Avsnitt
-
Ber om ursäkt för att vi i början försöker förklara några av filosofens Hegels BEST OF men på andra sidan finns smaskigt skvaller om unga tjejer som vill förstöra vänstern med kvinnlig list. Ja ni hörde rätt! I veckans avsnitt blir det snack om delar av den amerikanska online-vänstern och Tone har försvunnit ner i kaninhålet om Hegelianska e-girls, en löst sammansatt gruppering som redan fallerat. Varför är amerikanska zoomers besatta av en tysk 1800-tals filosof och hur kommer det sig att e-girls är post-feministiska? Och vad betyder det att unga, politiska YouTubers bara är av en enda politisk åsikt, att mittenpolitik är värre än döden?
Karin har också snöat in på en ny, amerikansk politisk gruppering, nämligen MAGA-kommunisterna. Det är alltså kommunisterna som vurmar för Trumps påstådda mobilisering av arbetarklassen. Hur fan tänker dom då? Varför tar onlineaktivism form genom tillsynes helt random konstellationer och är dom något på spåren? Är dragningen mot ytterkanterna produktiv eller farlig och varför är mittenvänstern den enda som fortfarande dör för nyliberalismen? Hur förstörde trendkänsliga företag vänsterns kamp? Och hur står man ut med att simpa för en man?
-
Jippie! Nu blir det ett riktigt bra författarsamtal. Caroline Ringskog Ferrada-Noli är på besök i podden med sin helt färska diktsamling ”Den förlorade sonen”. När Caroline debuterar som poet är det med drabbande diktsamling som handlar om olika sorters separation. Här finns ett missfall, en skilsmässa och hur man står ut med att lämna sina barn för sin egen lyckas skull. Caroline är inte rädd för att dyka rakt in i smärtan, en plats hon säger att hon gillar att vara i när hon skriver men som tyvärr inte är terapeutisk. Det blir ett samtal om hur man skriver det oskrivbara, dödens rum på SÖS och varför Lolita är en sån sjukt bra bok. Samt om erotiken som gift, självbiografiskt skrivande och hur en dikt egentligen är när den är dansk.
-
Saknas det avsnitt?
-
Välkommen tillbaka till Café Bambino! I säsongens första avsnitt blir det bokcirkel på ingen mindre än JD VANCE självbiografi från 2016: ”Hillbilly Elegy”. JD Vance är abortmotståndaren och Mountain Dew-drickaren som Donald Trump har valt till sin vicepresidentkandidat. ”Hillbilly Elegy” skildrar JD Vance familj och uppväxt i Appalacherna, dvs hillbilly-delen av USA. Fattigdomen är svår och framtiden dyster. När boken kom blev det en stor succé (och en SJUKT dålig film som finns att se på Netflix) och Amerikas elit tyckte att JD Vance och hans bok blev som en medlare mellan välutbildade amerikaner och lantisar som inte visste bättre. Han blev känd som en vettig konservativ person som på ett ändå rasistisk sätt gillade Obama. Han kallade Donald Trump för Amerikas Hitler, men nu har han ångrat sig och gör allt han kan för att få Trump vald samtidigt som han hävdar att barnlösa kvinnor är ett hot mot nationen.
Tone, självutnämnd USA-expert, och Karin, erkänd USA-expert, dyker in i middle America och pratar om läskdrickandet som klassmarkör, hur missbruk sliter sönder familjer, varför det är idiotiskt att dra politiska slutsatser utifrån anekdoter och ett presidentval med en kvinnlig kandidat, som kommit att handla om hur man ska vara som man.
Enjoy!
-
Här kommer ett avsnitt fyllt av spoilers, så håll i er!
