Novak Djokovic Podcasts

 • Utrikeskrönika 1 februari 2022.

  Belgrad, tisdag.Veganskt eller kött? frågade servitören medan han slätade ut den vita duken. Veganskt, varför frågar han det, tänkte jag och svarade instinktivt kött.Jag gillar att ta seden dit jag kommer och Balkan är erkänt köttfixerat. På frukostbuffén tidigare samma dag var riven vitkål det enda gröna alternativet till chark- och ostprodukterna.Men på restaurangen på tennisstjärnan Novak Djokovic familjeägda tennisklubb blev jag medveten om ett annat Belgrad: det stod inga askkoppar på bordet och menyn bestod av quinoa och avocado.Där dominerar Novak Djokovic renlevnadsideal. Den serbiska tennisstjärnan ser sin kropp som ett tempel. Hans diet rapporteras vara till stor del vegansk, gluten- och sockerfri, och han börjar sin morgon med yoga och ett glas vatten.Tennisstjärnan hade hälsoproblem som ung, och säger själv att det var först när han ändrade livsstil som han blev av med de problem som hindrade honom från att bli bäst.Djokovic kultiverar samtidigt en andlig sida, där han gett utryck för New Age-liknande ideal. Han laddar sin kropp med positiva joner, tror på telekinesi och telepati och var nära att avstå en armbågsoperation eftersom han tvivlar på modern medicin och sätter sin tilltro till kroppens egna förmåga. Djokovic vaccinmotstånd, som antagligen kan förstås ur det perspektivet, är efter att han stoppades från spel i Australian Open, numera världskänt.Bortsett från de mest excentriska egenheterna uppfattar jag Djokovic inställning som hyggligt vanlig på Balkan. För parallellt med tidigare nämnda köttvurm existerar också en närmast helig syn på det naturliga, oförstörda. Närodlat, ekologiskt, fritt från gifter. En påse grönsaker från den egna odlingen kan vara det finaste man kan ge till en vän.Och i en region där miljöförstöring är ett stort problem, där luften är svår att andas hela vintrarna på grund av kolkraft och bilavgaser, kan man förstå var en sån rörelse hämtar kraft. Många pratar om det som odlas på industriell skala som giftigt och onyttigt. En person berättade att han aldrig dricker lokal öl, för att ha inte litar på vattenkvaliteten. En låg tilltro till myndigheter och institutioner gör säkert sitt.Hur befogad oron är vet jag inte, men skandalen för några år sen, när det avslöjades att företag sålde produkter i Östeuropa med sämre kvalitet än i Väst, trots att det enligt förpackningen skulle vara samma produkt, ger väl visst stöd för uppfattningen.Ett annat uttryck den här medvetenheten tar sig är de stora protester mot litiumutvinning som pågått i Serbien i flera månader. Demonstranterna vill helt stoppa all framtida utvinning som man säger kommer förgifta grundvatten och förstöra odlingsbar mark.Miljödemonstrationer som Novak Djokovic såklart har stöttat.Filip Kotsambouikidis, Belgrad [email protected]

 • Flera länder stramar åt kraven på vaccinationer, och det har allt större effekter på idrottsvärlden och dess deltagare. Turerna kring tennisspelaren Novak Djokovic är bara ett exempel där toppidrottare skapar oreda och debatt inom sin gren för att de ställer sig skeptiska till Covid-19-vaccinen. Hur mycket oenighet tål klubbar och idrottsgrenar och hur ska man förhålla sig till stora profiler och förebilder inom sporten som inte följer länders krav under pandemin?

  Sportens Toffe Herberts diskuterar vaccinmotståndet i idrottsvärlden med Thomas Silén i dagens Nyhetspodd.


 • Novak Djokovic hade möjlighet att bli världens främsta tennisspelare genom tiderna om han fått spela Australian open. Men under fredagsmorgonen så kom beskedet att han måste lämna landet.

  Novak Djokovic har inte vaccinerat sig mot covid-19 och för att delta i turneringen krävs dubbla doser. Trots det så beviljades Djokovic medicinsk dispens av arrangören. Men det tog ändå stopp när han landade down under. Hans deltagande har i veckan hängt på Australiens migrationsminster, Alex Hawke, som tillslut kom med beskedet att sparka ut Djokovic ur landet.

  Hur påverkar hela den här härvan bilden av Novak Djokovic? Hur kan det påverka sportvärlden i stort? Vi reder ut det här i Aftonbladet Daily.
  Gäst: Andreas Käck, reporter på Sportbladet.
  Programledare: Jenny Ågren

 • Kalle Berg och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu erkänt att han deltog vid en trädgårdsfest på Downing street när London befann sig i strikt lockdown 2020. Han ber folket och ursäkt och menar att han inte förstod att det var en fest. Oppositionen ger inte mycket för Bojos ursäkt och menar att inbjudans formulering "bring your own booze" hintar om att det inte var ett jobbmöte.Sen pratar vi om tennisvärldsettan Novak Djokovic, vars deltagande i Australian Open hänger på en skör tråd. Samtidigt som Djokovic erkänner att han träffat en journalist när han testat positivt för corona, ifrågasätts testets äkthet av tidningen Der Spiegel. Testet utgör hela grunden för serbens vaccindispens, och nu ska Australiens immigrationsminister avgöra om han får behålla sitt visum.

 • Novak Djokovic vann i sin överklagan. Världsettan sätts på fri fot och får tillbaka sitt visum. Men kan fortfarande stoppas av immigrationsministern. Hans medverkan i Australian Open är fortfarande oklar.

  Domstolen har beslutat att Novak Djokovic ska släppas, efter att domaren fann orimlighet i hur gränstjänstemannen fattade sitt beslut att annullera visumet. Det betyder att Djokovic får resa in i Australien och ska lämna karantänhotellet med omedelbar verkan. Domstolen kommer också betala rättegångskostnaderna.

  Medan domstolen har dömt till Djokovics fördel, sa regeringens advokat Chris Tran att Australiens immigrationsminister kan överväga att annullera Djokovics visum igen. Enligt Australiens immigrationslagstiftning har ministern exceptionella befogenheter vilket gör att visumet kan dras in, oavsett anledning. Om så skulle ske kan Djokovic bli avstängd i tre år från Australien.

  Men det var inte självklart. När rätten meddelade Djokovic att visumet kunde dras in så svarade världsettan: "Jag förstår inte, avbryter ni mitt visum?"

  Det är inte klargjort om Djokovic kommer att spela Australian Open och när beskedet väntas komma är ännu oklart.

  Sedermera kommer det nu uppgifter att Novak Djokovic har gripits av den australiensiska federala regeringen, nästan direkt efter att han fått lämna karantänhotellet. Det skriver Sky News. Det råder dock förvirring över situationen, eftersom hans bror Djordje Djokovic sagt till serbiska lokala medier att tennismästaren för närvarande är hos sina advokater. Familjen ska ha fått information om att de australiensiska myndigheterna vill häkta honom.

  I onsdags stoppades världsettan i tennis, Novak Djokovic, av gränspolis och nekades inträde i Australien. Den serbiske superstjärnan åkte dit för att spela i grand slam-turneringen Australian Open.

  Problemet? Djokovic är inte vaccinerad mot covid-19, vilket är ett krav för att få komma in i landet om man inte har ett godkänt ”medicinskt undantag”.

  Det trodde Djokovic att han hade.

  Förhandlingarna, som pågick i flera timmar, skulle sändas live för media via en Microsoft Teams-länk, men sidan där det hela skulle sändas, kraschade då det globala intresset var enormt och tusentals människor försökte se mötet. Till slut fick de ansvariga ordning på möteslänken, men det tog nästan en timme innan media kunde höra vad som sades på förhandlingen.

  Flera medier uppger att länken blev hackad – och visat pornografiskt innehåll för de tusentals människor som var uppkopplade.

  När det tekniska var löst, så kunde närvarande se och höra Djokovics advokater argumentera för att deras klient aldrig hade satt sig på ett plan till Australien om han inte varit fast övertygad om att det medicinska undantaget var giltigt.

  Covoodooitin sjunger kort sagt på sista vers...

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Novak Djokovic vann i sin överklagan. Världsettan sätts på fri fot och får tillbaka sitt visum. Men kan fortfarande stoppas av immigrationsministern. Hans medverkan i Australian Open är fortfarande oklar. Domstolen har beslutat att Novak Djokovic ska släppas, efter att domaren fann orimlighet i hur gränstjänstemannen fattade sitt beslut att annullera visumet. Det betyder att Djokovic får resa in i Australien och ska lämna karantänhotellet med omedelbar verkan. Domstolen kommer också betala rättegångskostnaderna. Medan domstolen har dömt till Djokovics fördel, sa regeringens advokat Chris Tran att Australiens immigrationsminister kan överväga att annullera Djokovics visum igen. Enligt Australiens immigrationslagstiftning har ministern exceptionella befogenheter vilket gör att visumet kan dras in, oavsett anledning. Om så skulle ske kan Djokovic bli avstängd i tre år från Australien. Men det var inte självklart. När rätten meddelade Djokovic att visumet kunde dras in så svarade världsettan: "Jag förstår inte, avbryter ni mitt visum?" Det är inte klargjort om Djokovic kommer att spela Australian Open och när beskedet väntas komma är ännu oklart. Sedermera kommer det nu uppgifter att Novak Djokovic har gripits av den australiensiska federala regeringen, nästan direkt efter att han fått lämna karantänhotellet. Det skriver Sky News. Det råder dock förvirring över situationen, eftersom hans bror Djordje Djokovic sagt till serbiska lokala medier att tennismästaren för närvarande är hos sina advokater. Familjen ska ha fått information om att de australiensiska myndigheterna vill häkta honom. I onsdags stoppades världsettan i tennis, Novak Djokovic, av gränspolis och nekades inträde i Australien. Den serbiske superstjärnan åkte dit för att spela i grand slam-turneringen Australian Open. Problemet? Djokovic är inte vaccinerad mot covid-19, vilket är ett krav för att få komma in i landet om man inte har ett godkänt ”medicinskt undantag”. Det trodde Djokovic att han hade. Förhandlingarna, som pågick i flera timmar, skulle sändas live för media via en Microsoft Teams-länk, men sidan där det hela skulle sändas, kraschade då det globala intresset var enormt och tusentals människor försökte se mötet. Till slut fick de ansvariga ordning på möteslänken, men det tog nästan en timme innan media kunde höra vad som sades på förhandlingen. Flera medier uppger att länken blev hackad – och visat pornografiskt innehåll för de tusentals människor som var uppkopplade. När det tekniska var löst, så kunde närvarande se och höra Djokovics advokater argumentera för att deras klient aldrig hade satt sig på ett plan till Australien om han inte varit fast övertygad om att det medicinska undantaget var giltigt. Covoodooitin sjunger kort sagt på sista vers... #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se