Sms-lån: Det här bör du känna till innan du ansöker

Nästan alla är i behov av att låna pengar någon gång i livet. Då finns mängder av alternativ att välja bland. Bolån, billån, privatlån, sms-lån och mer. De olika lånen passar olika bra i olika situationer. Om man exempelvis hamnar i en akut ekonomisk situation, och behöver täcka en mindre kostnad med kort varsel, tenderar sms-lånet att vara ett alternativ många undersöker. 

Sms-lån har varit vida omtalat på senare år. Detta inte minst med anledning av att dessa smålån ofta har snabba utbetalningar i kombination med höga räntor. Så innan man ansöker finns flera viktiga faktorer att ha i åtanke, för att få de bästa möjliga lånevillkoren. Dessa faktorer går vi igenom i den här artikeln. 

Vad är sms-lån? 

Till att börja med är det viktigt att förstå vad ett sms-lån är för något. Namnet är i dag något missvisande – det kommer från att man förr i tiden ansökte om lånen genom att skicka ett sms. I dag, däremot, ansöker man online, vilket innebär större säkerhet för konsumenten. 

Ett sms-lån är ett konsumtionslån, vilket innebär att man kan använda pengarna till vad man vill, i motsats till exempelvis bolån och billån. Lånet kännetecknas främst av att det handlar om små lånesummor. Ett annat kännetecken är lånens snabbhet, vad gäller såväl ansökan och utbetalning som återbetalning. Därtill är dessa lån så kallade högkostnadskrediter, då räntan i regel är betydligt högre än exempelvis privatlån. 

Viktigt att poängtera är att olika långivare har olika villkor för sina lån. Via Norra Halland bästa sms lånet kan man jämföra olika långivare och dess erbjudande. Det är viktigt att jämföra alternativen innan man ansöker, för att hitta det som passar en själv bäst avseende lånesumma, ut- och återbetalningstid samt ränta. 

Möjligt att låna utan UC 

Sms-lån är ett alternativ för de som befinner sig i en sämre privatekonomisk situation och har svårt att bli beviljad andra typer av lån. Detta då det ofta är enklare att beviljas dessa smålån jämfört med exempelvis det större privatlånet. En av anledningarna är att långivarnas krav ofta är lägre vad gäller snabblån, en annan är att dessa lån allt som oftast inte kräver någon kreditupplysning hos UC. 

Samtliga långivare är enligt lag skyldiga att genomföra en kreditupplysning på personen som ansöker om lån. Detta i syfte att ta reda på personens ekonomiska bakgrund och se till att denne har möjlighet att betala tillbaka lånet.  

Att dra på sig många kreditupplysningar på kort tid kan göra det svårare att bli beviljad lån, eller leda till att man får ett lån med sämre villkor. Anledningen är att ens kreditbetyg sänks för varje upplysning, i alla fall om upplysningen görs av UC. 

Varför låna utan UC? 

Att låna utan UC innebär, precis som namnet antyder, att den obligatoriska kreditupplysningen genomförs av annan aktör än UC. En av fördelarna med detta är att ens kreditvärdighet inte påverkas negativt, då kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode inte delar med sig av uppgifter till UC.  

Därmed får UC aldrig reda på att en kreditupplysning genomförts, vilket innebär att ens kreditvärdighet hos långivare som använder UC inte påverkas negativt. Hos Norra Halland låna pengar utan UC kan du läsa mer om hur denna typ av lån fungerar, samt jämföra de bästa långivarna i kategorin.  

Hur mycket kan man låna? 

Sms-lån benämns ofta som smålån, med anledning av att det i regel handlar om små lånesummor. Med det sagt erbjuder sms-lånen flexibla lånebelopp som kan passa olika ekonomiska behov. 

Långivare som erbjuder dessa lån ger möjligheten att låna små belopp såsom 500 kronor, ibland till och med mindre än så, vilket kan vara användbart vid akuta eller små utgifter. Men även då man är i behov av ett större belopp kan sms-lånet vara ett alternativ. Somliga långivare erbjuder ett lånespann med maxtak som kan variera mellan allt från 5 000 och 50 000 kronor. 

Det relativt breda lånespannet ger låntagaren flexibilitet och alternativ när det kommer till att täcka olika kostnader eller finansiera olika projekt. Det är viktigt att vara medveten om sina ekonomiska förutsättningar innan man ansöker, och endast låna det belopp som man verkligen behöver. På så sätt kan man undvika onödiga skulder och ekonomiska problem. 

Snabba lån – ansökan, utbetalning och återbetalning 

Utöver smålån kallas sms-lån ofta för snabblån, och detta av en uppenbar anledning: Hela lånet präglas av snabbhet. Allt från ansökan och utbetalning till återbetalning går snabbt. Det är just därför många använder sig av sms-lånet för att finansiera en akut utgift som måste lösas fort. 

Ansökan 

Att ansöka om ett snabblån går, ja, snabbt. Ansökan kan genomföras direkt på långivarens webbplats och tar sällan längre än några minuter. Här anger man önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid, samt ens personuppgifter. Det hela signeras med BankID, vilket gör processen både smidig och säker. 