I Café Bambinos sommarspecial pratar vi i sex avsnitt om sex olika böcker och filmer. I sjätte och sista avsnittet har vi läst romanen ”Och solen har sin gång” av Ernest Hemingway som utkom 1926. Det är en roman om ”den förlorade generationen”, om en krets av rotlösa unga människor i 20-talets Europa. Den amerikanske journalisten Jake och den unga engelskan Brett är som sina vänner smärtsamt övertygade om tillvarons brist på mening. Jakten på starka upplevelser för dem från barernas och erotikens Paris till det solheta Spanien och
tjurfäktningens dramatiska final. Karin och Tone är helt till sig, Hemingway vilken jäkla pangförfattare! Hur kommer det sig att det är coolt att vara blasé i Paris,
slutar man vara kåt när man blir kastrerad och vad hade Karin på sig när hon var på tjurfäktning på 1990-talet? Det är några av frågeställningarna i sommarspecialens sista avsnitt. Vi ses och hörs i höst!
-
Här kommer ett avsnitt fyllt av spoilers, så håll i er!
I Café Bambinos sommarspecial pratar vi i sex avsnitt om sex olika böcker och filmer. I femte avsnittet har vi läst ”Yellowface” av R.F. Kung, en roman som utkom i USA 2023 och som nyss blivit utgiven på svenska. Boken är en litterär thriller om identitetsstöld, kulturell appropriering, sociala medier och cancelkultur som särskilt riktar strålkastaren mot bokbranschen.
Athena Liu är en litterär stjärna. June Hayward är motsatsen. När Athena oväntat dör lägger June beslag på kollegans nyss färdigställda manus, en roman om kinesiska arbetare på västfronten. Vad skulle hända om hon gav ut boken som sin och döpa om henne till det tvetydiga Juniper Song? Det blir ett samtal om vem som kan skriva om vad, varför vanliga vita tjejer ungefär är som Donald
Trump och hur man manipulerar marknaden till sin fördel.
-
Här kommer ett avsnitt fyllt av spoilers, så håll i er!
I Café Bambinos sommarspecial pratar vi i sex avsnitt om sex olika böcker och filmer. I fjärde avsnittet har vi sett filmen ”The Idea of You”. Filmen som sägs blåsa liv i romcom-genren är ett romantisk drama som följer en kvinna i 40-årsåldern, spelad av Anne Hathaway. Hon inleder en kärleksaffär med en mycket yngre popstjärna och filmen är baserad på Robinne Lee's roman med samma namn. Ja, det här är helt enkelt en fanfictionfantasi om Harry Styles. Och JA, det är sexigt även om Karin vägrar erkänna det. Tone har aldrig varit så lycklig som när hon såg filmen och Karin kan inte sluta fnissa. Men har kvinnliga romcom-troper utvecklats? Är det trovärdigt att Anne Hathaway har komplex för sina bröst? Och vill Karin helst ”göra det” med en yngre eller äldre man?
-
Här kommer ett avsnitt fyllt av spoilers, så håll i er!
I Café Bambinos sommarspecial pratar vi i sex avsnitt om sex olika böcker och filmer. I tredje avsnittet diskuterar vi debutromanen ”Tonårspar har kul på allmän plats” av indiske författaren Aravind Jayan (f. 1994.) Romanen som kallats en ”internetroman i Strindbergs anda” utkom 2022 och utforskar internet, skam och generationsklyftan i det moderna Indien.
Ett tonårspar filmas när de grovhånglar i en glänta och snart har filmen spridits på internet. Konsekvenserna blir ödesdigra för det unga paret när familjerna och samhället vänder sig emot dem. I mitten står en lillebror som försöker medla mellan vuxenvärlden och de unga, utan att lyckas vara sann varken mot sig själv eller någon annan. Tone minns första gången hon förstod att bilder överhuvudtaget kan spridas på internet (spoiler! Hon förstod det när det hände henne.) Karin sympatiserar som vanligt med snutiga-småsyskon och hur fan erövrar man skiten som drabbar en?
-
Här kommer ett avsnitt fyllt av spoilers, så håll i er!
I Café Bambinos sommarspecial pratar vi i sex avsnitt om sex olika böcker och filmer. I andra avsnittet diskuterar vi Kvällens röster av Natalia Ginzburg.
