Stina Ramne Podcasts

  • I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre så har vi med oss en gäst, Stina Ramne. Stina skrev nyligen en avhandling inom nutritionsepidemiologi där huvudämnet var socker.

    I avsnittet diskuterar vi först hennes avhandling och sedan efter det går vi in på EFSAs senaste rapport där de tittat på om det finns data som visar att det finns en gräns där ett sockerintag under den gränsen kan ses som riskfritt för hälsan.

    I avsnittet nämner vi lite infografik och resultat från de två rapporterna och de hittar du på Hälsoveckan by Tyngres instagramkonto, här och här.

    Hålltider

    00:00:00 Avsnittet om socker med Stina Ramne som gäst 00:04:59 Stinas avhandling kring socker och hälsa 00:12:07 Korrelationen mellan olika källor till socker och risken för hjärt- och kärlsjukdom 00:17:52 Studie 2 och 3 som tittade på tarmbakterier och proteom vid olika sockerintag 00:23:00 Två studier på en urinmarkör för sockerintag 00:31:59 Diskussion kring EFSAs senaste rapport kring socker 00:35:07 Totalt sockerintag, fritt socker och tillsatt socker 00:39:03 Det finns inte så många studier på socker och hälsa som de flesta nog tror 00:42:24 De huvudsakliga resultaten i EFSAs genomgång av forskningen 00:44:15 I RCT-studier så ser man att ett högt intag av socker är dåligt 00:46:44 Mycket av RCT studierna är utförda på socker i dryck 00:48:25 Varför sticker sockersötad dryck ut så mycket när det gäller negativa effekter? 00:51:24 Vad ska man ge i råd när evidensen inte är särskilt stark?