Avsnitt
-
Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm och samhällsreporter Anna Sourander analyserar och summerar riksdagsvalet 2023. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Tre partier gör upp om segern i riksdagsvalet nationellt. Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna är så gott som jämstarka när röstsedlarna börjar räknas.
Också i Vasa valkrets hårdnar kampen om de 16 platser som finns i reserverade för valkretsen i riksdagen. Statsvetaren Thomas Karv säger sig ha fått revidera sin tidigare åsikt om valets utgång.
Få saker är egentligen klara på förhand och valet kan sluta hur som helst. Bland annat lyfter Karv fram att Svenska folkpartiets fyra mandat inte alls är säkra.
Medverkande: Thomas Karv doktor i statskunskap och universitetslektor vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Saknas det avsnitt?
-
AVSNITT 128. Utvecklingen av tech och artificiell intelligens går framåt med hisnande fart. På bara några månader har ChatGPT tagit världen med storm och har i dagsläget över 100 miljoner användare världen över. Det är det snabbast växande applikationen någonsin på internet. Vilka möjligheter ger chattrobotar och vilka risker finns det med dem? Varför blir chattrobotens ton lätt mörk och dystopisk och hur kommer skolvärlden att påverkas av AI Och fråga som vi kanske alla ställer oss: vad händer med våra jobb i framtiden?
Läs Vasabladet för att få en djupare förståelse av vad som händer i din region och för att hålla dig uppdaterad om det senaste inom politik, kultur och sport.
-
AVSNITT 127. USA provocerades av en gigantisk kinesisk ballong och torpederade ner den. Det ledde till starka kinesiska reaktioner och klyftan mellan USA och Kina blir bara djupare. Vad kommer balloningtermezzot att leda till på lång sikt och hur sannolikt är det krisen eskalerar till en militär konflikt mellan USA och Kina? Gustav Sundqvist, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet och lektor vid Mälardalens universitet medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 16.2.2023.
-
I Sverige eskalerar gängvåldet medan man i Finland hoppas på att läget inte utvecklas på samma sätt här. Polisen i Finland har kännedom om ett antal om kriminella gatugäng i de större städerna. Oftast lockas unga till dessa gäng. Gängkriminaliteten i Sverige och om Finland är näst på tur handlar veckans avsnitt av Bakom rubrikerna om. VBL:s reporter Hedvig Sandell medverkar. Podden publicerades 7.2.2023.
-
Demokratins tillbakagång är uppenbar. Populism, polarisering, hatretorik och ett växande missnöje har fört in demokratin på en väg som väcker frågan om det går att rädda demokratin från förfall. Med två månader kvar till riksdagsvalet djupdyker Bakom rubrikerna ner i demokratin, som upplever en kris. Sötebrödsdagarna är förbi och i dagsläget är hotbilderna både fler och mer utmanande än på många årtionden. Vad räddar demokratin från undergång och vilken roll kommer AI att ha i framtiden? Marina Lindell, akademiforskare på Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Finland och Sverige befinner sig i en turkisk långdans och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller i taktpinnen. En ömhudad Erdogan har reagerat kraftigt på demonstrationer i Sverige och det senaste utspelet om att separat godkänna Finlands Natoansökan blev ytterligare en ingrediens i soppan. Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 2.2.2023.
-
Oxveckor och fattigaste januari på flera decennier. Den som tar sig igenom den här månaden med humöret på topp och pengar på banken borde få medalj. Men VBL:s och ÖT:s läsare verkar må bra i januarimörkret och det är små enkla saker som ger guldkant i vardagen. Inflationen har lett till att poddens redaktör Patrick Sjöholm jagar rabatterade livsmedel och att VBL-reportern Karolina Åsmus sagt upp prenumerationer och gymmar hemma i stället. Spartips och guldkanter i vardagen i veckans avsnitt av Bakom rubrikerna. Podden publicerades 26.1.2023.
Lästips:
Österbottningar listar sina guldkanter i vardagen
Nej, januari är ingen favoritmånad men den har sina ljusa sidor – så gör Sebastian det bästa av situationen
-
Vasa stads målsättning är att staden ska vara koldioxidneutral i slutet av 2020-talet. Det låter tidsmässigt avlägset men en ny utredning visar att Vasa är på väg att missa målet på grund av utsläppen från trafiken. Utsläppen minskar, men för långsamt. Trafikutsläppen är en nagel i ögat inte bara för Vasa, utan också för hela Finland. Vilka åtgärder behövs och håller tiden på att rinna ut? Medverkande: Jukka Talvi, direktör för kommuntekniken på Vasa stad och Niina Pirttiniemi, klimatkoordinator på NTM-centralen. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 22.1.2023.
-
Pengar finns men inga sökande. Skolpsykologerna lyser med sin frånvaro i Österbotten, men orsakerna till det är något av ett mysterium. Både pengar och lediga tjänster finns. Problemet är att ingen söker de lediga jobben. Med 16 skolpsykologer för lite får man i Österbotten hitta andra vägar att möta barn och unga som mår dåligt. Vasabladets reporter Heidi Eriksson medverkar i veckans avsnitt. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 19.1.2022.
👉 Läs mer om bristen på skolpsykologer här: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/646235
-
Stort, omdebatterat, dyrt och kritiserat. Efter en trevande start har Österbottens välfärdsområde nu blivit självstyrande. Men vann Österbotten något på att vara ute ett år före resten av landet? Fjolåret kantades av haltande löneutbetalningar, långa väntetider och till råga på allt en pågående och svårlöst brist på vårdpersonal. Dessutom saknas 20 miljoner euro i välfärdsområdets kassa i år. Staten väntas öppna plånboken men kan det också bli aktuellt med inbesparingar när smekmånaden är över? VBL-reportern Mats Ekman medverkar i veckans podd.
-
Många upplever julen som påfrestande för familjerelationerna. Gamla konflikter kommer upp till ytan och nya blossar upp. För många är julen den tid då man umgås med sin släkt; föräldrar, mor- och farföräldrar, svärföräldrar, barn, barnbarn, bonusbarn och andra släktingar. Men umgänget på julen sker, eller förväntas ske, efter ungefär samma mallar som det ”alltid har gjort”. Socialhandledare Annika Paananen på resurscentret Föregångarna ger några tips på hur man hanterar besvärliga personer och relationer inför jul- och nyårsfirandet.
-
Kölden knäpper i knutarna samtidigt som viktiga energikällor står stilla i Finland och Europa. Var går smärtgränsen för när bristen på energi börjar påverkar människors vardag? Vad är det senaste vi vet om Olkiluoto 3 och varför är elen så dyr trots att vindkraftverken snurrar för allt vad vingarna håller? VBL-journalisten Marcus Lillkvist reder ut läget på elmarknaden. Redaktör: Patrick Sjöholm
Nu har du som lyssnar och inte är prenumerant möjlighet att prova på Vasabladet en månad för endast 1 euro. Det ger dig tillgång till allt innehåll på nyhetssajt och i VBL-appen. Allt du behöver göra är att söka dig till vbl.fi/podd.
-
Tidigare i veckan fick Wasa station nådatid igen och verkar överleva både kriser och fullmäktigebyten. Senast man gav Wasa station nådatid var för exakt ett år sedan. Håller prislappen på 200 miljoner euro och varför vet vi så lite om eventuella hyresgäster i Wasa station? Och vad tycker Vasaborna om projektet som levt genom både kriser och fullmäktigeperioder Vasabladets reporter Ida Erikson medverkar i podden. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Tre år av tuffa covidrestriktioner får ekonomiskt pressade kineser att kräva kommunistregimens avgång. Uttalande av det slaget är extremt ovanligt. Men vad kommer protesterna att leda till och hur reagerar president Xi Jingping? Vilka likheter och skillnader finns det med demokratirörelsen 1989? Gustav Sundqvist, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina och lektor vid Mälardalens universitet medverkar i podden. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Avancerade algoritmer, kändisar och kläder som tillverkas rekordsnabbt. Kinesiska e-handelsjätten Shein har blivit världsmästare på fast fashion. Och generation Z är deras reklampelare i sociala medier. I veckans avsnitt av Bakom rubrikerna får du veta hur Sheins ultrasnabba mode har revolutionerat branschen och kastar allt vad hållbarhet innebär i skräpkorgen. Med Heidi Eriksson och Patrick Sjöholm.
-
Vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen. Mänskligheten har ett val: samarbeta eller gå under, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres då klimatmötet COP27 började i egyptiska Sharm el-Sheik. För mänskligheten tickar klockan men finns det gemensam vilja att lösa klimatkrisen? Vad är Finlands roll i det globala klimatpusslet och varför är vår skog så omdebatterad just nu? Bernt Nordman på WWF Finland befinner sig på COP27 och medverkar i podden den här veckan. Redaktör Patrick Sjöholm.
-
Malin Ivars från Vasa flyttade till Helsingfors och Cajsa Lönnberg från Karis flyttade Jakobstad för att studera. Vilka har de största utmaningarna varit hittills och hur räcker pengarna till då det mesta blir dyrare? Hur Malin och Cajsa tänker om sin första tid på egna ben hör du i det här avsnittet där också VBL:s samhällsreporter Sofia Westerholm medverkar.
-
En spektakulär säsong som varvades med riktiga nagelbitare, glädje och en del sura äpplen. Ligakontraktet säkrades med råge och Vasalaget VPS fick avsluta säsongen med att spela matcher till Europakval. I det här avsnittet av Bakom rubrikerna bänkar vi oss för att se på VPS säsong och de höga topparna och djupa dalarna. Vi ringer också upp lagets ställföreträdande lagkapten Jesper Engström i podden. VBL-sportens Jona Nyström medverkar. Ber om ursäkt för ljudkvaliteten, tekniken var inte på vår sida denna gång!
-
Det är fem år sedan #metoo-uppropet började sprida sig. Den explosionsartade utbredningen började som en uppmaning i sociala medier efter att skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Vad har #metoo-rörelsen lett till de senaste åren? Har situationen blivit bättre, eller till och med sämre? VBL:s reporter Vilhelmina Öhman medverkar i veckans avsnitt.
- Visa fler