"Kvällens röster" är en roman av den italienska författaren Natalia Ginzburg, ursprungligen publicerad 1961. Boken skildrar livet i en liten italiensk by efter andra världskriget, där Ginzburg utforskar teman som familj, kärlek och samhälleliga förändringar. Hennes empatiska porträtt av karaktärernas vardag och inre liv har gjort henne till en av Italiens mest älskade och respekterade författare. Men Tone tycker helt ärligt att boken är ganska tråkig, vilket driver Karin till vansinne. Måste man ha kontexten till en roman för att fullt ut kunna uppskatta den, vad är egentligen så jävla intressant med ett liv i skuggan av fascismen och varför måste Tone alltid vara så kritisk när hon läser?
-
I Café Bambinos sommarspecial pratar vi i sex avsnitt om sex olika böcker och filmer. Första filmen vi diskuterar är ”Fight Club”. "Fight Club" är en amerikansk film från 1999, regisserad av David Fincher. Filmen följer en desillusionerad man, spelad av Edward Norton, som bildar en hemlig kampklubb tillsammans med den karismatiske Tyler Durden, spelad av Brad Pitt. Genom brutala slagsmål utforskar de teman som konsumtion, maskulinitet och identitetskris. "Fight Club" har blivit en kultklassiker och fortsätter att vara en inflytelserik och omdiskuterad film. Karin ser filmen för första gången men för Tone är det ett kärt återseende. Är det en film med en politisk kritik eller är det egentligen bara slagsmålsrunk? Vem hade Karin velat slå ner, varför tror Tone att våld är coolt och hade det gått att göra en sådan här film idag, när vi lever i
incelmannens tidevarv?
-
Herregud, kan det bli mycket bättre? NEJ, vi tycker inte det! I i detta extrainsatta Café Bambino så gästar vänsterintellektuella superstjärnan Naomi Klein studion! Välkommen Naomi! Hon kommer för att prata om sin, på svenska nyligen utgivna, bok "Doppelganger" (Ordfront förlag). I boken låter Naomi dubbelgångaren bli metaforen med vilken hon förklarar, synar och utmanar vår politiska och mediala samtid. Naomi kallar det för en spegelvärld, i vilken våra digitala alias (dubbelgångare) är viktigare än våra riktiga jag, där högerextrema ledare utger sig för att slåss för arbetarklassen och där sanning och fakta är upplöst. Tone läste boken till ett av Café Bambinos allra första avsnitt, lyssna på det först om du vill! Naomi Klein är den kanadensiska författaren och aktivisten bakom böcker som "No Logo", "Chockdoktrinen" och "Det här förändrar allt: Kapitalismen kontra klimatet". Det blir ett samtal om konspirationsteorier, hälsoinfluencers och högerns oheliga allianser. Hur vänstern lider av att ha ledare som inte går att avsätta och vad Naomi menar med att andra världskriget fortfarande pågår. Varför är staten Israel ett exempel på dubbelgångaren, vad blir de politiska konsekvenserna av att bygga politik utifrån trauma och hur kommer det sig att klimataktivisterna går längst fram i protesterna mot Israels folkmord? Och såklart mycket mer om Naomis nya bok!
-
Ja, detta är OFFICIELLT säsongens sista avsnitt. Men NEJ, det är inte riktigt säsongens sista avsnitt. Om två veckor har vi en hemlig gäst (ledtråd: Vi läste hens bok förra säsongen) och i sommar har vi kokat ihop sex avsnitt om sex böcker, så att vi kan läsa tillsammans under semestern. Vill ni på förhand se vilka böcker vi väljer följ oss på Instagram (cafebambino4ever), nästa vecka lägger vi upp böckerna där!
I säsongens OFFICIELLT sista avsnitt (även kallat program) har Karin och Tone öppnat frågelådan på Instagram och svarar här på en del av era frågor. Ska man curla sina barn? Hur gammal är egentligen Karin? Varför tror Tone att hon är ung? Hur undviker man att hata sin samtid och vart fan ska man göra av sina stora bröst? Men framförallt en sårig diskussion där Karin vill få Tone att erkänna att hon har dåligt självförtroende, även fastän hon typ inte har det?
Tack kära Bambinos för en underbar vår, vi älskar er!
-
Frilansjournalisten och aktivisten Mathias Wåg har bevakat högerextrema miljöer i många år och var en av måltavlorna när nazister förra veckan attackerade ett politiskt möte i Gubbängen. Det är inte första gången Mathias blir attackerad av ytterhögern men de senaste åren har våldet förändrats. Att misshandla och förstöra bara för att filma har blivit en viktig del i ytterhögerns egna marknadsföringsstrategi. Mathias är gäst i veckans Café Bambino för att prata om propagandavåld, var innehållet sprids och vem det är till för. Precis som allt innehåll vi konsumerar har nazisternas innehåll kortats ner, från Anders Behring Breiviks 1000 sidor långa manifest till att bli korta klipp på bara några sekunder, med avsikt att engagera. Karin minns tillbaka till en tid när Hasse Alfredsson och Astrid Lindgren betalade klimataktivisternas böter och Tone måste tyvärr erkänna att hon en gång råkat dela TikToks från en nazist. Varför har vänstern inga våldsinfluerare eller alternativa medier? Är Sverigedemokraterna organisatoriska genier eller har de blivit hjälpta av internet? Och vad hände med alla pengar som kom till de svenska högerextrema miljöerna på 90-talet när vi var världens största producent av nationalistisk rock, eller va fan Ultima Thule-genren nu kallas.
-
Tone och Karin försöker ta tag i sina problem med hjälp av olika terapi- och självhjälpstekniker. Karin har läst in sig på så kallad ”Red therapy” en slags gruppterapi som förenar Marx med Freud. Kommer det att hjälpa Tone att bryta sitt tvångsmässiga shoppande att ta hjälp av en grupp kvinnor som erkänner både kapitalismens förtyck och människans djupt sittande begär? Tone tycker att Karin har en tunn förståelse av vad både terapi och AA är, och har läst Jordan B Petersons senaste bok. Problemet Karin vill jobba är dåligt självförtroende, och det blir en tuff resa eftersom Tones tolkning av Jordan är både kall och brutal. Tone tycker att Jordans dotter Mikhaila är en bra framgångsförebild, men blir ifrågasatt som både vänster och feminist. Frågan är någon blir hjälpt, eller om problemen bara förvärras.
-
Sex månader har gått sedan 7 oktober men hur har svenska medier egentligen klarat sitt uppdrag? Vilka röster får höras och vad spelar det för roll att svenska journalister är så dåliga på arabiska? Frilansjournalisten Edgar Mannheimer från nya podden Kalam kommer till Café Bambino för att prata om hur olika kriget uppfattas i länder som Egypten, Israel, Sverige och Tyskland. Varför är public service så rädda för twitterdrev och varför blir det inte en större diskussion om att nästan alla journalister i Gaza har dödats? Tone ska åka och bevaka Eurovision i Malmö, och har landat i att hon är för en bojkott. Karin har följt debatten i Tyskland och försökt fatta vilken roll Förintelsen spelar där för synen på kriget och staten Israel, och hur det kunde gå så långt att Israelkritiska judar stämplas som antisemiter. Tone försöker förstå misstron mot etablerade medier hos unga, och berättar om när hennes inlägg om Palestina blev shadowbannade på TikTok. Karin tror att SD:s islamofobi och vilja att tvätta sin nazistiska historia förklarar regeringens plågsamma hållning till kriget.
