Avsnitt
-
Utflykter, bad och spännande äventyr – bland många barn som går på förskolan under sommaren finns höga förväntningar. Samtidigt ser personalstrukturen annorlunda ut. Vikarier kommer in och ibland slås förskolor ihop under ett par veckor.
I avsnittet diskuterar Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Kahn hur de gör för att verksamheten ska bli så bra som möjligt, utmaningarna när barngrupperna är stora under semestertider och att skapa trygghet för barnen trots att personal och ibland lokalerna inte är de ordinarie. Och så ställer sig trion frågan om förskolan under loven kan vara för kul?
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Var går gränserna för den fysiska närvaron på förskolan? Är det till exempel ok att pussa och krama barnen – och hur avlägsnar vi barn som bråkar utan att göra fysiska övertramp?
I avsnittet diskuterar Eva Lindström, Fredrik Kahn och Ellinor Lange bland annat vikten av att hela tiden ha ett barnperspektiv, utmaningarna med att vara man i förskolan och att Stopp! Min Kropp! inte alltid är helt enkelt att förhålla sig till.
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Saknas det avsnitt?
-
Utflykt – visst är det härligt att lämna förskolegården med jämna mellanrum, inte minst när solen skiner och det går att lämna overaller och regnkläder hemma. Men utflykter kan också innebära en hel del utmaningar. En del barn kan vara rymningsbenägna och grupperna kan vara stora.
Ellinor Lange, Fredrik Khan och Eva Lindström är alla stora förespråkare av att frekvent lämna förskolegården, men de gör på olika sätt och med olika syften.
I avsnittet diskuterar trion även de inte helt oproblematiska västarna, om gå-snöre är att föredra och huruvida det är ok som förskollärare att inte vilja gå på utflykt.
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se
-
I de allra flesta förskolegrupper som Fredrik har arbetat med har det funnits barn som kräver anpassning. Ibland kan anpassningen vara i form av extra resurs till gruppen eller särskilt stöd till det enskilda barnet, ibland krävs omstrukturering på andra sätt.
Ellinor Lange, Fredrik Khan och Eva Lindström berättar om tecknen som tyder på att särskilt stöd kan behövas, om de ibland svåra samtalen med vårdnadshavare till barn som utmanar och hur de gör för att anpassa verksamheten efter alla barn.
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Det har kommit in många frågor till podden som rör utvecklingssamtal. Hur ofta ska man ha dem och vad är ett bra upplägg? Hur förbereder man både sig själv och vårdnadshavarna på bästa sätt - och vad är egentligen en bra inledning på ett utvecklingssamtal?
Fredrik Kahn, Ellinor Lange och Eva Lindström tog med sig sina samtalsmallar till poddstudion för att konkretisera hur de både planerar inför utvecklingssamtalen och sedan genomför dem på ett bra sätt.
Har du frågor eller tankar om podden, maila: forskolan@vilarare.se
-
Krig, klimatkris, skjutningar och en ekonomi i gungning. Den senaste tiden har nyheterna dominerats av svarta rubriker – och nyligen uttalade sig överbefälhavare Micael Bydén om att det finns en risk att det blir krig i Sverige.
De oroliga tiderna sipprar in på många förskolor och barn ställer frågor som är stora och komplexa. Fredrik Khan, Eva Lindström och Ellinor Lange berättar hur de bemöter dessa frågor och hur de skapar en trygg plats i en orolig tid. De diskuterar även huruvida det är det ok att svara att man inte vet.Nyhetsklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio och SVT.
Har du frågor eller tankar om podden maila: forskolan@vilarare.se
-
Barnens födelsedagar - hur stor plats får de ta? Hur viktigt är det att förankra undervisning i ny forskning? Är fylla i-bilder ett bra verktyg eller ramar de snarare in barnens kreativitet och fantasi?
Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Kahn svarar på frågor från poddens lyssnare.
Har du frågor eller tankar - maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Det finns många spännande sätt att arbeta med musik i förskolan. Den kan uppmuntra till dans och rörelse, skapa stämningar eller komponeras av barnen själva. Men musik kan också kännas kravfullt. För hur gör man som förskollärare om man inte kan sjunga? Måste man ha koll på en massa låtar och vad göra när barnen vill lyssna på låtar med kontroversiella texter?
Eva Lindström, Fredrik Khan och Ellinor Lange arbetar alla med musik på sina respektive förskolor, men med olika syften och på helt olika sätt vilket de berättar om i avsnittet. Bland annat får vi höra smakprov på hur det kan låta på Evas förskola.
Har du frågor eller tankar - maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Hur kan vi effektivt hantera en kollega som konstant ser det negativa i allting, som anser att allt är meningslöst, tråkigt, omöjligt eller dumt?
Fredrik Kahn och Eva Lindström har båda erfarenhet av att jobba med personer vars negativa attityd starkt påverkat arbetsplatsen. I podden kommer duon med flera förslag på hur man kan bemöta kollegor som har en pessimistisk syn på sitt arbete.
Ämnet den här gången är hämtat från tidningen Förskolan dit en förskollärare nyligen hörde av sig för att få hjälp med en negativ kollega. I tidningen kom Christina Stielli till undsättning. Hon är författare och rådgivare inom psykosocial arbetsmiljö och Christina delar även i podden med sig av sina bästa råd för att hantera en medarbetares negativa inställning.
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se -
Hur presenterar vi oss på en ny förskola? Vilka är våra vanligaste föräldrakonflikter? Hur organiserar vi lärmiljön på en åldersblandad avdelning?
Det kommer in många och bra frågor till podden. I det här avsnittet vänder och vrider Ellinor, Eva och Fredrik på några av dem.
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Fredrik Kahn, Ellinor Lange och Eva Lindström är tillbaka med ett matigt avsnitt om högläsning. Alla tre arbetar mycket med högläsning på sina respektive förskolor, men på olika sätt och med olika syften.
Böcker som rekommenderas i avsnittet:
Mitt bottenliv – av en ensam axolotl – Linda Bondestam (Berghs förlag/Förlaget)
Dom som bestämmer – Lisen Adbåge (Bonnier Carlsen)
Alla tre-serien – Maria Nilsson Thore (Bonnier Carlsen)
Sagorna om den underbara familjen kanin – Jonna Björnstjerna (Bonnier Carlsen)
Rulla, rulla lilla nystan – Åsa Nordström, Jesus Verona (Bonnier Carlsen)
Piraterna-serien – Sara Berg, Karin Frimodig, Maria Poll (Olika förlag)Maila podden Förskolan: forskolan@vilarare.se
-
Snö, kyla, regn och slask kan vara härligt men också innebära en hel del utmaningar. För hur lägger vi upp dagarna när en del barn älskar snön medan andra bara fryser? Hur gör vi när föräldrar har starka åsikter om utevistelsen eller när barnen kommer till förskolan utan ordentliga kläder? Och varför kan det kännas som ett misslyckande om en hel dag spenderas inomhus, även när vädret är allt annat än tillåtande?
Ellinor, Eva och Fredrik diskuterar den del av förskolans verksamhet som bedrivs utomhus.
Maila podden Förskolan: forskolan@vilarare.se
-
På många förskolor innebär vinterhalvåret att den ordinarie personalstyrkan krymper i takt med att sjukorna blir fler. Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Khan diskuterar hur man bäst gör för att få det att fungera smidigt när extrapersonal kommer in – och vad man ska tänka på som vikarie.
Har du frågor eller tankar, maila podden: forskolan@vilarare.se
-
Hur gör vi när vårdnadshavare kommer med orimliga krav på förskolan och vad får sådana krav för konsekvenser?
Vårdnadshavare som vill styra över vilka barnen leker med, som inte vill att deras barn ska bli blöta och smutsiga eller som förväntar sig att personal ska jobba över när hämtningen blir senare än planerat. Fredrik, Ellinor och Eva har alla mött föräldrar som kommit med orimliga krav.
-
Nyligen höll skolminister Lotta Edholm och integration- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson en presskonferens om skärmar i förskolan. "Från skärm till pärm" var devisen när regeringen gav Skolverket i uppdrag att slopa kraven i förskolans läroplan på att använda digitala verktyg. Debatten efteråt har varit livlig och podden hänger på. Eva, Fredrik och Ellinor diskuterar varför det blir sånt snack i förskolevärlden så fort skärmar kommer på tal – och vad betyder ens “från skärm till pärm” i praktiken?
-
Varför är den riskfyllda leken viktig – och varför är den utmanande även för vuxna?
Ellinor Lange, Fredrik Kahn och Eva Lindström pratar om vad den riskfyllda leken har för betydelse för barns utveckling och vem det är som sätter gränser för leken på förskolan.
-
Hur gör vi för att få ihop en ny barngrupp?
Eva Lindström, Fredrik Kahn och nytillskottet Ellinor Lange diskuterar utmaningarna när allt börjar om. Det måste få ta tid menar Ellinor som arbetar på en förskola där allt är nytt; barngrupper, åldersindelning och arbetslag.
-
Vi har fått en lyssnarfråga från förskolläraren Sofie:
”Vi har under flera år diskuterat begrepp bedömning i förskolan. Vi har sällan varit överens om hur vi ska tänka där. För att utveckla vår verksamhet behöver vi titta på barnens lärande. Gör vi inte en bedömning då? Hur tänker ni? De hade varit så spännande att höra er diskutera begreppet”.
Vi försöker svara på Sofies frågor, diskuterar hur vi jobbar med bedömning och pratar om varför begreppet är så känsligt.
-
Hur borde en bra överlämning till skolan se ut? För många barn är det ett stort steg att lämna förskolan. Är glappet mellan förskola och förskoleklass för stort och vad förväntar sig skolan av oss egentligen? Hur borde skolan möta upp och hur förbereder vi barnen på bästa sätt? Var skaver det egentligen?
-
Vår före detta poddkollega Linda lämnade jobbet som förskollärare för att bli rektor. Nu gästar hon podden igen för att berätta om hur det är att plötsligt vara chef över sina gamla kollegor, om det roligaste och det allra tuffaste med nya jobbet, och vad vi som förskollärare kanske inte vet om hur det är att jobba som rektor.
- Visa fler