Katja Jassey Podcasts

  • Det är 100 år sedan koloniträdgårdarna började odlas i Sverige, till glädje inte bara för människor utan också för bland annat insekter. Vi ställer oss också frågan om vad det är vi hör, så här i sensommar tid - är det en syrsa eller en vårtbitare? Och så lär vi oss snickra en mulmholk. Programledare: Joacim Lindwall.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Koloniträdgården, en älskad oas för många stadsbor, fyller 100 år. Kvinnan bakom hette Anna Lindhagen. Hon reste till England och Tyskland i början på 1900-talet och tog med sig idén hem till Sverige. Då pratade ingen om biologisk mångfald. Idag vet man att till exempelvis insektslivet i ett koloniområde är mycket rikare än i den omgivande staden. Naturmorgons reporter Lena Näslund träffar Katja Jassey, ordförande i Stockholms koloniträdgårdar och Christian Julius från Långholmens koloniträdgårdar.

    Vad en fågelholk är, vet vi ju, men vad är en mulmholk? Hur bygger man en sådan och var ska den hängas upp? Och framför allt, vilka ska flytta in? Svaren levereras av Nicklas Jansson, forskare och skalbaggsexpert från Linköping i Mats Ottossons reportage.

    Det är ingen syrsa, det är en vårtbitare! Nu är den tid på året då hörseln prövas som mest, men vad är det egentligen vi hoppas på att få höra? Vi reder ut med Oskar Kindvall som forskar på hopprätvingar

    Spindlar i mängder - vad gör de egentligen? Är det parningstider, spindeldagis, eller sitter de helt enkelt och gottar sig i solen?  Frågan kom från en lyssnare och Kajsa Mellbrand, spindelexpert svarar.

    Och författaren Mikael Niemi funderar över vandraren och betraktaren i oss alla i veckans kråkvinkel.

    Programledare: Joacim Lindwall.

  • På lördag är det mördarsniglarnas otursdag - en kampanj som spridits på nätet och som uppmanar trädgårdsfolk landet över att göra ett krafttag för att minska beståndet av mördarsniglar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Läkemedel mot Alzheimers sjukdom

    På måndagen godkände USA:s läkemedelsmyndighet för första gången på närmare 20 år ett nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Hur fungerar det, vilka kan få det och finns det anledning att testa sig tidigt för att kunna sätta in behandling? Vi har bjudit in Oskar Hansson, professor i klinisk minnesforskning vid Lunds universitet. Han har lett forskningen kring nya snabbtester, men också varit med i en styrgrupp kring det nya läkemedlet.

    Mördarsnigelns otursdag

    Mördarsnigelns otursdag infaller andra lördagen i juni. Då har ungsniglarna ha kommit upp från sin vintervila, men har inte hunnit föröka sig. På nätet sprids just nu kallelsen att delta i den stora utrotningskampanjen. Men varifrån och när kom mördarsnigeln till Sverige och vad är de bästa knepen för att bli av med dem? Med i programmet idag för att svara på dessa frågor finns snigelexperten Ted von Proschwitz, intedent vid naturhistoriska muséet i Göteborg och Katja Jassey, ordförande i Stockholms koloniträdgårdar.

    Förverkligade barndomsdrömmar

    Världens rikaste man Amazon-chefen Jeff  Bezos säger att han tänker avgå som vd och den 20 juli följa med när hans rymdföretag Blue Origin genomför sin första bemannade rymdfärd. Jag har drömt om att resa ut i rymden sedan jag var 5 år, säger Bezos.
    Själv fick Thomas en pojkdröm uppfylld i helgen när han äntligen fick besöka den svenska ingenjörskonstens heliga gral: Akvedukten i Håverud.

    Programledare: Thomas Nordegren
    Bisittare: Louise Epstein
    Producent: Ulrika Lindqvist