Ålands skärgård Podcasts

  • Vi upptäcker Ålands natur med innanhav, sjöar, odlingslandskap och över 6700 öar, från innerskärgård till ytterskärgård.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Direktsändning från Getabergen på Åland och en båt, mitt i Östersjön. Åland består av drygt 6700 öar, vi går i land på en del av dem. Men förutom skärgård finns det en spännande geologi, berg, sjöar och skogar och ett innanhav!

    Anki Johansson har jobbat som biologilärare på Åland och kan det mesta om Ålands natur. Hon har dessutom skrivit en bok om det åländska fågellivet. Hon och Carina Karlsson, poet och författare som skriver om Ålands natur, gästar programmet och berättar om "sitt" Åland för programledaren Joacim Lindwall.

    Tillsammans med marinbiologen Tony Cederberg på Husö biologiska station rör vi oss med båt, från Ålands innerskärgård till ytterskärgården. Vi ser hur naturen förändras under resans gång och skakar tångruskor för att se vilka som bor där. Den västra delen av Ålands skärgård är en av de skärgårdar i Östersjön som är minst påverkad av mänsklig aktivitet. Här växer blåstången på hela sju meters djup och vi bekantar oss med bland annat rödsträfse, ålnate, hornsärv och ålgräs. Fältreporter är Karin Gyllenklev.

  • Världsberömde ekonomen om varför pengar finns och vår vilda lust att byta grejer med varandra.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Plötsligt upptäckte några apor – förmodligen av en slump – att det gick alldeles utmärkt att byta grejor med varandra och att båda vann. Båda fick nötter och fikon, istället för bara det ena. Byteshandeln skapade ökad glädje.

    - Idag byter vi mer grejor än någonsin. Kolla på ett shoppingcenter en vanlig lördag. Och bytandet av grejer döpte vi människoapor långt senare till ekonomi.

    Kjell A Nordström berättar om människans inneboende vilda lust att byta just grejor med varandra. Om hur bytandet kan skapa glädje – och hur idén har lett till en tanke som dominerat världen, kapitalism.

    - Vi har ju hittat på pengar. Kineserna använde snäckskal för 3500 år sedan. Men det är i Europa under medeltiden det tar fart ordentligt. Nu kan man byta grejor med nästan vemsomhelst. Inte bara med dom som vill ha fikon eller fisk.

    Kjell A Nordström berättar om sin uppväxt, sin dröm om att bli uppfinnare och hur det fick honom att bli förälskad – i ekonomi.

    - Från skärgården var jag van vid att allt är slut, eller strax tar slut. På Handelshögskolan handlade allt om just det, att saker tar slut eller är ändliga. Tid, pengar, salt, luft. Råvaror. Miljö. Allt. Igenkänningen var total.

    Om Kjell A. Nordström

    Ekonomie doktor, föreläsare, författare, 62 år. Född i Stockholm, uppväxt i Ålands skärgård, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.

    Fick stort genomslag för 20 år sedan med boken Funky Business som översatts till 39 språk och sålts i över en miljon exemplar. Har sedan dess skrivit flera uppmärksammade böcker och är senast medförfattare till Urban Express, som handlar om hur man kan navigera i den nya värld som tas över av kvinnor och städer.

    Kallade i en framtidsspaning Värmland och Gotland för ”skräpytor”, landsbygd som kommer att hamna i skuggan av Stockholm.

    Tilldelades i år hederspriset som Årets talare på Talargalan.

    Det här Sommarprogrammet kommer att handla om vår vilda lust att byta grejor. Om lycka. Om varför pengar finns. Och om hur en enda liten idé kom att dominera hela världen. Kapitalism.


    Producent: Karin af Klintberg