-
Soft girls hit och soft girls dit, vad är egentligen Moa Martinsons identitet? Rat girl? Ballet core? Poor, poor girl? I veckans avsnitt har Karin läst Ebba Witt-Brattströms biografi över arbetarförfattaren Moa Martinsson som trots sitt svåra liv höll hårt i sina utopiska idéer. Tone i sin tur skiter i soft girls eftersom hon firar att hon hittat sin nya feministiska utopi i xenofeminismen! Det är en feministisk förgrening som vill använda sig av teknologi, internet och medicinsk vetenskap för att avveckla naturen och som strävar efter att avskaffa både kön och genus. Låt kvinnan som politiskt subjekt dö, tycker Tone, och sörjer att Margot Robbies Barbie fick en fitta. Karin har lite invändningar mot Tones teknikoptimism. Hur radikalt kan ett internet egentligen vara när det är reaktionära miljardärer som äger alla våra medel? Och finns det verkligen feministisk potential i tjänster som driver könen isär och gör så att tjejbarn vallfärdar till Sephora? Tone inspireras av Taiwans digitala minister Audrey Tang, som i kampen mot cyberattacker från Kina blivit världskänd för Taiwans digitala strategier, och undrar om vänstern, på grund av sitt Silicon Valley-hat, släppt kampen om internet?
-
Här kommer ett till avsnitt med spoilers! För Karins dröm har blivit sann och äntligen blir det scifisnack på Café Bambino. Tone och Karin har sett en ny scifiserie ”3 body problem” på Netflix, efter boken med samma namn av Liu Cixin. En kvinna som hålls fången under kulturrevolutionen i Kina bjuder in utomjordingar att komma till jorden, dom är fortfarande flera hundra år bort dock. Men på 2020-talet börjar framstående vetenskapsmän ta livet av sig till höger och vänster, samtidigt som människornas beräkningar på massa olika viktiga grejer börjar slås ut. Läskigt! Hjälp! Kan det vara så att varelserna från ett annat universum närmar sig…?
Tone har aldrig sett scifi i sitt liv men blir jätteinspirerad av serien och kommer ut som ”positiv klimatnihilist”. Karin säger att någon sådan sak inte finns. Men vad är egentligen poängen med att människan finns kvar på jorden? Och hur hade samhället egentligen reagerat om vi visste att främmande liv var på väg till planeten? Karin har ett bra förslag på hur vi kan leva vidare, från legendariska Ursula K. Le Guin. Tone tycker vi som grupp ska bli bättre på att acceptera döden, men hon hade också pms vid inspelning av avsnittet så bli inte för oroliga för henne. Karin ser Greta på tv och låter sig inspireras!
-
I veckans avsnitt av Café Bambino blir det MER kärlek och FLER partners. Karin har i sin jakt på ett samtal om hur vi kan leva våra intima liv på andra sätt än normen läst ”More” av Molly Roden. Det är en självbiografi av en kvinna som öppnar upp sitt helt ärligt ganska dåliga äktenskap för mer kärlek från fler partners. Tyvärr fortsätter författaren må piss, men verkar inte alls medveten om detta. Ok, så en rik amerikan boende i lyxiga Park Slope sitter inte på svaret Karin söker. Men var finns den seriösa kritiken av äktenskapet som institution? Tone har läst polyhandboken ”Den etiska slampan” och berättar om sina levda erfarenheter som poly utan samtycke. Det vill säga när hon, en pojkvän och hans ex levde i symbios. Och så dagdrömmer hon om hur man kan organisera sina icke-romantiska relationer med samma energi som sina romantiska. Karin är själv inte poly men om hon hade varit det, säger hon, hade hon inte sagt det i podden. En störig marxistisk kritik av polyamori gör dock att både Karin och Tone överväger flersamheten. Bubblare: Skilsmässan som avstamp för nya bästisar, kollektivhus, feministiska överjag och integritet.
