Ulrika Brydling Podcasts

  • Vargfrågan upphör aldrig att engagera men kommer de båda sidorna någonsin att kunna mötas? I dagens Talkshow i P1 pratar vi dessutom om att hålla ordning digitalt, och om svenskarnas porrvanor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vargjakten inleds

    I dagens program avhandlas en figur som går under många namn, exempelvis gråben och ulv – det handlar såklart om vargen. Idag startar nämligen vargjakten, och där finns det mycket att prata om. Vargfrågan diskuteras på många håll, och årets vargjakt blir den största i modern tid där 75 vargar ska skjutas. Sofia Billebo som forskar om vargattityder, kommer till studion, och vi undrar om de båda sidorna – varghatarna och vargkramarna – någonsin kommer att kunna mötas?

    Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023

    Det ska även handla om ett ämne som både Martin och Karsten håller väldigt kärt – nämligen mat och dryck. Stockholm blir ju Europas gastronomiska huvudstad 2023, och vi ska prata om vad det kommer att innebära. Vad kommer vi äta under året, och är det några särskilda trender som gäller? Om detta pratar vi med kocken Ulrika Brydling.

    Få ordning på dina bilder i mobilen

    Nytt år innebär för många nya vanor. Men hur ska man egentligen hålla ordning i den digitala delen av sitt liv? Vi ringer upp Hampus Brynolf, digital expert, och ber om hjälp.

    Dessutom pratar vi om svenskarnas porrvanor med sexologen Kalle Norwald, samt får senaste rapport om vildsvinen som tagit över Rom från SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

    Programledare: Martin Wicklin

    Bisittare: Karsten Thurfjell

    Producent: Ronnie Ritterland

  • Bröderna som bygger ALLT i pepparkaka. Vad händer om man ändrar i receptet? Hur fick pepparkakor sina former? En djupdykning i pepparkaksvärlden helt enkelt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Bröderna Sverker och André Högbom bygger allt möjligt i pepparkaksdeg. En planet med små hus, en Volvo PV med husvagn, en karusell, ett UFO...

    - Det blir ju tråkigt att alltid göra vanliga pepparkakshus, säger de.

    De började ta ut svängarna för drygt 20 år sen. 

    - Det går absolut inte att bygga med köpt deg. 

    De delar med sig av tips och kunskaper.   

    Vi berättar om pepparkakans mångtusenåriga historia. 

    Vad skiljer recepten från 1700- och 1800-talen från dagens recept? Och vad händer när man ändrar proportioner och innehåll i dagens recept? T ex påverkas pepparkakorna om smöret är fast eller smält när man gör degen.

    - Det finns stor variation på recept, säger kocken Ulrika Brydling. Och inget som är rätt eller fel. Jag tycker man ska göra det man tycker är godast.

    Vart tog cedrooljan vägen? Oljan som ger pepparkakor lite citrussmak finns inte längre att köpa i svenska affärer.