Hynek Pallas Podcasts

  • I serien Verket som värker har nu turen kommit till Miljöpartiets Märta Stenevi och det verk som stannat kvar hos henne är en klassiker om ensamhet: Tove Janssons "Vem ska trösta knyttet?"

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    KRITIK MOT SAGAN OM RINGEN-TV-SERIE PÅ GRUND AV SKÅDESPELARNAS HUDFÄRG

    I fredags var det premiär för "Maktens ringar" – en tv-serie fritt baserad på Tolkiens Sagan om ringen-universum. Men premiären har mötts av kritik från vissa håll – på grund av skådespelarnas hudfärg, som enligt kritikerna inte stämmer överens med Tolkiens ursprungsberättelse. Samtal med kulturskribent Nathan Hamelberg och filmkritiker Hynek Pallas om vilken roll hudfärg spelar i fiktionen.

    CARINA RYDBERG TILLBAKA MED NY ROMAN EFTER 16 ÅR

    Författaren Carina Rydbergs roman Den högsta kasten slog ner som en bomb i Sverige i slutet av 90-talet. Hon skrev ocensurerat med verkligheten som förlaga på ett sätt som få gjort tidigare. Nu är hon tillbaka med romanen Vitt slödder. Samtal med vår kritiker Annina Rabe som har läst en helvetesskildring skriven på förvånansvärt gott humör.

    P1 KULTUR MINNS FORMGIVAREN OCH KERAMIKERN SIGNE PERSSON MELIN

    För en knapp vecka sedan gick keramikern Signe Persson Melin bort, 97 år gammal. Hon slog igenom 1955 på Helsingborgsutställningen H55 med kryddburkarna som då - som nu - framstod som "moderna" och robusta med sin avskalade estetik som var en hyllning till materialet; leran. 2009 träffade Lisa Wall henne i samband med en stor retrospektiv utställning – hör deras möte igen.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Ska dokumentärfilmen säga sanningen – och inget mer än sanningen – eller är det även ok att arrangera verkligheten?

    Hynek Pallas och Olga Ruin diskuterar dokumentärfilmens väsen och vara, bland annat med utgångspunkt i den debatt som filmen Sabaya gett upphov till – i New York Times förra året, och härom månaden i tidskriften Kvartal. De båda kritikerna ger samtidigt en bakgrund till dokumentärens ökade status. Vilka uttryck och tendenser finns? Vilka filmer prövar något nytt och vad borde dokumentärfilmen ägna sig mindre åt? (Samtalsledare: Jon Asp)

    Hynek Pallas är filmvetare, kulturjournalist och författare.
    Olga Ruin är filmskribent och dokumentärfilmare, utbildad vid HDK-Valand och Biskops-Arnö.

  • Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina har 3 miljoner ukrainare flytt landet. Det är den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget. Allra flest, runt 2 miljoner, har flytt till Polen. Till Sverige kommer runt 4 000 per dag och fram till sommaren förväntas över 200 000 komma. Det kan av allt att döma bli en ännu större flyktingkris än 2015, och ett ännu större mottagande för Sveriges del.

    Chang Frick, chefredaktör på nättidningen Nyheter idag, var nyligen nere vid ukrainska gränsen mot Polen. Väl där hjälpte han med buss 25 flyktingar till Sverige. Han fixade ett ställe för dem att bo och håller kontakt med dem. Han är av åsikten att det inte finns någon gräns för hur många ukrainska flyktingar Sverige kan ta emot. Men det har ändå blivit debatt.

    På Twitter kritiserades han av Mustafa Panshiri – föreläsare, författare och tidigare polis – som menade att Frick hade ett sätt att resonera på som slängde andra flyktingar under bussen:

    Finns det någon skillnad mellan ukrainska flyktingar och andra, tidigare migrantströmmar? En sak som skiljer det är att alla partier, även de mest migrationskritiska, är positiva till att ta emot ukrainska flyktingar. Handlar denna generositet om att ukrainare uppfattas vara mer lika svenskar – vita och europeiska? Eller handlar det om att Ukraina är ett demokratiskt land som attackeras av den fiende som vi svenskar också fruktar mest? Att det vi ser utspela sig är vår värsta mardröm?

    Vi pratar även om kritiken mot Chang Frick, om att han sålt bilder till Ruptly, dotterbolag till ryska RT, som är statskontrollerat.

    Om detta och annat handlar dagens avsnitt, som publiceras lite tidigare för aktualitetens skull.

    * Jens Liljestrand om Chang Frick och Putin. (Expressen 9/3)

    * Hynek Pallas om Chang Frick, med flera (GP 14/3).

    Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe