Open Europe Podcasts

  • Entreprenör, journalist, författare, 59 år. Född i Täby, bosatt i London. Tidigare Sommarvärd 1991.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Journalisten, författaren och entreprenören Maria Borelius berättar i sitt sommarprogram om livet på båda sidorna av löpsedlarna. Om att vara handelsminister i bara två dagar och om att som vetenskapsjournalist söka efter svar på många komplicerade frågor.

    Maria Borelius startar drastiskt med berättelsen om när hon blir vargbiten på Kolmårdens djurpark och fortsätter sedan med den tumultartade tiden då hon först blir vald till handelsminister i Fredrik Reinfeldts regering och sedan tvingas avgå efter två bara dagar. Tiden efter präglad av sorg, skuld och rädsla och Maria berättar om hur viktig stöttningen från vänner och familj var.

    Hon går sedan vidare med hur hon haft förmånen att få möta så vitt skilda människor som paret Clinton och den fd brittiska prinsessan Fergie till utblottade indiska kvinnor – och att dessa olika perspektiv varit extremt nyttiga. Mötena, som ägde rum ganska nära ministerkaoset, hjälpte henne att se det som hänt i ett nytt ljus.

    Maria Borelius, som är vetenskapsjournalist berättar sedan om hur hon av en slump kom i kontakt med det som kallas för antiinflammatoriska kost. Hon pratar om ny och intressant forskning från såväl Lunds universitet som Karolinska institutet som påvisar kopplingen mellan inflammationer och kosthållning. Borelius understryker hur viktigt det är att medicinera sjukdomar men menar att det finns flera olika sätt att öka människors känsla av välmående. Bland annat genom förändrad och medveten kosthållning.

    I Sommarprogrammet slår hon också ett slag för ökad medvetenhet kring psykisk ohälsa och berättar om egna erfarenheter; en av hennes bröder diagnostiserades med schizofreni och gick bort i en tragisk olycka för ett antal år sedan, resonemanget leder fram till en diskussion om fördelningen av forskningspengar i Sverige och världen.

    Borelius vill förändra många saker – även samhället i stort; hon slår ett slag för ökat socialt engagemang, för småföretagande och genomtänkta satsningar som skapar möjligheter för fler att hitta sin egen försörjning. Hon menar att vi i Sverige är – och har varit – dåliga på att ta vara på den kraft och energi som finns hos de flesta människor.

    Mot slutet av programmet öppnar hon dörren för andligheten, hon pratar om att våga pröva och undersöka flera dimensioner av livet och om vikten av att göra sig av med onödigt bagage.

    Om Maria Borelius

    Har skrivit succéboken Hälsorevolutionen om vägen till en antiinflammatorisk livsstil och är aktuell med uppföljaren Bliss. Är krönikör i Dagens Industri, arbetar som rådgivare i tech- och läkemedelsindustrin och sitter i styrelsen för tankesmedjan Open Europe.

    Tidigare varit vetenskapsjournalist och programledare på SVT samt vd på Hand in Hand International. Startat stiftelsen Ester som hjälper kvinnor med invandrarbakgrund att starta eget. Är ambassadör för Psykiatrifonden.

    Var handelsminister en knapp vecka i alliansregeringen 2006.

    Producent: Henrik Johnsson

  • STATSVETARE. Jag ska prata om hur det är att gå på glödande kol med Storbritanniens premiärminister och vad som verkligen hände när britterna röstade för Brexit.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Mats Persson berättar om sin gamla arbetsplats 10 Downing Street, i samband med att britterna röstade om sitt medlemskap i den Europeiska Unionen 2016.

    Mats Persson från Bankeryd bestämde tidigt att han skulle spela basket i USA. Basketkarriären gjorde honom till en bra lagspelare. När han kom till London arbetade han på en tankesmedja som skulle producera idéer om hur EU skulle kunna bli mindre klåfingrigt och mer demokratiskt.

    David Cameron fick upp ögonen på honom och han började jobba i hans stab. De skulle omförhandla Storbritanniens villkor med EU och behövde få de andra länderna med sig.

    - Finns det något att lära av den här historien, säger Mats, så är det vikten att hantera politiskt och demokratiskt tryck i en fråga innan det blir alldeles för stort.

    Han berättar även om när Stefan Löfven kom på ett möte till Downing Street 10.

    Om Mats Persson

    Handplockades av förre premiärministern David Cameron för att lägga upp strategin inför Storbritanniens förhandlingar om att reformera EU, som i den efterföljande folkomröstningen resulterade i Brexit. Förekom ofta i brittisk media och kallades för den “två meter rödhårige vikingen”. Räknades som en av Europas viktigaste opinionsbildare av politiksajten Politico.

    Masterexamen i statsvetenskap från London School of Economics. Tidigare chef för den Londonbaserade tankesmedjan Open Europe. Arbetar på konsultföretaget Ernst & Young med frågor om handel och EU.

    Har spelat collegebasket i USA.

    Producent: Henrik Johnsson