Avsnitt

  • Trots bristande kunskaper i flamländska språket talar sig Edward Blom varm för belgisk öl med flerspråkiga etiketter och hög alkoholhalt. 

    Tillsammans med sin gastronomkollega Mats Ryd diskuterar han suröl och framför allt naturviner, apropå diverse sådana som Mats serverats som ”smakar som utfällt rödvinssås” och inte gjort honom så lycklig i själen som man kan förvänta sig av vin. Edward funderar över om naturviner är en modern hipsterprodukt, eller om de är precis så som viner tillverkades för femhundra år sedan.

    Årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück inspirerar till ett samtal om fri vers, hexameter och allitteration, och en lyssnarfråga ger upphov till en intressant diskussion om vilka slags fiskar man kan lägga in (förutom sill).

    Vilka drycker passar till stark och kryddad mat? Innan den frågan får sina initierade svar ger Edward den historiska bakgrunden till kryddstark och chililaddad mat från Latinamerika, Asien och Europa. Mats talar apropå chilifrukter om Scoville-värden, och Edward berättar att korvar var välkryddade även i Sverige på 1800-talet. Tillsammans noterar de att de växte upp under en era, nämligen 1970-talet, då maten var ovanligt mesig och indonesisk ”bami goreng” var snudd på det enda exotiska man kunde äta. Efter den historiska inramningen rekommenderar Mats och Edward rentav mjölk och ayran, men även diverse alkoholhaltiga drycker, till starkare maträtter. Mats ger den vetenskapliga förklaringen till varför man inte ska dricka vatten, och Edward dömer ut alla som försöker verka macho genom att äta riktigt starka chilifrukter.

    P S Några titlar och namn kan vara svåra att uppfatta. Verket som Edward talade om i episodens inledning heter ”Boken för dig som en dag ska dö” och är skriven av Philip de Croy. 

    Restaurangen som Mats talar sig varm för heter ”Tjabba Thai” och ligger på Wallingatan i Stockholm, och naturvinsbaren de båda gästat heter ”Tyge och Sessil” och ligger på Brahegatan i samma stad.

    Maila oss gärna! podden@edwardblom.se

    Och sponsra oss ännu hellre! Mer information: www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • En fantastiskt rolig text om avsnittet finns i Gunillas dator och dyker upp när den är lagad. Förböner mottages tacksamt.

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Varför finns ljus rom, när det finns mörk, och hur kan vi ha missat att Ulriksdals värdshus inhyser en restaurang under annat namn (Emmer)? Det diskuterar gastronomerna och alkoholromantikerna Edward Blom och Mats Ryd – och så spekulerar de om att Mats’ italienska uttal, apropå ett vin från Etnas nordsluttning, skulle kunna få poddens redaktör Gunilla att rymma med en hajtandsförsedd skådespelare med smäktande stämma.

    ”Nattens poet”, Erik Johan Stagnelius, ”romantiken när den är som bäst” enligt Edward, får stort utrymme i denna poddepisod – om än med många intressanta stickspår såsom helgongravar i Rom, blomflugor, perfekta räkmackor och andra kroppsliga njutningar (och Mumintrollen). Stagnelius, och andra poeter av samma epok, får Mats och Edward att tala om såväl poetisk mytbildning och gnostiska tankemodeller som om hur man klarar av att leva i nuet även när man förläst sig på romantisk poesi.

    Att Stagnelius hängde och rentav bodde på krogen Gyllene freden i Stockholm får Edward att drömskt tänka på dess krögare Filip Fastén – och Mats att tänka ut en dröm om ”en otroligt lång lunch” på Gyllene freden, med inspelning av åtta poddavsnitt och efterföljande rännstensbesök.

    I ett läsarbrev apropå trasiga robotgräsklipparknivar hittar Edward intressanta samtidsfenomen, och ett annat läsarbrev ger upphov till en trivsam diskussion om vad man kan dricka i olika situationer, såsom när man grillar, befinner sig på en flygplats eller äter en klassisk svensk räksmörgås. Det visar sig att Mats och Edward har helt olika angreppssätt, både vad gäller ölsorter och alkohol i samband med flygresor.

    Skriv till poddens redaktion via denna adress: podden@edwardblom.se

    Sponsra gärna podden! Mer information finns här: https://play.acast.com/s/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Den här gången slår nog gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd någon form av rekord i antalet olika drycker som nämns! Eller, kanske inte, men det handlar i alla fall om allsköns härliga drycker, och om hur man kan hantera deras effekter.

    Det börjar med blåbärsvin och ett spontant samtal om den svenska bär- och fruktvinskulturen, glider över på glögg och handlar senare om såväl champagne och cider som om slivovice och kahlua. Mats tipsar bland annat om hur man kan skjuta baksmällan i sank medelst blodiglar, och Edward drar reseminnen som innefattar skumma attachéväskor i Slovenien.

    Mats utnämner hushållsosten till ”solen i kylskåpet”, och det visar sig att han nyligen känt ett lika starkt sug till Brandt-skorpor som Edward till leverpastej.

    Därpå får vi lära oss allt om hur man ur ett etikettsperspektiv hanterar flaskor, karaffer, lådor och tunnor med vin, samt får ett tips om en fantastisk vattenkälla i Dalaskogens inre – och så deklamerar Edward den romantiske poeten Erik Johan Stagnelius (som inte ligger bakom citatet i rubriken, för det gör Bengt Lidner)!

    Maila oss gärna, med frågor eller glada tillrop! Adressen till redaktionen är: podden@edwardblom.se

    Här finns mer information om att sponsra podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Gammeldansk, Beaujolais-vin eller champagne – vad passar bäst till frukost? Det reder alkoholromantikerna Mats Ryd och Edward Blom ut, även om det är sydafrikansk gin med getingsurr som inleder inspelningen.

    Mats avslöjar att Gammeldansk inte är äldre än att den lanserades 1964, och Edward berättar – som uppföljning till föregående poddepisods potatistema – att pommes frites lanserades i svenska kokböcker redan ett sekel tidigare än så.

    De tu drömmer om att ”när pandemin övergått till en nysning” smörja kråset på restaurang Omaka i före detta Arkitekturskolans lokaler på Östermalm, och Edward funderar över hur det kom sig att hans mor en gång fick en köttbulle på posten i tjänsten.

    Dagens podd betar av flera lyssnarfrågor, vilket bland annat leder till en diskussion om vad Edward och Mats tycker om vanan att servera restaurangmat liggande på exempelvis rullbrädor, issvanar, tidningspapper och palmblad, eller hängande i tvättsnören (eller åkandes modelljärnvägståg).

    Mats är arg på en grävling som gett sig på hans potatisodling, och Edward – som otippat nog inte verkar sugen på grävlingsstek – föreslår istället att Mats skaffar sig en grävlingskinnsmössa till nästa jakttur.

    Därpå får Edward anledning att sjunga herrsällskapens lov, apropå ett sådant som ägnar sig åt att dricka besk – och vi lyssnare får veta allt som är värt att veta om hur man tillreder besk (och halmad ål) liksom om amerikansk humle och dess historia i Sverige.

    Kan man skriva ”högtidsdräkt/mörk kostym” på inbjudningskortet? Edward reder ut detta, och förklarar vad som egentligen gäller med frack på bröllop (och hur man gör när verkligheten, med gäster som föredrar att slippa fracken, gör sig påmind)!

    Maila gärna redaktionen, med frågor eller annat! podden@edwardblom.se

    Sponsra oss gärna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Denna episod handlar huvudsakligen om något som ligger de allra flesta varmt om hjärtat, nämligen potatis.

    Men Edward Blom och Mats Ryd inleder poddsamtalet med ingenting mindre än gamla lumparminnen. Rättare sagt, i Mats fall handlar det om tiden som Lapplandsjägare – men i Edwards fall snarast om minnen från mönstringen när han fick frisedel, vilka i sin tur framkallats av hur det gick till när han bakade schackrutor med sina barn. Därefter jämför de tu de ganska olikartade bestraffningarna inom det militära respektive inom det tyska studentcorps-livet.

    Fast det var ju potatis det skulle handla om! Knölar, pantofflor, jordpäron och jordäpplen – kärt barn har många barn. Mats berättar om vem som först förde potatisplantan till Sverige (Olaus Rudbeck) och Edward om vilka som på olika vis populariserade den för svenskarna (Jonas Alströmer och Eva Ekblad de la Gardie).

    Därefter får vi lära oss om varför potatisen blev så vanlig i det svenska köket under 1800- och 1900-talet, vilken roll potatisen spelade för jordkällarens kulturhistoria, vad det är för skillnad på raggmunk och råraka, när pommes frites fick sitt stora genomslag – och allt annat som är värt att veta om de kära knölarna.

    Pommes duchesse, rösti, färskpotatis, potatisgratäng, kroppkakor, Fridas potatissallad och Janssons frestelse finns bland de potatisrätter som Mats och Edward har bland sina favoriter. Edward talar om sin starka längtan till Tyskland, och om den helige andes verkan (vilket möjligen har viss inverkan på Hasselbackspotatisen) och gör reklam för sina olika glas.

    Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är podden@edwardblom.se. Den som vill sponsra podden kan kolla in här: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Dags för första poddavsnittet efter sommaruppehållet!

    Edward Blom berättar för Mats Ryd om hur sommaren har varit, med björnbärsplockning, bus med barnen och trädgårdshäng – men också om längtan efter den annalkande hösten med dess läckerheter (inklusive mörk porter och golonka från lokala krogen Julius’ polska vecka).

    Mats går så långt att han redan nu ger alla lyssnare ett julklappstips, baserat på sommarens ljuva vedermödor med att grilla hel piggvar — nämligen tillräckligt stora piggvarshalster, som man i god tid inför julafton bör införskaffa från Spanien (googla på ”parrilla para rodaballo”, så hittar ni säkert något som passar i julklappsstrumpan).

    Vidare konstaterar han så klokt att livets stora njutningar oftast är bättre än de små, och att livets mest fantastiska njutningar är gratis – men att de näst mest fantastiska i regel kostar enorma summor.

    Edward berättar om hur han brukade grilla piggvar på en campinggrill på Öland, och – apropå att äta fisk utomhus – om när han nyligen ställde till med surströmmingskalas i trädgården i direktsändning i TV4, med hundratals surrande gäster. Surströmmingens och surströmmingsskivornas, liksom i viss mån kräftskivornas, kulturhistoria får ni veta allt om.

    Hur sjutton gör man för att komma upp till 140 000:- på en enda nota på Operakällaren på 140 000:-? undrar en lyssnare. Inga problem för Mats, som vällustigt fantiserar om hur personalen skulle rulla fram ankpressen, öppna källaren med slottsviner och rentav låta honom röka cigarr. Edward kan förstås inte låta bli att fundera över vilka tyska viner han skulle kunna unna sig med den budgeten.

    Mats meddelar en glad nyhet, nämligen att han kommit med i jaktlaget i Österfärnebo och att det möjligen skulle kunna innebära fri tillgång till älghjärna för Edward – som lyckas bräcka denna gamla poddfavorit genom att komma in på aphjärna och björnögon. Eller rättare sagt är det hans femåring som önskat sig detta till middag.

    Brittsommar, kruxet med alkoholtillstånd och sprit med orm och andra udda spritsorter avhandlas avslutningsvis.

    Mail till redaktionen: podden@edwardblom.se

    Om sponsring av podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Edward har denna gång åter lämnat över mikrofonen till sin hustru och kompanjon, tillika poddens redaktör, Gunilla Kinn Blom. Sist detta hände var när han skrev på sin bok sommaren 2019 – och då gick lyssnarsiffrorna upp! Då flera lyssnare efterfrågat att hon åter ska gästspela – och Gunilla själv tyckte det var hennes tur att få sitta i chesterfieldsoffan i biblioteket och snacka med Mats över några glas, medan den andra föräldern ensam skötte alla tre trollungarna – är hon alltså tillbaka. 

    Samtalet mellan Mats och Gunilla börjar med journalistik och den legendariska Ester Blenda Nordström, fortsätter med att Gunilla berättar om hennes jobb som poddens redaktör och huruvida hon någonsin får höra någon historia från Edward i podden som hon inte redan hört flera gånger vid köksbordet. Snart kommer Edward in med en aperitif, denna gång svensk starkvinsglögg (vi får inte säga vilken sort) på is med lite pressad citron och en apelsinskiva i. 

    Samtalet kommer in på den snart fyra månader långa isoleringen i sitt hem, som familjen Kinn Blom varit försatt i på grund av coronapandemin och att Edward tillhör en riskgrupp. Hur man snarare vänjer sig med den lilla världen på tomten med familjen och alla prunkande blommor och tycker en cykeltur i närområdet är ett äventyr, än får stark längtan efter att resa ut i världen – i alla fall om man dygnet runt har fullt upp med tre vilda barn. 

    Mats berättar om sina sommarplaner, som innefattar besök på det återuppbyggda Café Västbacken i Havstensstund, ”den största hemliga pärlan i hela Sommarsverige”, och ställer frågor till Gunilla om hennes många år som utrikeskorrespondent. Den lista hon tagit med på udda platser hon besökt blir det dock bara av att läsa upp ett enda namn från: Tiwi Island (utanför Australiens norra kust). Andra exotiska händelser hon berättar om är en spelmansstämma vid Siljan (varvid Mats, sin vana otrogen, undviker att vitsa över att hon råkar kalla kulande för en kul sysselsättning), sina elva år i New York, en obekväm resa till Quetzaltenango i Guatemala och hur hon under en sommar i Indonesien köpte en restaurangguide och via taxi systematiskt besökte Jakartas samtliga bättre restauranger – fast Café Batavia var stället hon konstant återvände till. 

    Slutligen diskuteras alkoholfria drycker, hur Edward och barnen är ute och leker samt de planer herrskapet Blom en gång hade att arrangera så kallade gourmetkollon på Öland för barn, innan Mats och Gunilla slutligen önskar: Glad sommar. För nu är det sommarlov för podden, till och med en bit in i augusti. Då möter ni åter Edward och Mats – men Gunilla kommer också tillbaka ytterligare en gång på sensommaren, så skriv gärna lyssnarfrågor till henne (eller allmänna frågor) på: podden@edwardblom.se  !

    Allt gott och med hopp om en underbar sommar!

    Edward

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Edward Blom berättar om hur hans traditionella midsommarfirande avlöpte, med klassiska svenska sommarrätter och med såväl hemlövad midsommarstång som säcklöpning och ringlekar – och Mats Ryd bräcker nog de flestas midsommarmat, eftersom det för hans del vankades såväl picanha som piggvar.

    De båda gastronomerna visar sig sitta inne med rena rama husmorsknepen både för att tillaga och för att kupa potatis – och dessutom får vi lära oss vad det innebär att tjuva tomater.

    Poddens stora tema är sommardrycker, såsom båler och andra härliga blandade drycker. En lyssnarfråga om kalimotxo (baskiska) eller calimocho (spanska) leder inte bara till själva dryckesblandningen utan även till mer eller mindre osannolika utvikningar om kalmucker och ordenssällskap.

    Förutom kalmucker tipsar de tu om den tyska lyxbålen Kalte Ente, 1600-talsromdrinken Bajan från Barbados, rhum punch från Haiti, rödvinssangria och mycket annat gott, och en stund senare kommer de in på såväl grosshandlare, lonka och andra groggar som alkoholfria alternativ såsom Pommac, Trocadero, Champis och (Mats mammas) fläderblomssaft.

    Edward hävdar att han åtminstone då och då råkar vara trendriktig, såsom när hans bryggkaffe plötsligt lanseras som ”drip coffee” – men Mats vidhåller att Edward nog ändå lever i en luftficka från 1800-talet.

    En diskussion om lättdrycker övergår till ett skarpt fördömande av vaccinationsmotståndare, och 

    Edward tipsar om hur man gör Johannesmjölk – samt berättar om sitt bästa sangriaminne och om sina sommarplaner!

    P S Recepten på sangria och Hotel Oloffsons (sic!) Rum Punch finns i vår kokbok ”Kokkonst för livsnjutare” (Norstedts) samt här:

    http://www.edwardblom.se/2020/06/25/recept-rodvinssangria

    https://www.youtube.com/watch?v=ZViZeyXJkVQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2l_Q6gAPHL5wpErWeWGctA3GTq4b-s_OM_PKIG-f1yYg9q_-WXl3cok1M

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Denna vecka har Edward Blom återigen haft anledning att förarga sig på sin gamla antagonist, PostNord, som än en gång påstått att ”ingen var hemma” vid paketleverans. En krönikör på Sydsvenskan, som en gång anklagade Edward för att vara lat som inte själv kunde hämta sina företagspaket, får också sin släng av sleven.

    Episodens huvudtema är midsommarens och midsommarfesternas kulturhistoria och magiska inslag. Är midsommarstången en fallossymbol eller ej? Det får ni möjligen veta om ni lyssnar på podden., liksom att man inte bör lägga de sju blommorna under kudden – utan stoppa i brännvinet. Edward berättar om varför man bör äta johannesmjölk och vitgröt till midsommarlunchen, varför hans föräldrar äter kräftor varje midsommar – och både han och Mats Ryd redogör för sina respektive favoriträtter till midsommarlunchen. 

    Mats berättar också för Edward om vad som händer ute i stora världen, eller i alla fall kring Stureplan, och så går de apropå en lyssnarfråga igenom hur man hanterar bestick om man är vänsterhänt och hur man gör när man äter mat med pinnar.

    En annan lyssnarfråga handlar om Mats och Edwards syn på vegetarisk och vegansk kost, vilket de gör uttömmande och initierade svar på även om de själva hellre äter grönsaksrätter med animaliska inslag. 

    Slutligen avhandlas apropå ännu en lyssnarfråga den tyska staden Bamberg, som visar sig vara i stort det enda resmål som finns kvar på Edwards ”bucket list”!

    P S För er som brukar undra vilka drycker som inmundigades denna gång: 

    Edward drack: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/marin-228701

    och Mats: H2O

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Datorstrul och senapskål är ämnen som inleder denna veckas poddsamtal, som i Edwards fall äger rum hemma i biblioteket och i Mats fall från skånska Mölle där han kelar med en Welsh springer spaniel och dricker trädgårdsdrinkar.

    Lyssnarna bidrar med många frågor, glada tillrop och en hel del tips, som till exempel hur man blandar något gott av Pimm’s.

    Mats avslöjar att han samlar på sockerdricksetiketter, varpå Edward berättar om hur han jobbat med en av landets största läskedrycksetikettssamlingar och att coladrycker fanns i Sverige redan på 1800-talet.

    Sötade viner och bombastiska smaker hör till dagens tema. Mats och Edward enas om att ”Stockholmssjukan”, där alla smaker och allehanda konsistenser ska finnas representerade på samma restaurangtallrik, är av ondo – och så jämför de viner och menyer med symfonier.

    Vidare fantiserar Edward om att få ett dussin grillade hasselmöss på tallriken, apropå att sådana var en romersk delikatess och fortfarande är det på sina håll i Slovenien, och drömmer om att kunna köpa välskött vit sparris i de svenska livsmedelsbutikerna.

    Därpå för de båda gastronomerna en intressant diskussion om naturviner och om hur man uttalar worchestershiresås – eller ”engelsk sås”, som Edward skulle föredra att det kallades. Dessutom berättar han om hur hans humlestörar förenar ett trädgårds- och ett ölintresse, samt drar lite snabbt den svenska ”starka ölens” historia. Och så läser han en dikt – denna gång på engelska!

    Skriv gärna till redaktionen: podden@edwardblom.se

    Den som vill stödja podden ekonomiskt kan söka sig hit: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Denna gång inleder Edward Blom och Mats Ryd med att konstatera vilka fantastiska, lantliga, kulturhistorhistoriskt intressanta miljöer det går att hitta i Storstockholms absoluta närhet, exempelvis Stora skuggan på Norra Djurgården och Gömmarskogen i Huddinge.

    Kvittrande skor, vad som är värst av böngroddar och ärtskott samt borttappade plånböcker är några av de inledande samtalsämnen. Mats avslöjar, apropå förlagda saker, ett av sina standardbustrick när han jobbade på nattklubb i Göteborg för många år sedan, och Edward sjunger längtansfullt om Paris’ takåsar.

    Gökottans kulturhistoria är ett av poddepisodens teman, och från morgonsupar och picknick vid soluppgången glider samtalet över på något minst lika intressant – nämligen de heliga källornas kulturhistoria. Eftersom podden publiceras i anslutning till Trefaldighetshelgen blir i synnerhet trefaldighetskällor, men även hästkällor i skogen och källor dit folk åker för att hämta dricksvatten i PET-flaskor, föremål för de båda livsnjutarnas intresse – och Mats föreslår en stillsam semester med provningar av källvatten denna sommar.

    Episodens stora tema är svensexor och möhippor, och dessas kulturhistoria, och här får både Mats och Edward hålla tillbaka för att inte dra alltför många anekdoter från mer eller mindre vansinniga tillställningar de varit med och arrangerat – för isåfall skulle podden denna gång bli flera timmar lång. Men några glada minnen blir det, och några där olika grader av förnedringsinslag förmedlas, och Edward kommer även in på de historiska föregångarna samt den tyska Polterabend-traditionen. Att möhippan hade kunnat komma att kallas ”mösexa” eller ”fjällkolifej” berättar han också, och så får vi veta varför möhippor varit öppna pinsamma tillställningar medan svensexor varit mer hemlighetsfulla och slutna.

    Mats ger tips på hur man kan inmundiga Pimm’s och längtar efter att ha trädgårdspartaj, och Edward avslöjar att han köpte sin villa enbart för att kunna spela krocket och att han optimerar sin gräsmatta därefter. Sedan deklamerar han en försommardikt – på tyska!

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Denna gång har Edward Blom gömt sig i källaren och låst dörrarna för att komma undan sina pappiga barn, som annars gärna vill vara med under poddinspelningen. Mats Ryd läser upp namnen på nytillkomna poddsponsorer, och de tu konnässörerna konstaterar att det är gott med spanska och portugisiska viner gjorda på udda druvor. (Mats tipsar dessutom om var i Stockholm man just nu kan köpa fantastiska spanska delikatesser!)

    Edward berättar att hans vän Peter skaffat sig en direktkanal till himlen genom att leverera ostkassar till honom, medelst cykel, att han själv utvidgat sin sportighet genom att börja spela kubb i sin idylliska trädgård och att han ordnat femårskalas med konfettiballonger – vilket i sin tur får Mats att minnas en av sina legendariska ombordfester, med en konfetti- och kondomfylld piñata.

    Episodens huvudtema är ”brunch”, det vill säga den härliga korsningen av frukost och lunch, vilket för oss till ljuvliga företeelser och reseminnen som kaffe, pocherade ägg och kärnmjölks- och blåbärspannkakor stekta i baconfett och överösta av vaniljsocker. Som vanligt får diskussionen många intressanta sidospår, exempelvis tokiga översättningar av TV-serier, såsom ”Mitt i träsket” för ”Miami Vice”, och trugandets kulturhistoria.

    Edward berättar om vad som menas med ”När man zestar zestar man”, och talar om ifall han tycker att det är ett otyg att säga att man ”tar studenten” eller ej.

    Hur bör den optimala räksmörgåsen vara beskaffad? Inte helt förvånande har både Mats och Edward många åsikter om detta, och Mats berättar initierat – som endast en göteborgare kan när det gäller skaldjur – dessutom vällustigt om varför man ska försöka få tag på räkor från ”sista koket”. Edward minns hur en stackars kollega fick utstå spott och spe för att han varje dag (!) tillagade skotska ägg i lunchrummet, fast det – visade det sig senare – var olja från en gammal apfelstrudel och inte de ugnsbakade äggen som vållat oset som alla andra kolleger ondgjort sig över.

    Hur man ställer till med en afton med Danmarkstema – med smörrebröd, rödspätta, rödgröt och mycket annat – tipsar Mats och Edward om, och så kommer de in på snygga, engelska bilar!

    Maila redaktionen på: podden@edwardblom.se

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Gör som Edwards treåriga dotter, lyssna på ”de roliga gubbarna” i datorn! 

    Att jobba hemifrån med inspelningar har sina poänger – som när Edwards femårige son stormar in i studion och förklarar för alla lyssnare hur poddens ljud spelas in medelst slangar, medan Mats helst vill tala akvavit. Edward oroar sig för att bli bortglömd i pandemitider, men njuter av sin trädgård och av att få massor av tid med sin familj.

    Göta kanals kulturhistoria är episodens stora tema. Mats och Edward berättar om kanalens stora betydelse för utvecklingen av Sveriges transporter, ekonomi och näringsliv, och om dess renässans från 1970-talet för fritidsbåtar. Självklart kommer de även in på filmen ”Göta kanal” från 1981, en epok i Edwards liv då höjden av lycka var att få en autograf av Janne ”Loffe” Carlsson och Kim Anderzon. Dessutom får vi utblickar till kanaler i stora världen, med mer eller mindre romantiska kanalbåtssemestrar i Frankrike, Skottland, England och Tyskland – och höra om Panamakanalens enorma betydelse för herrhattskulturen. (Edward lyckas även komma in på barnvagnsmått i sammanhanget.) Tillsammans drömmer de båda om att en vacker dag podda under en stillsam sex dagar lång Göta kanalsresa.

    Varför man ska minska på sockret i sillen, vad en tamarind är och huruvida ketchup är värre än ärtskott på maten är andra ämnen som avhandlas, och så får vi veta allt som är värt att veta om vid vilka temperaturer man bör servera champagne, rödvin och andra ädla drycker. Bonusmaterial: ännu en Carl Jan-imitation av Mats!

    Slutligen handlar podden om Edwards syn på moderna begravningsseder och gravstenar samt om potkäs och obazda – och Mats förklarar sin kärlek till det danska matlagningsprogrammet med Bröderna Price. Denna gång avslutas episoden, inte med poesi – men dock av den sköna listan med namnen på poddens Patreon-sponsorer.

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • I det senaste avsnittet av smörgåsbordspodden avslöjar Edward Blom att han börjat spela fotboll och Mats Ryd varför han nyligen köpte ett konstverk. Vi får höra hur man kan festa med sina vänner med fysisk distansering, lära oss hur man gör sin egen enbärsgin och fundera över huruvida man ska säga ”snabel-A” eller ”at” när man läser upp en e-postadress.

    En av Edwards kära stamkrogar som förlorat större delen av sin omsättning på sistone, Östra stations järnvägsrestaurang i Stockholm, har en supporterskara som bedriver en Swish-insamling för att hjälpa restaurangen att överleva genom att laga matlådor till vårdpersonal. Detta diskuteras – liksom torrfisk och annan färöisk mat (samt som bonus även isländsk torrfisk, och så får vi lära oss varför torrfisken avlöstes av lutfisk).

    Därifrån är steget inte långt till att apropå en lyssnarfråga tala om sås av fermenterad fisk, det vill säga worchestershiresås och även garum och andra fisksåser. Edward blir så inspirerad att han till och med börjar fundera på att prova ut worchestershiresåsglass!

    Denna gång hinns många lyssnarfrågor med, exempelvis får en sådan Edward både att citera Runeberg och att ge sin syn på dekantering av vin – vilket Mats kanske inte helt överraskande vet allt om och ger värdefulla tips kring.

    Den gamla poddfavoritfrågan om vad som kan tänkas vara värre än styggelsen ärtskott återkommer, och vi får veta att Edwards treåriga dotter ”inte älskar” persilja när det räknas som grönsaker men desto mer om det definieras som krydda – och hur är det egentligen med mat som mest av allt är skådebröd, är det bra eller dåligt?

    Edward har hittat korn av djup sanning även i ”My little pony”-filmer, och samtalet kommer att handla om vikten av en vacker bordsdukning och av att pynta sitt hem. 

    Vad är egentligen en gökotta? Jo, en av de mycket få saker som kan få Edward att glädjas åt att gå upp väldigt tidigt på morgonen. Plötsligt visar det sig att både han och Mats åtminstone till kvarts är dalfolk, och avslutningsvis deklamerar Edward en dikt, ”Tidig vår” av Elias Sehlstedt.

    Maila gärna redaktionen! podden@edwardblom.se

    P S Här finns mer information om insamlingen till Östra stations järnvägsrestaurang: https://www.instagram.com/p/B_5BaNBosFt

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Energin i samtalet är som vanligt hög, när Edward Blom och Mats Ryd poddromantiserar kring njutningen i mat och dryck – även om vissa fantomsmärtor efter det sorglösa livet på krogar och resor kan skönjas.

    Denna gång berättar Edward om hur han firade sin traditionsenliga Valborgsmässoafton (och varför han visade upp firandet på Instagram) och Mats tipsar om japanska feelgood-filmer från Studio Ghibli för dem som möjligen har långtråkigt.

    Frukost och frukostätandets historia är episodens stora tema, och de båda gastronomerna kommer in på allt från ägg-och-bacon, cornflakes, honungspuffar och gröt till pocherade ägg med lax och jäst bönpasta med alger – och kaffe, såklart. 

    Tack vare en lyssnarfråga slås ett slag för mjukglass, med eller utan marsalasmak, men även för glass vevad på mjölk från jerseykor. Edward och Mats vädjar till alla friska lyssnare att hålla liv i ekonomin, kulturhistorien och gastronomin genom att stödja småbutiker, äta på restauranger som förtjänar att få överleva och att bo på hotell (inte minst för att få äta hotellfrukost).

    Därefter blir det en lång utläggning om etiketten som smörjmedel i det sociala umgänget, där Edward går igenom allt som finns att veta om hur man fattar sina gafflar och knivar på korrekt vis.

    Maila gärna poddredaktionen: podden@edwardblom.se !

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Både Edward Blom och Mats Ryd fortsätter att isolera sig så gott det går under pandemin, men Mats gör ett litet avbrott och dimper ner på sitt favorit-tapasställe i Stockholms innerstad före öppningen där han sitter under samtalet – medan Edward spelar in i sitt vardagsrum, omgiven av hemmavarande stojande småbarn. 

    Podden handlar till en början mest av allt om trädgårdsbestyr. Mats och Edward utväxlar odlingstips om allt från päron- och plommonträd till kvickrot och jordärtskockor, och Mats berättar förtjust om den så kallade potatisbacken i Ammarnäs. Edward tipsar också om hur den som isolerar sig under Coronatider kan beställa serenadsång eller kanske en kuplett framförd av en av hans favoritartister, Mattias Enn.

    Som alla andra drömmer de två gastronomerna om pandemins framtida slut, då Edward hoppas få sitta på någon uteservering i Tyskland och dricka kall Riesling och Mats tänker inta en så kallad LUS, ”lunch utan slut”, med ostron och wienerschnitzel.

    Av någon anledning kommer de in på kränkta skåningar och olika dialekter, himmelska viltkorvar och Arto Paasilinnas bok ”Kollektivt självmord” (eller ”Hurmaava joukkoitsemurha” som den heter på originalspråk). Edward berättar om Valborgsmässofirandets kulturhistoria, och kommer även in på huruvida det finns något samband mellan gult som påskens färg och färgen på saffransbullar (troligen inte).

    Episodens stora matdiskussionen är tillägnat hamburgare – hur man gör en riktigt god hamburgare enligt Edward och Mats, vilka tillbehör (såsom majonnäs, karamelliserad lök och sesamfrön) som är godast, och vad man helst dricker till (Mats avslöjar här åter sin förkärlek för ”amerikansk skräpöl”).

    Edward berättar om hur hans barn leker restaurang, svarar på en lyssnarfråga om färgen på studentkostymer och talar om de sorgliga, långsiktiga konsekvenserna av att årets studenter inte får fira sin skolavslutning som tänkt – och så deklamerar han en dikt av Carl Snoilsky!

    Sponsra gärna podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom

    Och maila gärna redaktionen: podden@edwardblom.se

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Denna gång får vi poddlyssnare vara med om något spektakulärt! Vi får följa med till Chef’s Table, ett särskilt bord i ett bås inne i köket på Restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm, där köksmästaren Johan Jureskog och hans kockar och kallskänkor bullar upp med de yppersta läckerheter köket bjuder under en helkväll med mat och dryck.

    Det hela är, ack, inspelat i en annan era; om än för inte så många veckor sedan så strax innan Coronasmittan bröt ut på allvar i Sverige – det vill säga när det fortfarande kunde vara både festligt och fullsatt på våra restauranger.

    Förhoppningsvis kommer den tiden åter, och som hjälp att drömma sig fram till den tiden står Mats Ryd och Edward Blom till er tjänst med frosseri och eufori. (Dock antyder de att man på grund av de alkoholromantiska inslagen för säkerhets skull bör vara minst 30 år för att enligt svensk lagstiftning ha rätt att lyssna ...)

    Johan Jureskog förklarar att han vill att varje kväll vid Chef’s Table ska vara en drömkväll, och att han alltid vill servera ”god mat rätt in i hjärtat”. Denna gång blir det champagne, ostron, havskräftor, märgben, tryffel, råbiff, churros och många andra godsaker.

    Det är ett rutinerat gäng som tar sig an dem! Mats intar sitt Chef’s Table på AG för inte mindre än 24:e gången, vilket innebär att han ligger långt före Edward (femte gången) och självaste Johan Jureskog (tredje som gäst) i ligan. Omgivna av madeiraflaskor och specerier och med full insyn i allt som händer i köket talar de om allt från himmel till jord. Mats vill helgonförklara en viss keramiker, Johan drar en lans för det katalanska köket och Edward berättar om Ulf Elfvings möjligen otrendiga men underbara och TV-sända smörsås. 

    ”Havskräftsnördig”, ”köttsheriff” och ”Täbytryffel” är några av de sammansättningar trion berikar svenska språket med – men kvällens bästa ord är nog ”busbord”, vilket är vad personalen på Restaurang AG kallar Chef’s Table där de har fria händer att servera det bästa de kommer på. Johan Jureskog bjuder även på en lektion i sin köttskola, där han går igenom de olika nötköttssorterna han serverar och dessas nationaliteter samt förklarar varför Skottland är världens bästa hemland för köttkor.

    Något otippat hittar Edward något mjukt, fett och dallrigt som får honom ännu mer euforisk än alkohol – och det är ändå innan de fått in en hel lammskalle med ögonen kvar och, senare, en chokladfontän, på bordet!

    Tillsammans reder de, apropå en lyssnarfråga, ut skillnaderna mellan bearnaisesås och aioli, och Edward förklarar vad en ”Familjen Blom”-blandning på flaska är.

    P S Maila oss gärna: podden@edwarblom.se

    Lyssnarsponsring: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Det drar ihop sig till påsk, och poddpratarna befinner sig ännu i karantän på varsitt håll. Men allt blir bättre, åtminstone ljudkvaliteten på distansinspelningen!

    Självklart är det påskmatens kulturhistoria som Edward Blom borrar ner sig i detta påskspecialavsnitt. Varför äter vi ägg? Varför ska det finnas lamm på påskbordet. Och finns egentligen påskharen?

    Av bara farten kommer Edward in även på påskölens och påskpyntets kulturhistoria, och Mats Ryd rekommenderar en kanin-one piece som utstyrsel. Dessutom får alla lyssnare recept på äggtoddy och ägglikör.

    Även om fastan ännu pågår både när podden spelas in och publiceras kommer samtalet in på en viss alkoholhaltig dryck, nämligen mjöd – en gudadryck som användas såväl under fest som under plundring. Mjödens kulturhistoria för oss, visar Edward, till allehanda platser runtom världen, alltifrån forna kulturer i Kina till den romantiska göticismen vid Uppsala högar. Podden lanserar termen ”finskt russinmjöd”, för att visa på dryckens variation.

    ”Det kommer att gå åt pipan med hela gastronomin”, säger Edward sorgset, apropå Mats’ uppmaning att gynna de för närvarande så kämpande kvarterskrogarna och restaurangerna genom att köpa påskmatspåsar där eller från slaktare, fiskdiskar, delikatessbutiker och annat som man vill ska finnas kvar även efter den eländiga och förödande Coronaepidemin.

    Plötsligt kommer diskussionen in på ämnet historiker och populärhistoriker, apropå en lyssnarfråga – och sedan blir det en lång diskussion om de saker som de flesta i den svenska medelklassen, åtminstone enligt Mats, drömmer om att få vara med om: att delta i ”På spåret” och att göra ett sommarprat.

    P S Skicka gärna mail till poddens redaktion! Adressen är: podden@edwardblom.se

    Stöd gärna podden ekonomiskt, för framtida produktionskostnader: www.patron.com/edwardblom

    Här är Mats dryckestips inför påsken:

    https://www.systembolaget.se/dryck/ol/oppigards-137401 https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/barbera-dalba-2307101 https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/franschhoek-cellar-reserve-248901

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Ljudkvaliteten må vara sisådär, med en knackig Internetuppkoppling i Mats Ryds torp och stojande småbarn hemma hos Edward Blom. Allt är det elaka Corona-virusets fel! Men podden kommer här med en ny episod, trots att inspelningen för första gången sker med de båda poddarna och deras ljudtekniker på tre olika platser.

    Både Mats och Edward har alltså försatt sig i frivillig karantän – eller kanske snarare självvald isolering, för att undgå att bli smittade.

    Kristider innebär som bekant att många inmundigar tröstmat. I Mats’ fall handlar det rentav om att mumsa hallongrottor, vilket föranleder ett samtal om småkakor och deras kulturhistoria. Edward avslöjar vilka som är hans favorit-småkakor, och Mats berättar vad han dricker till hallongrottorna.

    Edward är återigen arg på sin gamla antagonist PostNord, som denna gång bötfällt honom för att någon tejpat fast frimärken. Episodens första lyssnarfråga handlar om hur man på bästa sätt firar sin födelsedag när den infaller på Valborgsmässoafton, vilket får Edward att avslöja hur man kryddar hans speciella Valborgsbrännvin – vilket i sin tur får samtalet att handla om massor av olika sätt att krydda brännvin och snapsar på, såsom rabarber, enbär, bävergäll, myror och pepparrot.

    Är man en borgarbracka om man äter en rejäl lunch på Första maj? undrar Mats. Nej, inte nödvändigtvis, snarare handlar det om att vårda en gammal tradition. Edward passar på att reda ut hur det är med Valborgshelgen och Första maj som helgdagar, och den kulturhistoriska bakgrunden till att hälsa våren välkommen – och Mats funderar på vilka ingredienser man bör planera att ha hemma, så att man kan göra det med hjälp av en försomrig drink.

    Att Coronakrisen slår så hårt mot de två kroggubbarnas favoritbransch får dem att fundera över hur man ska gynna restauranger och barer på bästa vis. Och med hjälp av vänner och följare ger de sedan mängder av tips på hur man kan fördriva tiden på bästa sätt om man är i karantän, isolerad eller bara hemma ovanligt mycket i dessa orostider. Man kan skapa ett hemarkiv, bygga en skonare, laga mat eller läsa Decamerone … och det är bara några av alla idéer som bjuds.

    Avslutningsvis inspirerar en lyssnare Edward och Mats att fundera på huruvida preussiska dygder borde tas tillvara bättre i vår tid!

    Maila gärna poddredaktionen: podden@edwardblom.se

    Lyssnarsponsring: https://www.patreon.com/join/edwardblom

     

    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.