Avsnitt

  • I sommarens sista Cirrus berättade Anna Klingberg om sitt möte med tromber under en seglats på Ålands hav i somras. Meteorolog Christian Rosander berättade även om vilka faktorer som avgör hur länge ett regnmoln kan överleva. Vi hörde också om rymdblixtar, som istället för att ladda ur ner mot jorden laddar ur mot jonosfären. Vinnarna i sommarens fototävling blev: Britta Johansson - Halobild över Kungslena by Anders Bjurhammer - Lågtrycksfront från brygga väster om Norrtälje Hedersomnämnande gick till: Tomas Salmson - Moln över stadshuset i Stockholm Yvonne Garblad - Åskväder över Göteborg på natten Alla inskickade bilder kan du se här:

  • Nu har vi avslutat vår stora fototävling. Bilder är även fortsättningsvis välkomna, men de är då inte med i tävlingen. Nästa vecka får du veta vilka två som vinner boken Sjörapporten. Bilden ovan är ett av bidragen. De andra kan du se här: I Cirrus på söndag pratade vi bland annat om referensytan på sjökortet, ett uttryck som man kan höra i väderleksrapporterna i radio. Vad betyder det? Vi fördjupade oss också i varför SMHI inte längre säger "Doggers bank, Vita banken och Midsjöbankarna". Det beror på att sjöfarten har blivit så internationell, förklarade Madeleine Grandlund som var veckans meteorolog. Och hur kan det här fenomenet intill uppstå? Att man ser tre solar istället för en. Det kallas för bisolar och är en typ av halo-fenomen. Låg- och högtryckens rotation Bertil Steen i Träslövsläge utanför Varberg hade hört av sig och var nyfiken på lågtrycken och hur de uppför sig. Han undrade om lågtrycken alltid roterar åt samma håll. Vill du lära dig mer om låg- och högtryck?

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Lisbeth Jakobssons pappa har varit flitig väderobservatör. Nu har hon hittat hans journalböcker från 1930-talet som är fyllda med spännande berättelser. Lisbeth berättade mer i söndagens Cirrus och undrade hur dagens observationer går till? Finns det fortfarande personer som, liksom hennes pappa, för bok över vädret? Du kan läsa Lisbeths brev till Cirrus här: Vi pratade också om bilden här ovan. Hur kan en regnbåge vara så flack? De brukar annars ofta vara ganska runda i formen. Och så fick du lära dig mer om en regndroppes liv. Hur växer de och när faller de sönder? Svaren från programmet hittar du under Lyssnarnas frågor till höger. Det lösa tunna hår som inte ligger så tätt till frisyren STÅR RAKT UPP mot himlen. Per Gustafson har skrivit till oss med en ganska obehaglig historia om ett åskoväder. Hela hans historia kan du också läsa under fliken Min bästa väderhistoria. el Niño och la Niña Börje Holm undrade om väderfenomenet el Niño inträffar så regelbundet som det sägs. Jo, visst är det så, svarade Nils Holmqvist. Här kan du läsa mer om det fenomenet. Fototävlingen Nu är det sista chansen att skicka in bilder till vår fototävling 2012. Senast på fredag 10 augusti vill vi ha ditt bidrag via epost. Skicka din bild till [email protected]. Vill du se de bidrag som har kommit in hittills?

  • Christer Henriksson har i 50 år varit intresserad av väder, men aldrig tidigare sett några moln som liknar de han fångade på bilden ovan. Vad är det för pilbågsliknande moln, undrar han. Det ska meteorologen Erling Brännström svara på i söndagens program. Andra frågor som dyker upp handlar om kustens påverkan på vädret och varför blåser det plötsligt när solen går i moln? Vi pratar också om årets varmaste dag hittills i år. Fick delar av Sverige plötsligt högsommarvärme? Omededelbart innan åskregnet började drog en cyklon fram genom gårdens skog där 70 träd vräktes ikull. Lisbeth Jakobsson berättar om journalerna som hennes pappa förde när han var obeservatör åt SMHI. Läs flera citat från hans journalböcker: Observationer från lyssnare Bengt Bertilsson skriver under programmet att söndagsmorgonen är underbar över Berghem i Sjuhäradsbygden. "En klarblå himmel är 0/8 fast det kanske skall vara 0,5/8 då jag hittar två tunna streck av moln, men det ena har ett reaplan åstadkommit. Så jag ser framemot en ännu en vacker och solig dag och hoppas detta håller i sig hela veckan." Och från Luleå kommer följande hälsning från Birgit: "De härligast hälsningar från stadsdelen Lulsundet, på Ormbergets nedre sluttning i Luleå. Aderton grader visar sprittermometern, stilla löv, små, små pölar efter de lätta skurar som kommit de två senaste timmarna. Birgit M Wälivaar Solhed"

