Avsnitt

  • Skönlitterär författare, redaktionschef för Amelia, chefredaktör Icakuriren och numera chefredaktör för Amelia, Tara och M-magasin. Åsa Lundegård har varit en del av magasinens värld i 30 år nu och tog efter Amelia Adamo över en av Sveriges mest populära kvinnotidningar, nämligen Amelia.

    Idag är Åsa chefredaktör för de tre magasinen i ”Amelia-sfären”, som alla ingår i Expressen/Lifestyle, och i dagens avsnitt träffar vi henne för att höra allt om vad som rör sig i huvudet på en chefredaktör. Vilka artikelidéer letar hennes magasin egentligen efter? Hur samarbetar en frilansjournalist och en redaktör? Och hur stor andel av magasinens innehåll är egentligen producerat av frilansjournalister? Hör Åsa berätta för huvudmentor Lotta på Journalistakademien om hur nedbantade redaktioner ger mer utrymme för frilansare, och vilka artiklar hon skulle vilja läsa just nu.

    Är du också nyfiken på att komma igång som frilansjournalist? Boka ett samtal med oss redan idag.

    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Drömmen om att skapa en utbildning i frilansjournalistik blev till verklighet under en långvistelse i Mexiko för tio år sedan, och sedan dess har norska Journalistskolens och svenska Journalistakademiens deltagare fått sina artiklar i tryck i mer än 200 olika magasin och tidningar.


    I det här avsnittet möter vi hjärnan och hjärtat bakom allt, nämligen Vivian Songe, som är grundare för vår frilansutbildning. Det var när Vivian inte hann dricka kaffe med alla som ville veta hur hon hade lyckats som frilansjournalist, som hon bestämde sig för att starta en privatutbildning. Nu har 2000 deltagare gått hos oss i Sverige och Norge, och för oss i podcasten berättar Vivian om sin resa – från frilansjournalist och redaktör, till kursgrundare och författare i Spanien, där hon numera bor. För Vivian har det alltid varit viktigt att hennes kursmetod skulle vara verklighetsbaserad, tydlig, engagerande och utan krusiduller – helt enkelt ”dette må du vite för att få solgt en artikel til en redaksjon”. Hör henne berätta om passionen för skrivandet och hur det känns att fira 10-årsjubileum med Journalistskolen i Norge – och varför man ska skriva sin artikel så folklig som möjligt.


    Vill du veta om vår utbildning passar dig? Boka ett samtal med oss för att komma igång.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Katter, hundar, pappor, butiksägare och loppisjägare. Veronica Sjöblom är reportern som slukar alla ämnen med hull och hår och åker Värmland runt för att leta roliga och intressanta människor. Men hon har också ett förflutet som chefredaktör.


    I det här avsnittet får vi höra Veronica Sjöblom, som arbetat som chefredaktör för lokaltidningen Karlstads-Tidningen, där hon ansvarade för såväl innehåll och redigering som utgivning, annonser och personal. Hur ser arbetet som chefredaktör på en liten redaktion ut? Och varför ska man testa att berätta sin artikelidé för en nära kompis? Veronica ger oss massa matiga tips om allt från hur man skriver en artikel till hur man hittar vinkeln i en story – och vad som är beståndsdelarna i ett vasst reportage. Rubrik och ingress är A och O för att locka en läsare vidare till läsning, menar Veronica, som ofta lägger mycket tid på att skissa upp ett reportage. Numera jobbar hon som länsreporter på Värmlands Folkblad, där hennes uppgift är att åka landskapet runt för att träffa spännande människor. För dig som brinner för lokaljournalistik, är det här avsnittet ett måste.

    Drömmer du om att komma igång som frilansjournalist? Boka ett samtal med oss för att komma igång.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Möt Anneli Olsson, som testade att skriva en första artikel och fick den såld till magasinet Modern Psykologi på studs. Nu har Anneli figurerat i många olika magasin och väljer ofta att skriva om rymden och sådana saker hon själv går och funderar över.

    I det här avsnittet av podcasten säger vi hej till Anneli, som gick Journalistakademiens utbildning och efter det har skrivit för flera olika magasin i vårt land. Anneli utgår ofta från sina egna funderingar när hon spånar idéer, som varför vissa kommer på bra idéer när de duschar eller varför vi människor ofta lyssnar till negativ kritik i större utsträckning än den positiva. För oss berättar hon hur hon säljer in sina idéer så att de verkligen funkar och om vikten av att alltid tänka ”what’s in it for me” för läsaren av magasinet. Anneli har verkligen hittat sättet att tjäna pengar på de ämnen hon själv vill veta mer om och fördjupa sig i. Missa inte den här inspirerande storyn!

    Vill du också skriva om ämnen som ligger dig varmt om hjärtat? Boka ett samtal med oss.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Jeanette Dahlström arbetar som proffsfotograf och har fotat för allt från Dagens Nyheter, Amelia och Modern Psykologi till Dagens Samhälle och Hundsport. Hon fotar också bröllop och olika arrangemang – men vad är hemligheten bakom en bra bild?


    Som journalist bör du ofta kunna fotografera, och därför delar Jeanette med sig av sina bästa tips för hur du kan ta bra (eller bättre) bilder. Enligt Jeanette är det bra om du avkodar magasinets eller tidningens eget bildspråk – tittar folk generellt in i kameran, är det stela eller livliga bilder? Hur ser bildspråket ut? Måste man egentligen köpa en dyr digitalkamera som journalist? Jeanette har själv fotograferat sedan hon knappt kunde stå på benen och älskar känslan av att få till ett foto som verkligen förmedlar en viss känsla. Här berättar hon om svårigheterna många känner för att fota inomhus, hur man ser till att ens intervjuperson slappnar av framför kameran och hur man hanterar rörliga barn på bild. Det här avsnittet är ett måste för dig som vill kunna kombinera foto och text!


    Drömmer du om att testa vingarna som frilansjournalist och vill veta mer om oss? Boka ett samtal.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Linda Newnham har jobbat som frilansjournalist i över 20 år och har skrivit för mängder av magasin och tidningar. Hennes reportage syns i vart och vartannat magasin och trots många år i branschen, tycker Linda att mötet med människor fortfarande är lika spännande.

    I det här avsnittet möter vi Linda, som delar med sig av hemligheterna bakom en riktigt bra intervju. Linda har porträtterat många kända personer i Sverige, och brinner särskilt för att skriva om relationer och vad en destruktiv sådan kan göra. För oss berättar hon om hur hon kommer på artikelidéer, varför tillit är så viktigt och att man inte alltid bör styra en intervju. Linda menar att då du aldrig riktigt vet hur en intervju kommer bli, är det viktigt att lyssna på sidospåren – för man vet aldrig vad som kan dölja sig för spännande historier där.


    Har du lust att testa vingarna som frilansjournalist? Boka ett samtal för att veta mer.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Möt Anki Palerby Hjelmqwist, som kombinerat sin stora passion för att segla med sitt intresse för att skriva. Efter att ha gått Journalistakademiens utbildning, har Anki skrivit flera artiklar om livet till havs och skildrat allt från vackra vyer till hur man tränar ombord.


    I det här avsnittet berättar Anki hur skrivandet allt mer tog över hennes intresse för att måla. Hon kände ett allt större behov för att uttrycka sig och måla med ord istället för med bilder. Efter Journalistakademiens utbildning bestämde hon sig för att testa att skriva artiklar under en långsegling med sin make. Med vändande post fick hon ja från tidningen Båtliv, som hon sedan fick skriva flera resereportage från Spanien för, bland annat ett om Biscayas dolda pärlor. För oss berättar Anki om det måste hon kände för att dela med sig av okända och vackra platser, hur hon förmedlar känslor i ord och vikten av att skriva direkt efter en upplevelse. En sann inspirationskälla, det är Anki!


    Drömmer du om att komma igång som frilansjournalist? Boka ett samtal med oss för att komma igång.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Jannice Eklöf hade skrivit i hela sitt liv, men det var inte förrän hon själv blev utbränd som hon kände att hon ville ha ett till ben att stå på i livet. Det visade sig vara ett lyckokast – idag är hon frilansjournalist vid sidan om sitt andra jobb, och brinner för att skriva om människoöden.


    I dagens avsnitt hör vi Jannice, som hämtade sin första skrividé från sitt eget liv som mamma till ett cancersjukt barn. I en känslosam intervju som tog fyra timmar och innehöll både skratt och gråt, pratade Jannice med två mammor med cancersjuka barn som gått bort. Att skriva om ett ämne och trauma som låg henne så nära var svårt, men hon gjorde det – och artikeln blev såld till Amelia. Efter det har Jannice fortsatt att fokusera på starka människoöden och skrivit för bland annat Mama och MåBra. För oss berättar hon om känslan för vad som egentligen är en bra vinkel, hur hennes skrivprocess ser ut – och hur hon får folk att våga öppna upp och berätta sina livshistorier.


    Vill du också komma igång som frilansjournalist? Boka ett samtal med oss för att komma igång.


    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Katarina Schläger är floristen som blommade ut och blev frilansjournalist. Efter 17 år på en handelsträdgård ville hon testa lyckan som frilansskribent, och resten är historia. Idag har hon skrivit mer än 70 artiklar för en mängd olika magasin och tidningar, efter att ha gått Journalistakademiens utbildning i frilansjournalistik.

    I det här avsnittet av podcasten träffar vi Katarina, som har skrivit artiklar för magasin som bland annat Femina, Året Runt, Aller Trädgård, Senioren, SvD Junior, Icakuriren och Land. Men vad är det som ligger bakom den här framgångshistorien? Hur har hon lyckats bli frilansjournalist, med fler uppdrag än hon nästan mäktar med? I ett hjärtligt samtal med Journalistakademiens huvudmentor Lotta Brunmark, berättar Katarina om hur hon genererar artikelidéer i vardagen, och varför man alltid ska ha anteckningarna på mobilen nära till hands.

    Är du också nyfiken på att komma igång som frilansjournalist? Boka ett samtal med oss redan idag.

    Boka här: https://www.journalistakademien.se/podcast

  • Säg hej till Johanna Stenius, som är mentor på Journalistakademien och som har skrivit reportage från Baltikum, England, Färöarna och Las Vegas för Vagabond, Allt om resor och olika dagstidningar – för att bara nämna några av de fantastiska platser hon fått besöka med pennan i sin hand.

    I det första avsnittet av Journalistakademiens podcast berättar Johanna hur hon gjorde för att börja arbeta som resejournalist, som är något av en våt dröm för väldigt många frilansjournalister. Vilka är resorna hon minns allra mest? Vad är en pressresa? Och hur gör man egentligen för att kombinera skrivandet med resandet? Vi pratar om hur man hittar bra och säljande vinklar från världens alla hörn, och Johanna delar med sig av sina otroliga erfarenheter, som att gå backstage på drop-in-bröllop i Las Vegas, där man kan gifta sig utklädd till bland annat SvampBob. Missa inte det här inspirerande samtalet. Om du drömt om att bli reseskribent, så kan jag lova att du blir ännu mer sugen nu! Eller på att gifta dig utklädd som SvampBob...

    Nyfiken på att komma igång som frilansjournalist? Boka ett samtal med oss för att komma igång.

    Boka her: https://www.journalistakademien.se/podcast