Avsnitt

 • Med anledning av Björns bortgång sänder vi det senaste avsnittet av Björn & Navid igen.


  Segla de stjärnprydda himlarna mjukt på ditt isflak älskade pingvin. Tack & förlåt för allt trams och allvar vi guppat i tillsammans. 

  Du levde ditt liv med ditt säregna flax och vinkade hej då som ingen annan. Nu får kroppen vila bland de mästerliga kejsarpingvinerna i rymdens inverterade Arktis. Vi gråter och dansar till din ära.

  Men Natthiko kan aldrig dö. 

  Vi trallar vidare på dina gyllene visor så länge vi finns.

  Tack och förlåt för allt älskade bror. ❤️


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Allt börjar en solig förmiddag i hotell-sviten under Bruce Springsteens. Medans Röde Pengu låtsas vara Göteb-Osho, spekulerar Svarte Pengu kring likheterna mellan meditation och en kaffestinn Arne Hegerfors. Det är lättare att förstå varför Navid är glad, än vad Björn menar med ”Jag kan ha fel”. En poddpingvin har en våldsam mardröm med lyckligt slut där både Kjell Enhager och Hulken spelar viktiga roller, en annan är överväldigad av munkar i videoklipp och i ekor. 


  Trots ihärdiga försök misslyckas våra isflaks-hjältar gång på gång med att vara ytliga. Bland frågorna som slutligen får sitt svar återfinns;


  Varför är Kenneth och Thomas så bittra att dom tänker tala ut hos Alexander Pärleros?


  Vad händer när Navid inte får tycka något om något i 72 timmar?


  Kan man ha både små och stora orcher med i samma film?


  Hur är det att podda med amerikaner?


  Funkar det att säga till något inuti oss själva att försvinna?


  Varför heter Sebbe Sebbe och hur kom han hem till Röde Pengu? 


  Avsnittet är det första någonsin som publiceras helt oklippt. Dom tankefulla tystnaderna, hummandet och gapskratten ingår utan extra kostnad. Avsnittet är inte sponsrat av någon, varken hotellkedjor eller kombucha-producenter. Som på alla riktigt bra fester, vill ingen gå hem till sitt när det är slut. 


  Det kan vara det sista avsnittet någonsin. Men osvuret är bäst. Allt vi vet är att just idag guppar isflaket vidare, med två pratsamma pingviner ombord. Som vanligt finns det såklart en plats vikt för just dig på flaket. Bubblet ligger på is, krill-chips-skålen är fylld till bredden, och tre överaktiva isbjörnar i puberteten har byggt ett magnifikt lyssnar-högsäte i snö, is och blåstång till dig. Så spetsa öronen, luta dig tillbaka i fåtöljen, och låt sydpolens mest talföra tvåfotingar hålla dig sällskap i den långa, kalla och klara antarktiska natten.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Dagens samtal handlar om Mänskligt Lidande. Om varför det är svårt att tala om det som gör ont. Om skillnaden mellan smärta och lidande. Om skillnaden mellan vad som hänt, och hur vi tolkar det. Om vikten av att uppmärksamma det vaga, och att botten i andra är botten också i mig. Om rädslan att gå sönder, om det outtrycktas skadlighet och om tårarna vi fäller som inte är för oss själva. 


  Men också om pråliga munkpappor, det inre blötdjurets gåvor, en judisk roast, en persisk skyddsrums-komiker, en insikt på Möllevångstorget, Nils Landgrens mest vemodiga låt, engelska luffares frukost-vanor, iranska kvinnliga stalkers, gråtmildhet, ensam-mys, troll och om att tvingas ta emot livets dampiga maracas mitt i ansiktet. 


  Med andra ord, en helt vanlig dag på Antarktis mest pratglada isflak. Man tror det skall vara så mörkt, och så är det så ljust.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag är Röde Pengu rädd att göra Svarte Pengu besviken. Svarte Pengu kontrar med att undra om vi behöver återupprätta besvikelsens rättmätiga plats i våra liv. 


  Därefter bestäms att dagens huvudämne är Framtid. Fast som vanligt färdas isflaket minst lika länge utanför huvudämnet. Med minnesvärda stopp längs vägen för att begrunda hur man flyttstädar sitt hjärta, hur man rituellt tvättar sitt gamla pojkrum med såpa och ballonger, vad bugandet betytt för Röde Pengu, om man skall gå framlänges eller baklänges in i framtiden, och om nackdelarna med att leva sitt liv som en amerikan på semester. 