  • Vad är det för mörka stråk som syns på himlen? Är det skuggor av molnen vid horisonten som skuggar undersidan av de högre liggande molnen? Två lyssnare har sett samma mörka stråk och tagit en bild av det. Svaret på frågan kommer i söndagens Cirrus. I programmet berättar meteorolog Erling Brännström också om hur det kan regna när det är 16 grader kallt och om Skagerackslågtrycken som vi har haft många i sommar. Väder och hälsa I Cirrus svarar meteorologen också på frågan om det finns någon forskning om sambandet mellan väder och hälsa. I programmet nämner meteorologen en artikel av en annan meteorolog i ämnet. Den kan du läsa här: Även den här sidan nämns: Värmen tillbaka i nästa vecka? I sjudygnsprognosen ger meteorologen visst hopp till den som vill ha mer värme. Fast det varar inte så länge. SMHIs indelning av Sverige Även i år är det många lyssnare som hör av sig med frågor kring varför SMHI har delat in Sverige i just de områden de har valt. En del tycker också att det är svårt att förstå till vilket område man hör i väderprognoserna. Eftersom det kommer så många frågor om detta, hinner vi inte svara på alla frågorna i programmet. Vi har tagit upp ämnet i tidigare program och här kan du höra vad meteorolog Erling Brännström på SMHI svarade då om indelningen. Vädersolar med haloeffekt Veckans tävling handlar ju om halo-effekt och apropå det har vi fått två fantastiska bilder av Måns Hagberg. Läs vad Måns berättar om bilderna under den första bilden:

    Så här skriver Måns Hagberg som tagit bilderna:Vädersolstavlan från 1535 i Storkyrkan visar ju både staden och himlen full av järtecken. Den himmelsbilden är svår att begripa även om man som jag är intresserad. Men 18 april nu i år 2012 fick jag se liknande fenomen över Gotland! På himlen bildades en enorm ring exakt i höjd med solen. Jag har tagit reda på att den heter parhelisk cirkel och bildas av miljoner iskristaller som bryter och reflekterar solens strålar. Solen lyser ju starkast men det finns två bisolar och två lysande punkter 120° från solen, det ger 5 solar. Tog även en delbild på solen, bisolarna och en övre tangerande halobåge. Man kan också skönja en 22° halo. Jag har fått hjälp av professor emeritus Les Cowley att montera huvudbilden. Den är sammansatt av 2 bilder tagna kl 14.11 och 14.14. Mitt 180° fisheyeobjektiv räckte inte för att fånga hela cirkeln! Lilla bilden togs strax innan. På Vädersolstavlan i Storkyrkan syns samma haloeffekter och dessutom en regnbåge i zenit, en cirkumcenitär halo. Stockholmsfenomenet inträffade lite tidigare på dagen, mellan 7 och 9. Annars stämmer det mesta förvånansvärt bra - bara man fattar att Vädersolstavlan är en kompositbild där himlens orientering och bildvinkel inte stämmer med stadens. Himlen är målad med fisheyeperspektiv och vriden i förhållande till staden som är målad med ett kort teleperspektiv för att prata i fototermer. Nånting som jag till fullo begrep först efter att ha sett fenomenen över Gotland.

