Avsnitt
-
Han gillar inte ordet entreprenör. Ordet startup är ännu värre. Likväl kan båda orden tillskrivas Sami Osman, VD och medgrundare av fintechbolaget Quartr. Det snabbt växande bolaget har identifierat en lucka i den finansiella kommunikationen mellan världens börsbolag och investerare. Genom en app kan allt som sägs bli sökbart och tillgängligt för alla. Men hur ska de tjäna pengar? Vad är målet? Och hur bråttom är det?
Programledare Helene Rothstein besöker ett av Quartrs kontor på Drottninggatan i Stockholm och möttes av ett ungt, hungrigt gäng. -
Marknadens fredagsprogram är här! Idag om H&M:s miss och rapportveckan som gått, sockrade utdelningar – eller snarare: Vad fan ska ett bolag göra med pengarna?
Gäster: Fastighetsinvesteraren Jonas Björkman, som även driver podden "Investera på höjden". Författaren och utdelningsinvesteraren Marcus Hernhag samt veteranen och analytikern David Lindström från Strand Kapitalförvaltning.
Senare även intervju med Philip Ripman, fondförvaltare på vår sponsor Storebrand Asset Management, om hur kriget i Ukraina påverkar bolag i energisektorn.
Programledare: Helene Rothstein
Producent: Jesper Hagenborn
Ansvarig utgivare: Jacob Bursell, VD, Monopol Media
-
Saknas det avsnitt?
-
Andreas Persson gör framgångsrik karriär som hedgefondsförvaltare, och hans firma tjänar stora pengar på att slå vad om elprisets svängningar. Men en dag förändras allt. Två beväpnade män stormar in i Andreas lägenhet och kräver honom på två miljoner kronor. Nu berättar Andreas vad som hände – och vilka konsekvenser det har fått.
-
Tre siffror som sammanfattar veckan: 884 miljarder har försvunnit från svenska fondsparare. Rapportperioden rivstartar och fyra bolag ska betala 30 miljarder kronor i utdelning till sina aktieägare. Det sägs att konsumenten är hårt pressad men champagneförsäljningen är all time high och landar på 66 miljarder kronor.
Hur ska man tolka vinstmiss + högre utdelning? Är utdelningarna här för att stanna? Vad innebär det att svenskarna investerar mer i aktier än fonder? Och vilka typer av konsumentbolag är mest känsliga för den trendiga cancel-kulturen?
I studion: Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, Joakim Bornold, investeringschef på Levler och Kim Hansson, fondförvaltare på den relativt nystartade Lucy Global fund.
Programledare: Helene Rothstein. Producent: Jesper Hagenborn. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell, VD, Monopol Media.
-
Fondförvaltaren Nils Brobacke tittar på olika makroekonomiska trender över hela världen. För honom fungerar det inte att analysera och investera i enskilda bolag – det tycker han är alldeles för hög risk. I den relativt nya fonden, Brobacke Global Allokering, väljer Nils Brobacke ut tillgångsslag och marknader att investera i. Fram tills nyligen trodde han exempelvis på brun energi – olja, gas och kol – men nu är det snarare guld och grön energi som gäller. Hur länge gäller en sådan analys? Vad har han för kvantitativa strategier och vad innebär en kvalitativ analys i Brobackes värld? I dagens avsnitt även om den gemensamma nämnaren mellan thaiboxning och investeringar, samt avgiftssnack kring den nya fonden och personliga besvikelser.
-
Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Som vanligt med skarpa och kunniga gäster. Idag med Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken och Therese Persson, makroanalytiker på Danske Bank. Vi går igenom det svenska och amerikanska inflationsbeskeden, reder ut Ericssons konstiga börsuppgång och om Wallenbergarna tappar makt över bolaget med ny ordförande. Därtill flera konkreta tips inför stundande rapportsäsong, elstödskrångel och debatten om Sverige borde slopa kronan till förmån för euron. Programledare är Helene Rothstein.
Producent: Jesper Hagenborn, ansvarig utgivare är Jacob Bursell. -
Leif Östling, Annie Lööf och Carl XVI Gustaf har alla skildrat sina liv i böcker som getts ut av Ekerlids Förlag. Listan är lång och vid sidan av biografier från den svenska eliten finns en rad faktaböcker om ekonomi.
I Sverige är det bara Ekerlids förlag som har en utpräglad näringslivsprofil. Men vem är förläggaren bakom? Hur är det att bearbeta stories från näringslivstoppar? Vilka konflikter har uppstått och varför? Och går det ens att leva på näringslivslitteratur idag? Efter 600 utgivna titlar är frågan också vilken näringslivsbok som har sålt bäst genom tiderna.
