Sveriges Riksdag Podcasts
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Partilöse Amineh Kakabaveh stod i fokus när hon i början av veckan fällde avgörandet i misstroendeomröstningen mot Justitieministern Morgon Johansson.
Hon planterar blommor vid fronten i Charkiv
Att en enda partilös riksdagsledamot skulle få så här mycket makt i Sveriges Riksdag är en unik händelse. Så hur bra är systemet med partilösa ledamöter för vår demokrati?Fortfarande sker dagligen attacker i Ukrainska Charkiv. Våra korrespondenter besökte frontområdena, där en liten skara människor försöker få vardagen att fungera så vanligt som möjligt igen- mellan de ryska luftattackerna.
Rekordmånga festivaler efter pandemin
Inte långt från ett granathål skapar Antonina Petrovna en rabatt med pioner och sommarblommor.
– Vi behöver lära oss leva igen, för man vet inte hur länge det här kommer att pågå, säger hon.Pandemin satte ju stopp för de flesta stora evenemangen, som musikfestivaler, när många restriktioner infördes för att begränsa smittspridningen. Men nu är musikfestivalerna tillbaka med kraft, och utbudet är större än någonsin tidigare, enligt branschorganisationen Svensk Live.
Men hur kommer publiken att möta det stora utbudet, och hur ser musikfestivalernas framtid ut efter pandemin?
Här är hela innehållet i programmet -
Timme ett:Snudd på regeringskris i veckan - hur blir inrikespolitiken fram till valet?
De politiska vildarnas inflytande större än nånsin tidigare
Reportage från fronten i Charkiv
Festivalsommaren i Sverige efter pandemin
krönika av Katarina Barrling
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme två:
Oro i Taiwan för att Kina tar efter Rysslands strategi och invaderar
Parlamentsval i Frankrike
Public Service vårkrönika, det bästa av vårens satir
Kåseri av Emil Jensen
Programledare Jesper Lindau
Producent Ulrika Fjällborg
Tekniker Ludvig Widman -
Sveriges talman Andreas Norlén - om diplomati, demokrati och poesi.
Andreas leder Sveriges Riksdag, som alltså är den institution som är folkets främsta företrädare. Han har aldrig ångrat att han åtog sig det uppdraget trots att det minst sagt varit en speciell mandatperiod.
Hur går det egentligen till på vågen från idé till beslut? Hur långt är det till de folkvalda egentligen? Och vad får en talman uttala sig om?
Andreas berättar att han även i tidigare uppdrag drivits av att få ihop partier och han slår ett slag för att alla bordes till att besöka Riksdagen någon gång, som ju är hela Sveriges hus.
I tider då endast 14% av världens invånare lever i fullvärdiga demokratier pratar vi om demokratin och dess utmaningar, och att kultur kan ha en viktig roll då kulturella uttryck som musik eller poesi kan vara bärare av en demokratisk omvälvning.
Vår talman konstaterar även att många är alltför kritiska mot sig själva och skickar med en uppmaning - fler borde pröva och våga släppa tvivlen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Både statsministern och presidenten vill gå med i Nato. Men vems besked väger tyngst? Dessutom: Intelligenta valkompasser, sjungande lokatter och kungliga pensionärer. Programledare: Louise Epstein. Bisittare: Thomas Nordegren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Statsministern eller presidenten – vem är mäktigast i Finland?Tidigare idag berättade Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att de är eniga om ett finskt medlemskap i Nato. Men vad säger den finländska konstitutionen om deras respektive befogenheter? Soili Huokuna från Sveriges Radio Finska reder ut vem som har makt över vad.
Hur stor nytta gör en valkompass?Valet till Sveriges Riksdag närmar sig, och som vanligt finns det gott om valkompasser som osäkra väljare kan ta hjälp av. Genom att svara på olika frågor ska man kunna få veta vilket parti som bäst skulle representera ens intressen och åsikter. Men hur stor nytta gör en valkompass? Skulle en sådan kunna bli bättre på att fatta beslut än den mänskliga hjärnan? Och vad skulle hända med demokratin i så fall? Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet, berättar hur man gör en valkompass och hur de bäst används.
Och så undrar vi hur det kommer bli med stödet för den brittiska monarkin, nu när drottning Elizabeth delegerar allt fler arbetsuppgifter till tronföljaren prins Charles. Stephanie Zakrisson, Sveriges Radios korrespondent i London, berättar vad britterna tycker om den saken. Prins Charles kommer att vara en bra bit över 70 när han tar över som regent. Går det att få en nystart med en kung som för länge sedan passerat pensionsåldern? Vi ställer frågan till hovexperten Roger Lundgren.
Vi funderar också över vad vi kan lära oss av danska muslimer, när det gäller hur Rasmus Paludans koranbränningar ska bemötas. Och så diskuterar vi varför sjungande glassar och lokatter har blivit svenska folkets favoriserade fredagsunderhållning.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Dagens gäst är Erik Ezelius Tidaholmaren som tagit sig ända till Stockholm och nu mera sitter i Sveriges Riksdag. Vi snackar om skoltiden, hockey lite boxning. Sen blir de jobb snack om försvarsmakten och nuvarande jobb som politiker för Socialdemokraterna. Blir även lite snack om Tidaholms politiken.
-
Sista avsnittet före jul och vi ger dig ett rafflande program med allt om den nya statsbudgeten och hur du sparar pengar på bokslutet. Och de bästa julklappstipsen. Lyssna nu!
Är julklappar djävulens påfund och kapitalförstöring? Eller ett perfekt sätt att visa omtanke till nära och kära? Programledarna Günther Mårder och Julia Selander delar med sig av sina främsta julklappstips.
Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag har nu röstats fram av Sveriges Riksdag. Men vad innebär det i praktiken för mig som företagare? Günther och Julia sammanfattar det viktigaste som du bör ha koll på.
En lyssnare vill spara pengar på årsbokslutet men är osäker på hur. Tillsammans med en erfaren experttrio ger programledarna förslag på hur du maxar kassan precis före årets slut. -
Du gamla, du fria, du fjällhöga nord. Du tysta, du glädjerika sköna. Bara ett av alla ordspråk som hyllar den svenska tystnaden. Men hur använder vi tystnad i vår retorik? Hur effektivt är det till exempel att frysa ut någon, med hjälp av tystnad? Ska man tiga eller tala? Anders Hellström, statsvetare från Malmö Högskola har forskat kring den tystnad som mötte Sverige Demokraterna när det tog plats i Sveriges Riksdag, och han gästar programmet. Och så intervjuar vi den forskare som i princip myntat begreppet.- Det vackra och det farliga med tystnad är att den låter lika, oavsett betydelse. För håller du tyst är det ingen som vet vad du tänker, men du behöver heller inte ångra något du sagt, säger professor Cheryl Glenn på universitetet i Pennsylvania i USA, som forskat om tystnad ur ett retoriskt perspektiv. Men vi pratar också om talande tystnad, om effektiva konstpauser och om tigande som ett verktyg att gå vidare efter en svår kris. Men kanske också om tigandet kring ett missförhållande på jobbet. Missa inte heller Christina Claessons tomtevers som leder oss vidare till nästa program. Kommentera gärna programmet genom att klick på kommentarer här ovan! Vi är nyfikna på dina åsikter!