  • Bilden ovan illustrerar en fråga om moln, som får svar i söndagens Cirrus. Det är Peter Holmberg i Landskrona som tagit bilden och vill veta om det möjligen är två moln på bilden? I Cirrus tar vi också upp den senaste tidens myckna regnande. Svarar på lyssnarfrågor gör denna söndag meteorolog Madeleine Granlund från SMHI i Malmö. Bland annat så får vi veta var "Skärgårdshavet" ligger. I väderskolan berättar meteorolog Anna Krahner vidare om väderlektjänstens historia. I dagens avsnitt handlar det om SMHIs föregångare, Statens Meteorologiska centralanstalt, som 1873 startade sin verksamhet. Det var som att flyga i en dusch - vattnet sprutade runt vingarna Läs också den spännade berättelsen när flygaren Jan Sjöstedt fick problem under en flygning från Sturup till Hamburg i sin Cessna. Berättelsen hittar du här:

  • Kan en röd himmel med säkerhet ge en vacker morgondag? Och hur långt bort kan åskmuller uppfattas? Det är två frågor som ställs i söndagens Cirrus. Meteorologen heter Nils Holmqvist. I väderskolan får du veta om hur viktig Celsius var när väderlekstjänsten växte fram och så blir det inte mindre än två tävlingar. I dagens program svarar meteorologen på en fråga om meteorologiska mätdata från fartyg. På bilden nedan kan man se hur glest det är mellan observationsplatserna till sjöss. Här hittar du länken till sidan: ECMWF

  • När började man egentligen prata om varm- och kallfronter? Och varför kan det bildas "vattenvägar" med stilla vatten när det finns en krusad vattenyta runtomkring? Det här är några av frågorna som får svar av meteorologen i sommarens första Cirrus. Det är Christian Rosander från SMHi i Malmö, som svarar på frågorna i det första programmet. Ny programledare i Cirrus är Ingrid Elfstråhle, som annars kan höras i P4 Blekinge. Birgitta Ekstrand Söörs dotter har tagit bilden på ett moln ovanför Åresjön. Meteorologen berättar i Cirrus att det är ett pärlemormoln. Plötsligt likt någon slängde sten började det smälla i takpannorna och från skyn föll isbitar och det såg ut som streck mot marken Så beskriver Bengt Bertilsson i Berghem utanför Kinna en hagelskur. Bengt medverkar i Cirrus på söndag och berättar mer.

    Två tävlingarI år har vi två olika tävlingar. Dels en kunskapstävling med en fråga per vecka, och dels en fototävling. I båda tävlingarna är priset en nyutkommen väderbok som heter Sjörapporten. Vill du delta i fototävlingen så skicka dina bilder till [email protected]. Domare är Sveriges radios fotograf Micke Grönberg.

  • På söndag sänds sista Cirrus för säsongen. Då handlar det bl a om vattendjävlar och en händelse när det snabbt mörknade, fåglarna tystnade och alla träd och buskar böjde sig år samma håll. Meteorologen som svarar på lyssnarfrågor är på söndag chefen för SMHI i Malmö, Erling Brännström. Sista chansen att ställa frågor om väder till Cirrus i sommar blir på söndag kl 08 - 08.30, när du kan chatta med meteorOlogen och få svar direkt.

    Många frågor om åska och blixtar Vi har svarat på många frågor om åska och blixtar i programmet, men om du vill veta ännu mer så finns det mycket information på en speciell sida:Titta gärna under både och så hittar du många svar på frågor om vädret. Tack för alla bilder! Stort tack för alla bilder som vi ha fått in i sommar. T ex bilden längre upp som Ulla Persson i Torsåker tog med en lådkamera när hon bara var 14 år. Tack också för alla historier!Från att solen sken blev det plötsligt genommulet, inget fågelkvitter. Jag vände mig om och tittade ut genom fönstret, som vetter åt skogen och bergen, och ser att alla träd och buskar har böjt sig åt ett håll.Hela den historien och andra läser du härTACK FÖR I SOMMAR. Vi HÖRS IGEN NÄSTA ÅR !Programledare: Josefin Modig Producent: Janne Wieslander

  • Hur mycket regn föll det egentligen på Fulufjället i Dalarna under katastrofen i augusti 1997? Ja, faktum är att katastrofen på Fulufjället innehar det svenska regnrekordet. Vad det var som hände under det där dygnet i augusti, det ska vi prata om i Cirrus på söndag. Här kan du höra ett inslag om en ny bok som behandlar katastrofen Meteorologen ger också svar på frågan hur det kommer sig att prognoserna i radio och på internet ofta skiljer sig ifrån varandra. Vi reder också ut hur man beräknar avståndet till en blixt.

    En fråga om en molnformation över Bottenviken får också svar i Cirrus på söndag:Hej! Kl 0900 1 aug 2010, passerade några molnbankar eller vad man ska kalla det, över Bottenviken. Molnen sträcker sig i öst-västlig riktning och drog med ganska bra fart norrut. Om jag minns rätt så var det väl 6-7 ungefär likadana. Man kan på några av bilderna se att de kommer fler på tur. Vad är det som sker, hur kan de vara så intakta?Undrar Peter HöglundOch meteorologen svarade: Hör veckans alla frågor och svar härSå ställer du frågor om väder till meteorologen Det finns två möjligheter. Du kan chatta med meteorologen efter morgonsändningen kl 08 - 08.30 och få svar direkt eller så kan du också ställa frågor om väder via brev, epost eller telefonsvararen. Då kommer svaret i ett kommande program. Skicka dina frågor till: E-post: [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Har du tagit några bra väderbilder med kameran? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Senaste bidraget, som du ser överst på sidan, är den fantastiska solnedgången i Öregrund tagen av Per-Otto Johansson. Stort tack för den bilden och alla andra bilder vi har fått in. Totalt finns det flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected]"Hagel stora som tennisbollar" Nya väderhistorier strömmar in till vår specialsida. Senaste historien kommer från Lotta Bjerkander:Hej, jag var med om ett enormt hageloväder i västra Pennsylvania för flera år sedan. Jobbade med bl.a hästar och skulle ta in dem i stallet från hagen, men ingen häst ville med in.Läs hela historien och andra väderupplevelser här Många frågor om åska och blixtar Vi får ständigt frågor om åska och blixtar till Cirrus-redaktionen. Många får svar i programmet, men om du vill veta ännu mer så finns det mycket information på en speciell sida. Det är från samma plats vi har hämtat boken "Blixt och åska" som vi lottar ut i vår tävling:Programledare: Josefin Modig Producent: Janne Wieslander

  • Hur kan en istapp växa uppåt ur en hink? En Cirruslyssnare (Anders During, Falun) har skickat in en bild på just detta och ställt frågan. Cirrus handlar också en del om regn. Du får bland annat svar på varför regn faller i droppar och inte allt på en gång i ett enda stort plask!

    Så kan du ställa frågor om väder till meteorologen Det finns två möjligheter. Du kan chatta med meteorologen efter morgonsändningen kl 08 - 08.30 och få svar direkt, eller så kan du också ställa frågor om väder via brev, epost eller telefonsvararen. Då kommer svaret i ett kommande program. Skicka dina frågor till: E-post: [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Min bästa väderhistoria Den senast insända historien är inskickad av Bengt Bertilsson:När de nästa dag kom till skolan berättade de detta för sina fröknar om att farfar lärt dom att räkna avstånd mellan blixt och knall genom att säga en sup, två supar, tre supar osv. Ja då blev det tre gånger värreLäs hela historien och andra historier härHar du tagit några bra väderbilder med kameran? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Vi har också fått in massor av vackra bilder på regnbågar och molnformationer. Det finns flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected] Många frågar om åska och blixtar Vi får många frågor om åska och blixtar till Cirrus-redaktionen. Många får svar men om du vill veta ännu mer så finns det mer information på en speciell sida. Det är från samma plats vi har hämtat boken "Blixt och åska" som vi lottar ut i vår tävling: SMHIs indelning av Sverige inte helt lätt att förstå Det är många som ställer frågor om detta och meteorolog Erling Brännström kom med ett långt svar i ett tidigare program. Det hittar du härProgramledare: Josefin Modig Producent: Janne Wieslander

  • Blir djuren i skogen träffade av blixten? Ska man sitta kvar på hästryggen när det åskar, eller kliva av? Djur och åska är ett av ämnena i Cirrus på söndag. Dessutom får vi veta bakgrunden till den gamla ordleken om kung Oskar II: "Blixtrar den ene, så åskar den andre" På söndag är det meteorolog Mats Andersson som svarar på dina frågor. Mats jobbar hos SMHI i Malmö, men syns också i Sveriges Televisions nyhetssändningar.

