Avsnitt
-
Vesna Prekopic som är samhälls- och kulturskribent på Dagens Nyheter växte upp i Norrköping som barn till industriarbetare från forna Jugoslavien. Eftersom hon älskade litteratur och hade haft bra lärare i skolan utbildade hon sig till gymnasielärare i svenska och engelska. Efter mer än ett decenniums framgångsrikt arbete som lärare och rektor ibland annat Botkyrka fick hon möjlighet att som rektor själv ta över en nystartad skola i Järva. Fylld av idealism och visioner mötte hon barnen och deras föräldrar. Mindre än ett år senare blev hon hotad och spottad på av sina elever, på gränsen till utbrändhet på grund av övermäktig arbetsbelastning bedömde hennes chefer att det var för farligt för henne att jobba kvar på skolan. Hon började istället arbeta som ledarskribent på Arena Magasin för att idag skriva för DN. I de erfarenheter som Vesna Prekopic gjorde från skolvärlden finns en större berättelse som blev boken Brottsplats: Skolan som handlar om skolan och samhällets misslyckande.
Vesna gästar podden för att tala om boken och sina erfarenheter från skolvärlden. Framför allt våldet i skolan och hur det kunna att bli så att Sverige fick Europas sämsta skolresultatet i PISA-undersökningar. Vad ska man skulle göra för att rädda svensk skola? Stig har kontroversiella lösningar på problemen som de övriga inte delar men alla tre är överens att drastiska åtgärder behövs. Missa inte detta viktiga avsnitt om något som berör oss alla, skolan.
p.s Cyril Hellman är aktuell med podcasten "Ta psykedelika med en porrstjärna" om hur han och porrstjärnan Puma Swede möts på ett svampretreat på Jamaica - ett personligt reportage i poddformat om trenden med psykedelisk terapi. Följ podcasten HÄR
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens gäst är den unge svenskpersiske unge filmaren Amir Noghabai som arbetat med både Cyril och Stig och tillsammans med sin vän Robin även gör en dokumentär om de två författarnas vänskap såväl som olikheter som personer. Det har bestämt att ses för att diskutera Francis Ford Coppolas senaste film Megalopolis som de alla på förhand vet att de har skilda åsikter om. De diskuterar årets Nobelpristagare i litteratur Han Kang som endast Cyril har läst och menar fyller en viktig funktion i det patriarkala nordkoreanska samhället men han anser ändå att den tidigare koreanska kandidaten Ko Hun som blev föremål för me too är en betydligt bättre författare. Det blir ett livat och passionerat samtal mellan tre generationer kulturmän som känner varandra mycket väl om vad film och litteratur och dess uppgift egenlitgen är. Om konstnären och konstens förhållande till moral och möjliga krav ifråga om det. De kommer också in på det pågående kriget mellan Israel och Iran. Det blir passionerat och livfullt och flera gånger hotar en av dom att lämna studion.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
Detta avsnitt gästas av kolumnisten, essäsisten och författaren Johan Hakelius. Hakelius är krönikör och politisk chefredaktör för Fokus magasin. Han har bland annat skrivit de populära böckerna Döda vita män och Ladies om excentriker ur brittiska överklassen. Ämnet för dagen var sommarens raskravaller i England men de kommer också in på brittiska klassamhället, engelska språket, Brexit och den bokaktuelle Boris Johnsons Churchillkomplex. Förutom temat Storbritannien diskuteras den amerikanska valkampanjen och Tobias Billströms abrupta avgång som utrikesministers. Och är Storbritannien på fall eller kanske rent av på väg att stärka sina stormaktsambitioner ...
Missa inte! Det är inte gratis att göra podd, stötta oss gärna på Swish nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig har avslutat sin hittills mest lyckade work shop i kreativt på Österlen i Skåne. De sitter på Öresundståget på väg till Köpenhamn för att besöka Skandinaviens mest ökända bar Spunk på Isted Gade samt klassiska författar och journalistbaren Bio-Bi Barsom varit stamhak för bland andra Hjalmar Söderberg. De sonderar sin vecka på Österlen skrivandets premisser och deras vänner det ideala paret David och Cecilia. De pratar om sin ungdoms första reser och intryck från Köpenhamn. Varför har egentligen svenskar och i synnerhet författare från August Strindberg och Hjalmar Söderberg till dem själva haft sånt behov av att lämna det Cyril i sin senaste prosalyriksamling Slå mig så hårt du vill kallar ”landet kontroll” för frihetskänslan i Danmark?
