Centralafrikanska republiken Podcasts

  • Tina har en förmåga att skina som Sola i Karlstad, hon har verkligen en inre lyskraft. I detta samtal, delar hon med sig av både kunskap och inspiration till hur du kan göra för att nå dina mål, må bättre inuti och till att känna tacksamhet i livet. Vi spelade in detta förra vintern Björn Natthiko Lindeblad fortfarande levde. Tina nämner ett inlägg som Björn hade gjort i sociala medier vid denna tid, och vi pratar en del om detta med makten att få bestämma själv över sitt liv och hur vi vill att det ska sluta. För hos Tina finns både glädjen och sorgen närvarande, hon lever fullt ut i alla delar. Tina är engagerad i ett barnhem i Centralafrikanska republiken och hon har grundat en plattform för lärande med syfte att uppgraderar dagens lärande. Det ger möjligheter till samarbete och utbyte för skolor oavsett kultur eller land. Just skolans värld pratar vi en del om i samtalet, Tina anser att det borde finnas ett eget ämne för att tränas som människa för att hantera livet. Av alla klokskaper som Tina delar med sig av, är min favorit detta att det som hoppar ur din mun, ska vara växande både för dig själv och din omgivning. Oavsett hur sårat ditt ego kan känna sig, var medveten om vad som både kommer ur din mun och vilka tankar du tänker som du undermedvetet själv registrerar och reagerar på.

    ⚜️

    Själasystrar – medlemskap för kvinnliga företagare

    Det krävs mod, tillit och tålamod för att driva eget företag. Och ensam är inte starkast.

    I Själasystrar finns stöd och support, andlighet och praktik blandat. Allt för att du ska tryggt kunna vara dig själv, lyssna på din själ och våga följa det som är rätt för just dig. Träffar live, inspelat material och gruppforum. Med den shamanska energimedicinen som bas, mixar vi skuggarbete med rent tekniska utmaningar.

    Här är vi som varsin Ferdinand under varsin korkek, fast vi befinner oss på samma äng och håller varandra på resan. Fram till och med sista juni kan du kliva in i systerskapet. Läs mer här.

    ⚜️

    Agneta Wahlström Ihr heter jag som driver podden Nyckeln till frihet.

    Jag har gått från att känna mig som en utomjording till att känna mig hemma hos mig själv med en magisk relation till min inre visa kvinna. Med andra ord talar jag av egen erfarenhet när jag säger att din största styrka är den du innerst inne är.

    Oavsett vilken personlighetstyp du har är det oerhört viktigt att vara den du är. Att vara sann med dig själv. När du stadigt står i ditt jag – och agerar därefter – levererar du en oerhört stark energi. En energi som leder dig till det liv du längtar efter.

    För mig har shamansk energimedicin varit avgörande för att:

    ✨ bli trygg och stark i mig själv

    ✨ hitta min grej

    ✨ modigt våga följa det min inre vishet guidar mig till

    Allt både privat och som företagare.

    Och det är precis det här jag gör – guidar introverta kvinnor att hitta sin grej, sin inre vishet. Och jag gör det på ett sätt som passar just dig. Så att du känner dig trygg. Jag erbjuder gemenskap i ett systerskap, enskilda sessioner eller guidning om du vill göra jobbet själv. Du väljer helt enkelt.

    Allt i livet är energi och genom att skifta din egen kan du skapa stordåd i ditt liv. När du gör vad som krävs för att komma hem till dig själv blir du en skapande magnet och kan ta dina första steg mot att göra verklighet av dina drömmar.

    Mitt hemma på internet hittar du här. Jag finns även på Instagram, Facebook och LinkedIn.

  • Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Pretoria onsdag.

    Bara häromdagen var herr Lavrov på besök här i staden. Jag talar om den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som togs emot av sin sydafrikanska kollega Naledi Pandor. Besöket beskrevs som mycket vänskapligt med idel glada miner. Det väckte inga större reaktioner, en liten demonstration med mest ukrainare hölls i stan. Inte mer. Sydafrika, som har vägrat att fördöma Rysslands invasion av Ukraina, har också avstått från att rösta för flera olika resolutioner i FN som går emot Ryssland.

    Senare i februari kommer det också hållas en stor marinövning utanför de sydafrikanska vattnen med fartyg från Kina och Ryssland. Möjliga förklaringar som anges är att ANC känner sig positivt inställt till Sovjetunionen, som en gång hjälpte befrielserörelsen, och där ser man Ryssland som en direkt arvtagare, och liksom glömmer att Ukraina också var en del av Sovjet. Andra cyniker pekar på det faktum att en rysk oligark gett ganska mycket pengar till ANC, ett parti i finansiell kris. Men det är inte bara Sydafrika som sticker ut här. Ryssland är populärt på många håll i Afrika.

    Särskilt den fransktalande delen. Jag har under mina resor där insett att det alltid funnits aversioner mot den gamla kolonialmakten Frankrike, det har bara varierat över tid. Nu är den skyhög, och en del menar att det beror på en medveten påverkanskampanj från Ryssland, som skickligt spelat på de antikoloniala känslorna. Vid demonstrationer i Burkina Fasos huvudstad mot Frankrike dök det plötsligt upp en mängd ryska flaggor. En del undrade: var kom de ifrån? Ryska flaggor har det inte direkt drällt av där.

    Malis militärdiktator Assimi Goita drev ut de franska förband som var där för att bekämpa islamistiska terrorgrupper, och ersatte det med Wagnergruppen. Nu pekar alltmer på att Burkina Faso går samma väg. Men Wagnergruppen har visat sig vara helt hänsynslös i Mali och Centralafrikanska republiken, där den också finns sen flera år. Och i Malis fall har hotet från islamisterna inte blivit mindre, snarare värre. Hur resonerar då den 35-årige Ibrahim Traoré, den unge kaptenen som tog makten i Burkina Faso förra året, har inte sett det här?

    Jag tror det finns en genuin vilja att bryta med koloniallandet, visa sitt oberoende, men jag tror också att det finns nåt annat. Den lockande tanken att Wagner är en quick fix. En snabb lösning. Mot ett gruvkontrakt eller nåt liknande, är den beredd att kliva in direkt. Men problemet med snabba lösningar är att det sällan är det, och kanske snarare motverkar sitt eget syfte, särskilt på längre sikt. Men uppenbarligen lockar det. Frågan är vem som står näst på tur att bli Ryssland nya kompis på kontinenten? Elfenbenskusten, Senegal? Vem vet?

    Richard Myrenberg Pretoria
    [email protected]

  • Centralafrikanska republiken, missionen och kolonialismen, evangelikalism och en smutta true crime! 

    Där är några av ingredienserna när vi tillsammans med Göran Janzon, missionsvetare, teolog och missionär, pratar om avhandlingen "Den andra omvändelsen". Följ med i spänningen mellan vilja att predika Kristus och föra in civilisation, mellan mission och kolonialvälde och mellan "de intellektuella" och "de andliga" när vi undersöker Örebromissionens (numera EFK:s) arbete i Centralafrika 1914-1962! Vi öppnar ett fönster mot världen och Anton blir ägd av Göran.

    Dessutom, Annika och Anton synkar hjärnorna och pratar polarisering.  

    ----

    Gilla oss på Facebook
    Följ oss på Twitter
    Skriv till oss på [email protected]
    Prenumerera, dela, kommentera, recensera!

  • Tina Thörner - värmländsk rallydrottning lever livet i 180

    Flerfaldig världsmästare i rallykörning och kartläsare i det berömda Dakarrallyt som tidigare gick i Sahara men numer körs i Saudiarabien. Tina Thörner har många strängar på sin lyra och är också en mycket uppskattat föreläsare och motivationscoach med en positiv livssyn som hon gärna delar med andra.

    I SWEA-podden berättar hon hur allt började: “Jag fick lärdomen och verktygen att kunna arbeta med mina tankar och känslor utifrån det undermedvetna. Det har hjälpt mig enormt resten av livet.”

    Redan som ung tjej stack Tina ut hakan, när hon beslutade sig för att bli pilot på en skola i USA. Där fick hon en personlig coach och fick lära sig det positiva tänkande som hon sedan har byggt vidare på. Varje morgon fick hon titta sig i spegeln hos sin coach och lära sig att hälsa på “Världens bästa Tina” i spegeln.

    Numer arbetar Tina som Race Director för FIA Smart Driving Challenge - världens största CSR-projekt när det gäller att försöka minska Co2-utsläpp och öka säkerheten vid bilkörning.

    Hon bor i Fruthvilen intill Bodensjön i norra Schweiz inte alls långt från “den andra” Tina Turner, den amerikanska poplegenden. Likheten i namn med en världskändis har gett upphov till en hel del roliga förväxlingar genom åren berättar Tina på klingande värmländska.

    Tina brinner också för barn och utbildning och stödjer barnhem och skolor i Centralafrikanska republiken och i sitt senaste projekt bygger hon en skolplattform om och för lärande.

    “Ta vara på det positiva, bygg villkorslös kärlek och rocka livet!”

    Följ Tina i sociala medier:

    Facebook https://www.facebook.com/tinathorner

    Instagram https://www.instagram.com/tinathorner/

    LinkedIn

    https://www.linkedin.com/in/tinathorner/

    Läs mer om Tina och allt hennes engagemang:

    https://www.tinathorner.se/

    Tinas självbiografi "Livet i 180":

    Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/livet-i-hundraattio-9789180020411

    Storytel: https://www.storytel.com/se/sv/books/livet-i-hundra%C3%A5ttio-1234878

    Skolplattformen Knowledge4you:

    https://www.youracademy.com/

  • Sommaren 2014 får FN-tjänstemannen Anders Kompass en hemlig rapport på sitt bord. Den handlar om sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. De utpekade förövarna är franska fredssoldater.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Anders Kompass blir känd som visselblåsaren som ifrågasätter FN:s byråkrati. Det här är historien om misstänkta pedofilövergrepp utförda av fredsbevarande styrkor, och om den maktkonflikt som då utlöses i fredsorganisationens hierarki. Det blir en av de största skandalerna i FN:s historia.

    Vi vill varna för att programmet innehåller detaljer om sexuella övergrepp mot barn.

    Medverkande:

    Anders Kompass, diplomat och fd FN-tjänsteman.

    Karin Mattisson, granskande reporter på SVTs Uppdrag granskning.

    Olof Skoog, FN-ambassadör.

    Paula Donovan, mänskliga rättigheter-aktivist och fd UNICEF-anställd och FN-rådgivare.

    Helene Cassemar, Rädda Barnen.

    Uppläsare av den hemliga rapporten: Simon Rosenqvist.

    En dokumentär av: Johan Pehrson och Siri Lallerstedt.

    Producent: Jon Jordås.

    År: 2020.