    Så ställer du frågor om väder till meteorologen Det finns två möjligheter. Du kan chatta med meteorologen efter morgonsändningen kl 08 - 08.30 och få svar direkt eller så kan du också ställa frågor om väder via brev, epost eller telefonsvararen. Då kommer svaret i ett kommande program. Skicka dina frågor till: E-post: [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Många frågar om åska och blixtar Vi får många frågor om åska och blixtar till Cirrus-redaktionen. Många får svar men om du vill veta ännu mer så finns det mer information på en speciell sida. Det är från samma plats vi har hämtat boken "Blixt och åska" som vi lottar ut i vår tävling: Åsktrackers Vi har tidigare sänt ett inslag om en av de "åskjägare" som driver en sida med blixtrradar. Här kan du höra inslaget igen: Här hittar du några sidor med blixtradar: Så här såg det ut - i färg och form- en dag i andra hälften av juli på sydvästra Orust. Molnet slår inåt land. Något regn till oss härute kom inte av det. Hälsningar Brita NorbergHar du tagit några bra väderbilder med kameran eller mobilen? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Vi har också fått in massor av vackra bilder på regnbågar och molnformationer. Det finns flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected] bästa väderhistoria Har du varit med om någon väderhändelse där upplevelsen påverkade dig starkt? Eller ställde till det för många människor? Fanns det kanske också kanske ett inslag av komik i upplevelsen? Då vill vi gärna höra din berättelse. Skriv en rad till [email protected] eller slå en signal till telefonsvararen 040-666 5757. Det går även bra med ett brev till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö. Här kan du läsa historierna efterhand som de kommer in.Tävla och vinn en bok om åska och blixtar Även i år ställer vi varje vecka en fråga om något som har med väder att göra. Bland alla inskickade rätta svar drar vi en vinnare som får en bok om väder. Årets bok heter "Blixt och åska - så fungerar naturens fyrverkeri".Programledare Josefin Modig Producent Janne Wieslander

  • Sommarens åskväder blir allt fler och allt intensivare, och den gångna veckan har det blixtrat och dundrat ordentligt i Sverige. Cirrus på söndag ger många svar om just åskan, men vi reder också ut om det finns någon sanning i gamla uttryck i bondepraktikan. Som vad en röd kvällshimmel betyder. Cirrus sänder denna söndag direkt ifrån hamnen i Klagshamn, i södra Malmö. Gästande meteorolog är Lars Werner. Direkt efter morgonsändningen svararde meteorologen Lars Werner på lyssnarnas väderfrågor. Här kan du läsa frågorna och svaren.

    Ställ frågor om väder till meteorologen Du kan också ställa frågor om väder via brev, epost eller telefonsvararen. Då kommer svaret i ett kommande program. Skicka dina frågor till: E-post: [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Har du tagit några bra väderbilder med kamran eller mobilen? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Vi har också fått in massor av vackra bilder på regnbågar och molnformationer. Det finns flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected] bästa väderhistoria Har du varit med om någon väderhändelse där upplevelsen påverkade dig starkt? Eller ställde till det för många människor? Fanns det kanske också kanske ett inslag av komik i upplevelsen? Då vill vi gärna höra din berättelse. Skriv en rad till [email protected] eller slå en signal till telefonsvararen 040-666 5757. Det går även bra med ett brev till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö. Här kan du läsa historierna efterhand som de kommer in.Tävla och vinn en bok om åska och blixtar Även i år ställer vi varje vecka en fråga om något som har med väder att göra. Bland alla inskickade rätta svar drar vi en vinnare som får en bok om väder. Årets bok heter "Blixt och åska - så fungerar naturens fyrverkeri".Programledare Josefin Modig Producent Janne Wieslander Nästa söndag 31 juli:Gästande meteorolog: Mats Andersson, från SVT och SMHI

  • Är regnbågar alltid lika stora? Och är det tryggt att stå under en kraftledning när det åskar - Eller ska man hålla sig därifrån? Och vad var det som hände i vädret när Köpenhamn drabbades så hårt av skyfallet? Dessa frågor och andra får svar i veckans upplaga av väderprogrammet Cirrus, som denna söndag flyttar ut i sommarskåne och sänds från småbåtshamnen på Limhamn. Dessutom avslöjar vi svaret på förra veckans lyssnarfråga om vad underkanten på ett moln kallas? Och ger dig ännu en chans att vinna boken "Blixt och åska"

