Söderköping Podcasts
-
I andra avsnittet träffar vi distriktsveterinär Audun och leg. djursjukskötare Felicia i Söderköping. Vad är det stora nätet? Och hur viktigt är det egentligen att vara snabb när man opererar? Det blir en eftermiddag på kliniken då Audun och Felicia berättar mer om hur de samarbetar. Följ med oss i vår vardag på Distriktsveterinärerna!
Avsnittets fokus – veterinär, leg. djursjukskötare och hund
-
Biologer inventerar floran på fjället Gajsatje och skolbarn i Halland hoppas slippa invasiv fiskart på metkroken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vandring bland fjällviol, rosenrot och smörbollar på fjället Gajsatje. Fältreporter Jonatan Martinsson följer med biologerna Yasmine Kindlund och Isak Vahlström upp i Vindelfjällen väster om Ammarnäs. Varje sommar inventerar de floran på några utvalda fjälltoppar för att se om och hur den förändras över tid. Det är en del av ett miljöövervakningsprogram som länsstyrelsen i Västerbotten bedriver.
Skolbarnen metar och hoppas slippa svartmunnad smörbult.Längs stora delar av vår kust finns numer den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult. Än så länge är hallandskusten förskonad. Sportfiskarnas Hans Lindqwist lär ut skillnaden på de inhemska och de oönskade fiskarna. Reporter Jenny Berntson Djurvall.
En annan somrig aktivitet är att spana efter sjöstjärnor. Marinbiolog Christin Appelqvist guidar oss bland arterna på bryggan utanför Tjärnö marina laboratorium. Reporter Helena Söderlundh.
Har du sett att myror pyntar stacken med små bitar kåda? Lyssnaren Maggan Bylund undrar varför och vi frågar myrexperten Katja Bargum om syftet.
Vilka ganska stora fladdermöss jagar över åkrarna redan innan mörkret faller? Det undrar Lovisa Lesse utanför Söderköping. Fladdermusexpert Marie Nedinge tror sig ha svaret.
Det går att sjunka uppåt! Lena Pettersson har lagt sig på rygg i en kohage på Öland för att se stjärnfall – i veckans kråkvinkel.
Programledare: Mats Ottosson.
-
Duka fint. Med linneduk och linneservetter. Fint porslin och silverbestick. Maria Lönnberg inspireras av sin farmor. Både dukningen och maträtterna. Det är dags för fler att duka fint!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi fick ett mail från Maria Lönnberg. Hon tyckte att vi borde göra ett program om dukning. Att duka fint. Att använda vit duk och silverbestick, som man gjorde förr.
Föga anade hon att hon själv skulle medverka i programmet. Men så blev det. I oktober bjöd hon in Menys reporter Nina Frogneborn till sitt bord, dukat som farmor Agnes Lönnberg skulle ha gjort.
Med manglad, vit linneduk, linneservetter, farmors servis och glas, silverbestick från mormor, smörhund, smörrullar, ostbricka, ja, hela kittet.
– Att duka fint kan ibland skapa nervositet, säger Maria Lönnberg, som bor på en gård utanför Söderköping i Östergötland.
- Jag kan få kommentarer som ”Men tänk om jag spiller på den vita duken, oj vad mycket porslin du har och vad mycket disk det blir”.
Så vad betyder det för Maria att duka fint?
– Att duka fint betyder att jag är glad över att få besök och att jag vill visa gästen respekt genom att den känner sig välkommen och får se nåt fint när den sätter sig vid bordet, säger Maria.
En hel del av våra program inspireras av mail som vi får från er lyssnare. Du kanske också har en idé eller tanke? [email protected]
-
Idag kan ett nytt läkemedel kosta ett par miljoner kronor om året för en enda patient. Och nya dyra behandlingar dyker hela tiden upp. Men har vi råd att ge läkemedlen till alla som behöver dem?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med genteknik går det att bota allt fler svåra sällsynta sjukdomar. Men om ett nytt läkemedel kostar flera miljoner kronor per patient så uppkommer frågan om vem vi har råd att ge det till.
När det kom ett nytt effektivt medel mot den medfödda muskelsjukdomen SMA så blev det bara de yngsta patienterna som fick det. Efter hälsoekonomiska beräkningar blev de äldre utan. Det är bara ett exempel på hur läkemedel kan bli för dyra för att ge till alla. I programmet hörs Sara Almroth, patient med SMA från Söderköping, Gustaf Befrits, hälsoekonom på region Stockholm, och Maria Landgren, läkemedelschef region Skåne.
Reporter: Tomas Lindblad
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
I lilla Söderköping arbetar bokhandeln och biblioteket tillsammans och har lyckats skapa en lokal litterär offentlighet som vunnit rykte i hela Sverige och som i slutet av sommaren kröntes med en ambitiös poesifestival. Några veckor senare hölls den åttonde Poesimässan i Tranströmerbiblioteket vid Medborgplatsen i Stockholm. Månadens poesipod är ett reflekterande reportage om det fotfolk av eldsjälar som bär upp poesioffentligheten i Sverige. Kuskande runt mellan marknadsplatser och scener, byggande nätverk och ständigt sökande medel, tillfällen och platser för möten mellan poesin och publiken. I poden hörs poeterna Marisol M och Helga Krook läsa sina dikter. Avsnittet är originalpublicerad under ansvarigt utgivarskap på sajten Örnen och Kråkan. Läs mer om aktuell poesi på svenska på www.ornenochkrakan.se
-
Visste du att det är många som stannar i Söderköping? Och har du varit i Österlen? Eller varför inte Vaxholm? Hanna och Lojsan (och ni) tipsar om goda glassar, mysiga platser och sånt ni inte får missa från alla tänkbara platser i Sverige. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.