3 misstag som låntagare gör när de ansöker om lån online

Vi svenskar tar lån för olika ändamål. Det kan handla om att ansöka om bolån för att finansiera en bostad, ett privatlån för att köpa en ny bil eller ett snabblån för att täcka akuta ekonomiska problem.

 

Idag är det enkelt och smidigt att ansöka om lån online. Men med den stora smidigheten finns det också fallgropar. Oavsett syfte tenderar låntagare att göra samma misstag om och om igen när de ansöker om ett lån online. I den här artikeln har vi samlat de tre vanligaste fallgroparna som du bör undvika.

 

Tar en alltför hög belåningsgrad

Det är enkelt att få ett lån på nätet. Med några knapptryck och en kreditprövning går det relativt snabbt för personer med hållbar privatekonomi att bli beviljat ett lån på nätet. Men även om det är enkelt att få beviljat ett lån och pengarna utbetalda, så är det viktigt att tänka på att lånet kvarstår.

 

När det kommer till lån är det viktigt att inte ta ett alltför stort i förhållande till din inkomst. Det finns redan indikationer på att dagens gynnsamma räntor kommer att stiga snabbare än vad vi kanske förväntar oss inom en närstående framtid. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa höjningar, speciellt om du tar ett lån med rörlig ränta eller planerar att ta ett större lån.

 

Glömmer bort att jämföra banker

Ett annat vanligt misstag vi gör är att vi litar på att vår egen bank ger oss de mest förmånligaste lånen. Kanske har du redan samlat på dig din aktieportfölj hos dem, eller har ett sparkonto och ett lönekonto. Det lönar sig i alla fall alltid att jämföra lån från olika banker innan man väljer en.

Jämförelsesajter som https://kreditval.se kan hjälpa dig att snabbt och enkelt jämföra bankernas lånevillkor, räntor, avgifter med flera så att du kan hitta ett lån som passar bäst efter dina förutsättningar.

 

Gör för många kreditkontroller

Det är viktigt att vara observant på hur många kreditupplysningar du har på dig. Med varje gång du ansöker om ett lånelöfte hos en enskild bank, så kommer de att genomföra en kreditupplysning på dig. Detta registreras i ett så kallat kreditupplysningsregister. Tänk på att det inte ser bra ut för banken om du har alltför många omfrågningar. Många långivare ser detta är ett tecken på hög kreditrisk – och det kan i sin tur påverka räntan på framtida lån för dig.