  Veckans mest otippade uttryck är: ”Dom aggressiva förväntningarnas kyrkogård”, och veckans två nyord är ”förstor” och ”sistor”.


  Poddpingvinerna grunnar även på vad en ficktjuv lägger märke till när hen möter ett helgon, hur konstruktiv Röde Pengus stolthet är, och hur det känns att vara inuti ett framtida barndomsminne.


  Dom hinner även med att hylla en vacker sida av mänskligt inre liv, innan det bränner till på riktigt den sista kvarten. Då får man väldigt mycket snörvel-ljud för pengarna.


  Avslutningsvis gör Kenneth och Thomas ett mycket kort och mycket missnöjt gästspel. Vilket gläder poddpingvinerna alldeles omåttligt. 


  Så hissa pingvinflaggan, gör Estrella-rycket på en påse rökt krill, häll upp en kopp rykande varmt blåstångs-te, och kom till ro på isflaket. Det har blivit dags för podd-safari igen. 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag handlar det om Kontrollbehov. Samtidigt är det semester på isflaket när avsnittet publiceras. Poddpingvinerna är så upptagna med sommarlektyr, hängmattor, paraplydrinkar och att se bra ut i badbyxor, att dom fullständigt glömt att lyssna på avsnittet i förväg och skriva en text. Så då är det bara att släppa sitt kontrollbehov.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag hände nåt som aldrig hänt förut. Poddpingvinerna började med att öppna ett brev som anlänt. Brevets innehåll satte sedan tonen för hela avsnittet. Eftersom brevet handlade om en stor fråga, blev hela avsnittet fullt av stora frågor:


  Vad händer innan vi föds? Vad överlever döden? Valde vi att födas? Hur skräddarsytt är varje människas liv? Har vi rätten till vår egen död? Varför behövs religion när det finns vetenskap? Kan Swedish House Mafia ersätta dom stora katedralbyggena? Är alla delaktiga i allt? Går livet ut på något annat än livet? Är ”make-ar sense” världs-historiens mest onödiga svengelska? Finns det människor som hatar djur?


  Så välkommen till en ännu mera osnitslad stund på isflaket än du är van vid. Låt ett samtal kring existentiell värnplikt, oförklarlig förbundenhet, dödshjälp, abort, amfetamin, självmedkänsla, Tinder och tomtebloss lysa upp ditt inre med en vänligare nyans av förvirring.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Detta avsnittet var det första poddpingvinerna spelade in efter ett tre-månaders uppehåll. Lite otippat börjar det med flera hundra London i Amazonas djungler för många hundra år sedan. Fortsätter med faran i att missa avfarten till själens portal och istället behöva vända i Borås. Därefter blir det ännu mera osnitslat. Provpratet pendlar från mysmurrig inredning till andligt rörmokeri, från vargens betydelse för Vilnius till outlevd faderskärlek, från att släppa den inre handbromsen till att bli sågad jämns med fotknölarna, från bekräftelse till intuition, från konsult-FOMO till ett AA-möte på Söder och från en date i inte helt fräscha kläder till ”ett större vi” som synonym för Gud, och från att vara ett hav av lyssnande till att inte ha alla undulaterna hemma i buren.  


  Med andra ord, en helt vanlig dag på isflaket. Innerligt välkommen tillbaka!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt är det sista på ett tag. Isflaket behöver en paus på tre månader. Andra åtaganden och ett återhämtningsbehov gör att nästa avsnitt släpps lagom till det är dags att stämma upp i ”Den blomstertid nu kommer”. Tack för din förståelse, och ditt tålamod!


  Poddpingvinerna börjar som vanligt med en incheckning. För ovanlighetens skull spelar dom in den idag, och låter den bli en del av avsnittet. Incheckningen har ett allvar, som dom sedan tar med sig in i resten av avsnittet. 


  Idag handlar samtalet om 50 nyanser av Meningslöshet. Poddpingvinernas första insikt är att dom hellre är sura, ilskna och ledsna tillsammans än var och en för sig. Dom slänger sig med ord som nihilism och fetdissar en norsk tandläkare. Röde Pengu inspireras av att han inte har någon tenta framför sig. Svarte Pengu inspireras av att livet inte kommer med en instruktionsbok, bara en väldigt massa Lego. 


  Avsnittets svåraste ord är nihilism. Avsnittets vackraste ord är förhandenvarande. Avsnittets konstigaste fråga är: ”Vad är melodin till popcornet?”. Avsnittets mest oförklarliga gäst är Christer Sjögren. Avsnittets mest elaborerade liknelse har med påskpynt att göra. Avsnittets mest otippade ögonblick kommer när Röde Pengu censurerar Svarte Pengu. Avsnittets signaturmelodi är såklart ”En sländas andetag” med Bo Kaspers Orkester. 


  Så välkommen ombord! Ångvisslan tutar för avfart, det ligger en renfäll på sätet reserverat för just dig, och bredvid står en väldigt stor kopp full av rykande varm choklad och ett litet isberg av vispgrädde. Luta dig tillbaka, lägg upp fötterna på fotstolen framför poddbrasan, och låt poddpingvinerna ta med dig på isflakets sista vinterfärd. Tack för att du vill vara med. Och sköt om dig och de dina, så ses vi igen när Sverige står i blom!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Av alla oöverskådliga ämnen poddpingvinerna gett sig på, kanske Öppenhet ändå är det mest oöverskådliga. Som så ofta inleds avsnittet dock med något som inte har det minsta med ämnet att göra. Just idag på temat ”Björn-gör-konstiga-saker-innan-micken-är-på.


  Därefter följer en mycket kort lektion i persiska, och en potentiell brandfackla från Hollywood. 


  Dagens favoritord är bevekelsegrunder, dagens oöversättbara engelska ord är ”redemption”, och dagens bevingade ord är ”Sakta urholkar den rödlätta droppen den persiska stenen.”


  I dagens persongalleri är Stängdhets-filuren roligast, Jimmy Carter ärligast, Peter Jihde mest kritisk, Liam Neeson mest kontroversiell och trion Pol Pot, Idi Amin och Hitler mest tyranniska. 


  I detta provpratande potpurri ingår även ett kladdigt känslo-bingo, en hobbyteori, en freudiansk amatör-analys, våldsamma fantasier och ett långt ifrån sensationellt avslöjande om Röde Pengus DNA. 


  Bland dom tidlösa frågorna poddpingvinerna oförväget tar sig an idag återfinns:


  Varför är vi öppna?


  Hur mycket öppenhet tål en situation?


  Hur ser inre öppenhet ut?


  Varför förlåter vi ständigt USA?


  Vilket själsligt sår delar Navid & Björn?


  Är skepsis psykets broms eller koppling?


  Är transparensens tidevarv enbart av godo?


  Isflaket hinner även med att sjunga återhållsamhetens lov, hylla både stängdhet och samexistens, och bejaka sin konservativa sida.


  Så allt är precis som vanligt. Den vanliga isflaks-garantin gäller även idag: Känner du dig efteråt inte mindre ensam, är du inte efteråt förvirrad på ett mer informerat sätt, och känns inte världen lite större och mer outgrundlig efteråt, så får du såklart pengarna tillbaka.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • En onsdag som denna är det så mycket kärlek på pingvinflaket att det nästan smälter och det är tack vare er lyssnare. Navid inleder med att läsa upp brev från de poddpingviner som sitter hemma och lyssnar och det är så mycket snälla ord att Björn rodnar mer än vanligt. Tacksam och pirrig axlar Björn ansvarsmanteln för att snabbt hoppa in i dagens ämne genom att bli en karaktär från yttre rymden. Något som han snart tar tillbaka och släpper. Navid noterar att Björn själv inte direkt har tänkt på ordet vilja och pingvinerna kommer snabbt fram till hur komplext ämnet egentligen är. 

  Vad händer i dig när du inte får som du vill? Är envishet och viljestyrka ärftligt? Var går egentligen gränsen mellan viljestyrka och idioti?Vem är Djingis Khan och syskonen Pingis Khan samt Swingis Khan? Hur hanterar Navid sin rädsla för nöjdhet?

  Det är många frågor som försöks benas ut och det går inte att undgå det faktum att Navid introducerar Björns vloggkarriär med raketfart. Och hur komiskt är det att dagens swishjingel handlar om en viljestark ung man som sällan vill lyssna på sin pappa och som myntat den igenkännande meningen ”jag ska bara…”. 


  På med säkerhetsbältet kära medpingviner, för det här isflaket kommer att gunga.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens avsnitt handlar om två svåra saker som hänt i Navids liv den senaste tiden. Det känns inte rätt att introducera avsnittet i den här texten genom att försöka skriva något underhållande. Låt mig bara säga att jag hade så innerligt gärna velat att 19-åriga jag och 24-åriga jag hade fått lyssna på ett sådant här samtal. 


  Med värme,


  Björn


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Trots att dagens ämne är besvikelse, börjar avsnittet med två extremt obesvikna pingviner. Dom har ju fått presenter. Pingviner älskar presenter. Däremot hatar vissa pingviner när det prasslas med presentpapper vid fel tillfälle. 


