscana och vad man äter till viner härifrån? Missa inte det här avsnittet i så fall.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr. 2723 Ricasoli Chianti Classico Riserva Rocca Guicciarda
Art nr. 70662 Antinori Guado al Tasso Il Bruciato, Bolgheri
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu är det dags att göra nedslag i en av Spaniens främsta vinregioner: Rioja. En sedan länge folkkär region för svenska vindrickare, med viner som har ett eget uttryck och tydlig karaktär av amerikanska ekfat. Hur har historien sett ut för vinerna från Rioja, vad äter man till dem och vilka restips har vi att ge? Allt det och mycket mer pratar vi om i avsnittet.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr. 2612 Marques de Murrieta Reserva
Art nr. 2768 Baron de Ley Gran Reserva
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är dags att välkomna nästa gäst till podden och den här gången är det ingen mindre än stjärnkocken Sebastian Gibrand. Med titlar som vinnare av Kockarnas kamp, 2a i VM i professionell matlagning (Bocuse d'Or) och kreatör av Nobelmenyn 2019. Vi pratar om Sebastians resa i mat och vinvälden och lyfter på locket på hur matlagningstävlingar går till. Dessutom pratar vi om mat och vin i kombination och varför vissa klassiska kombinationer är så bra. Det här vill ni inte missa!
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr. 92116 Luis Seabra, Xisto Ilimitado, Douro Branco, Portugal
Art nr 92317 Peter Sisseck, PSI, Ribera del Duero, Spanien
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu har det äntligen blivit dags att återbesöka Sherry! Erik var inte alls förtjust i Fino Sherryn som Fredrik serverade honom sist.
Det här blir returmatchen där Fredrik ska försöka vända Erik till att uppskatta Sherry. Hur det gick? Det får du veta om du lyssnar!
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr. 8201 La Guita Manzanilla
(Privat flaska) Don Julio Oloroso
Art nr. 8227 Lustau Los Arcos Amontillado
Art nr. 76180 Don PX Pedro Ximenez (Montilla Moriles)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu poppar vi korkarna och häller upp bubblet!
Turen har kommit till att fördjupa sig inom mousserande viner. Hur de görs, var man hittar de olika stilarna och vad man ska leta efter.
All Champagne är mousserande men allt mousserande är inte Champagne! Det pratar vi mer om i avsnittet.
Vinerna som provas i avsnittet:
Art nr 92298 Greystone Organic Petillant Naturel, North Canterbury, Nya Zeeland
Art nr 56071 Jérome Arnoux Crémant du Jura Brut Nature, Jura, Frankrike
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är inte alltid lätt att välja vin när man tittar i en vinlista. Många gånger kan det kännas som man försöker tolka ett främmande språk och på något sätt ska man ta beslut om vad man ska dricka. I avsnittet tittar vi närmre på fenomen kring vin på krogen och dessutom har vi med vår första gäst! Ingen mindre än krögaren och supersommelieren Emelie Svensson från restaurang Agnes.
Vinerna som provas i avsnittet:
Envinate Benje Blanco, Teneriffa, Spanien (endast tillgänglig på restaurang)
Art nr. 2449 Maison Coquard Saint Amour, Beaujolais, Frankrike
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler