Avsnitt
-
I veckans avsnitt får vi träffa träningsrådgivaren Jesper Sjökvist! Jesper har jobbat som träningsrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté under flera år där han bland annat arbetat med ryttare som Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnsson.
I avsnittet pratar vi om ryttaren som atlet och hur träningen utanför sadeln kan leda till en bra och stabil sits.
Ridsporten skiljer sig lite från andra grenar då vi måste träna för att hålla under en otroligt lång karriär. Det gäller att förbereda sig i ung ålder för att hålla under nästan en hel livstid i sporten.
Precis som för hästen pratar vi om vikten av rutin och kontinuitet i vår egna träning för att nå resultat. Här gäller det att göra en plan och räkna på hur mycket tid som man kan investeras i sig själv och på sin egna träning.
Vi kommer även in på hur viktigt det är med en bra och stabil kost samt det mentala fokuset. Ett super spännande avsnitt som alla ryttare kan ta med sig delar ur!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa den positiva och härliga ryttaren Therese Nilshagen.
Therese berättar om sin resa från ridskolan till toppen i sporten och såklart pratar vi om hennes nu pensionerade häst Dante Weltino.
Vi pratar en hel del om hästen utbildning och Therese tar med oss på en resa från den unga hästen till de svåra rörelserna i dressyr. Therese delar med sig av flera olika tips och tankar kring hästens utbildning. Hon går också konkret in på hur hon lär hästen olika saker.
Vi pratar också tävling och hur hon tänker när hon möter en motgång och att träna upp sin förmåga att se något med positiva ögon.
Detta är verkligen ett härligt avsnitt för alla att lyssna på.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
I veckans avsnitt får vi träffa systrarna Vendela och Vynja Eriksdotter Rubin som är två satsande ryttare inom två olika grejar, dressyr och fälttävlan. Vi får höra om hur de tänker kring hästhållning på lösdrift, utbildning av häst och ridning. Vi pratar om att satsa på sin spot i ung ålder och hur man kan ta tillvara på tiden och planera för att lyckas.
Det finns så många fina guldkorn i detta avsnitt och det är så intressant att höra Vendelas och Vynjas tänk kring häst.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt är verkligen viktigt och det handlar om fång. Fång är en tuff sjukdom som kan skapa stort lidande hos hästen och kan också vara långvarig.
Veterinär Helene Nöklestad har lång erfarenhet av just fång och delar med sig av sin erfarenhet. Vi pratar om vad fång är, vad som händer i kroppen, symtom, behandling och framtidsprognoser. Vi pratar också om vad forskningen säger om alternativa behandlingar och vi gör också en liten avstickare på PPID.
Detta är verkligen ett viktigt avsnitt att lyssna på nu när våren och det gröna gräset är här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa western ryttaren och tränaren Therese Andersson. Therese berättar om olika westerngrenar och framför allt grenen pleasure. Vi pratar gångarter och om vad olika grenar innehåller. Therese berättar också om hur hon tränar sina hästar och hon gör en intressant koppling till den engelska dressyren och delar med sig av tips kring hur en engelsk ryttare kan jobba med sin sits.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Mette Ubbesen som dels är dressyrryttare själv, en mycket omtyckt tränare men också förbundskapten för vårt para landslag. Vi börjar att prata om parasporten och Mette beskriver vad det är, vi pratar om de olika klassificeringarna och om hur hon jobbar med varje ekipages utveckling. Vi pratar också om ledarskap och Mette berättar om hur hon ser på ledarskap utifrån som roll.
Vi hinner också med att prata om dressyr och Mette beskiver hur hon tränar sina hästar, vad som ä viktigt för henne och hu hon lägger upp ett pass.
Vill du hellre se på intervju?
Du vet väl att Equipodden finns på youtube. Där kan du se intervjun med Mette istället för att lyssna
Detta avsnitt presenteras i samarbete med Alequi och med koden equi15 får du 15% rabatt på din order.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Martina och är ridande polis och Linda som arbetar som beridare på polisrytteriet väst. Vi pratar om hur och varför polisen arbeta med hästar, vad finns det för fördelar och vad kan hästen göra. Vi pratar om utrustning och hur hästarna tränas. När vi pratar om träning får vi massor av tips på hur man kan göra för att träna våra hästar att bli trygga i olika situationer.
Ett otroligt bra och härligt avsnitt
Detta avsnitt sponsras av Alequi och med koden equi15 får du 15% rabatt på ett helt köp.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Nina Känsälä som är ridlärare, tränare och också hästforskare. Vi pratar om väldigt mycket kring hästvälfärd och vad social licens är och innebär. Vi pratar också om hur hästforskning bedrivs och vad man ska tänka när man läser forskning. Här kommer vi också in på hur man kan omsätta forskning till praktik i stallet.
Ett viktigt och intressant avsnitt som du inte vill missa
Veckans avsnitt presenteras i samarbete med Alequi och med rabattkoden "equi15" får du 15% rabatt på ditt köp
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Snart drar tävlingssäsongen igång och då är de bra med lite tankar från hur duktiga ryttare förbereder sig, rider fram, går bana, analyserar med mera.
I detta avsnitt får vi höra på delar av tidigare avsnitt som handla om just tävling.
De avsnitt vi få höra delar från:
#185 Alexander Zetterman
#198 Rose Mathisen
#104 Linda Heed
#202 Kristian von Krusenstierna
#187 Kajsa Björe
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Birgitta Färnstrand-Svensk som är hovslagare i botten och arbetar idag som hovformsspecialist. Vi börjar att prata om hovens anatomi och funktion och går sedan över att jämföra en hos med järnsko jämfört med en sko utan. Birgitta guidar oss igenom ämnet och delar med sig av sin kunskap.
Vi hinner också med flera lyssnar frågor så som strålröta, skor fram men inte bak med mera.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckan avsnitt får vi lyssna på grymma Olga Sajecka. Olga är veterinär och forskare vid SLU och vi sågs under Gothenburg Horse show för lite live podd. På eurohorse-mäsan hade SLU en kunskapsscen dit Equipodden var inbjuden.
Olga kan allt som stons reproduktion och det är där vi börjar vårt samtal. Vi pratar om hormoncykler, insemination och allt fram till ett föl. Vi pratar också en del om problem som kan uppstå och då framförallt livmoderinflammation som Olga fördjupat sig inom.
Så kul med live-podd och detta avsnitt är också på engelska.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa pararyttaren Lena Malmström och vi pratar dressyr. Lena berättar om sin resa med sin ridning och vi pratar om parasporten. Lena berättar om att hon var uttagen till OS i Paris men kunde inte åka på grund av en skada på sin häst. Vi pratar om hur man kan möte motgångar och ändå ladda om till en ny OS sattning.
Vi pratar också så klart och träning av häst, hur man lägger upp en lång plan för ett mål långt fram och egen träning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt pratar vi om digitalisering och vi får träffa Maria Morin som är en av grundarna till Mosson Stables. Vi pratar om vad digitalisering är och innebär, vilka utmaningar branschen står inför och vad finns det för vinster med digitalisering. Vi kommer in på hur vi kan skapa dokumentation och ta tillvara på kunskap för att skapa goda förutsättningar för våra hästar att må så bra som möjligt.
Vi kommer också in på ämnen som arbetsförhållanden för den som arbetar i stall och hur digitalisering kan hjälpa och stötta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa islandshästryttaren och tränaren Filippa Helltén. Vi pratar länge om islandshästens gångarter och Filippa delar med sig av sina tips och tankar krig både tölt och pass. Vi pratar om hur man kan arbeta med olika takfel, när man ska ta hjälp och att tänka lite utanför boxen som ryttare och inte fastna i en gångart.
Vi pratar också om hur Filippa tänker när hon börjar jobba med en unghäst och vi lyfter lite tankar om det aktuella ämnet om sadelläget för islandshästen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt få vi träffa Joakim Lövgren Kohle som är historiker i botten och numera hästtränare.
Vi tar ett historiskt perspektiv på dressyr och ridning när vi går tillbaka till medeltiden för att se hur hästen användes i strid. Vi börjar i det lätta kavalleriet för att sedan få höra och det tyngre chock kavalleriet. Joakim berättar hur en stridshäst var i allt ifrån temperament till storlek. Vi pratar också om hästen viktiga del i samhället under denna tid även utanför slagfältet.
Vi kommer också in på lite mer modern beriden stridskonst och Joakim berättar om utrustning och hur han har tränat sina hästar för att klara alla svåra moment.
Ett lite annorlunda avsnitt med så otroligt intressant.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsitt välkomnar vi Norah Kohle tillbaka till podden. Norah var med i Equipodden avsnitt 109 som släpptes 22:e april 2022 och det var ett otroligt populärt avsnitt.
I detta avsnitt pratar vi om hur hästen kommunicerar med oss och vad som händer när vi som människa närmar oss hästen. Norah berättar om hur hon arbetar med sina hästar och sina kunder för att bygga en stabil relation. Vi pratar om vilka små signaler som hästen kan sända ut för att säga olika saker.
Vi kommer också in på hur vi kan arbeta med våra hästar och Norah förklarar vad positiv- och negativ förstärkning och berättar hur man kan använda det i vardagen med sin häst.
Vi får också med en del om frihetsdressyr och vi får höra hur Norah gör när hon börjar med en ny häst. Här får vi också tips på olika övningar man kan testa hemma.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Camilla Wallin som håller på med lymfmassage.
Camilla berättar om hur hon kom in på detta område när hon sökte svar om sin egna häst till att idag utbildar nya lymfmassörer.
Vi pratar om vad lymfsystemet är och hur det fungerar med noder och stationer. Vi pratar också om hur en behandling går till och varför man ska ge lymfmassage till sin häst. Vi kommer in på massor av olika saker om lymfmassage kan hjälpa hästen med.
Ett härligt avsnitt om ett mycket intressant ämne
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vår favorit foderrådgivare från Trikem är tillbaka i podden och vi börjar med att prata om höåret för i år är det värden som vi inte riktigt är vana vid. Charlotte berättar orsaker till varför höet får vissa värden och sedan berättar hon om hur generellt höet ser ut i år. Det är högt med socker och lågt med protein och då behöver vi tänka till när det kommer till att fodra våra hästar. Såklart kommer vi in på tuggtid och halm.
Vi pratar också om kolik och vad man kan tänka på just när det kommer till foder. I slutet har vi också tid att svara på fler intressant lyssnar frågor så som om B-vitamin har någon effekt vid fällning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Anna Havsjö som är fysioterapeut och vi pratar om vad som egentligen krävs av hästen för att bära en ryttare. Vi börjar att titta lite på hästen från marken och sedan berättar Anna vad som händer när man sätter sig på hästen. Utifrån det pratar vi om hur vi kan lära hästen att använda sin kropp på rätt sätt. Vi kommer också in på vad som inte är så fördelaktigt arbete och vi resonerar om vad vi som ryttare eller hästmänniskor behöver kunna och tänka på för att hjälpa hästen på bästa sätt.
Vi hinner också i slutet att prata lite om när det blivit fel med rehab som följd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt får vi träffa veterinär Sara Nyman. Vi börjar samtalet i hästen som biologisk varelse och Sara berättar om hästens olika grundförutsättningar och grundläggande behov. Vi går sedan vidare och pratar om hur vi människor interagerar med hästen och vad som händer då. Sara berättar om hur hästar lär sig och vad vi ska tänka på när vi ska lära hästen olika saker.
I avsnittet pratar vi också om ett stort utbildningsmaterial som Sara varit med och gjort. Detta material finns fritt att ta del av och är en enorm källa till mer kunskap, du kan hitta alt här:
https://www.slu.se/ew-nyheter/2024/6/utbildningsmaterial-om-hastars-valfard/
Sara berättar också om en youtube serie som är toppen när det kommer till ex spruträdda hästar, du hittar kanalen här:
https://www.youtube.com/watch?v=JnwrDMsQGx0
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler