Avsnitt
-
En orolig omvärld skapar ett allvarligt läge i Sverige med komplexa och överlappande hot. Säkerhetspolisen ser en utveckling i Sverige där allt fler sympatiserar med våldsbejakande extremisters ideologi och propaganda.
Våldsbejakande extremism, oavsett om den är höger, vänster eller islamistisk, är samtidigt transnationell. De senaste åren har ett antal händelser påverkat bilden av Sverige både inom landet och utomlands som kan vara hotdrivande. Samtidigt har olika typer av författningshot utkristalliserats. Ökad misstro mot samhällets funktioner och det demokratiska systemet riskerar att urholka tilliten till myndigheter och institutioner. Utvecklingen innebär ett ökat tryck på det svenska samhället där polarisering kan utgöra en grogrund för extremism. Välkommen att lyssna till ett seminarium från Almedalsveckan 2024 där Säkerhetspolisen, CVE, Segerstedtinstitutet och Expo delar med sig av analyser och reflektioner om våldsbejakande extremism i Sverige och omvärlden. Seminariet arrangeras gemensamt av CVE och Segerstedtinstitutet. Medverkande
Ahn-Za Hagström, chef, Nationellt centrum för terrorhotsbedömningJonas Trolle, chef, CVEDaniel Poohl, VD, Stiftelsen ExpoChrister Mattsson, föreståndare, SegerstedtinstitutetJenny Sonesson, moderator, CVE -
Det allvarliga omvärldsläget skärper hoten mot Sverige, och främmande makt agerar allt mer offensivt. På senare år har det vid upprepade tillfällen förts på tal att statsaktörer kan underblåsa extremistiska aktörers säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige. Att statsaktörer kan underblåsa hot mot Sverige har uppmärksammats i samband med desinformationskampanjen mot socialtjänsten, koranbränningarna och mordplaner mot svenska judar, samt regimkritiker från olika länder. Det finns även ett flertal exempel på hur stater har främjat egna politiska och säkerhetsmässiga intressen genom att använda sig av icke-statliga aktörer som ombud för våldsutövning utanför den egna statens territorium. Hur ska vi förstå statsaktörers inblandning i våldsbejakande extremism? Hur omfattande är fenomenet och hur stort är denna typ av hot mot Sverige? Hur ska man i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism kunna ha beredskap för statspåverkan? Välkommen att lyssna på detta panelsamtal från Almedalsveckan 2024. Medverkande
Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap, FörsvarshögskolanJörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst, FörsvarshögskolanFredrik Hallström, enhetschef, SäkerhetspolisenMarco Zamorano-Tóth, moderator, CVE -
Saknas det avsnitt?
-
Hur ska myndigheter kommunicera för att motverka anti-demokratiska krafter som vill använda våld för att förändra samhället? Falska rykten, desinformation och propaganda som sprids via digitala plattformar och AI kan mycket snabbt påverka hotbilden mot Sverige. I början av året presenterade regeringen en nationell strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism. Fokus är lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. I detta arbete är kommunikation centralt. Hur ska myndigheter använda kommunikation för att motverka våldsbejakande extremism? Välkommen att lyssna på detta panelsamtal från Almedalsveckan 2024. Medverkande
Karl Melin, presschef SäkerhetspolisenLinda Corsvall, kommunikationsdirektör, SocialstyrelsenRobert Kindroth, biträdande chef, CVEViktor Adolphson ”YB Södermalm”, områdespolisBrit Stakson, moderator, mediestrateg -
Hur kan vi hindra antisemitismen från att öka i en polariserad tid? Vilka likheter och skillnader finns mellan antisemitiska idéer idag och genom historien? Hur arbetar regeringen med frågan?