Vår reporter, Helene Rothstein, besöker Bertil Ekerlid på förlaget som han grundade för 30 år sedan. Han driver det tillsammans med VD:n Marie Hasselrot Ekerlid som även är praktiserande kinesiolog.
Lyssna när förläggaren berättar om böcker om Ingvar Kamprads ledarskap och maktspelet inom Wallenbergsfären. -
Ni vet ränta-på-ränta-effekten? Well, Niklas Larsson som är förvaltare på Cliens och förvaltar fonden Cliens Global Småbolag använder sig av en ränta-på-ränta-liknelse när han letar efter små bolag på den globala marknaden. Men han har bytt ut ränta mot kassaflöden. Kan ett bolag ta sitt kassaflöde, återinvestera det och sätta pengarna i arbete? Han letar efter en kassaflödeseffekt som påminner om det man kallar för världens åttonde underverk. Det blir nästan ett filosofiskt samtal med Niklas Larsson som har en lång erfarenhet av global aktieförvaltning. Innan han började på Cliens ansvarade han för Swedbank Robur Småbolagsfond Global i cirka fem år.
-
Sponsrat avsnitt. För finansbranschen är Oscar Karlsson hyfsat känd. Han började sin bana som journalist på Dagens industri och har därefter bland annat varit analytiker på Penser Bank och rattat en stor Sverigefond på Handelsbanken med cirka 25 miljarder kronor i förvaltning. Nu har han gått vidare. I dagarna startar han en micro cap-fond på Enter Fonder. Vad letar han efter för bolag till den nya fonden? Vilka kriterier ska vara uppfyllda och vad skulle han aldrig investera i under rådande läge? Och med dessa nedtryckta värderingar – är det verkligen rätt tidpunkt för mikrobolag just nu? Och! Vad är ens mikrobolag i hans värld.
-
Flera av börsens nykomlingar har pressats hårt och nu trillar utköpsbud in från ägarna som satte bolagen på börsen från början – inte sällan långt under noteringskurs. Detta har väckt irritation på marknaden och frågan är om den trenden håller i sig under 2023.
Tesla-aktien fortsätter att rasa – är fokus på VD:n Elon Musk för stort?
I torsdags skulle energi- och näringsminister Ebba Busch presentera elstöd för Sveriges företagare – det blev ingenting och frågan är hur länge företagen ska leva i ovisshet.
Gäster är börs- och sparprofilen Günther Mårder, VD för Företagarna och Niklas Larsson, fondförvaltare på Cliens med fokus på globala småbolag.
Programledare: Helene Rothstein
Producent: Jesper Hagenborn
-
Mats Sundin har en lång och internationell ishockeykarriär bakom sig. År 2009 lämnade han ishockeyn helt. Tio år senare grundade han bolaget IMR – som fokuserar på hur näringslivet kan skapa hållbara medarbetare. Han har också bland annat investerat i bolaget Smartify som hjälper personer med teknik. Trots att Mats Sundins varumärke har haft högst kommersiellt värde av samtliga svenska ishockeyspelare – så har han inte valt att kapitalisera på sitt namn. Men vad är det för fel på tofflor och kalsonger? Vad kan näringslivet lära av hans ledarskap som långvarig lagkapten i Toronto Maple Leafs och Tre Kronor? Vad kunde han själv ha gjort bättre och vilken miss gör ondast idag?
Hockeylegenden i en intervju om sina liv i och utanför rinken. -
Banking by Daniel startade som en intervjupodd av Daniel Ljungström, med ett förflutet som Chef Wealth Management på Penser Bank. Med tiden har podden förgrenat sig och omfattar nu även hemsida och stort instagramkonto. Vi som producerar Marknaden tror att många lyssnare skulle uppskatta podden och bjuder er därför på en intervju med grundaren Daniel Ljungström – som i sin tur även intervjuar Marknadens programledare Helene Rothstein.
Detta är inget sponsrat avsnitt utan ett samarbete mellan Marknaden och BBD. -
Rutger Arnhult har gjort sorti som VD i Castellum, Erik Selins senaste giv analyseras. Vestum har, och Embracer ska, byta lista. När ska man sälja och när ska man köpa inför listbyten på börsen? På svensk arbetsmarknad finns en lång tradition av att komma överens så varför har fackförbundet Unionen stämt Klarna?
Panelen består av Robert Andersson, analytiker på Aktiespararna, Tobias Kaj, förvaltare av en fastighetsfond på Lannebo Fonder och Martin Dahlgren, privatinvesterare samt CFO på det digitala utbildningsbolaget e-education Albert.
Medverkar gör även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och arbetsrättsadvokaten Åsa Erlandsson, delägare på Setterwalls som även analyserar risken för tvister när andra techbolag gör sig av med folk.
-
För ett år sedan kom privatinvesteraren Magnus Andersson ut med sin bok "Investera med rätt fokus: 15 råd som tar dig till nästa nivå". Huvudbudskapet från denne kända twitterprofil (Lou Mannheim) är att lära sig mycket om en handfull bolag och följa dem ingående. Det är en investeringsfilosofi som går tvärs emot ett allmänt mantra om att sprida sina risker genom att investera brett i många olika bolag. I dagens avsnitt går vi igenom några andra råd som dyker upp i boken: bland annat hur man kan hantera mediebruset och vem som är värd att lyssna på när det kommer till bolag. Anderssons bok kom ut för ett år sedan då börsen, ränteläget – och hela omvärlden – såg rejält annorlunda ut. Gäller samma råd idag, finns det något som han reviderat?
-
Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag pratar vi om fallande bostadspriser, 50 färska PPM-miljarder som nu pytsas till allt färre svenska fonder. Därtill en fördjupning i veckans stora snackis som rör rekordsnabb löptid.
I studion: Liza Nyberg, VD för Svensk Fastighetsförmedling, Joakim Bornold, känd sparekonomprofil som numera är ordförande och grundare av sparplattformen Levler samt programledare Helene Rothstein.
Producent: Jesper Hagenborn. Ansvarig utgivare: Jacob Bursell.
-
Sponsrat avsnitt. Emilshus är ett ungt fastighetsbolag med några av Sveriges främsta fastighetsveteraner på ägarlistan. Bolaget, som fokuserar på kommersiella fastigheter, har vuxit snabbt i småländska tillväxtorter och har flera börsnoterade bolag som hyresgäster. På senare tid har Emilshus även etablerat sig på Västkusten och i Östergötland. Även om fastighetsbolaget växer fort, så ska det alltid vara med låg risk. Emilshus VD, Jakob Fyrberg, förklarar hur det ska gå till.
-
En av Malmös mest kända näringslivsprofiler går ofta under epitetet IT-miljardären. Man skulle också kunna kalla honom Konsultkungen. Men själv kallar han sig entreprenör.
Dan Olofsson har ägnat sig åt konsultverksamhet hela sitt liv. Idag har verksamheten förgrenat sig i flera olika bolag som vilar i familjeföretaget Danir. Sammantaget omsatte koncernen runt tio miljarder kronor i fjol. Verksamheten drivs i dotterkoncerner med cirka 80 bolag och 11 500 anställda i 19 länder. I den koncernen finns även Sigma som han grundat, börsnoterat och avnoterat. Via Danir investerar man i bolag utan tanke på exit. Men vad är planen framåt?
Genom livet har Dan Olofsson utvecklat ett starkt samhällsengagemang – och precis som i affärslivet finns det både i Sverige och i andra delar av världen. Under årens lopp har han också figurerat på löpsedlar för ett par uppmärksammade mål. Hur ser han på det idag?
Helene Rothstein åkte hem till Dan Olofssons våning i Stockholm. -
Bråket mellan Twitter och Apple, SBB:s försäljning av skolfastigheter och riskkapitalbolag som pressas av stigande räntor. Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Konkurrensrättsadvokaten Erik Brändt Öfverholm från DLA Piper reder ut nya spelregler för techjättarna i USA, Klas Tikkanen, operativ chef på Nordic Capital förklarar varför riskkapitalbolagets nya fond på 100 miljarder kronor även behöver 100 miljarder i lån. Och mycket annat!
Programledare är Helene Rothstein
Marknaden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell
-
Sponsrat avsnitt: Lundabolaget Opticept har två olika tekniker: En som fokuserar på att förlänga och förbättra livet på snittblommor och sticklingar. Den andra tekniken används för att förbättra produktionen av vin och olivolja. Nu börjar saker att lossna. Man har exempelvis gjort en bra affär på blomsidan med en av Sveriges största livsmedelsbolag och sålt en rad maskiner på den grekiska marknaden. Men ännu går man inte med vinst och bolaget befinner sig i startgroparna för en nyemission. Vad ska man använda pengarna till? Och varför har det tagit så lång tid att nå marknaden?
Medverkande:
Thomas Lundqvist, VD
Ulf Hagman, styrelseordförande
Petr Dejmek, medgrundare och styrelseledamot
Bengt Ekelund, Senior technical advisor -
Charlotte Ljung har specialiserat sig på skilsmässor och separationer. Hon har grundat bolaget Endbright som är vad det heter: ett bolag som fokuserar på att bidra till ett bra avslut på en lång relation. Men hur gör man en lönsam affär av det? Och vad är planen framöver?
Charlotte Ljung efter intervjutillfället till "Framtidens entreprenör" av Carnegie och Svenska Dagbladet. - Visa fler