    Läs chatten med meteorologen Morgonens chatt är nu avslutad. Dagens frågor och svar hittar du här. Skicka in dina frågor om väder till meteorologen Den vanliga vägen för frågor står naturligtvis också öppen och då kommer svaret i ett kommande program. Skicka dina frågor till: E-post: [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Har du tagit några bra väderbilder med mobilen? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Vi har också fått in massor av vackra bilder på regnbågar och molnformationer. Det finns flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected] bästa väderhistoria Har du varit med om någon väderhändelse där upplevelsen påverkade dig starkt? Eller ställde till det för många människor? Fanns det kanske också kanske ett inslag av komik i upplevelsen? Då vill vi gärna höra din berättelse. Skriv en rad till [email protected] eller slå en signal till telefonsvararen 040-666 5757. Det går även bra med ett brev till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Tävla och vinn en bok om åska och blixtar Även i år ställer vi varje vecka en fråga om något som har med väder att göra. Bland alla inskickade rätta svar drar vi en vinnare som får en bok om väder. Årets bok heter "Blixt och åska - så fungerar naturens fyrverkeri".Programledare Josefin Modig Producent Janne Wieslander

  • Att kondensstrimmor efter flygplan även kan uppträda vertikalt, det lärde vi oss i Cirrus förra veckan. Men frågan vi ställde oss var hur de uppstår? Flera lyssnare har hört av sig med teorier och fler bilder på liknande fenomen. I Cirrus pratar vi vidare om de vertikala kondensstrimmorna och lär oss hur mycket energi det finns i en normal blixt.

    Dessutom avslöjar vi svaret på förra veckans lyssnarfråga, vilken svensk sommarmånad som är regnigast. Och ger dig ännu en chans att vinna boken "Blixt och åska" Skicka in dina frågor om väder till meteorologen E-posta till [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Har du några bra väderbilder? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Vi har också fått in massor av vackra bilder på regnbågar och molnformationer. Det finns flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected] bästa väderhistoria Har du varit med om någon väderhändelse där upplevelsen påverkade dig starkt? Eller ställde till det för många människor? Fanns det kanske också kanske ett inslag av komik i upplevelsen? Då vill vi gärna höra din berättelse. Skriv en rad till [email protected] eller slå en signal till telefonsvararen 040-666 5757. Det går även bra med ett brev till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Tävla och vinn en bok om åska och blixtar Även i år ställer vi varje vecka en fråga om något som har med väder att göra. Bland alla inskickade rätta svar drar vi en vinnare som får en bok om väder. Årets bok heter "Blixt och åska - så fungerar naturens fyrverkeri".Programledare Josefin Modig Producent Janne Wieslander

  • Nu startar sommarens Cirrus. Premiär den 3 juli och sedan sänder vi åtta söndagar fram till den 21 augusti. Notera att vi i sommar sänder lite tidigare än förr om åren. Den nya sändningstiden är 07.30 - 07.55, och programmet kan höras även på söndagkvällen kl 18.35 - 19.00.

    Även i år är det lyssnarnas frågor om olika väderfenomen som står i fokus. Söndag 3 juli är det meteorolog Nils Holmqvist från SMHI i Malmö som svarar på frågorna. Då handlade det bl a om åska på vintern och om denna konstiga molnstrimma: Skicka in dina frågor om väder till meteorologen E-posta till [email protected] eller läs in din fråga på 040-666 57 57. Det går också bra att skicka brev eller vykort till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Har du några bra väderbilder? Ända sedan Cirrus startade för fyra år sedan har vi fått in många fantastiska bilder på olika väderfenomen. Vi har också fått in massor av vackra bilder på regnbågar och molnformationer. Det finns flera hundra bilder att titta på i vårt arkiv, men du får gärna fortsätta att skicka in fler väderbilder till oss. Mejla till [email protected] bästa väderhistoria Har du varit med om någon väderhändelse där upplevelsen påverkade dig starkt? Eller ställde till det för många människor? Fanns det kanske också kanske ett inslag av komik i upplevelsen? Då vill vi gärna höra din berättelse. Skriv en rad till [email protected] eller slå en signal till telefonsvararen 040-666 5757. Det går även bra med ett brev till Cirrus, Sveriges radio, 211 01 Malmö.Tävla och vinn en bok om åska och blixtar Även i år ställer vi varje vecka en fråga om något som har med väder att göra. Bland alla inskickade rätta svar drar vi en vinnare som får en bok om väder. Årets bok heter "Blixt och åska - så fungerar naturens fyrverkeri".Programledare: Josefin Modig Producent: Janne Wieslander