-
NASA rapporterar: En superstjärna syns på Café Bambinos mörkblå himmel! Det är nämligen så att den brittiska författaren Zadie Smith kommer till källaren på Aftonbladet, för att prata om sin nya historiska roman Bedragaren. Romanen utspelar sig i 1800-talets London och väver bl.a. samma Charles Dickens med Englands kolonialhistoria. I romanens centrum finns en berömd engelsk rättegång, i vilken en uppenbar bedragare påstår sig vara arvtagare till en stor förmögenhet. Men han har ett trovärdigt vittne, nämligen den jamaikanska mannen mr. Bogle, som levt stora delar av sitt liv som slav. Zadie Smith debuterade år 2000 med Vita tänder och blev en internationell succé över en natt. Andra lysande romaner från Zadie är t.ex: Om skönhet, NW och Swing time. Hon är en bästsäljare och kritikerfavorit som även är essäist, professor i kreativt skrivande vid NYU och hon publicerar sig regelbundet i tidskrifter som The New York Review of Books. Till Café Bambino kommer hon för att prata om sin roman vilket blir ett samtal om slavhandeln som byggde Englands välstånd, dåliga författare, irritationen över att aldrig bli anklagad för kulturell appropriering, OJ Simpson-rättegången på 90-talet, viktorianska hustlers och att vi, enligt henne, än en gång lever på 1800-talet. Tone får dessutom lära sig att analsex minsann inte uppfanns på 1990-talet medan Karin och Zadie kommer överens om att Walter Benjamin står för en rimligare historiesyn än de flesta andra.
-
I veckans avsnitt av Café Bambino pratar vi om KRITIK, närmare bestämt litteratur- teater- och krogkritik med kritikerstjärnan och författaren Valerie Kyeyune Backström. Valerie är inte bara en av kultursidornas allra roligaste och vassaste skribenter, fruktad av både krögare och teaterregissörer, utan också biträdande kulturchef på Expressen. Dessutom har hon fått nästan alla kritikerpriser, bara det senaste året! Det blir ett samtal om hur kritiken egentligen mår och vem den är till för. En sak är säker, tycker Valerie, och det att kritikerkåren har något att lära av Sverker Olofsson. Tone har fobi för recensioner men försöker att göra skillnad på verk och person, även om hon inte förstår hur Valerie lyckas höja sig över folks åsikter. Karin undrar vilken energi som är bäst att skriva ur och längtar efter välskrivna bedömningar av genrelitteratur. Och så blir det lite klassisk Aftonbladet vs Expressen-debatt om hur politisk en kultursida egentligen ska vara!
-
En dag utan lesbiska är en dålig dag! Ett mycket gammalt ordspråk som Tone påminner om i veckans avsnitt av Café Bambino. Karin och Tone har nämligen läst "Burn Book", en självbiografi av Kara Swisher. Kara är inte bara världens främsta techjournalist utan också världens främsta lesbiska techjournalist! Och ja, boken är självklart döpt efter filmen Mean Girls. Hur kan man inte älska henne? Kara började bevaka tech på nittiotalet, är fruktad/ beundrad och känd för att vara den som allra först breakar ett scoop. Efter flera år på Washington Post och New York Times kan man numera höra henne varje vecka i hennes två poddar (On with Kara Swisher och Pivot). För äger du inte din egen IP är du en idiot, enligt Kara. Kara är unik i sitt fält eftersom hon aldrig skräder orden om (eller till) de maktfullkomliga männen hon bevakar. Hon tycker de gör ett dåligt jobb och hon är besviken (Mark Zuckerberg, vi tittar på dig)! Senaste åren har Kara Swisher haft offentlig beef med sin gamla kamrat miljardären och bebishjärnan Elon Musk, som är en av techindustrins värsta "boy kings". Boy kings är epitetet Kara gett de världsfrånvända männen som kommit att bli våra makthavare. Tone blir inspirerad att skaffa barn eftersom Kara inte är en tradwife och Karin blir inspirerad att jobba ännu mer. Det blir ett samtal om familjevärderingar, arbetsmoral, lockelsen med tech, framtidstro, amerikaners brist på analys och så utreder vi Karins mystiska bakgrund inom finansdepartementet
- Visa fler