Under Almedalsveckan 2023 anordnade CVE och Segerstedtinstitutet ett gemensamt seminarium på detta tema. Ämnet har tyvärr knappast tappat relevans under året som gått, och därför hölls ett uppföljande seminarium under Almedalsveckan 2024. Det kan du lyssna på här! Medverkande:
Christer Mattsson, föreståndare, SegerstedtinstitutetParisa Liljestrand, kulturminister, (M)Petra Mårselius, överintendent, Forum för levande historiaIsabella Pistone, filosofie doktor i vetenskapsteori, SegerstedtinstitutetPontus Rudberg, docent i historia, SegerstedtinstitutetCatta Neuding, programledare och producent, AxessJonas Trolle, moderator, CVE -
Det här avsnittet handlar om den nya nationella strategin mot våldsbejakande extremism och terrorism som regeringen presenterade i början av 2024. Medverkar gör Jonas Trolle, chef CVE Josefin Bergström seniorrådgivare som ingår i CVE's mobila stödteam. Programledare är Jenny Sonesson som är pressansvarig på CVE.
-
Det här avsnittet är en fortsättning på tidigare episod om hur CVE:s mobila stödteam arbetar. Förra samtalet handlade om vem som kan rådfråga CVE och hur ett första samtal går till. Det här avsnittet tar upp vad som händer sedan med ett ärende. Vilka insatser kan CVE erbjuda?
Medverkande: Marcus Hjelm och Elias Lomfors Carlberg, rådgivare respektive handläggare i CVE:s mobila stödteam
Samtalsledare: Jenny Sonesson, pressansvarig, CVE.
-
CVE har ett mobilt stödteam som erbjuder vägledning till yrkesverksamma i hela landet som kommer i kontakt med frågor som rör våldsbejakande extremism. I det här avsnittet svarar vi på frågor som: Vem kan kontakta CVE? Vilka sorts ärenden kan man ta upp? Hur går ett första samtal till.
Medverkande: Marcus Hjelm och Eva Mowitz, rådgivare i CVE:s mobila stödteam. Samtalsledare är Jenny Sonesson, pressansvarig CVE.
-
I denna podd diskuteras hur religioner, trossamfund, och samarbete med/mellan dessa kan utgöra en del av det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Samtalet förs mellan Lenita Törning, forskare med fokus på interreligiösa frågor samt utredare vid CVE, och Sofia Hallbäck, verksamhetsansvarig på stiftelsen Open Skåne, som arbetar för att öka social sammanhållning. Diskussionen leds av Dan-Erik Andersson, docent och universitetslektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.
-
I denna poddserie från Center mot våldsbejakande extremism möter vi företrädare för två av de abrahamitiska religionerna i Sverige: judendomen och kristendomen. I samtal med journalisten Lars Mogensen ger de sin personliga bild av samhällsläget i relation till våldsbejakande extremism, vad våldsbejakande extremism egentligen är för något och hur det bäst kan motverkas. De får även chansen att berätta vilken roll de ser att trossamfund kan spela i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Ute Steyer är rabbin i Stora synagogan i Stockholm och judiska centralrådets talesperson i religiösa och teologiska frågor.
-
I denna poddserie från Center mot våldsbejakande extremism möter vi företrädare för två av de abrahamitiska religionerna i Sverige: judendomen och kristendomen. I samtal med journalisten Lars Mogensen ger de sin personliga bild av samhällsläget i relation till våldsbejakande extremism, vad våldsbejakande extremism egentligen är för något och hur det bäst kan motverkas. De får även chansen att berätta vilken roll de ser att trossamfund kan spela i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Martin Modéus är ärkebiskop i Svenska kyrkan.
-
Denna podd är en liveinspelning från ett av CVE:s seminarier under Almedalsveckan i Visby 2023.På senare år har flera fall av pågående dödligt våld ägt rum på skolor i Sverige. Det förekommer att skolattacker motiveras av våldsbejakande extremism, men vanligare är att de som begår denna typ av handlingar inspireras – snarare än motiveras – av extremistiskt tankegods, symbolspråk, etc. Detta innebär att personal, elever och föräldrar behöver stöd och förebyggande verktyg. CVE hanterar just nu i sin verksamhet flera ärenden som rör skolans värld. Jonas Trolle, chef för CVE, leder just nu en utredning om hur skolor kan och bör skyddas från attacker. I detta panelsamtal under Almedalsveckan 2023 presenterade han utredningens delbetänkande från den 15:e juni 2023, och diskuterade det förebyggande arbetet mot skolattacker med en kunnig panel.
Deltagare: Joakim von Scheele (Utbildningsansvarig CVE), Johan Höglund (Verksamhetsutvecklare Polismyndigheten), Petter Säterhed (Projektledare MSB). Moderator: Jonas Trolle (Chef CVE).
-
Denna podd är en liveinspelning från ett av CVE:s seminarier under Almedalsveckan i Visby 2023. Extremiströrelser inkluderar ofta en strävan att bibehålla mäns makt över kvinnor i sina ideologier. Allt oftare uppmärksammas även att hat mot kvinnor i sig kan radikalisera vissa aktörer och få dem att ta till brott och våldshandlingar. Barnrättsorganisationen Ecpat ser hur övergreppsmaterial på flickor och kvinnor sprids med närmast ideologiska förtecken. Hur ska förhållandet mellan hat och brott mot kvinnor och flickor, våldsamma mansideal och våldsbejakande extremistiska ideologier förstås? Vilka lärdomar kan utbytas mellan det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, och våldspreventiva metoder med en genusförändrande ansats?
Deltagare: Jonas Trolle (Chef CVE), Mikael Thörn (Enhetschef Jämställdhetsmyndigheten), Sari Römpötti (Senior rådgivare CVE), Jonas Karlsson (Utredare Ecpat). Moderator: Maria von Bredow (Utredare Brottsförebyggande rådet).
-
Denna podd är en liveinspelning från ett av CVE:s och Segerstedtinstitutets gemensamma seminarier under Almedalsveckan i Visby 2023. Våldsbejakande extremister motiveras av en mångfald av idéer. Vissa drivkrafter är dock konstanta och spänner över samtliga miljöer. Antisemitismen har drivit våldsamma hataktörer i århundraden, och utgör en självklar del av nutida våldsbejakande extremistiska världsbilder. Hur yttrar sig antisemitismen inom dagens våldsbejakande extremistiska miljöer? Vilka likheter och skillnader finns mellan antisemitiska idéer idag och genom historien? Vad bör myndigheter, media, och andra viktiga samhällsaktörer göra för att motarbeta och förebygga antisemitism i Sverige idag?
Deltagare: Kulturminister Parisa Liljestrand, Christer Mattsson (Föreståndare Segerstedtinstitutet), Meriam Chatty (Doktor i statsvetenskap samt projektledare vid Forum för Levande hist.), Catta Neuding (Programledare Axess). Moderator: Jonas Trolle (Chef CVE).
-
Denna podd är en liveinspelning från ett av CVE:s och Segerstedtinstitutets gemensamma seminarier under Almedalsveckan i Visby 2023. Psykisk ohälsa lyfts allt oftare fram som en gemensam nämnare hos aktörer som motiveras av våldsbejakande extremism, inte minst när det kommer till ensamagerande gärningspersoner. Hur ser kopplingen mellan psykisk ohälsa, våldsbejakande extremism och våldsdåd ut? Hur påverkar denna koppling det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism?
Deltagare: Jonas Trolle (Chef CVE), Christer Mattsson (Föreståndare Segerstedtinstitute)t, Ahn-Za Hagström (Chef Nationellt Centrum för Terrorhotsbedömning), Niklas Långström (F.d. Professor Karolinska institutet). Moderator: Maria von Bredow (Utredare Brottsförebyggande rådet).
-
Jonas Trolle, chef för CVE och Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten resonerar om hur sambanden mellan manlighet och våldsbejakande extremism kan användas i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Utgångspunkten för deras samtal är den nysläppta kunskapsöversikten Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism. Samtalet leds av journalisten och författaren Jens Liljestrand.
Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism finns att ladda ner på CVE.se under sektionen publikationer.
Lyssna gärna på avsnitt Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism för att höra Lucas Gottzén samtala om rapportens resultat och rekommendationer. -
Professor Lucas Gottzén är aktuell med kunskapsöversikten Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism, som tagits fram på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Jämställdhetsmyndigheten.
Hör honom reflektera över sina slutsatser och rekommendationer om sambanden mellan maskulinitet och våldsbejakande extremism i ett samtal med journalisten och författaren Jens Liljestrand. Gottzéns forskningsöversikt visar hur många våldsbejakande extrema miljöer delar en syn på att världen behöver en återupprättad manlighet och där kvinnohat och antifeminism är centralt. De förenas i tron på att världen behöver ett återupprättande av manligheten såväl individuellt, kulturellt som socialt.
Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism finns att ladda ner på CVE.se under sektionen publikationer.
Lyssna gärna på avsnitt Våldsbejakande extremism och maskulinitet - hur ska vi se på sambandet? för att höra Jonas Trolle, chef för CVE och Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten resonera om hur kunskapsöversikten kan användas i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. -
Välkommen till samtal om Center mot våldsbejakande extremism (CVE) där medarbetare berättar om verksamheten. Centret, som ligger inom Brottsförebyggande rådet, har sedan starten 2018 ett mobilt stödteam som vägleder yrkesverksamma personer i frågor som rör våldsbejakande extremism. CVE arbetar även med kunskapsunderlag och utbildningsverksamhet.
Podden är en inspelning från ett seminarium som CVE anordnade under Almedalsveckan i Visby 2022.
Medverkande:Edvin Sandström, ansvarig kunskapsfrågor, CVEJoakim von Scheele, utbildningsansvarig, CVEMarcus Hjelm, senior rådgivare mobila stödteamet, CVEEmma Holmgren, senior rådgivare mobila stödteamet, CVEModerator: Robert Kindroth, biträdande chef CVE
-
Den digitala utvecklingen innebär att allt fler yngre personer lättare kan ta del av våldsbejakande extremistiska budskap. Vad kan samhället göra för att bemöta ungas radikalisering? Välkommen till ett samtal med CVE, Säkerhetspolisen, stiftelsen Doku och stiftelsen Expo.
Podden är en inspelning från ett seminarium som CVE anordnade under Almedalsveckan i Visby 2022.
Medverkande:Ahn-Zha Hagström, senior analytiker SäkerhetspolisenJonas Trolle, särskild utredare för säkerhet i skolan och chef CVEEmma Holmgren, senior rådgivare CVESofie Löwenmark, journalist stiftelsen DokuDaniel Poohl, vd och chefredaktör stiftelsen ExpoModerator: Maria von Bredow, utredare CVE
-
Säkerhetspolisen ser en utveckling i Sverige där allt fler sympatiserar med våldsbejakande extremisters ideologi och propaganda. Våldsbejakande extremism, oavsett om den är höger, vänster eller islamistisk, är samtidigt transnationell.
Välkommen till ett samtal med Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Säkerhetspolisen. Podden är en inspelning från ett seminarium som CVE anordnade under Almedalsveckan i Visby 2022.
Medverkande: Ahn-Zha Hagström, senior analytiker SäkerhetspolisenJonas Trolle, chef CVEModerator: Jenny Sonesson, pressansvarig CVE
-
Det talas ofta om lokal samverkan i det brottsförebyggande arbetet, men det är inte alltid så lätt att få svar på hur det rent praktiskt ska gå till. CVE och Brottsförebyggande rådet ger vägledning.Medverkande: Linus Dahlström, senior rådgivare CVEChristina Söderberg, utredare vid enheten för utveckling av brottsförebyggande arbete (UBA) inom Brottsförebyggande rådetModerator: Jenny Sonesson, pressansvarig CVE
- Visa fler