Avsnitt
-
Ett personligt samtal där Per Magnus Johansson talar med Jonas Gilbert om Bob Dylan. I avsnittet får vi bland annat höra Per Magnus Johansson mynta ett nytt begrepp, "absolut introvert” Jonas Gilbert frågar sig om man kan förstå Dylans verk bättre genom att förstå honom som person? Vi hör Dylan själv berätta om Nobelpriset och Per Magnus Johansson ger sin bild av varför han var värd priset och vad som gör honom till en helt unik och extraordinär person.
Samtalet är inspelat på Erik Dahlbergsgatan 29 i Göteborg, 13 oktober 2024.
Vi hör inspelningar från Theme Time Radio Hour, klipp från Youtube och massor med musik.
-
Saknas det avsnitt?
-
Ett samtal mellan Lydia Sandgren, romanförfattare och psykolog, och Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, författare och idéhistoriker. Inspelat på Bokmässan 26 september 2024. Psykoanalysen uppkom liksom alla andra teorier i ett historiskt sammanhang och präglades av sin tids strömningar. Teorin utvecklades i den habsburgska dubbelmonarkin, i en urban sekelskiftesmiljö, som karakteriserades av etniska, politiska och sociala motsättningar samt ett ifrågasatt värdesystem. Den uppstod i en wiensk judisk miljö och i spänningsfältet mellan humaniora och naturvetenskap. Vilken aktualitet har psykoanalysen idag? Ett samtal mellan Lydia Sandgren, romanförfattare och psykolog, och Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och idéhistoriker.
Samtalet går också att se på Youtube: https://youtu.be/wUrYboRgirY?si=dGjmP-hOg9QuG67t
-
Per Magnus Johansson om kärlekens villkor i det postmoderna samhället. Vad har förändrats och vad består inom kärlekens fält? På vilket sätt är den enskildes kärlek förbunden till kärleken till de stora institutionerna?
Inspelat på Lunds stifts Kyrkdagar 11 september 2024.
-
Ett samtal inspelat på Johan Lintons avslutning av utställningen Mystic Parade 17 augusti 2024 på Arche Studio, Nordenskiöldsgatan 14-16 i Göteborg.
Johan Linton är en svensk arkitekt, formgivare, författare, forskare och universitetslektor. Han är civilingenjör teknisk fysik och arkitekt och doktorerade med en avhandling om Le Corbusiers arkitekturteori.
Per Magnus Johansson är författare, psykoanalytiker, psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi samt docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han är grundare och ordförande i Freudianska föreningen och redaktör för kulturtidskriften Arche.
Läs mer https://linton.st/ och på arche.se
-
Ett samtal inspelat på Johan Lintons vernissage av utställningen Mystic Parade 19 juni 2024 på Arche Studio, Nordenskiöldsgatan 14-16 i Göteborg.
Johan Linton är en svensk arkitekt, formgivare, författare, forskare och universitetslektor. Han är civilingenjör teknisk fysik och arkitekt och doktorerade med en avhandling om Le Corbusiers arkitekturteori.
Per Magnus Johansson är författare, psykoanalytiker, psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi samt docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han är grundare och ordförande i Freudianska föreningen och redaktör för kulturtidskriften Arche.
Läs mer https://linton.st/ och på arche.se
-
Ett samtal mellan Per Magnus Johansson och Lydia Sandgren. Arrangerat av Psykoterapistiftelsen och inspelat i Stockholm 24 maj 2024.
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, docent och författare. Johansson utbildar och handleder inom psykiatrin och primärvården sedan två decennier. Han är redaktör och ansvarig utgivare för Arche – tidskrift för psykoanalys, konst, humaniora och arkitektur, som 2018 utnämndes till årets kulturtidskrift. Han har grundat Freudianska föreningen i Göteborg, och erhållit flera viktiga hedersbetygelser. Han har ett omfattande författarskap inom humaniora och psykoanalys. Läs mer på Wikipedia och egen hemsida
Lydia Sandgren är författare och leg psykolog. Hennes debutroman Samlade verk kom ut på Albert Bonniers förlag år 2020 och fick Augustpriset samma år. Därutöver skriver hon regelbundet i dagspress och kulturtidskrifter, med ett särskilt intresse för frågor knutna till psykoterapi och psykoanalys. Som psykolog har hon varit verksam inom psykiatrin. Läs mer på Wikipedia
-
Per Magnus Johansson samtalar med Mikaela Blomqvist, Claes Caldenby, Johan Linton, Mats Leffler, Lydia Sandgren och Ulf Karl Olov Nilsson om hur de upplever att arbeta med tidskriften Arche. Ulf Karl Olov Nilsson avslutar med att läsa dikter.
Inspelat på Arches releasefest söndagen den 26 maj 2024 kl. 17.00–20.00 på Göteborgs Litteraturhus.
-
Psykoanalytiker och författare Per Magnus Johansson reflekterar över Sigmund Freuds bok Vi vantrivs i kulturen som publicerades 1930.
Inspelat på Freudseminariet 6 april 2924 i Göteborg. Läs mer om seminariet här.
Alla är välkomna att delta på seminariet, möjligheter finns att delta digitalt.
-
Per Magnus Johansson reflekterar kring förhållandet mellan att tolka, att tyda och att översätta, liksom att diskutera den svenska översättningstraditionen av Sigmund Freuds verk och dess förhållande till de engelska och franska översättningarna av Freuds teoribildning. Vad är, för att ta ett relevant exempel, skillnaden mellan det omedvetna och det undermedvetna?
Per Magnus Johansson är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi, privatpraktiserande psykoanalytiker, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet och författare.Inspelat på Göteborgs Stadsbibliotek, 7 februari 2024.Ett arrangemang av Göteborgs Förening för filosofi och psykoanalys och Göteborgs stadsbibliotek
-
Intresseföreningen Bipolär Sjukdom (IBIS) har i detta samtal bjudit in Per-Magnus Johansson, psykoanalytiker, psykolog, idéhistoriker och författare, för att föreläsa om den psykoanalytiska traditionens syn på psykiska sjukdomar och symtom. Vad förenar och vad skiljer en biologisk syn från en psykoanalytisk?
Ur inbjudan till föreläsningen: "Att vara drabbad av bipolär sjukdom innebär oftast en livslång relation med vården där medicinering utgör den huvudsakliga behandlingsformen. För den enskilda är mediciner helt nödvändigt för att fungera i en kaotisk tillvaro som pendlar starkt mellan olika känslolägen. Men vad finns det mer för behandlingsformer som kan komplettera ett biologiskt synsätt på psykisk sjukdom?"
Arrangör: Intresseföreningen Bipolär Sjukdom i Göteborg, läs mer här: https://www.ibisgbg.se
Inspelat 24 januari 2024
-
Per Magnus Johansson talar om våra möjligheter att förändras. Inspelat 7 januari 2024 på det så kallade Söndagsseminariet inom ramen för Freudianska föreningen.
-
Vän eller fiende? Att älska sin nästa som sig själv? Lyssna på ett del av Freudseminariet som hålls av Per Magnus Johansson en gång i månaden. Seminariet utgår från läsningen av Sigmund Freuds Vi vantrivs i kulturen, kapitel fem, och spelades in i december 2023.
Freudseminariet har vuxit till 220 deltagare som deltar antingen på plats i Göteborg eller digitalt. Alla är välkomna, anmälan gör genom att mejla en kort beskrivning till: [email protected]. Kostnad: 500 kr/termin. Vi ser fram emot en ny termin med start den 27 januari 2024 klockan 15 - 16.30. -
Per Magnus Johansson talar om det psykiska lidandet och den kvinnliga utsattheten på Göteborgs Dramatiska Teater efter föreställningen Den sårade divan i november 2023.
Ställer frågor gör regissör Anna Ulén, skådespelarna Mia Eriksson och Hanna Ullerstam samt publiken.
Den sårade divan handlar om tre kvinnliga konstnärer, deras kreativitet, liv och sjukdom - Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Efter boken av Karin Johannisson. Regi: Anna Ulén. Med Mia Eriksson, Hanna Ullerstam och Karin Lycke.
-
Ett samtal om Kafka, Freud och det judiska ursprunget.
Litteraturkritikern Mikaela Blomqvist och psykoanalytikern Per Magnus Johansson i samtal om två judiska författare: Franz Kafka (1883-1924) och Sigmund Freud (1856-1939). Båda har haft ett avgörande inflytande över vitt förgrenade konstnärliga, vetenskapliga och litterära områden och i stora delar av världen.
Inspelat på Bokmässan 2023.
-
Per Magnus Johansson talar med journalisten Jan Bärtås om vad vi människor lär oss av kriser som händer oss själva och vår värld. Arrangerat av Det fria ordets hus i Växjö, inspelat 17 oktober 2023.
Läs mer om Per Magnus Johanssons tankar om samhällskriser i Corona - En psykoanalytikers dagbok 1-3, utgiven på Bokförlaget Korpen år 2023.
https://www.adlibris.com/se/bok/corona-en-psykoanalytikers-dagbok-del-1-3-9789189401426
-
Föredragshållare: Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, idéhistoriker,
författare.
Moderator: Björn Sahlberg, leg psykolog, leg psykoterapeut,
psykoanalytiker (IPA)
Arrangeras av: Svenska psykoanalytiska föreningen och ABF Stockholm
Inspelat 20 september 2023, ABF Stockholm
Sigmund Freud tar sig an upplevelsen av ensamhet och övergivenhet i andra kapitlet av Jenseits des Lustprinzips, publicerad 1920. Där berättar han, utifrån iakttagelsen av en liten pojke, hur denne finner en väg att bemästra sin ensamhet. August Strindberg skriver om den övergivna människan i Ensam, som utkom 1903. Strindberg berättar om hur han i det dagliga livet överskrider det solitära livets utsatthet. Vad förenar och vad skiljer Strindbergs beskrivning av ensamheten med Freuds analys av människans villkor?
- Visa fler