Avsnitt
-
I detta avsnitt undersöker vi potentialen för dryckesturism i Sverige och om vårt dryckesunder skulle kunna bidra till Sveriges varumärke internationellt? Vi intervjuar Visit Sweden VD Susanne Andersson.
Därefter besöker vi en bit av Sveriges Toscana, Lottenlund Vingård i Allerum Nordvästra Skåne där vi i höstas träffade vinentreprenören Tina Berthelsen lagom till skörden.
Mer om podden och oss på detsvenskadryckesundret.se
Det svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
I detta avsnitt gräver vi lite djupare kring begränsningarna i utredningen och de eventuella ytterligare begränsningar som Socialminister Jakob Forssmed funderar på att lägga till, 15% alkoholhaltsgräns och krav på egen odling av spannmål. Varför har de olika begränsningarna uppkommit och vilka konsekvenser får det för ett gårdsdestilleri?
Angela besöker Jonas Larsson på Tevsjö Destilleri på deras gård utanför Järvsö i Hälsingland. Han och hans fru Anna driver kvarn och destilleri på gården som Annas släkt har drivit verksamhet på i flera hundra år. Det är ett framtidshopp för bygden som trots egen kvarn och hantverk in i minsta detalj, ställs utanför en gårdsförsäljning som förslagen ser ut nu.Först ut träffar Magnus Sara Sundqvist, generalsekreterare på SPAA (Svenska Producenter Av Alkohol) som förklarar förutsättningarna för branschen och utredningens turer i ett lite bredare perspektiv.
Mer om podden och oss på detsvenskadryckesundret.se
Det svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
Saknas det avsnitt?
-
Angela och Magnus träffar två företrädare från svenskt vin, Ronny Persson som är engagerad i föreningen Svenskt Vin. Han satt med i gårdsförsäljningsutredningen som expert.
Därefter besöker vi Snårestad Vingård, en av de minsta svenska vinproducenterna längst söderut och hör om Staffan och Marguerites vinskapande. Hur de ser på gårdförsäljning? - Inte helt oproblematiskt för en liten vingård.
Dessutom status kring regeringens beredningsarbete om gårdsförsäljning - Aftonbladet skrev den 12 april om att Socialminister Jakob Forssmed från KD planerar att lägga fram ett förslag som är ännu mer begränsat än det vi tidigare har pratat om.Mer om podden och oss på detsvenskadryckesundret.se
Det svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
Spritakademien bjöd i februari 2024 in fyra politiker, fyra destillatörer och fyra branschexperter som samtalade och svarade på frågor om gårdsförsäljning och destillerier. Steffo Törnquist, grundaren av Spritakademien, modererade mötet på Spritmuseum.
Förberedelserna för propositionen om gårdsförsäljningen tar väldigt lång tid. Det går nu rykten om att nya starka begränsningar jämfört med den officiella utredningens förslag utarbetas, bland annat att Sveriges destillerier kan komma att stängas ute helt trots att det inte finns skäl till det enligt utredningen.
Podden bevakade summiten och intervjuade flera av deltagarna för att känna ryktet på pulsen,
- finns något skäl för oron och vad skulle ett utestängande av destillerierna innebära för svensk alkoholkultur?Mer om podden och oss på detsvenskadryckesundret.se
Det svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
Vad krävs för att vi ska kunna fira OS-guld i dryckeshantverk? Finns medaljen
inom besöksnäringen? Eller är det bland Skånes vingårdar vi hittar svaret?
MAngela intervjuar Stefan Lundin, Visitas chefsjurist, expert i
gårdsförsäljningsutredningen. Stefan berättar om utredningsarbetet som kom
fram till ett väl övervägt förslag, vilket borde ha notifierats i EU för länge sedan.
Visita representerar ca 6000 företag inom besöksindustrin över hela Sverige.
Många av dessa är otåliga att komma i gång med gårdsförsäljningen efter svåra
pandemi-år.
Därefter föreslår Angela en road-trip till södraste delarna av Sverige för att leta
efter Skånes guld. Längst ner i Skåne träffar vi vännerna och livsnjutarna Lisa
Wickman Collins och Mats Wickman som blir våra ciceroner i letandet efter
Skånes guld och som tipsar om till vilka vingårdar vi borde åka.
På Skepparps Vingård i Österlen, träffar vi Bengt ”Fuffe” Åkesson som berättar
sin historia och låter oss prova medaljvinnande svenskt bubbel. Vi blir definitivt
sugna på att komma tillbaka på den årliga vinfestivalen, där ett 40-tal svenska
vinproducenter deltar.
Mer om podden och oss på detsvenskadryckesundret.seDet svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
Spritens vara eller inte vara.
Kan destillerierna undantas trots att gårdsförsäljningsutredningen har den med och en positiv majoritet i Riksdagen? Intervjun med centerns Anders W Jonsson fortsätter.
Därefter träffar vi Kristina Anerfält-Jansson och Anna Anerfält som driver Norrtälje Bränneri sedan drygt 20 år och nu gör generationsskifte.
När Anna tar över blir det sjätte generationen på gården i Roslagen. När Kristina och Richard startade destilleringen 2002 baktalades de som hembrännare, men vindarna har vänt och hantverksmässigt lokala alkoholdrycker har fått sitt erkännande. De har hela tiden även jobbat med upplevelsebesök och vi får höra vad gårdsförsäljning skulle kunna göra för skillnad vid starten för Kristina och framåt för Anna.Angela provar deras fatlagrade äppeldestillat från trädgårdens egna äpplen, Bellmanpunschen som tillverkats med den gamla ekliggaren ”Fader Berg” och det gudomliga hallondestillatet.
Mer om podden och oss hittar du på detsvenskadryckesundret.se
Det svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
I det första avsnittet tar vi upp:
Status gårdsförsäljning från Riksdagens insida, Magnus intervjuar centerns talesman i alkoholpolitiska frågor Anders W Jonsson som verkar kunna det mesta i frågan.
Därefter träffar vi två hjältar, Pelle Ågren och Andreas Willman, från ett svenskt upplevelsebryggeri som har varit med länge - Fjäderholmarnas bryggeri. De började på en ö med 300 000 besökare per år utan chans till gårdsförsäljning. Vi får höra deras story och syn på vad gårdsförsäljning skulle kunna göra för skillnad.
Och så får Angela chansen att prova deras hantverksöl!Mer om podden och oss hittar du på detsvenskadryckesundret.se
Det svenska dryckesundret produceras av Poddagency
-
Hantverksmässigt tillverkade drycker i Sverige (ca 750st producenter) är något särdeles storslaget.
I ’Det Svenska Dryckesundret, en podd om Gårdsförsäljning’, intervjuar Magnus och Angela
makthavare, producenter och kollar in upplevelserna och dryckerna.
Vilka stötestenar finns i Sverige för att vi, som sista land i Europa, ska kunna införa gårdsförsäljning?
Och hur ska det gå till…inte bara lyfta fram problemen…för både producenter, konsumenter och
myndigheter?
Vilka besök, upplevelser, drycker och tillhörande lokala maträtter ska man inte missa?
Mer om podden och oss på detsvenskadryckesundret.seDet svenska dryckesundret produceras av Poddagency