Det är inte gratis att göra podd, stötta oss gärna på Swish: 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig möter journalisten, statsvetaren, kommunikatören och föreläsaren Andreas Utterström som har amerikansk politik som sitt stora intresse och är en flitigt anlitad valkommentator i svenska nyhetsprogram. Han berättar varför vicekandidaterna, den svenskättade demokraten Tim Walz och hillbillyn och IVY-leaguejuristen JD Vance blivit så viktiga i årets amerikanska presidentval. De resonerar kring Donald Trump och Kamala Harris. Stig tror att vanligt folk är trötta på hbtq-frågor medan Cyril ser klarar drag av psykopat hos Trump. De pratar om de unika med pengar donationer och röstregistrering och risken för valfusk och försöker komma fram vad som egentligen är Teslas och X ägare Elon Musk egentliga agenda. Varför har så många amerikanska politiker genom året blivit skjutna? Och varför vill egentligen inte demokraterna gå emot USA´s fria vapenlagstiftning?
Det och mycket annat får ni svar om i detta podavsnitt som ni inte får missa.
Stötta oss gärna på Swish nr: 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Per-Arne Wahlstedt var under 70- och 80-talen elitidrottare inom flera sporter, som fotboll, bandy, squash, rugby. Efter en framgångsrik period som back i AIK tränade han under ett halvår med Arsenal men missade kontrakt på grund av att man i England på den tiden hade begränsningar för antal utlänningar i ligan. Efter idrottskarriären föll han in i en tomhet och levde med utstötta i Lugnets industriområde. En tid som han hämtat stoff ifrån till sin aktuella debut Folk och rövare med efterord av Stig som jämför honom med Birgitta Stenberg medan Cyril jämfört Per-Arne med hårdkokta novellförfattaren Raymond Carver. Det här blir ett samtal ni inte får missa om fotboll, litteratur, missbruk och kriminalitet ..
Lyssna och dela gärna podden! Ni får också gärna stötta oss på Swish, nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig har läst boken "Efter Europa" av statsvetaren och liberalen Ivan Krastev, och målar upp en bild av ett Europa och en västvärld i förfall ...
Lyssna och dela gärna!
Det är inte gratis att göra podd, stötta oss gärna på Swish, nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig träffas för att tala om Stigs nyutkomna bok Högt och lågt. En bok som bäst är att beskriva som en lång essä och som försöker svara på varför det som traditionellt setts som finkultur försämrats i kvalitet och det som setts som lågkultur ökat i kvalitet. De talar om vad som kan vara kvalitet i just lättsam litteratur, konst och film. Om varför missunnsamhet och avundsjuka inte sällan präglar just människor inom kulturvärlden. De kommer in på varför Stig inte vågade tala om det han skriver nu ifråga om Me too-debatten och andra personliga områden som skilsmässor. Det blir ett samtal om högt och lågt, Jan Guillou och Jan Myrdal, Augustinus och Hölderlin, Ibsen och Strindberg, The Supremes och Beach Boys, Epa dunk och Little Jinder, Ulf Lundells och andra svenska författares förakt för sina egna läsare samt Stigs vänner och kollegor som till exempel danska regissören Lars von Trier.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
IPodden gästas av skådespelaren och regissören Bahar Pars som fick sitt stora genombrott i Oscarsnominerade En man som heter Ove. Nu är hon aktuell med zombiefilmen Hanteringen av odöda som är en filmatisering av John Ajvide Lindqvist roman samt radiodramat Jag heter inte Esmeralda. Cyril och Stig talar om sina resor till Haiti på 80-talet, ett land ofta förknippat med zombies. De talar om Stigs kommande bok, essän Högt och lågt då Stig menar att det folkliga som En man som heter Ove har en större kvalitet idag än förr medan det som setts som högkultur sjunkit i kvalitet. De talar om Bahars kortfilmer som regissör vars tema ofta handlar om svenskar och invandrare och svenska koder. De talar även om Cyrils aktuella prosalyriksamling Slå mig så hårt du vill som Bahar hörde som ljudbok och efter det kontaktade Cyril för att få läsa uppföljaren och om den vänskap och kreativa samarbete som inleddes efter det. Bahar föddes i Shiraz i södra Iran och de berättar om friherren, outsidern och översättaren av bland annat persisk litteratur Eric Hermelin. Det och mycket mer i ett avsnitt ni inte får missa.
Det är inte grattis att göra podd, om ni gillar det vi gör får ni gärna stötta oss på swish nr 123 535 48 57
Följ också gärna @iotaktmedsamtiden på Instagram
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig fortsätter att spela in i studio och gästas denna gång av svenskkurdiske författaren Agri Ismaïl vars debutroman Hyper hyllats som årets svenska roman. Den är redan släppt i England och på gång till fler länder. Agri som även är ekonom och jurist har under flera år bott i London i vars finansvärld boken delvis utspelas i. De talar om att skriva på både svenska och engelska. Om att växa upp i svenskt miljonprogram och i Frankrike. Om varför invandrarkillar med föräldrar från Östeuropa och Mellanöstern debuterar med seriösare romaner än helsvenska killar. Cyrils teori är att i deras länder värderar man kultur högre än i Sverige och deras fäder skulle inte acceptera debutromaner om att ha sex och dricka sprit. De talar om vikten av fakta i den samtida litteraturen men kommer även in på magisk realism som Stig avskyr. Stig menar också att ingenting av det Cyril lärt sig på universitet ifråga om litteratur och historia är av värde medan Cyril drar paralleller mellan Stig och Jan Myrdals akademikerförakt. Det blir ett levande samtal om skrivande, den brittiska kolonialmakten, livet i Irak under kriget som både Agri och Cyril upplevt, tiktok-samhället, finansvärlden och inte minst matlagning från vitt skilda kulturer som Kurdistan, England och Japan. Missa inte detta avsnitt!
Stötta oss gärna på swish nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig har läst antropologen David Graebers och arkeologen David Wengrows storverk Mänsklighetens historia. I generationer har vi betraktat människans avlägsna förfäder som barnsliga eller primitiva. Vi ser dem antingen som fria, jämlika och oskuldsfulla primater, eller som tjuvaktiga och krigiska bestar. Vi har fått lära oss att civilisationen bara kunde uppstå genom att vi gav upp vår ursprungliga frihet och tämjde våra barbariska instinkter. Graeber och Wengrow visar oss att detta är fel. Det vi länge tagit för givna sanningar om människan har rötterna i 1700-talets konservativa motreaktion mot upplysningens kritik av det europeiska samhället. Ändå formar de fortfarande vår historiesyn, och leder till felslut om hur jordbruk, privat egendom, städer, demokrati, slaveri och vår civilisation egentligen uppstod. Utifrån deras bok diskuterar Cyril och Stig äganderätt, Nordamerikas indianer, den europeiska upplysningstiden, asiatiska språk, patriarkat och matriarkat mm. Missa inte detta intressanta och kunskapsrika samtal.
Vi kan också erbjuda en rabattkod till skådespelaren Dragomir Mrsics succébok om självutveckling "21 dagar med Dragomir Mrsic" - gå till 21days.se och ange antingen Cyril eller Stig i kassan (den ni gillar bäst!)
Stötta oss gärna på Swish nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril & Stig pratar om året som gått ...
Stötta oss gärna genom att dela podden. Det är inte gratis att göra podd, swisha gärna till nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig träffar ryska Liza Alexandrova-Zorina som hade släppt sju skönlitterära böcker hemma i Ryssland innan hon flyttade till Sverige för två år sedan. Nu är hon aktuell med sin första reportagebok tillika första bok på svenska, hyllade Imperiets barn. I boken skildrar hon ett svenskt parallellsamhälle med immigrantarbetare från det forna Sovjetrepublikerna. Bland annat skildrade hon ett av företagen som var inblandat i den hissolycka i Sundbyberg som för några veckor sedan kostade bland annat ukrainska och ryska gästarbetare livet. Hon berättar om människor som lockats till Sverige av ryska mer eller mindre kriminella med löfte om ett bättre liv. I boken träffar hon ukrainska och uzbekiska byggarbetare, städerskor från Belarus och maffiamän från Kaukasus. Vladimir Putins gamla vänner och ryssar som driver illegala arbetsförmedlingar. Tjejer som slåss mot hedersförtryck. Hon har mött människor som jobbat svart i årtionden och bara drömmer om att en dag få leva som vanligt folk. Det blir ett samtal ni inte får missa om dagens Ryssland men också om dagen Sverige som de frågar sig verkar ha övergett sådant som fackligt och statligt arbetsrättskydd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig diskuterar Hamas massaker och bombanfall på civila israeler, Israel krigsförklaring och konsekvenserna av det. De tar båda parti för Israel i det pågående kriget. Men Cyril är av åsikten att Hamas terrorangrepp är en dimridå från Ryssland och Iran, Stig är inte lika säker. Stig menar att Cyril är för USA-vänlig medan Cyril anser att Stig är för Ryssland- och Kinavänlig. De talar också om böcker i ämnen, antismetismen inom svenska vänstern. Och gräver i sionismen antisionismen och antisemitismens ursprung. De blir ett levande, intressant och underhållande samtal ni inte får missa.
