Sandra Rydewald Podcasts

  • Tomater finns året runt. Men på sommaren är de bäst! Nyskördade, mogna tomater. Vi besöker en odlare och tipsar om goda rätter på färska tomater.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Tomater kan odlas i växthus i Sverige in i november, men de är godast på sommaren.

    Smakerna blommar ut i de enklaste rätterna. En pastasås på färska tomater i smör, och en risotto på färska tomater (länkar till recepten längst ned på sidan), fick oss att hitta den lokale odlaren för att se hur tomaterna blivit till.

    Nordost om Göteborg, strax utanför tätbebyggelsen, ligger Lassegården där

    Leif och Sandra Rydewald odlar tomater, blommor och bär.

    I år har de 24 olika sorters tomater.

    För det mesta odlas växthustomater i näringsvatten, men Leif odlar i jord.

    - Skördarna blir inte lika stora, men jag tycker det blir godare, säger han.

    Han berättar hur odlingen går till och vad som är speciellt med tomater.

    På gården odlas också blommor, gurka, jordgubbar, hallon och björnbär.