  Sedan glider lillejulafton sömlöst över i dagens ämne. Den första stora besvikelsen är gammal, och gäller vuxna. En barsk sjökapten med en asterisk glittrande i ögonvrån får stå för dom vuxna som faktiskt går att lita på. Han hette Lennart Magnusson.


  Röde Pengu hånkar på Svarte Pengu och får ett helt unikt certifikat. Svarte Pengu blir snabbt besviken på Röde Pengu, som för dagen förärats med vitt bälte i dumhet. 


  Det spekuleras kring vad vi visar istället när vi är besvikna men inte vill visa det. Den existentiella besvikelsen får gott om plats, med scener från både Vietnam och Sri Lanka. 


  Poddpingvinerna myntar uttrycket ”att resa genom ruinerna av sina förhoppningar” och sjösätter ett nyord som borde användas mycket mer; anspråksgjord. Andra uttryck som glänser till i avsnittet är ”att leta klokare”, ”att reglera sitt hopp” och ”visionärens baksmälla”. 


  Även planetarisk besvikelse behandlas, inte minst genom en scen från en strand i Sussex. En pingvin gör dåliga bilaffärer och mediokra media-insatser. En annan pingvin övar sig på sorg.


  Veckans viktigaste fråga är förmodligen: Kan och bör vi räkna med varandra?


  Efter ovanligt mycket morrande, suckande och stönande, avslutas avsnittet med det kanske mest skamlösa reklaminslaget i isflakets historia. 

  Då kan det vara bra att erinra sig vad pingvin-mammor viskar i sina barns pingvin-öron från dag ett: ”Alla älskar dig villkorslöst hela tiden.” 


  Det gör pingviners liv så mycket lättare än människors. 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Alla dessa frågor.


  Vem är David Goggins?


  Vem är världens sämsta vinnare?


  Varför gör så många unga män så häpnadsväckande mycket dumt?


  Varför tar det poddpingvinerna 19 minuter att komma in på dagens ämne? 


  Hur fick röda pingvinen rollen som ärkepucko?


  Varför är simmologi viktigare än oceanografi?


  Hur kan en pingvin veta att han levt sitt liv väl?


  Hur kan visdom se ut en psykedelisk nyårsnatt i Bangkok?


  Vad händer när en pingvin tar bort sociala-medie-apparna på mobilen i fyra månader?


  Hur lär vi oss att lyssna på den klokaste delen av oss själva? 


  Vad har visdom med Apollo-templet i Delfi och medeltida tyska präster att göra?


  Hur ser andlig lättja ut?


  Finns det stigar i sanningens landskap?


  Men var lugn. Allt kommer att stå klart som en blomsteräng efter ett sommarregn när du lyssnat på dagens avsnitt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Då poddpingvinerna rest på olika isflak under två månader, innehåller dagens avsnitt gott om semesterminnen. 


  Den ena pingvinen har varit på motorcykel-äventyr, den andra har suicidal-cyklat. Den ene har involverat rekordmånga i sitt frisyrbyte, den andre har förälskat sig i delfinsätet. Den ene har lärt sig att nakenbad i gryningen kan vara livsfarligt, den andre att havet hatar honom. Den ena pingvinen har motvilligt börjat acceptera acceptans, den andra har tänkt förvånansvärt få djupa tankar på semestern. 


  Bland veckans gäster återfinns Jante, Luther, en grupp Ladyboys i Bangkok, Günter Walraff, några fiskare i Bengaliska Bukten och en tasmansk pungdjävul. 


  Bland veckans insikter bultar poddpingvinernas hjärtan lite extra för ”Det är inte konstigt. Du är inte konstig.”


  Eller så är det bara pingvinerna som försöker övertyga sig själva och varandra om just det. Vad tycker du?


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag släpper vi vårt första poddavsnitt efter sex veckors uppehåll. Det handlar om Självhat. Samtalet känns nära, uppriktigt, ovanligt allvarligt, och väldigt mycket vi.


  Bland avsnittets gästartister återfinns en eldsprutande drake, Sigmund Freud, självmedkänsla och acceptans, den inre krigaren, mobbaren och grottmannen/-kvinnan, papperstigrar och tillgivna hundar, promenadsamtalet och semantiska loopar.


  Som vanligt utforskar vi mer än vi fastslår. Men visst har vi svårt att värna oss när våra lyssnare och vårt samtal hjälper oss att inse följande:


  Människor är inte alltid snälla.


  Livet är inte alltid rättvist.


  Icke-dömande närvaro funkar alla dar i veckan.


  Så lägg märke till den röda mattan som är utrullad till dig på isflaket. Följ den till sammetssätet nära isflaks-brasan med ditt namn i guldbrokad på ryggstödet. Ordningen är återställd. Hur lång och mörk vintern än tycks dig, så gör poddpingvinerna allt dom kan för att få vara ett själens tomtebloss i ditt liv.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Navid börjar med att ta ledigt från poddandet och istället kommer Bengt Alsterlind på besök igen med tre fantastiska tips OM hur du kan klättra i din karriär. Björn är skeptisk men tar ändå emot tipsen, med det goda hjärta han har. 


  Snart tackar Bengt för sig och Navid är tillbaka och samtalet kring karriär tar fart på riktigt. Navid tycker mingel är fruktansvärt OCH JÄMFÖR DET MED en social tipspromenad där du ska bocka av person efter person och byta visitkort medan Björn inte riktigt vet hur man börjar eller slutar men älskar att prata med folk. 


  Björn berättar om att hans CV inte har uppdaterats sedan 1988 och att det inte är många jobb som behöver adderas för att det ska bli fulländat. Navid berättar om tiden då han valde att säga upp sig utan någon som helst plan, vilket skapade helt nya förutsättningar för honom. 


  Avslutningsvis, vad har pingvinerna för nya karriärer på gång? Vem kommer börja ta sånglektioner eller gå en kurs i komedi? Vem kommer satsa på en internationell karriär?


  Det är dags att hoppa upp på isflaket och spänna fast sig för nu blir det åka av så havsvattnet fördelar sig likt Moses delade på Röda havet. Vem behöver en isbrytare?


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag ser poddavsnittet om Behov dagens ljus. Det börjar med två tomma händer, den bästa högskolan och Iors självupptagenhet. Fortsätter med psykologins Bermuda-triangel, vars hörn heter Behov, Begär och Beroende. 


  Maslows Behovstrappa skärskådas, även om poddpingvinerna tycks ännu mer intresserade av Maslows libertinske brors Begärstrappa. Sambandet mellan ett samhälles grad av välstånd och grad av neuros belyses, så även giraffspråkets värde när man bråkar om disken. 


  Veckans nyord är ”Bitterbuffert”, och veckans adverb är ”skitstövligt”. Vi får lära oss det mest effektiva sättet att göra Navid nervös, och höra om när Natthiko inte kunde sluta prata. 


  En pingvin lär sig något viktigt på Mallorca, en annan på ett über-hippt rotisserie i Skåne. En pingvin försöker verka mer intresserad av sport än han egentligen är, en annan har strängare sociala regler hemma än ute. En pingvin vill inte bli Prinsessan på ärten, en annan blir lite mer som Maria, Josef och åsnan. 


  Vi får möta representanter från myschefernas och dom atmosfär-ansvarigas stolta yrkeskår, och, lite otippat, gör även Bengt Bedrup ett kort gästspel. 


  Veckans citat kommer från legenden Suzuki Roshi, författaren till klassikern ”Zen Mind, Beginners Mind”: 


  ”Om du vill vara en cirkel, måste du först lära dig att vara en fyrkant.”


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag handlar det om Extremer. Och när jag skriver det här har jag extremt bråttom. Då kan det bli så här:


  Detta avsnittet känns lite som att åka berg-och-dal-bana utan att hålla i sig. Det går fort, svängarna är tvära och skymda, och det tar slut alldeles för fort. 


  Men under den hisnande resan susar bland annat vikten av god toalettlektyr förbi. Så även jag-är-för-mycket-rösten, maraton-munkarna på Mount Hiei, dementorerna i Sevilla, Jim Carry i The Truman Show, en stryktålig lekpark, Margot Wallström och Jordan B Peterson, lagen om avtagande avkastning, Carl Jonas Love Almqvist, arrogans, dumhet, offerskap och bortskämdhet, extreme hosting, skvaller-aversion, veganska snittar och solstolarna på Titanic. 


  Så ja. Det är en helt vanlig dag på isflaket. Även om det går lite fortare än vanligt. Pingviner blir lätt intensiva när dom pratar om intensitet. Det är sen gammalt. 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag handlar det om Identitet. Björn har inte hunnit sammanställa en utförlig och underfundig beskrivning av avsnittet än. Men vill att du skall veta att han tycker att det var en riktigt solig dag på isflaket. Lyssna och berätta gärna vad du tycker på Facebook eller Instagram!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.