Lyssna senare
-
Om nya försörjningsmöjligheter och lösningar för människorna som varje dag märker att balansen i naturen dom lever av är rubbad
-
”Vi har sett haven som en slasktratt”
Missa inte nya avsnittet i vår poddserie Under ytan! Du får möta Isabella Lövin, journalisten som skrev boken Tyst hav om fiskeindustrin och numera är Sveriges minister för klimat och internationellt utvecklingssamarbete.
Detta femte och sista avsnitt i serien handlar om hur engagemang och politisk påverkan kan skapa en grogrund till förändring. För det är fullt möjligt att #räddahaven om vi är många som hjälps åt.
Och det är nu det gäller. Hör WWFs experter berätta hur och varför genom att lyssna på podden nu!
-
Det är ingen överdrift att säga att antibiotika revolutionerade sjukvården då den började användas på 40-talet. Den gjorde det möjligt att behandla infektioner som man tidigare dog av och idag är antibiotikan en total förutsättning för den moderna sjukvården.
Samtidigt kommer allt fler rapporter om bakterier som blivit resistenta mot antibiotika och numera hör vi också om superbakterier som ingenting biter på. Håller vi på att förlora antibiotikan och har vi i så fall några alternativ? -
Effekterna av klimatförändringarna är redan här och med förödande konsekvenser för människan och naturen. Pär Holmgren, före detta svt-meteorolog, klimatkämpe, författare, hedersdoktor och opinionsbildare, ger oss trots allt en strimma hopp om framtidens klimat och checklistan över vad vi själva behöver göra för att ställa om samhället i en hållbar riktning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kossornas planet är tillbaka och i årets första program ger vi oss ut i skogen. Vi övar överlevnad och får höra att det viktigaste om man går vilse i skogen är att ta det lugnt och hålla sig varm.
Vi besöker också det högsta trädet i det av våra grannländer som tävlar med Vatikanstaten om att ha mest skog, och hör om hur tid i skogen kan hjälpa utbrända att återhämta sig och ge nyanlända både jobb och kunskaper om sitt nya land.Och så sjunger Stefan Sundström sin egen sång om hur skönt det kan vara att vara ensam i en skog i Dalarna. Naken är han också. I sången.Programledare är Lena Nordlund och Björn Gunér.Vill du se videon när Stefan Sundström sjunger om skogen? Följ länken här -
Vi åker bergodalbana med en fysikprofessor som är en riktig tivolifantast och åkt Lisebergs banor hundratals gånger, och med biologen som mäter hur rädda vi blir och vad som händer med kroppen.
Vi diskuterar också vilka attraktioner som får en att må illa mest och varför och vad som händer när man åker slänggungan med ett glas vatten. -
Miljöpsykologen Annika Nordlund om varför det är så svårt att ändra vanor. Stefan Sundström har dåligt samvete för att han flög till Indien men har försökt sona sitt brott med fler solceller.
Pella Thiel är miljöaktivist som vill förändra världen från sin pengafria pub. Och holländske stadsplaneraren Stefan Bendiks tycker det är bra att holländarna slipper cykla med hjälm och bryter mot lite regler ibland. -
Om att äta insekter, odlat kött,elchockad spenat, och punktliga matleverantörer i Indien. Och att vi måste bli bättre på att ta tillvara maten på fisken.
-
Om gröna reningsverk, odling av fisk och tomater i slutet system, om virtuellt vatten och om hur svårt det är att göra sötvatten av saltvatten. Och hur gör man för att hålla andan under vatten i 9 minuter?
-
Vi besöker havsforskningsstationen Kristineberg i Bohuslän. Om ett ovanligt försök med jätteprovrör i Gullmarsfjorden, om behovet av alger, och bakterierna i havet. Och maneterna som sällsynt lyckade djur som överlevt i miljarder år.Programledare: Per Helgesson och Lena Nordlund
-
Kyla är temat för Kossornas planet nu i början av februari. Vi träffar Roger Kemi och Ylva Sievertsson och deras hundar i Kurravaara i Norrbotten. Han blev Nordisk mästare i långdistans över 32 mil med hundspann 2012. Det handlar också om att arbeta på Antarktis, att överleva nedkylning till 13 grader. Och vad som händer vid absoluta nollpunkten, minus 273,15 grader.
-
Temat för Kossornas Planet den här gången är metaller. I Rönnskärsverken utanför Skellefteå blir elskrot till guld - tonvis med guld när kretskorten från våra mobiler och datorer återvinns. Vi besöker Forkarby i Uppland där Sveriges ende professionella svärdssmed håller till. Och vi tar oss till Ytterby gruva på Resarö i Stockholms skärgård - den nedlagda gruvan har världsrekord i antalet upptäckta grundämnen.
-
Vi har samlat på oss några av årets mest intressanta nedslag på kossornas planet. Hur är det att inte få ordning på siffrorna, dyskalkyli, och vad ställer det till med? Varför njuter vi så av att bli skrämda av skräckfilm i biosalongen?Eller den stora frågan om hur vi kan veta att vi faktiskt finns till?Den kvinnliga gruvforskaren med djupa gruvor som specialitet. Och sjuksköterskan som var en av de få som vågade vårda de första HIV patienterna för 30 år sedan. Ängeln på Roslagstull blev hon kallad.
-
I det här avsnittet av Kossornas Planet skannar vi av vad vetenskapen säger om några av de riktigt stora frågorna om livet och universum. Hur kan vi till exempel veta att vi verkligen finns till? Är evolutionen fortfarande på gång hos oss människor? Hur ser livets viktigaste molekyl ut? Hur kommer allt att sluta?
-
Om matematik och siffror. Vi träffar Malin Gessl, 23 år, som har en speciell svårighet med matte som kallas dyskalkyli, en sorts motsvarighet till läsningens dyslexi.Stickning är riktigt hardcore-matte. Vi träffar matteälskaren och stickproffset Karin Kahnlund på en stickkurs.Och så åker vi till Stockholmsförorten Östberga för att hitta Östberga komvux, som också är namnet på en udda mattebok som kom i våras. Nu är influensan på ingång. På Smittskyddsinstitutet har de en avdelninng där de som kan mycket om sjukdomar samarbetar med matematiker och statistiker, för att ta fram bra metoder att hålla koll på smittspridningenOch på SCB i Örebro får vi veta lite om hur man arbetar som statistiker.