Lyssna och dela gärna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig träffar författaren och forskaren Axel Burénius som är doktorand vid Notthimgham University på en av handling om ukrainskbelarusiska nobelpristagaren Svetlana Aleksijvitj. Utifrån den är han aktuell med sin andra bok Persona som utgår från material i hans kommande avhandling men han har också i tradition med sitt objekt gjort djupintervjuer med ukrainska flyktingar. I sin avhandling ifrågasätter han bland annat Aleksijvitjs metoder och tillvägagångssätt under olika tidsepoker. Det blir ett samtal om litteraturens roll. Vad är riktig litteratur? Vad är den bästa litteraturen, den fiktiva eller den som utgår från verkligheten? Vad är litteratur och vad är journalistik? Och vad får en författare göra och inte göra? Missa inte detta intressanta samtal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig fortsätter att diskutera bankernas vinster och Sveriges skattelättnader för de rikaste, med utgångspunkt från Andreas Cervenkas böcker. De talar också om hur detta och den nyliberala ekonomiska politik som förts sedan 90-talet med privatiseringar av sjukvård och skola drabbar hela samhället. Cyril tar upp hur en fungerade sjukvård kunnat rädda hans dotter och mormor. Stig berättar om hur han i likhet med 17 000 andra svenskar under sommaren lurats på femsiffrigt belopp av bedragare som utgett sig för att vara hans bank, i Stigs fall Nordea. Bankerna som har gjort miljardvinster på kortavgifter, det kontantlösa samhället, höjda räntor mm vägrar att ta sitt ansvar trots att de förvaltar sina kunders pengar som stjäls på grund av deras bristande datorsystem.
Lyssna, stötta, dela!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig diskuterar Andress Cervenkas Augustprisbelönade bok "Girig-Sverige" och hans tidigare bok "Vad gör en bank?" Är Cervenka populistisk eller inte? Om varför Sverige blivit ett skatteparadis och i så fall huruvida det är socialdemokraternas eller moderaternas fel. Om varför Sverige är det enda landet i världen med vår form av skolpeng liksom ett av få med ministeransvar. De pratar också om Lena Anderssons Grötgate. Huruvida gröt är gott, nyttigt eller inte: Fattigdom, girighet och huruvida det är rött eller fel att tjäna pengar.
Stötta gärna podden på Swish 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig träffar samhällsdebattören, författaren och journalisten Kurdo Baksi som är aktuell med boken "Endast den som är turk är lycklig". De talar om det kommande turkiska valet på söndag den 14 maj, Erdogan och hans bakgrund och syften, Sveriges Natoansökan och varför Erdogan försöker bromsa den. Erdogans strävan efter att bli den muslimska världens ledare. Huruvida PKK bör ses som en terroristorganisation eller inte. Baksis familjs vänskap med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öclan osv
Missa inte detta intressanta om det samtida 100-årsjubilerande Turkiet. Dela gärna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig träffar en av Sveriges kanske mest kända försvarsadvokater Johan Eriksson som skrivit "I rättvisans tjänst". Johan Eriksson blev känd för allmänheten när han försvarade Rakhmat Akilov efter terrordådet på Drottninggatan men har också under åren arbetat med många av de allra mest uppmärksammade fallen. Det blir ett mycket intressant samtal om livet som försvaradvokat, om några av fallen han arbetat med, om rättvisa och om att vara männiksa, för som försvarsadvokat träffar du människor i utsatta situationer under väldigt speciella situationer.
Foto : Fredrik Hjerling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cyril och Stig talar samtida konst efter att ha sett målaren Carl Michael Lundbergs utställning på Konstakademin. Båda två, särskilt Stig är skeptiska till det mesta som görs i dagens svenska konstvärld. De ringer även upp CM Lundberg hemma i Sandviken
Lyssna, dela och stötta oss gärna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler