Sven Ahlbin Podcasts

  • P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I P3 Krims nyhetsuppdatering den här veckan tar vi ett grepp om en polisrapport som visar att kvinnor har större delaktighet i de kriminella miljöer än vad man tidigare trott.

    Rapporten beskriver att kvinnor sällan genomför det grova våldet, men kan verka planerande. De kan förvara vapen och droger eller sätta upp möten för personer som sedan faller offer.

    I avsnittet intervjuas Sven Ahlbin som är verksamhetsutvecklare på nationella operativa avdelningen, Noa. Han är en av författarna till rapporten.

    – Det kan vara att man hjälper till att arrangera. Till exempel att man förvarar gods, vapen, narkotika. Man gömmer, hyr bilar eller kanske i andra sammanhang står som ägare för olika former av bolagsformer som gör att de försvinner i det stora hela, säger Ahlbin om kvinnornas roll.

    I rapporten står det bland att annat att det finns information om att kvinnor och män försöker infiltrera polisen genom att söka sig till polisutbildningen och civila anställningar.

    – Vi har ju fått det till oss men har inte på något sätt kunnat kontrollera upp det. Så det är en av våra rekommendationer till polismyndigheten att på ett tydligare sätt titta på det här och se om det stämmer, säger Sven Ahlbin.

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

    Producent: Linus Lindahl

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15

  • När Maria träffar Alex är han redan dömd för brott. I början finns ingen oro men snart blir brotten grövre. Maria fastnar i en relation präglad av kontroll och rädsla för både Alex och hans fiender.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    - Du kommer aldrig kunna lämna mig, du är min sa han vid något tillfälle. Jag visste vad han satt på för våldskapital så det blev ju min sanning det han sa.

    Alex var aldrig fysiskt våldsam mot Maria eller barnet. Istället var det den psykiska misshandeln, skammen, rädslan och det ekonomiska våldet som präglade Marias liv innan hon lyckades ta sig ur relationen. 

    Kvinnors roll i närheten av eller som aktiva inom gängkriminaliteten är ett forskningsfält som har stora mörka fläckar. Och även hos polisen finns en bristfällig kunskap. Vilket är en anledning till att det just nu pågår en kunskapssatsning med försök att kartlägga hur polisen hanterar kvinnor i den kriminella miljön. 

    - Vi kan konstatera att polisen alltid vetat för lite om det här, och aldrig jobbat riktigt konkret med att ta reda på hur kvinnorna i de här miljöerna fungerar och det är det vi undersöker nu. Jag är delvis… bedrövad över att vi inte kommit längre, att vi behöver ställa de här frågorna idag, det är något vi missat, säger Sven Ahlbin som är projektledare på NOA:s utvecklingscenter i Göteborg. 

    * Maria och Alex heter egentligen nåt annat och hennes röst är utbytt. Kvinnan på bilden är inte heller Maria. 


    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

    Medverkande:

    Maria*

    Robin Gålnander, doktor i Kriminologi vid Stockholms Universitet

    Sven Ahlbin, projektledare på NOA:s utvecklingscenter i Göteborg

    Anna Lindström, verksamhetsutvecklare NOA Västra Sverige

    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Karin Isaksson

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected] 

    Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15

  • En varm sommardag 2001 börjar två gäng skjuta mot varandra mitt bland hundratals människor som badar på Näsets badplats. Det här blir starten på Göteborgs första regelrätta gängkrig.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    När Omar som är i 18-årsåldern åker till Näsets badplats den 4 juli 2001 har han med sig sin pistol i en plastpåse. Han hänger med killar ur fängelsegänget Original Gangsters och säger att han brukar begå brott med dem, men den här eftermiddagen har de bara tänkt bada och chilla.

    "Det är klart vi hade med oss våra vapen, liggande där under handdukar i påsar, redo ifall det är nånting. För man vet aldrig när det smäller till." säger Omar.

    Samma eftermiddag rullar en liten röd Opel med killar från en annan kriminell gruppering in på parkeringen till den populära badplatsen. De tillhör den konstellation som  polis och media kallar för Albanligan. Semir som var med i Albanligan säger att de hade fått höra att OG skulle vara på Näsetbadet den där dagen.

    På badplatsen som ligger i en villaförort i sydvästra Göteborg, är det tätt mellan filtarna. Det luktar grillad korv och låter högt från lekande barn vid strandkanten när gängen närmar sig varandra.

    I vattnet simmar läkarstudenten Vera som åkt till badet med sin pojkvän och tre kompisar. Hon förstår först inte vad det är som händer när skotten skapar fontäner i vattnet.

    Det här är en dokumentär om en av de mest hänsynslösa gängskjutningar som drabbat Sverige, när det gäller fara för allmänheten. Men det är också en berättelse om Göteborgs första riktiga gängkrig.

    "Det kunde va nån enskild händelse eller skottlossning men det hade inte varit nåt krig som det var i den här bemärkelsen" säger polisen Ulf Holst som jobbade med att kartlägga gängen i början av 00-talet. 

    Medverkande:

    Johanna, vittne på badplatsen.

    Vera, vittne som simmade i vattnet.

    "Omar", var kriminell i Original Gangsters-kretsen.

    "Hamza", var kriminell i Original Gangsters-kretsen.

    "Semir", var med i den så kallade Albanligan.

    Ulf Holst, polis på Göteborgs underrättelserotel.

    Sven Ahlbin, chef för underrättelseroteln på Göteborgspolisen 2001.



    En dokumentär av Karwan Faraj.

    Producent: Rosa Fernandez.

    Publicerad: 2021.

  • Det är nog få ärenden som P3 Krim har bevakat i år som inte innefattat spaningsarbete. Men vad innebär det, vad är egentligen en snutblick, varför kan det vara bra att spela psykiskt sjuk ibland och vad gör du om du hamnar i en hiss med en beväpnad person?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lena Ljungdahl började jobba som polis 2002, gjorde ett par år i uniform i Stockholm innan hon handplockades till länskrim och den beryktade ravekommissionen. Då jagade hon och kollegorna misstänkt påtända rejvdansare med neonfärgade nätbrynjor och spikes.

    Då var det mycket benficksbyxor och triple five soul hoodies, men det var ingen som utgav sig för att vara hemlig.

    Sen dess har det hänt mycket.

    P3 Krim berättar idag om hur polisens spaningsarbete har sett ut genom åren, vad som har förändrats, hur en spanare klarar sig ur knepiga situationer och när poliser spanar på poliser.

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert och f.d polis

    Sven Ahlbin, pensionerad polischef

    Henrik Thelander, chef för spaningsenheten på polisens avdelning för Särskilda Utredningar

     
    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15