Svensk Dagligvaruhandel Podcasts
-
Stigande matpriser, högre räntor och dyrare el har förändrat vårt sätt att handla mat. Butiker tvingas anpassa sig när kunder väljer bort sin stammisbutik och inte längre vill köpa vissa varor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel och Philip Ramqvist, ekonomireporter -
Kaféer, restauranger, festivalarrangörer och livsmedelsbutiker tillhör dem som inom ett år måste ha fått fram ett system för att erbjuda, diska och återanvända muggar och lådor. Hur ska det gå till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När du köper med en kaffe på stan är du kanske van att få det i en pappmugg som du sedan slänger. Snart kan du istället få det i en returmugg, och hämtmaten i returlåda, som du ska lämna tillbaka sen. En ny lag som gäller från nästa årsskifte ska minska nedskräpningen. Nu behöver caféer och butiker ta fram system för att det här ska funka, och forskare hjälper till.
Medverkande: Daniel Alling, SR:s korrespondent i Tyskland. Åsa Stenmarck, plastexpert på Naturvårdsverket. Klas Hedvall, forskare och projektledare vid Chalmers tekniska högskola. Vi hör också Jenny Hagberg, hållbarhetsansvarig på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
Programledare: Camilla Widebeck
[email protected]Producent: Jonna Westin
[email protected] -
Matpriserna har skjutit i höjden, och många har ägnat julhandeln åt att hitta röda prislappar. Varför är maten så dyr, och när blir den billigare igen? Plus, gör det här att Sverige blir mer som Norge?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala
Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen
Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel
Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen
Joakim Wirén, analytiker HUI
Producent:
Philip RamqvistTekniker:
Susanne Martinsson
[email protected]