Avsnitt
-
Alla pratade om tafsardagen. Polisen varnade, skolor informerade. Men ingen verkade ha sett någon challenge.
Det är inte första gången ett obehagligt rykte sprids i sociala medier och vuxenvärlden ringer i alla varningsklockor. Clownattacker, läskiga dockor som uppmanar till självskadebeteende och nu en tafsardag.
På en kvart förklarar källgranskaren Jack Werner hur det var polisens varning som gjorde tafsardagen viral.
-
Experterna spådde att huspriserna skulle rasa, nu varnar de för att bostadsmarknaden är överhettad – mitt i pandemin. Men vad driver upp priserna till osannolika höjder? Och bör vi oroa oss?
På en kvart får du reda på varför huspriserna rusar mitt i pandemin – och hur det kommer att sluta. Med Louise Andrén Meiton, nyhetschef på SvD Näringsliv.
-
Saknas det avsnitt?
-
Med Brexit kom en ny gräns i Irländska sjön – och nya skäl att blåsa liv i gamla konflikter.
På en kvart får du koll på hur IRA är kopplade till protesterna på Nordirland och varför den irländska öns blodiga historia går igen. Med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin.
-
Det kallas Europas Guantanamo. I IS-lägren i norra Syrien växer nu ett 30-tal svenska barn upp tillsammans med sina mammor. FN likställer livet i lägren med tortyr – men Sverige har inga planer på att ta hem sina medborgare.
18 svenska barn har återvänt till Sverige från lägren, 7 av de med myndigheternas hjälp. Men kvar finns 25 kvinnor och deras runt 30 barn.
På en kvart berättar SvD:s mellanösternanalytiker Jesper Sundén varför Sverige, trots internationella påtryckningar, inte planerar att ta hem dessa kvinnor och barn – samtidigt som vårt grannland Finland valt en helt annan väg.
-
Forskarna trodde att coronaviruset var stabilare än många andra virus, som influensavirus eller hiv. Det stämde inte.
Fortfarande upptäcks mer smittsamma varianter av coronaviruset – den brasilianska, brittiska och sydafrikanska mutationerna tycks bara vara början. Några av virusets mutationer är dödligare, de drabbar fler och de som behöver intensivvård är yngre.
På en kvart får du koll på de olika virusmutationerna och hur de påverkar smittan. Med SvD:s coronareporter Per Kudo.
-
Festen och dansen står under ständigt hot om våld och övergrepp när regissören Steve McQueen skildrar livet för den västindiska gemenskapen i London mellan 60-80-talet.
Windrush-generationen kallas de arbetskraftsinvandrare som bjöds in till England på grund av arbetsbrist i slutet på 40-talet. Den långa båtresan från öar som Jamaica i det brittiska samväldet gjordes av tusentals. På en kvart berättar Andres Lokko varför Small Axe, filmserien om subkulturen som föddes för länge sen, i en liten del av London trollbinder en hel värld i dag.
-
Med styre från Stureplan skulle Crowd1 hjälpa människor ur fattigdom – men bolaget anklagas för att göra motsatsen. Trots varningar från myndigheter och flera granskningar fortsätter de att expandera.
Målet: 250 miljoner medlemmar innan årsskiftet.
På en kvart berättar vi om det skandalomsusade säljpyramidföretagets interna maktstrider, expansionsplaner och techikonen Johan Staël von Holsteins oväntade avhopp.
Med SvD Näringslivs reporter Erik Wisterberg och Johanna Ekström från nyhetsajten Breakit.
-
Kinas H&M-bojkott var långt ifrån första gången landet utövade påtryckningar på svenska företag – eller myndigheter. Och det tycks fungera. SAS, Sheraton och Pensionsmyndigheten* är några som fogat sig eller uttryckt sig annorlunda.
På en kvart får du veta varför Kina verkar vara extra känsliga för kritik just nu. Och varför deras agerande oftast verkar få effekt.
* Efter avsnittets publicering meddelade Pensionsmyndigheten att de av systemtekniska skäl inte kan ha en annan benämning än Skatteverket har. När Skatteverket bytte beteckning från ”Republiken Kina (Taiwan)”, till ”Taiwan, provins i Kina”, skedde detta därmed också hos Pensionsmyndigheten.
-
PODD | Våra klimatsmarta elbilar har en mörk baksida. Mineraler till bilbatterierna bryts i Kongo och Kina – men finns också i den svenska berggrunden.
På en kvart får du veta varför vi hellre har smutsig gruvdrift på andra sidan jorden, än renare i Sverige. Med Mikael Törnwall, reporter på SvD Näringsliv.
-
Ledaren bestämmer och bestraffar. Hierarkin är stenhård. Snart inleds en av de största gängrättegångarna någonsin i Sverige. I centrum står Vårbynätverket och en uppmärksammad kidnappning av en känd artist.
På en kvart får du reda på hur nätverket fungerar och hur det är att leva sida vid sida med den svenska maffian. Med Ann Törnkvist, kriminalreporter och författare till bland annat boken Gola, vittna, dö – om gängkriminalitet och morden i Hallonbergen.
-
Att en brottsmisstänkt vill namnges, är det skäl nog att göra det? Och varför publicerar inte gammelmedia uppgifter som bara är ett knapptryck bort?
På en kvart får du reda på hur Lambertz-fallet satt strålkastarljus på flera viktiga pressetiska frågor – och varför det aldrig var ett alternativ att livesända Göran Lambertz presskonferens. Med SvD:s redaktionschef Martin Ahlquist.
-
En tunn skåra mellan Afrika och Asien, så ser Suezkanalen ut på kartan. Men passagen är i dag den viktigaste länken mellan Europa och Kina. 1,6 miljoner containrar på väg till eller från Sverige passerar genom Suezkanalen varje år.
På en kvart får du veta hur kanalen sedan den byggdes på 1800-talet stått i geopolitikens centrum och hur grundstötningen helt kan förändra den globala handeln. Med SvD:s utrikesanalytiker Jesper Sundén.
-
Mittemot marknaden i Wuhan – coronapandemins epicentrum – ligger ett högrisklaboratorium som bedriver kontroversiell forskning på fladdermusvirus. Larmen från amerikanska diplomater 2018 om att experimenten där kunde utlösa en pandemi ignorerades.
På en kvart berättar SvD:s Gunilla von Hall om labbteorin som WHO:s coronadelegation inte vill utreda.
-
En enkel fråga på din Iphoneskärm har utlöst storbråk mellan techgiganterna. I slutändan handlar allt handlar om annonser. Och miljarder står på spel.
På en kvart får du reda på varför Facebook och andra appföretag inte vill låta dig välja. Med SvD Näringslivs techreporter Erik Wisterberg.
-
I helgen avgörs Nyamko Sabunis öde och Liberalernas vägval. Men L-ledaren är inte så nervös som många tror.
Ända sedan Liberalernas förre partiledare Jan Björlund ingick januariavtalet under stora kval har en fråga överröstat alla andra: ska vi stanna eller gå?
På en kvart berättar politikreporter Maggie Strömberg om varför Nyamko Sabuni valde bort S – och om hur hon tänkt förhålla sig till SD.
-
Gasledningen Nord Stream 2 skulle ta rysk gas till Europa. Men med 15 mil kvar stoppade USA bygget av Europas största och dyraste infrastrukturprojekt.
På en kvart berättar Tysklandskorrespondenten Tomas Lundin om hur ledningen utanför Gotland blivit en maktkamp mellan världens supermakter, och varför miljardinvesteringar riskerar att rosta bort på Östersjöns botten.
-
Världspolitikens nya slagfält stavas Sydkinesiska havet. På en kvart berättar vår utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin om var gränsen går i det som redan kallas ett nytt kallt krig - och när spänningarna kan övergå i väpnad konflikt mellan Kina och USA.
-
En spruta Sputnik V innehåller 80 procent propaganda och 20 procent medicin – om du frågar Ukrainas utrikesminister. Men även i Sverige finns en utbredd misstro mot det ryska vaccinet. Handlar det om rysskräck eller en befogad oro?
Sputnik V togs fram rekordsnabbt och Ryssland har redan kontakt med flera länder i Europa om vaccinleverans. Men i Sverige höjs skeptiska röster. På en kvart berättar utrikesreportern Jan Blomgren och tidigare Rysslandskorrespondenten om hur han en gång blev förgiftad i Moskva – men ändå inte skulle tveka om en spruta Sputnik i armen.
-
Är Astra Zeneca-vaccinet ineffektivt för äldre? Kan RNA-vaccinen verkligen förändra arvsmassan? Och går det att vaccinera in mikrochip i kroppen?
I samband med den rekordsnabba framtagningen av vaccin har en rad teorier och missförstånd, till och med falsk information, om vaccinen fått spridning.
På en kvart slår vi hål på myterna och missuppfattningarna runt coronavaccinen. Med vetenskapsjournalisten Ia Wadendal.
-
De virala Tiktok-klippen med en fejkad Tom Cruise beskrivs som världens bästa deepfakes. AI-tekniken hotar inte demokratin – än. Men dagen när vi alla kan göra deepfakes i mobilen är snart här.
På en kvart får du reda på varför deepfakes inte kommer att utlösa ett kärnvapenkrig just nu – och om vilka som är teknikens tysta offer. Med SvD Näringslivs tech-reporter Erik Wisterberg.
- Visa fler