Avsnitt
-
I detta avsnitt samtalar vi om vilken kunskap om kommunens verksamhet, vilket som behövs för att kunna prioritera och fatta bra beslut. Vi diskuterar också hur man kan jämföra sig med andra kommuner.
Medverkande: Lena Langlet, SKR, Per -Ola Mattson, oppositionsråd Karlshamns kommun, Christine Feuk, SKR, Maria Price, RKA
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
Jan Jönsson och Frida Nilsson medverkar och berättar om hur de har blivit utsatta för hot och hat i sina politiska uppdrag, vilka konsekvenser det får för dem som individer och i det politiska uppdraget samt hur de skapar motståndskraft.
Medverkande: Jan Jönsson oppositionsborgarråd, Stockholms Stad, Frida Nilsson förtroendevald, Västra Götalands Regionen.
Samtalsledare: Ulrika Stöök, SKR -
Saknas det avsnitt?
-
I dagens avsnitt samtalar vi med Carl Heath om AI och den utmaning det innebär när en teknik berör hela samhället där många olika perspektiv behöver lyftas fram.
Medverkande: Carl Heath, senior forskare och fokusledare för området digital resilience vid RISE, och Cecilia Ramqvist, SKR
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR -
I dagens avsnitt samtalar vi om rättsstatens principer som kortfattat handlar om att den offentliga makten ska vara bunden och begränsad av rättsregler, där syftet är att förhindra maktmissbruk. Vi får en utblick av läget i EU-länder.
Medverkande: Anna Södersten, forskare i juridik vid SIEPS (Svenska Institutet för Europa Politiska Studier), Cecilia Berglin, SKR
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
Unga är engagerade i samhällsfrågor och vill vara med och påverka, men få upplever att de har tillräckliga kanaler för att delta i den lokala och regionala politiken. Arjeplogs kommun och Youth 2030 har gemensamt skapat möjligheter för unga att delta i den lokala utvecklingen. Genom ett fokus på ungas deltagande från gräsrotsnivå till kommunledningen har Arjeplog etablerat strukturer för ungas engagemang.
Medverkande: Westerlund Fredrik, Arjeplogs Kommun och Oliwer Karlsson, Youth 2030
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
I veckans avsnitt träffar vi forskaren Stina Hansson och pratat om tillit. Hon beskriver hur forskningen ser på tillit och hur en kommun eller region bör agera för att öka tilliten. Det relationella perspektivet innebär att relationen behöver vara ömsesidig mellan det offentliga och individen för att tillit ska uppstå. Stina berättar även om sin forskning i stadsdelen Angered i Göteborg.
Medverkande: Stina Hansson, forskare vid Göteborgs Universitet.
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR. -
I detta avsnitt pratar vi om Artificiell intelligens (AI) och dess inverkan på demokratiska värden, vi lyfter fram vikten av transparens och vad det innebär när det kommer till AI.
Medverkande: Elisabeth Calderón-Lüning, forskningschef, Democratic Society (DEMSOC), Cecilia Ramqvist, handläggare SKR.
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR -
Den konsultationsskyldighet som gäller sedan den 1 mars 2024 berör många verksamhetsområden i kommuner och regioner. SKR:s förbundsjurist Helena Linde medverkar i avsnittet och berättar mer om vad som gäller och hur lagen kan tillämpas.
Medverkande: Helena Linde, förbundsjurist, SKR, Love Edenborg och Cecilia Ramqvist handläggare, SKR
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
Det talas ofta om en global trend av polarisering mellan stad och land där allt från levnadsvillkor, känsla av tillhörighet, röstningsmönster hur man uppfattar demokratin skiljer sig stort mellan stad och land. Men hur ser det ut i Sverige? I detta avsnitt pratar vi med Richard Öhrvall som tillsammans med forskarkollegor studerat skillnader mellan stad och land, de har även studerat röstningsmönster inom kommuner. Han berättar om resultatet i sin forskning och jämför Sverige med andra länder.
Medverkande: Richard Öhrvall, Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet.
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
Förtroendevalda kvinnor utsätts för 20 procent mer hot och hat än män, och hat och hot som drabbar dem är av en annan karaktär. Sandra Håkansson har forskat på hot och hat mot förtroendevalda och särskilt på skillnader mellan grupper. I detta avsnitt berättar hon om dessa skillnader och dess konsekvenser.
Medverkande: Sandra Håkansson forskare vid Uppsala Universitet, Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR.
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
Helsingfors använder 8,8 miljoner euro för att förverkliga de förslag som fått mest röster i en återkommande medborgarbudget.
Medverkande Kirsi Verkka, utvecklingschef, Helsingfors stad, Anders Nordh, SKR
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR -
I avsnittet delar Carina Sammeli med sig sina erfarenheter från att vara utsatt, till att avgå och att återkomma till politiska uppdrag. Samtalet handlar om vilka strategier man kan anta för att skapa en bra miljö i sitt uppdrag, men också om hur hot och hat påverkar den egna personen, livet och uppdraget.
Medverkande: Carina Sammeli, ordförande i kommunstyrelsen, Luleå Kommun, Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR.
Samtalsledare: Ulrika Stöök, SKR -
Var tredje förtroendevald uppger i Politikernas trygghetsundersökning (PTU), som genomförs av Brå på regeringsens uppdrag, att de utsatts för hot, våld eller skadegörelse i sitt politiska uppdrag. Konsekvenserna vid utsatthet är störst bland kvinnor och påverkar deras politiska uppdrag och därmed demokratin.
Medverkande: Anna Frenzel, utredare Brottsförebyggande rådet (Brå), Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR.
Samtalsledare: Ulrika Stöök, SKR
-
Alla som bor och vistas i området Brunnsbo/Backa i Göteborgs Stad bjöds in att lägga förslag på aktiviteter. Här får ni höra om hur det gick till och vilka förslag som röstades fram.
Medverkande: Klara Wettre, ungdomskonsulent/samordnare, Fritid Hisingen, Göteborgs Stad
Bosse Parbring, 1:e vice ordförande i Förskolenämnden, ledamot Göteborgs kommunfullmäktigeSamtalsledare: Anders Nordh, SKR
-
I Borås stad har de infört så kallat ortsråd i de fyra större serviceorterna med omland. Susanne Karlsson berättar om hur kommunen och ortsråden samverkar kring lokal utveckling.
Medverkande: Susanne Karlsson, utvecklingsledare, Borås Stad
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR -
I detta avsnitt får du följa med på ett samtal med Annika Wallenskog, chefekonom på SKR, där vi reflekterar över hur det ekonomiska läget för kommuner och regioner påverkar demokratin och varför det är bra med en välfärdsmodell med stark regional och lokal förankring.
Medverkande: Annika Wallenskog, chefsekonom SKR
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR
-
I planprogrammet i Klagshamn, Malmö kommun, tillsatte de resurser för en tidig dialog med medborgarna i det aktuella området.
Medverkande: Marléen Engström och Steffanie Esse strateger vid stadsbyggnadskontoret, Malmö kommun. Samtalsledare: Anders Nordh, SKR.
-
I dagens avsnitt utvecklar Nazem Tahvilzadeh, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, innehållet i sin forskningsöversikt om hur medborgardialoger kan inkludera marginaliserade grupper.
Medverkande: Nazem Tahvilzadeh, fil.dr. och lektor i offentlig förvaltning och docent
i statsvetenskap vid Södertörns högskolaSamtalsledare: Nils Munthe, SKR
-
I en ny rapport från Statskontorets får vi mer kunskap om förekomsten av korruption, vilka riskområden och riskfaktorer som finns samt hur man kan förebygga korruption i kommuner och regioner.
Medverkande: Johan Mörck, utredare, Statskontoret, Cecilia Berglin, SKR
Samtalsledare: Nils Munthe, SKR - Visa fler