Avsnitt
-
David Eberhard gästas av Katarina Gospic, läkare, hjärnforskare och författare. Hon har precis släpp sin bok Digital Tsunami. Hon menar att rätt använd kan den nya tekniken få oss att bli friskare, lyckligare och smartare, fel använd kan vi förmås fatta allt sämre beslut både för vår egen hälsa och för planeten i stort. Gospic anser att det är de klickmaximerande medierna som drivit fram en oproportionerlig och på sikt, farlig rädsla för Covid-19.
-
Christofer Fjellner har i 15 års tid drivit frågan om snuset i EU-parlamentet. David Eberhard bjöd in honom för att reda ut hur det kommer att gå för det svenska snuset i Europa. Kommer förbudet att finnas kvar? Kommer snus utan tobak att ta över marknaden? Och vad krävs från svenska politiker för att snuset ska bli accepterat?
-
Saknas det avsnitt?
-
Olof Röhlander är coach och prisad föreläsare. Tillsammans med Magnus Lindwall professorn i psykologi, har han skrivit boken Motivationsrevolutionen - från temporär tändning till livslång låga. I podden ger han de bästa tipsen för dem som redan tappat motivationen. Hur ska man tänka och agera för att lyckas hålla sina löften om ett hälsosammare 2021?
-
Anna Starbrink är regionråd i Stockholm och ansvarig för 2,3 miljoners svenskars sjukvård. David Eberhard möter henne i ett samtal om covid-19 hantering, försäkringslösningar, sjukvård utförd av privata företag och medborgarnas rätt att få välja vård. Anna Starbrink slår fast att Kry inte är dåliga utan snarare för bra, för sitt eget bästa.
-
Tvillingbröderna Torsten och Richard Flinck som nyligen träffades i podcasten Återföreningen av Sigge Eklund, berättar öppenhjärtigt för David Eberhard om droger och missbruksproblem. Hur går man från farliga droger till mindre farliga och vad är fördelarna med tobaksfritt snus? Dessutom berättar Torsten Flink om hur hans morfintomtar som just nu ställs ut på galleri Ekvall-Tornblom (http://www.ekvalltornblom.se) kom till.
-
Mikael Rosén är simtränare, författare till boken Öppet vatten, förbundskapten för landslaget i öppet vatten och har vunnit Vansbrosimmet tre gånger. Han pratar med David Eberhard om huruvida det är rätt eller fel att stänga badhusen, hur eliten tacklar pandemier och varför simning är en fantastisk sport och ett alternativ till månresor.
-
Nu har statsministern gått ut och sagt att vi inte ska gå på gym. Stockholm, Malmö och flera andra kommuner har stängt ner simhallar, träningslokaler och alla lopp är inställda. I våra försök att rädda oss från en pandemi skjuter den andra livshotande pandemin, stillasittande i höjden. Hur ska vi få tillbaka goda träningsvanor igen? Och slår vi sönder en hel ideell träningssektor när vi för att bekämpa COVID-19 stänger ner allt? För att reda ut detta samtalar David Eberhard med Staffan Movin som är styrelseordförande i En Svensk Klassiker och Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis och Svettis.
-
Mats Ek psykiatriker och Joel Forsbom, psykolog, gästar för att diskutera hur länge vi kommer att stå ut med alla covid-restriktioner. Vad händer med oss när allt roligt ställs in och vi tvingas till isolering? Skapas depressioner och ångest eller kommer vi rent av hitta oss själva och börja uppskatta tristess och långsamhet?
-
Anna-Karin Wyndhamn har både varit supernanny i TV3 och jobbat på Nationella sekretariatet för genusforskning. Wyndhamn som är doktor i pedagogik är starkt kritisk till det hon kallar genusdoktrinen. I samtal med David Eberhard konstaterar de att genusvetenskap faktiskt kan göra tillvaron svårare för barn och unga i skolan.
-
David Eberhard intervjuar Fredrik Nyström, läkare och professor. Han ifrågasätter att vi i Sverige plockar bort rödvinet ur den klassiska medelhavsdieten och menar att ett till två glas rödvin till middagen gör dig friskare. Så sluta räds måttliga mängder alkohol – är Fredriks budskap.
-
Anette Rosengren är VD på ett av världens största tobaksbolag och hon säger att de är beredda att ge upp de lönsamma cigaretterna om de får rätt att sälja andra produkter som är mindre skadliga. Men ska vi tro på det? Aftonbladets journalist Peter Kadhammar gör inte det. David Eberhard försöker reda ut vad och vem man egentligen ska tro på.
-
David Eberhard möter journalisten och författaren Ola Wong som i sitt sommarprat berättade om hur han blev sjuk av att ”tycka fel” när han funderade över svensk invandringspolitik. Hans upplevelse av verkligheten och det som omgivningen sade stämde inte överens och han hamnade till slut på S:t Görans psykakut. Kan man bli verkligen bli sjuk av fel åsikter?
-
David Eberhard träffar Jurij Lederman, en döende teaterman som skaffat sig en 30-årings fysik som 70-åring och Fredrik Erixon, träningsfanatikern som bland annat åkt Vasaloppet 16 gånger, genomfört Ö till Ö och flertalet Ironman-tävlingar. Tillsammans försöker de reda ut hur de skapar motivation.
-
Maria Rankka, tidigare VD på Timbro, Stockholms handelskammare och numera entreprenör i hälsobranschen tycker att alla borde leva som om de skulle kunna bli 100 år. Ulf Brunnberg, skådespelare som ofta sticker ut hakan, tycker att man borde få göra det man själv vill – ifred från klåfingriga politiker. I samtal med David Eberhard försöker de reda ut vad en borglig syn på hälsa egentligen är.
-
Veckans avsnitt gästas av Agneta Sjödin och grundaren till träningsprogrammet 16 weeks of hell, Tony Andersson. De försvarar det omstridda programmet ”Den stora hälsoresan” där kändisar tränar och äter i syfte att bygga muskler och förlora fett. Vill man gå ner i vikt och bygga muskler måste man satsa lite, menar de. Agneta Sjödins förvandling till ett muskelpaket har till och med fått hockeyproffset Börje Salming att bli imponerad.
-
Mattias Karlsson är en av de mest tongivande Sverigedemokraterna. Nu har han dragit igång den kontroversiella tankesmedjan Oikos för att lyfta socialkonservativa idéer. David Eberhard pratar folkhälsa och försöker ta reda på vad Sverigedemokraterna egentligen tycker om snuset.
-
Acko Ankarberg hamnar på 17 plats i Dagens Medicins ranking av landets viktigaste makthavare inom vård och hälsa. I samtal med David Eberhard försöker de reda ut vad som händer med den nya svenska alkohol-, narkotika-, doping- och tobakspolitiken. Och inte minst reda ut vem som bestämmer över den – riksdagen eller regeringen?
-
Susanne Nordling, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriberedning i Stockholm och Christian Rück, professor i psykiatri, samtalar med David Eberhard om vårt själsliga tillstånd i coronatider. Kommer vi att se en våg av självmord och psykisk ohälsa när pandemin är över? Som WHO bland annat tror. Eller kan man rent av må bra av att genomgå svårigheter i grupp? Just nu är det färre människor än någonsin som vårdas för psykisk ohälsa. Men hur kommer det att bli och vad ska man förbereda sig för?
-
Är det vår kollektiva rädsla för döden som fått länder att besluta om total lock down och människor att agera i panik eller är det ett rationellt beteende inför ett aggressivt virus? Tidigare statsepidemiolog och WHO-rådgivare Johan Gisecke och Dagens Nyheters krönikör, tillika sjuksyster, Hanne Kjöller i samtal med David Eberhard. Om livet, döden, bekämpandet av Covid-19 och den svenska modellen.
Hur vet vi vad som är rätt? Och vad ska vi göra med alla som är rädda? -
En Coronasmittad programledare som från sin karantän samtalar med Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och Magnus Lindwall professor i psykologi. Tillsammans reder de ut vad som psykologiskt är bäst - att peka med hela handen eller försöka med rekommendationer. Att stänga ner eller hålla öppet, åtminstone lite grann. Är den svenska Covid19-modellen rätt sätt att bekämpa ett virus eller gör vi helt fel?
- Visa fler