Kosterhavet Podcasts
-
Sjöpungen havsspya har hittats för första gången i Sverige. Vi skådar rovfågel vid Falsterbo och möter fältbiologen Elias Blad på Lövö utanför Mönsterås.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utanför Mönsterås i Småland letar morgonens fältreporter Lisa Henkow arter tillsammans med fältbiologen Elias Blad. Det blir en morgon om ungas naturengagemang, i 75-årsjublierande Fältbiologerna, och om fascinationen inför att möta nya arter. På en favoritplats för Elias - naturreservatet Lövö.
Den främmande arten havsspya har för första gången hittats i Sverige. Det är en kolonibildande sjöpung som brer ut sig i stora mattor. Vi pratar med Annette Hellberg från naturum Kosterhavet - det var hon som hittade den när hon var ute och snorklade.
Och så möter vi Monica Pedersen som tar ledigt en vecka varje september för att titta upp i himlen. Och inte vilken himmel som helst, utan den över Falsterbo, ett av Sveriges absolut bäst ställen för att titta på flyttfåglar i allmänhet och rovfåglar i synnerhet.
Vi pratar med Carl Johan Råberg som hittade en sopp. Inte en Karl Johan, utan en långt mer exklusiv och djävulsk sådan - en djävulssopp.
Vi reder också ut vad det var för konstig humleliknande insekt som Eva såg tidigare i somras.
I veckans kråkvinkel är Tina-Marie Qwiberg irriterad. Tills hon möter rödhakens blick.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Marcus och Lina har lämnat studion och sitter på en solvarm brygga på Sydkoster bland skriande måsar och badande barn. Med sig har de Anders Tysklind och Mathilda Freij som arbetar på det fantastiska Naturrum Kosterhavet. Vi får höra om Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet, och vad som gör den så unik. Det diskuteras också framtiden för Koster och utsikterna för att kanske få fler marina nationalparker i Sverige. Och vill du ha insidertips på vad man absolut inte bör missa om man besöker Koster, ta dig då en lyssning på detta avsnitt!
-
Vid sidan om klimatförändringarna är utarmningen av den biologiska mångfalden en av vår tids absolut största ödesfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hotet mot både djur- och växtarter finns såväl till lands som till havs och inom FN och EU diskuteras nu att skydda betydligt mer natur än tidigare, minst 30 procent av hela planetens yta.
Längs den svenska kusten finns exempel på att det har varit svårt att bilda nya marina nationalparker, men i Kosterhavet på västkusten har man lyckats.
Hör om hur myndigheterna och lokalbefolkningen där har gått till väga för att ge ett bättre skydd för havsmiljön.
Skriv till oss! [email protected]
Reportrar: Sara Sällström och Stefan Nordberg
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
Medverkande:
Clas Lek - kustfiskare
Anita Tullrot - marin naturvårds-förvaltare på Kosterhavets nationalpark
Charles Olsson - räk- och kräftfiskare
Erland Lundqvist - före detta kommunalråd i Strömstads kommun
Andrea Morf - forskare vid Havsmiljöinstitutet och det nordiska forsknings-institutet Nordregio
Annica Sandström - statsvetare vid Luleå tekniska universitet
Anna-Karin Utbult Almkvist - lantbrukare
Anita Tullrot - marin naturvårds-förvaltare
Anders Tysklind - chef för Kosterhavets nationalpark