Neil Gaiman Podcasts

  • I månadens avsnitt får vi fortsatt förstärkning från Mattias!

    (02:45) I avsnittet pratar vi om böckerna: Stöld - Ann-Helén Laestadius; A clockwork orange - Anthony Burgess, Bödeln i Malmö - Henrik Möller, Blood rites (del 6 Dresden files) - Jim Butcher Mornings in Jenin - Susan Abulhawa, American Gods - Neil Gaiman, Röda Rummet - August Strindberg, Där kräftorna sjunger - Delia Owens, Glasbarnen - Kristina Ohlsson, Kensukes rike - Michael Morpurgo, They Both Die at the End - Adam Silvera, Pirate Latitutes - Michael Craiton, Jade War - Fonda Lee.

    (1:00:08) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook! 

    Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa Pale Fire av Vladimir Nabokov

    Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads. Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!

  • Välkomna tillbaka till vår mysiga podd LÄS HÅRT! Johan Wanloo och Magnus Dahl har peppat hela sommaren för att dra igång en helt ny säsong av cowboys, aliens, kungar, agenter, snälla gamla tanter, svärddemoner, änglar och gladiatorer.

    Det här avsnittet handlar traditionsenligt om vad Johan och Magnus har läst under sommaren, men även om gubbintressen, magrutor och tv-serier!

    OBS: Glöm inte att joina vår härliga Signal-chat!

    I nästa LÄS HÅRT

    ... pratar vi om romanen ”Alien: The Cold Forge” av Alex White! "A dramatic new Alien novel, as Weyland-Yutani seeks to recover from the failure of Hadley's Hope, and successfully weaponize the Xenomorphs!"

    Annat som nämns

    Neil Gaiman ”The Sandman”, ”The Sandman” (Netflix), ”Stranger Things”, ”Umbrella Academy” (serietidningen och tv-serien), ”Watchmen” (HBO), ”House of the Dragon” (HBO), T Kingfisher ”What moves the dead”, Edgar Allan Poe ”The Fall of the House of Usher”, Tad Williams ”Brothers of the Wind”, Stephen Blackmoore ”Broken Souls”, Anthony Horowitz, James Bond, Ulf Lundell, Ben Haas ”A Hacks Notebook”, Kristian Lundberg, Batman, Hem till gården.

  • We're back för en säsong 3!


    Stardust av Neil Gaiman är det som serveras till huvudrätt i detta glittrande avsnitt.

    Elin fick Stardust av Emma i present som skrev i den: "För de gånger du behöver känna lite magi."

    Elin gick därför in i boken med inställningen av att det blir trevligt

    med lite mysläsning.

    Tji-fick-hon, det är ju faktiskt Emma vi pratar om! Självklart blir det därför en liten explicit-märkning, ojsan.

    Avsnittet är späckat med väsande och gapskratt och upptåg, blandat med en rejäl känga av Elin mot kärleksrelationer utan kemi.

    Det är inte med en försynt liten knackning vi kliver in genom dörren på säsong tre – Littpodden stormar slottet med dunder och brak, för att fäktas med lite häxor och onda bröder.

    Allt detta för att fånga era hjärtan och strö lite stjärnstoft så där lagomt cheesy omkring oss.

    Häng med oss och Tristran in i Gaimans värld!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Efter det här avsnittet är inget sig likt. Kalla det Ragnarök, The Singularity, Nirvana eller vad du vill, men var beredd på ett LÄS HÅRT som du aldrig hört förut.

    Saker som nämns

    ”Xena: Warrior Princess”, Hedengrens bokhandel, Peter Danielsson ”The Year Under the Machine”, Sanna Lund ”Arkiv för upphittade anteckningar”, Anna Bark Persson ”Annorstädes”, Aftonbladet, Lars Gustafsson, Ezekiel Boone ”The Hatching” + ”Skitter”, Tom Clancy, Christine Lynn Herman ”The Devouring Gray” + ”The Deck of Omens”, Johan Egerkrans ”Drakar”, avsnittet där Johan Egerkrans gästade podden, Naomi Novik ”Throne of Jade”, Sara Bergmark Elfgren ”Grim”, Stephen Blackmoore, Marvel, Image, Geoff Johns ”Batman: Three Jokers”, Warren Ellis ”newuniversal”, Star Trek, Neil Gaiman ”Sandman”, Don Rosa, Carl Barks, TikTok, Lars Mortimer ”Helge”.