Utbetalning 

Långivaren ska nu handlägga ansökan, och även det tenderar att gå snabbt. Vid beviljad ansökan betalas lånet ut, och även utbetalningstiden tenderar att vara kort. Många gånger kan pengarna finnas på kontot samma dag som man ansöker. För en kort utbetalningstid finns vissa tips värda att känna till: 

Se till att långivaren använder samma bank som du. Det innebär att de kan göra en direktöverföring så fort ansökan godkänts. 

Ansök om lånet under långivarens öppettider. Detta med anledning av att ansökan handläggs manuellt. Det finns de långivare som har öppet, och därmed erbjuder utbetalning, på kvällar och helger. 

Återbetalning 

Snabb ansökan och utbetalning kan låta lockande, men det är viktigt att vara medveten om att pengarna ofta ska betalas tillbaka snabbt också. Lånets löptid kan i vissa fall vara så kort som ett par dagar. Återbetalningstiden är ofta 90 dagar som längst.

Innan man ansöker om ett snabblån är det därför viktigt att vara säker på att man kan betala tillbaka i tid. Annars riskerar man att hamna i en svår ekonomisk situation, med betalningsanmärkningar och en skuld hos Kronofogden som eventuella följder. 

Se upp för höga räntor 

Sist, men absolut inte minst, är det viktigt att vara medveten om att sms-lån i regel kommer med en mycket hög ränta. Det är just därför dessa lån bör vara den sista utvägen i det fall man är behov av pengar – lånet tenderar att vara dyrt, och är sällan en bra ekonomisk affär för låntagaren. 

Om man jämför den effektiva räntan mellan snabblån och privatlån kan det skilja hundratals procent. Men denna jämförelse blir något missvisande. Anledningen är att privatlån ofta betalas av över längre tid, inte sällan flera år, och ett snabblån ska vara avbetalat inom enstaka veckor. Detta gör att räntan för sms-lån kommer att se extremt hög ut.  

Med det sagt är snabblånsräntan i de allra flesta fall högre än räntan för privatlån, men det gäller att inte stirra sig blind på jämförelsen. För att få en tydlig uppfattning är det alltid bäst att räkna ut totalkostnaden för sitt eget lån.  

Nominell och effektiv ränta 

Exakt hur hög räntan för ett sms-lån blir skiljer sig åt från fall till fall. Räntan sätts individuellt baserat på ens egen privatekonomiska situation. Har man en god kreditvärdighet förbättras alltså möjligheterna att beviljas ett lån till lägre ränta. 

Om ens låneansökan beviljas, och man får ett erbjudande, är det viktigt att noggrant granska räntan. Man bör ta hänsyn till både den nominella och effektiva räntan. Det är den effektiva räntan som visar lånets totala kostnad. Här är nämligen övriga kostnader, såsom uppläggningsavgift och aviavgift, inräknade.   

Om man är osäker på huruvida man kan betala tillbaka lånet eller inte bör man avstå från att godkänna erbjudandet. Kan man inte betala tillbaka riskerar man att hamna i en svår ekonomisk situation. 

Vad krävs för att bli beviljad lån? 

Att beviljas ett smålån är ofta enklare än att beviljas större lån. De exakta kraven skiljer sig mellan olika långivare, men det finns några generella krav de allra flesta ställer på den ansökande. 

     Du ska vara minst 18 år gammal 

     Du ska ha ett svenskt personnummer 

     Du får inte ha skulder hos Kronofogden 

Därtill har i princip alla långivare ett krav på minimi-inkomst. Exakt hur stort detta krav är skiljer sig mellan olika aktörer. Det är dock inte alla som ställer krav på att inkomsten ska vara fast. Därtill är det i vissa fall möjligt att låna trots betalningsanmärkning.  

Dessa faktorer gör smålån till ett alternativ för de som inte uppfyller de striktare kraven som många gånger krävs för att beviljas exempelvis ett privatlån. Man bör dock komma ihåg att kraven till stor del finns till för ens egen skull, för att säkerställa att man har möjlighet att betala tillbaka lånet. 

Sammanfattning 

Sms-lån kan vara ett alternativ för den som behöver täcka en mindre, oväntad utgift snabbt, och som har svårt att bli beviljad andra typer av lån. Innan man ansöker finns dock ett flertal faktorer att vara medveten om.

Sms-lånen kallas ofta för snabblån, med anledning av att hela processen kännetecknas av snabbhet. Att ansöka går i regel på några enstaka minuter och pengarna kan ofta betalas ut samma dag. Även återbetalningstiden är kort, sällan löper lånet längre än 90 dagar. 

Dessa typer av lån kommer ofta med hög ränta, betydligt högre än exempelvis privatlån. Något som gör att lånet kan bli dyrt. Därmed bör man alltid räkna noggrant på lånekostnaderna och sin egen ekonomi innan man godkänner ett erbjudande, för att säkerställa att man kan betala tillbaka lånet i tid.