Van Podcasts

  • Tjosken challenge ! Takis smoothie och massa annat från tjosken! __________________________________________ Detta avsnitt är ett samarbete med tjosken - Österbottens Nr 1 godis och läsk butik! Här hittar du allt från Takis till Van holtens gurkor och annat gott ! besök dersas webshop: www.tjosken.fi Instagram & tiktok : Tjosken

  • Håller tankstrecket på att förvandlas till ett ynka bindestreck? Författaren och översättaren Erik Andersson tar fram sin linjal och upptäcker oroande tendenser.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad den 13 maj 2019.

    Fjorton dagar efter balen på Borg var där fest på Ekeby.

    Det var den härligaste af fester, men fråga ej för hvem, fråga ej för hvad. För det enda, hvilket det af ålder är lönt att göra fester för, var den anordnad: för att ögon skola stråla, hjärtan klappa, fötter dansa, för att glädjen måtte stiga ned bland människorna, för att händer skola mötas, sköna läppar kyssa . . - - – –

    Åhnej tyst, tala inte om kyssar!


    Jag vet inte om ni hörde vad som hände där efter ”sköna läppar kyssa”. Jag försökte göra en liten paus, så att kyssarna skulle hinna sjunka in, så att säga. Men om man tittar i författarens handskrivna manuskript så händer det en hel del där. Först kommer det två punkter, sedan två korta streck och så två litet längre streck. Någon sorts emotion har kommit över författarens hand och fått den att röra sig spasmodiskt.

    När Gösta Berlings saga, som citatet är hämtat ur, hamnade hos sättaren så blev berättarens rörelse översatt till två tankstreck. Fyra år senare kom den andra upplagan och då hade hela det här stycket försvunnit.

    så är tankstreckets uppgift att ta plats, att ta tid

    Än i dag finns det författare som helst skriver för hand. Jag tänker mig att de vill skjuta upp det ögonblick då texten blir offentlig: berättelsen är en sak mellan författaren och pappret, och först när den är klar typograferas den och går ut till läsaren.

    Jag är inte en sådan författare. Jag fick i tonåren en skrivmaskin, en grön Halda. Den var väldigt bra, mycket robust. Man blev stark i fingrarna.

    Men det fanns vissa brister. Tangentbordet hade punkt, komma, kolon, frågetecken och bindestreck; det var allt. Semikolon kunde man åstadkomma genom att skriva ett kolon, backa och sedan skriva ett komma. På samma sätt kunde man sätta en punkt under en accent för att få ett utropstecken. Det såg inte särskilt bra ut. Accenten kunde också nyttjas som apostrof, men det var bättre att vrida ett hack på valsen och använda ett komma.

    Bristen på tankstreck var mer förrädisk. Jag trodde länge att det var samma sak — bindestreck och tankstreck — men medan idén med bindestrecket är att det nästan inte skall finnas, utan bara på ett diskret sätt upplysa om att ordet fortsätter på nästa rad eller markera att två ord hör ihop, så är tankstreckets uppgift att ta plats, att ta tid.

    Jag tror att de generationer som växte upp med skrivmaskiner och använde dem i sitt dagliga värv till sist vande sig av med sådant som innebar onödigt krångel. Varför stanna upp och göra ett semikolon, varför inte bara rada upp den ena meningen efter den andra och drämma in ett komma eller en punkt först när man behöver dra efter andan?

    När persondatorn slog igenom mot slutet av 1980-talet så kunde man med den underbara alternativtangenten få tillgång till allt som ett välutrustat sätteri rymde. Man tycker att journalister och författare skulle ha börjat festa loss på allehanda diakritiska tecken, men så blev inte fallet. Istället såg många tidningar och bokförlag en chans att göra sig kvitt sin typografiska personal, så att skribenternas tarvliga kost på komma, punkt och bindestreck serverades ouppvärmd till läsarna. Och den som försökte ta vara på de nya möjligheterna blev snart avskräckt: ett långt och vackert tankstreck kunde i tidningsspalterna återges med ett tyskt ü eller vad som helst som den elektroniska överföringen hittade på. Efter några sådana där tyska ü var man tillbaka hos komma, punkt och bindestreck.

    Tankstreckets storhetstid — den inträffade nog hos Selma Lagerlöfs kolleger kring förra sekelskiftet. Över huvud taget hade man en välvillig inställning till skiljetecken och lät kommatecken regna ner över alla sorters prosa. Tankstrecken uppträdde gärna i grupp. Uno Engs novell ”Ögonbrynen” från 1921 börjar så här:

    Den unge konnässören sökte förgäves. — — —

    De där tankstrecken liknar mest en världstrött utandning. Alla hade sina egna idéer om vad de ville med tankstrecken. I ”Lillans första tand” från 1912, ett kåseri av Ossian Elgström, är upplösningen dramatisk:

    Darrande löste jag upp knutarna, vecklade upp papperen — — — se där — — ett bref. »Ack hvad jag är lycklig, säg är den inte förfärligt söt, är det ej så man ville kyssa den och tänk lillan som blott är 3 månader, det är storartadt — — — — — — — — — — — — — — —»

    Jag släppte brefvet och krafsade vildt bland träullen som fyllde lådan, jo titta, en tändsticksask — jag öppnade den flämtande af ifver — — — — har man sett på fan — — — — — i asken låg på en bädd af bomull — — — lillans första tand.

    Elgström närmar sig dramatiken och tycks vilja få tankstrecken att mäta ut tiden. Det eviga problemet med att styra över läshastigheten var här nära en lösning.

    Och till sist, kungen av alla tankstreck: 25 mm.

    Medan jag bläddrar i mitt urval böcker från ungefär hundra år sedan slår det mig att det råder enighet mellan olika författare, förlag och tryckerier om hur långt ett tankstreck skall vara. Jag kan inte ge ett exakt mått eftersom det varierar beroende på typsnittets kägel, men mellan tre och fyra millimeter rör det sig om, motsvarande bredden på ett stort M.

    I takt med de allmänna neddragningarna har ett kortare tankstreck vunnit mark. Det motsvarar bredden på ett stort N och ger naturligtvis inte alls samma läsglädje. Men det är inte slut där. Jag tar fram en bok från förra året och får följande siffror: stora M 3 mm, stora N 2,5 mm, tankstreck 1,5 mm, bindestreck 1 mm.

    Ni förstår vart vi är på väg? Snart är skillnaden mellan tankstreck och bindestreck helt utplånad. Jag skulle lika gärna kunna plocka upp min gröna Halda från källaren.

    I en sådan här sorglig stund är det bara en sak som hjälper, och det är att leta upp Roddy Doyles debutroman, The Commitments, från 1987. Med ännet lackande av naturvetenskaplighet gör jag mina mätningar: stora M 4 mm, stora N 3,5 mm, tankstreck 4 mm och bindestreck 1,5 mm. Det är precis som det skall vara. Utmärkt.

    Nästan på varje sida uppträder det längre tankstreck: 8 mm. Vilken schwung det blir! Eftersom romanen till stor del består av dialog och Doyle har fått för sig att markera replikerna med pratminus, alltså tankstreck det också, så blir det väldigt mycket streck allt som allt.

    Jag bläddrar litet och får plötsligt syn på ett ännu längre streck: 12,5 mm. Ja, de är inte helt ovanliga, märker jag.

    Jag hittar några stycken som är 17 mm också.

    Och till sist, kungen av alla tankstreck: 25 mm.

    Jag undrar hur denna rikedom av tankstreck i olika längder kommer sig. En förklaring är säkert att romanen ursprungligen gavs ut på eget förlag. Det fanns ingen som sade åt Roddy Doyle att man inte kunde ha så långa tankstreck.

    Nästa roman, The Snapper, kom ut på ett stort förlag. Då dämpades bruket av tankstreck något, men både här och i boken därefter, The Van, kan man sikta en och annan 17-millimetare.

    Den nyaste bok av Roddy Doyle jag äger är Bullfighting från 2011. Där laborerar han ännu med två olika sorters tankstreck, men längderna är blygsamma: 2 och 3 mm. Jag tolkar det så att Roddy Doyle kämpade länge, men han kämpade ensam. Till sist föll han.

    På senare tid har han kåserat i Independents nätupplaga. Tankstrecken är nu slutgiltigt reducerade till bindestreck.

    Erik Andersson, författare och översättare

  • Storytime är tillbaka! Idag med en lite längre stalker berättelse och sen flera kortare som kommer ifrån min tiktok!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I resterna av det Osmanska riket mördades över en miljon kristna armenier under perioden 1915 till 1923. Det kallas folkmordet på armenierna, men hundratusentals andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, kaldéer och greker föll offer för en medveten och systematisk utrotningspolitik av kristna inom det Osmanska riket.


    Folkmordet skedde i skuggan av första världskriget där det Osmanska riket deltog på Tysklands sida. Förövarna var den innersta kretsen av det styrande ungturkiska partiet Kommittén för enhet och framsteg och dess medhjälpare – de flesta morden skedde under några månader från april år 1915 till början av år 1916. Omvärlden var väl informerade om det pågående folkmordet och protesterade hos ungturkarna.


    I den nymixade reprisen av avsnitt 87 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet och Maria Karlsson, historiker vid Lunds universitet om folkmordet på armenierna.


    Folkmordet var en central del i processen där det vidsträckta multietniska Osmanska riket under tryck utifrån omvandlades till den betydligt mindre turkiska nationalstaten. Det skedde under ett århundrade som skulle uppleva upprepade folkmord med en vidd som nästan är obegriplig.


    Folkmordet inleddes med att några hundra ledande armenier i huvudstaden Konstantinopel arresterades och mördades i april 1915. Men våldsaktioner mot armenierna hade startat långt tidigare. Under år 1915 mördades hundratusentals armeniska män och kvinnor och barn. De deporterades till ökenområden där ingen kunde överleva och dog under dödsmarscherna, de brändes i byggnader och dränktes i floder. Kvinnor våldtogs och tvångskonverterades tillsammans med barn till islam. Tiotusentals armeniska kvinnor och barn blev slavar till turkar och kurder.


    En viktig orsak till folkmordet var det osmanska krigsnederlag och att flera kristna nationer på Balkan frigjorde sig från det osmanska riket. Det skapade en grund för konspirationstänkande. Landstigningen på Gallipolihalvön och ett uppror i den armeniska staden Van var andra viktiga utlösande faktorer.


    Samtidigt som det multietniska Osmansk riket föll samman växte ett nationellt turkiskt medvetande fram. När det Osmanska riket skulle bli en turkisk nation fanns det inte plats för några kristna minoriteter. Samtidigt började den diskriminerade armeniska medelklassen ställa krav på politiskt inflytande.


    När det moderna Turkiet bildades med freden 1923 var folkmordet avslutat. Än idag förnekar representanter för den turkiska staten att något folkmord ägt rum.


    Musik: Armenian medley (inst), Storyblocks Audio


    Bild: En armenisk kvinna knäböjer vid sitt döda barn vid Aleppo, Wikipedia

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I det här avsnittet av Svamppod diskuterar Ludde, Linus och Niklas som vanligt en mängd spel. Linus är fortsatt biten på Elden Ring och Ludde har (något otippat) för första gången i sitt liv spelat Saints Row. Och vad var det egentligen för rök som bolmade ur Shaggys Mystery Van?

  • Kaffe kaka TREDJE raka. Medans Vincent gottar sig på den regniga ön så passar "Erikzzon" på att gästa podden.

    Vi tar er igenom Snokas tredje raka seger borta mot HIF, andra raka på naturgräs, tyngden mellan lagen, Totte vs Van den Hurk, man-man försvaret? Tre stjärnor som Simon tagit fram.
    Damernas första hemmaseger, Lovisa och Sabinas stora betydelse,med allsvenskan i sikte.

    Givetvis pratar vi upp det stundande E-allsvenska slutspelet där just Erikzzon ska hämta hem titeln tillsammans med Afro nere i Malmö på Eleda stadion, lusten över att vinna en titel IGEN!

    Allt detta och mycket mer i en timmas härligt podd-surr.

    VIVA GUGN!

  • Moa har försökt titta på den nya serien om Palmemordet och funderar på hur hennes barns generation ska kunna besparas det kollektiva traumat som är kultur om Palmemordet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kristofer sågar nya ABBA-skivan, och spekulerar om de höga betyg som getts på andra håll. Är det en genuin kärlek till musiken, eller en rädsla för att få boomerpatrullen i inkorgen på en fredagseftermiddag?

    Nanna sågar Dune-filmen, och funderar på om Horace Engdahl är något på spåren när han väljer att leva helt och hållet utanför samtiden för att istället ägna sig åt de eviga frågorna: livet, döden, kärleken, och att alltid backa sina polare.

    Dessutom om att ”barbies & bears” ersatts med heroin chic, dödsolyckan på Travis Scott-konserten, och om Van ”Why are you on Facebook” Morrisons nya upptåg. Tjejpodden med Nanna och Moa gör också comeback, och ställer sig frågan ”Är Instagram konst?”.

  • Vill ni veta Hur man bygger en Van på 30 dagar? I detta avsnitt berättar jag hur jag gjorde - steg för steg!


    Idag delar jag med mig om i vilken ordning jag gjorde vad när jag byggde min van på 30 dagar i slutet av 2018. Jag delar med mig av små tips här och där och svarar på era frågor om Hur man bygger en Van. Jag berättar om allt jag gjorde från Dag 1 till Dag 30 och det kan bli lite svårt att hänga med då jag ofta jobbade på flera saker samtidigt för att det skulle gå så effektivt och snabbt som möjligt. Om ni vill hänga med på ett bättre sätt så föreslår jag att ni går in och kollar på mina "The Build"-highlights på @offthegridwith medan ni lyssnar.


    Jag hann inte med alla frågor i detta avsnitt då det skulle hållas till ca 20minuter, men jag har en idé - Vad sägs om ett avsnitt dedikerat till era lyssnarfrågor om att bygga Van som nästa avsnitt?


    Häng med, det kommer bli kul!

    /Maja

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Välkommen till ett avsnitt fyllt med allt du behöver veta om Elektroniska Produkter och El när du ska bygga Van!