  • Nu är väderprogrammet Cirrus tillbaka igen i P1. Det första programmet för säsongen handlade om våren och sändes direkt på valborgsmässoafton. Det blev ett samtal där vårens framfart i landet rapporterades och jämfördes med tidigare år. Vi pratade också kring den intressanta frågan om man kan se förändringar i miljön på olika vårtecknen?

    Gäster i år var meteorologen Lars Werner och biologen Maria Sandell på länsstyrelsen i Skåne. I programmet mötte du också Björn S Hansen som är uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet i Lomma. Cirrus sände direkt från Sjöräddningssällskapets brygga i hamnen i Lomma.Programledare var Svjetlana Pastuhovic och Janne WieslanderHär kan du höra Björn S Hansen på Sjöräddningssällskapet i Lomma, berätta lite om sitt jobb:Cirrus i sommar: Även i år kommer Cirrus att sända väderprogram under hela sommaren. Det blir som vanligt åtta söndagsmornar med start den 3 juli. Nytt för i år är sändningstiden. I sommar sänder vi mellan 07.30 och 07.55. Alltså lite tidigare än tidigare år. Så fundera redan nu på vilka frågor du skulle vilja ställa till meteorologen. Vi kommer att meddela här på sidan när det är dags att skicka in frågorna. När Cirrus börjar sända - då startar sommaren!

  • Det sägs lite skämtsamt att alla meteorologer måste gå i samtalsterapi efter sommarens prognosarbete, eftersom prognoserna skulle ha slagit så fel. I sommarens sista Cirrus går vi igenom sommaren och ser på om det kanske ändå var ganska normalt med antal missade nederbördsprognoser. I säsongens sista program svarar meteorologen Anna Krahner också på lyssnarfrågor och ger oss en prognos för den kommande veckan. Luriga åskceller I väderskolan berättar meteorolog Christian Rosander om åskceller. Varför de ofta lurar meteorologerna och är så svåra att prognostisera. Här kan du redan nu höra väderskolan Och för dig som fortfarande har frågor kring SMHIs indelning av landet så finns meteorolog Erling Brännströms förklaring i Här finns också en länk till SMHI där en karta visar indelningen. Vi hörs på söndag! Josefin och Janne

  • Var hör Skåne hemma i väderleksrapporten? Västra eller östra Götaland? Vad menas när man i väderleksrapporten säger "mellersta Sverige"? Frågorna om SMHI:s indelning av landet har duggat tätt till Cirrus. I väderskolan reder meteorolog Erling Brännström ut begreppen en gång för alla. Dessutom får vi veta hur vanligt det är med tromber i Sverige och om regnet alltid är surt. I Cirrus rapporterar lyssnarna också in nederbördsmängder från helgens skyfall. I Barsebäckshamn har Claes Hydén mätt upp 72,8 mm! NYHET: Nästa söndag sänds sommarens sista Cirrus, så passa på att skicka in dina frågor nu. Hälsar Josefin och Janne

  • ... Är det sanning eller bara en skröna? Det undrar Vieno Mårtensson i Mariestad. Meteorolog Erling Brännström berättar vad han tror. Vi får också veta varför man inte ska duscha när det åskar och varför det kan komma blixtar utan något muller. Cirrus den 8 augusti handlar mycket om åskan, men vi får också veta skillnaden mellan molnigt och mulet. I väderskolan berättar Erling Brännström om El Niño. Programmet sändes direkt från Ribersborgsstranden i Malmö, under en mulen himmel. Vi hörs igen på söndag! Hälsar Josefin och Janne