    I nästa avsnitt...

    ... läser vi kapitel 1-2 av "All the young dudes" av MsKingBean86.

  • UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-936"));Hej kära läsare
    Så har vi äntligen bestämt oss för att nedgradera Covid till influensatatus och ta bort restriktionerna. Är du redo för nystart eller känns det klurigt att komma ur alla de tankevirus som den här perioden också har fört med sig? Många tittar nog ut på världen lite osäkert plirande i varje fall …
    Är jävig i målet så klart men tycker att min webkurs om Mental Hälsa kan vara precis vad som behövs i det här läget. Tror du den kan vara något för dig hittar du den här: https://karinhaglund.newzenler.com/courses/mental-halsa
    Denna vecka funderar jag på hur vi kan ta oss an det vi står inför på nya fräscha sätt. Som alltid är ju personlig utveckling samma för oss alla då det bara finns handtag på insidan av den dörr vi vill öppna. Hoppas du får tag i det och ser något nytt efter att ha läst coachbrevet …
    Ditt liv är ett mästerverk,


    Anders Haglund






    Nothing found.






    UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-937"));Veckans citat


    ”Du får idéer när du ställer enkla frågor till dig själv. De viktigaste av de frågorna börjar: Tänk om det gick att ...? ”- Neil Gaiman
    UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-938"));





    UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-939"));Det du inte vet kan kosta dig!UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-940"));Ibland missar man enkla saker. Spelar ingen roll hur självklara de är när man väl hör dem. Ögonblicket innan så var de helt dolda och man var omedveten om sin egen okunskap. Ändå ändrar ofta de här ögonblicken av klarhet på något i grunden som gör skillnad för oss efteråt. Eftersom det här är oerhört allmänmänskligt så förmodar jag att du på något vis kan relatera till vad jag pekar på här.
    Låt mig ändå förklara lite med ett exempel. Jag hade precis vunnit proffsens Pro-Am tävling på Scandinavian Masters på Forsgårdens golfklubb utanför Kungsbacka. Det är ju huvudtävlingen som gäller, men det är ändå trevligt varje gång man får ge alla proffskollegor på pälsen. Plus att det då gav 25.000 extra på kontot innan tävlingen ens börjat.
    Nåväl, skälet att jag tar upp det här är att eftersom det var nära hem till Borås bodde jag hemma under tävlingen och åkte även hem för att byta om inför middagen på kvällen. Kort om tid men när jag ska åka tillbaka har mamma gjort mat till mig. Förklarade lite överseende att vi hade de bästa kockarna på plats och att jag skulle ner och äta på sponsormiddagen där jag skulle ta emot priset som bästa pro.
    Mamma satte mig ner vid bordet ändå och sa: Du går på den middagen för att vara social inte för att frossa, så du går inte dit hungrig. Jösses, det hade jag aldrig listat ut på egen hand. Klart man går på en gratis middag för att äta, eller? Hela vägen ner i bilen funderade jag på det där och insåg hur många möjligheter över hela världen jag hade missat.


    Kungligheter, diplomater, företagsledare, styrande politiker vid min sida på middagar i över 40 olika länder. Ingen av dem hade jag gett min fulla uppmärksamhet för att jag varit fokuserad på att äta och komma tillbaka till hotellet så fort som möjligt. Allt för att vara i fred och förbereda mig inför spelet dagen efter. Det sociala mest ett nödvändigt ont som man ”ställde upp på”.
    När jag väl efter mammas kommentar insåg mitt kostsamma misstag gick det inte att inte se det. Har sedan dess alltid ätit något innan middagar och fester så att jag kan koncentrera mig på människorna snarare än maten. Kan inte få tillbaka alla de potentiella kontakter jag missade världen över, men som alltid kan man lära nytt och göra bättre framåt.
    Har du något sådant tillfälle i ditt liv? När du insåg något som gjorde skillnad både för dig och hur du såg på världen? Efteråt går det liksom inte att göra likadant längre. Det kanske viktigaste med att bli medveten om det här är den ödmjukhet det ger.

  • 20-åriga regissören Luàna Bajrami prisades dubbelt upp i veckan på Stockholms filmfestival. Möt henne och hör hur du gör om du vill få makt över Sveriges Radios Romanpris. Vi söker en lyssnarjury!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Sveriges Radios Romanpris 2022 söker sin lyssnarjury! Om du är med i en bokcirkel och bor i Skåne eller Blekinge är det dags nu: anmäl din bokcirkel till lyssnarjuryn och var med och bestäm vilken svenskspråkig roman och författare som ska få Romanpriset i vår. Producent Nina Asarnoj och programledare Lina Kalmteg berättar hur det går till. 

    LUÀNA BAJRAMI TAR FILMEUROPA MED STORM

    20-åriga Luàna Bajrami prisades på Stockholms filmfestival både för bästa debut och bästa manus. Hennes film heter "The hill where lionesses roar" och den fick även stor uppmärksamhet på festivalen i Cannes tidigare i år. Bajrami började jobba med film redan som tioåring och har skådespelat i "Porträtt av en kvinna i brand". Hör hennes historia och vilka strukturer hon hoppas kunna utmana i Kosovo med sin film.

    FILMERNA VI KOMMER MINNAS FRÅN FESTIVALEN

    Stockholms filmfestival går in på upploppet och vi summerar: vilka är de filmer som gjorde störst intryck på årets festival? Årets upplevelser och någon besvikelse, med kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström.

    VAD HÄNDER I TURKIET?

    Från Turkiet kom i veckan nyheten att den syriske musikern Omar Souleyman gripits i sitt hem i södra Turkiet och tagits in till förhör. Anledningen skulle vara ett påstått medlemskap i kurdiska PKK, som av bland annat EU klassas som en terrororganisation. I veckan gick också Svenska Akademien ut i protest mot anklagelserna mot nobelpristagaren Orhan Pamuk. Han har anklagats för att i sin senaste bok "Pestnätter" förolämpa den turkiska republikens grundare, Mustafa Kemal Atatürk. Vi undrar om de här två händelserna hänger ihop och isåfall hur? Sveriges radios mellanösternkorrespondent Johan Mattias Sommarström kommenterar.

    KLASSIKERN OM CORALINE AV NEIL GAIMAN

    När flickan Coraline flyttar till ett nytt hus och upptäcker en lönndörr till en annan värld. Där på andra sidan väggen, finns en lägenhet som ser ut som precis hennes egen och där bor två personer som ser ut som hennes egna föräldrar men som har svarta knappar i stället för ögon. Nina Asarnoj har fördjupat sig i fantasyklassikern "Coraline" som snart firar tjugoårsjubileum.

    WHEEL OF TIME - ETT FANTASYEPOS FÖR FANSEN

    I dag har fantasyserien "Wheel of time" premiär på Amazon prime video. Serien bygger på Robert Jordans grafiska romanserie "Sagan om drakens återkomst". Är det en serie som kan fylla tomrummet efter den som klämt alla avsnitt av "Game of thrones"? Joakim Silverdal ger vägledning.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Anna Tullberg

  • UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-1116"));Hej kära läsare
    Alla ni som känner att det vore härligt att få inspiration och kunskap som höjer alla på företaget till en helt ny nivå kan nu boka mig för de event ni har planerade framöver. Lättast är att kontakta [email protected] så hjälper hon dig på bästa sätt …
    I veckans brev funderar jag över vad det är vi behöver förstå för att ändra på vilket beteende som helst. Utan den kunskapen så blir det lite som att försöka styra bilen med backspegeln. Det spelar ingen roll hur bra man blir på det, så gör det inte att man blir bättre på att köra bil. Så investera fem minuter av din tid, scrolla ner, läs och upptäck att …
    Ditt liv är ett mästerverk!


    Anders Haglund






    Nothing found.






    UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-1117"));Veckans citat


    ”Du får idéer när du ställer enkla frågor. Den viktigaste av dem är "Tänk om ...?”- Neil Gaiman
    UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-1118"));





    UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-1119"));En förståelse för livet!UNCODE.initRow(document.getElementById("row-unique-1120"));Har du någon gång försökt att ändra på ditt beteende, bara för att ganska snabbt ramla tillbaka i dina gamla hjulspår? Det har vi nog alla varit med om vid mer än ett tillfälle, eller hur? Kan vara tämligen frustrerande då vi samtidigt tycker oss veta exakt varför vi vill ändra oss till det bättre. Tyvärr hjälper inte den vetskapen oss något vidare.
    För det vi behöver är något mer fundamentalt. Något som kommer före vår vilja att förändra oss. Det mänskligt basala som gör att vi kan bygga vår bild av världen omkring oss. Detta något är det som intresserar mig allra mest för det gör enorma skillnader för den som verkligen förstår det. Utan den är vi dömda att begå samma misstag om och om igen. För allt du får av intelligens om du har en inkorrekt premiss är att du snabbare kan komma till fel ställe.
    Hoppas att den inledningen i varje fall är nog för att väcka din nyfikenhet. Samtidigt vill jag inte hålla dig på halster i detta korta format. Så det jag pratar om är våra förmåga att tänka. Inte vad vi tänker utan just att vi tänker. För med våra tankar förstår vi alla världen omkring oss och vi beter oss i enlighet med hur vi personligen och kollektivt relaterar till dem.
    Låter detta kryptiskt så låt mig hjälpa dig på traven med en metafor. En gång i tiden så var man t.ex. inte speciellt införstådd med fysikaliska fenomen som varför solen gick upp eller ner. Eller hur det kunde bli vår, sommar, höst och vinter. Man introducerade istället olika gudar som styrde och ställde över elementen. Vi var helt underställda dessa gudars nycker och infall.
    Att det berodde på att jorden snurrar runt sin egen axel med 1.670 km/h (*vid ekvatorn) och därmed per automatik gör att solen ”försvinner” för oss och kommer fram med jämna mellanrum fanns inte i deras tankevärld. Att dessutom årstiderna orsakas av att vi med lutande jordaxel och i elliptisk bana susar runt solen med den svindlande farten av cirka 107.200 km/h, skulle förmodligen inte mottas särskilt väl.


    För denna oförståelse gjorde att många kulturer världen över fick för sig att vare sig nya dagar eller gynnsamma årstider skulle komma om de inte aktivt jobbade på det. Aztekerna trodde till exempel att det behövdes människooffer för att solen skulle behaga att komma tillbaka till dem. Så för att undvika evigt mörker och bringa ljus, värme och goda skördar så slet man ut hjärtan ur unga människor. Vid vintersolstånden kunde tusentals offras.
    Om du nu ville få dem att sluta med det, tror du att det hade hjälpt att tala om för dem att det är dumt, onödigt eller grymt? Knappast! Så länge de tror att offrandet är det som håller livet igång kommer det att fortsätta. Att hoppa fram precis när översteprästen är på väg att köra kniven i en ung oskuld och tala om att ritualen inte har något so...

  • Ungdomslitteraturen har alltid befolkats av karaktärer med udda personligheter, och utstötta. Framför allt inom fantastiken, såklart! Detta har Hedda, Tiana och Martin tagit fasta på och bjuder på ett gäng boktips som har karaktärer som sannerligen inte går av för hackor :)

    Böcker vi tipsar om i detta avsnitt är:

    "The Outlaws Scarlett & Browne" av Jonathan Stroud
    "The Invisible Life of Addie Larue" av W.E. Schwab
    "In other lands" av Sarah Rees Brennan
    "Kirke" av Madeleine Miller
    "Järnulven" av Siri Pettersen
    "Proxy" av Alex London
    "Rivers of London" av Ben Aaronovitch
    "Good Omens" av Terry Pratchett och Neil Gaiman