    Podden gästas av Tekniskt Ansvarige Magnus Doeser från @Sunwind och Elektrikern Rasmus Mamcarz Persson från @car.against.humanity och vi tar reda på allt från vad skillnaden mellan olika batterier är, vad som är viktigast att tänka på när man väljer sina produkter, vi snackar fördelar och nackdelar med kylskåp kontra kylbox, vi pratar om värme, solpaneler och inverters. Vi får även veta vad ett kopplingsschema är, vilka sorts kablar man helst ska välja och när man egentligen behöver en elektriker under bygget - om man inte gör elen själv.


    Detta var första gången som jag gjorde intervjuer på distans och ljudkvalitén i detta avsnitt är tyvärr väldigt varierande, det är främst mitt ljud som försvinner och sänks vid flera tillfällen under intervjuerna, men jag hoppas att ni kan höra tillräckligt bra ändå!


    Häng med, det kommer bli kul!

    /Maja

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnitt så hälsar jag på Mimmi @Followmimmi som gått från att vara en Solo Vanlifer, till 5 individer i en van tillsammans med hennes fästman Andrej!


    Vi pratar om Mimmis Soloresa och om hur hon gick från att vara rädd för precis ALLT till att äntligen komma över tröskeln efter många bra tips och pepp från följare på instagram till att njuta av Vanlife. Vi pratar om Mimmis tre (eller var det fyra?!) ombyggnationer av hennes vans och om hur hon och Andrej flyttade ihop efter bara tre veckor tillsammans.

    Vi snackar om deras första riktiga Vanliferesa tillsammans och om hur man bajsar när man bor i Van tillsammans med någon annan, någon ÄTER bajs och Mimmi avslöjar det allra pinsammaste som hänt henne medan hon bott i Van!


    Häng med, det kommer bli kul!

    /Sandra

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ensam mitt i natten, sitter jag och spelar in allt jag kan komma på om Vad det Kostar att Bygga Van!


    Jag går igenom alla kostnader jag haft när jag byggde min Van steg för steg, jag delar med mig om vad jag är Nöjd med, vad jag inte är nöjd med och vad jag har Bytt ut/Uppgraderat. Jag berättar hur jag hade råd att köpa en Van, bygga om den och hur jag Sparade 10.966kr under Vanbygget! Självklart svarar jag även på era lyssnarfrågor och jag ger mitt ALLRA BÄSTA tips!


    Häng med, det kommer bli kul!

    /Sandra

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Mycket har hänt sen sist & självklart delar jag med mig av allt, och lite till - Välkomna till en ny säsong!


    I det senaste avsnittet snackade jag om Parkeringar & Säkerhet, nu delar jag med mig av allt som hände under INBROTTET i min Van, hur det gick när jag skulle sova i min Van utan fönster. Jag pratar om Rädsla över att resa själv och hur det är att resa under rådande Pandemi.

    Jag delar även med mig av mina tips och råd angående Försäkringar, pratar om Jesus, Surf & Surferdudes!


    Allt gott!

    /Sandra

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Parkerad ensam på ett berg uppe i Norra Sverige, sitter jag mitt i natten och spelar in allt jag kan komma på om Parkeringar & Säkerhet!


    Jag ger er alla mina bästa app-tips och svarar på alla era frågor som; Hur vet man vart man vågar/får parkera över natten? Var är det säkert att parkera? Vart kan man läsa om regler om vart man kan parkera om man sover i bilen/bor i bilen? Om du är spontan och åker någonstans utanför din rutt, är det då svårt att hitta parkering? Är du inte rädd för inbrott? Hur gör du för att känna dig säker; vilka platser/rutiner osv? Vad har du för säkerhetsutrustning? Vad är ditt bästa tips för att känna sig trygg när en åker/parkerar för natten som ensam kvinna? Finns det någon sida/app eller liknande där man kan hitta info om bra och fina ställplatser? Om någon knackar på din dörr, hur utvärderar du om det är säkert att svara? Och mycket, mycket mer.


    Allt gott!

    /Sandra

    - Sponsrat av BuyOmniaEU.com

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Med mig i soffan har jag @andrearydells och vi snackar om att dejta när man bor i en Van!


    Vi pratar om allt mellan himmel och jord angående Dejting - det blir bland annat; Killar, Kiss, Säkerhet, Gung, Distansförhållanden & Missförstånd. Vi svarar även på era lyssnarfrågor som "Har ni haft lätt att få till snabba möten med tinderfolk?", "Brukar ni dejta andra Vanlifers?", "Har ni fått konstiga reaktioner från killar när ni sagt att ni bor i en Van?" och ger er även våra Bästa Dejtingtips och delar med oss av Pinsamma Stories!


    Allt gott!

    /Sandra

    - Sponsrat av BuyOmniaEU.com

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.