National Geographic Podcasts

  • Mannen med järnmasken är ett världshistoriens många olösta mysterier. Han avled 1703 på Bastiljen i Paris och övervakades personligen av fästningens kommendant. Dessutom hade han ett namn som inte fick yppas – och en mask som egentligen var av svart sammet. Men vem var han egentligen?


    Det var den franska skribenten och upplysningsfilosofen Voltaire som grävde fram historien om mannen med järnmasken. Ungefär femton år efter den stackars fångens död var Voltaire nämligen inburad på samma ställe, på grund av sina regeringskritiska skriverier. Han hörde från de andra intagna om denna mystiska specialfånge, som alltid var maskerad och behandlades med vördnad av fångvaktarna på Bastiljen.


    I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om mannen med järnmasken. De går igenom det existerande källmaterialet och betar av några av dramats identifierbara huvudpersoner. Dessutom presenteras några av de viktigaste teorierna om mannen med järnmaskens identitet. Många anser att fången bör ha haft ett nära släktskap till den franska kungafamiljen, men är detta rimligt och hur lyder argumenten?


    Lyssna också på Franska revolutionen – konspirationsteoretikernas urkälla.


    Bild: Ett anonymt tryck från Frankriken 1789, Wikipedia, public domain.


    Litteraturtips:

    Paul Sonnino: The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story. Rowman & Littlefield, 2016.

    Carlos Blanco Fernández: “Who was the real man in the iron mask?” National Geographic, 2017.

     


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnitt så pratar vi om projekt MK-Ultra. Amerikanska underrättelsetjänsten CIA experimenterade på USAs egna befolkning i hopp om att kunna finna svaret på hur man hjärntvättade människor. Det är en skrämmande konspirationsteori som visade sig vara sann.

    Triggervarning: Vi pratar om tortyr, mord och droger. Om du vill avstå från att lyssna på detta avsnitt så gör det inget, vi gillar dig i alla fall! :)

    Länkar / Källor:

    Music & Sounds: www.epidemicsound.com

    Mixer: www.soundation.com

    https://www.history.com/topics/us-government/history-of-mk-ultra

    https://listverse.com/2015/05/28/10-real-victims-of-the-cias-mkultra-program/

    https://www.youtube.com/watch?v=NUW-frxo2X4 National Geographic

    https://www.youtube.com/watch?v=QYY5vVuit1Q History.com

    https://vavavoomproductions.com/sv/hur-man-vet-om-en-spegel-ar-tvavags-eller-inte/ För er som är nyfikna ;)

    https://listverse.com/2015/05/28/10-real-victims-of-the-cias-mkultra-program/

    https://www.thoughtco.com/mk-ultra-cia-mind-control-4174691

    https://www.vaken.se/10-konspirationsteorier-som-visat-sig-vara-sanna/

    https://www.beroendecentrum.se/fakta/droger/lsd-och-andra-hallucinogener/

  • Nu är det äntligen här! Lyssna in månadens helt galna avsnitt tillsammans med en av Sveriges absolut främsta äventyrare genom tiderna – Fredrik Sträng!

    Det här är ett avsnitt där du tas med bakom kulisserna på en av de värsta klätterolyckorna i historian där hela 11 personer miste sina liv.

    Fredrik har blivit utsedd till Sveriges manlige äventyrar vid flera tillfällen, skrivit böcker och bestigit de 7 högsta bergen på våra 7 kontinenter under världsrekordtid (the seven summits).

    Han har medverkat i flertalet dokumentärfilmer för SVT, TV4, Discovery och National Geographic.

    Fredrik talar i detta avsnitt öppet om försluter, mobbing, misslyckanden och risker, samt vikten av att anpassa sig till sin omgivning och förutsättningar.

    Vi ser även över hur man når sina mål, framgångar och hur man kan fatta rätt beslut. Det är ett fullspäckat avsnitt där vem som helst kan ta med sig något värdefullt.

    Att vara anpassningsbarVikten av tålamodAtt fatta rätt beslutTa vara på tillfällenRisker och misslyckandenMobbing och ensamhetKatastrofen på K2Sårbarhet, PTDS och förlusterPrestation och målsättningFramgångar och vinsterFlertalet boktips

    Stort, stort tack för din medverkan och ett alldeles fantastiskt avsnitt Fredrik Sträng!

    https://www.strang.se/sv/

    https://www.instagram.com/fredrik.strang/

    Boktips

    Döden och livet – Tibetan book of living and dying

    Leva i nuet – The power of now (Echart Tolle)

    Tänka positivt - Lycka! (Dahlai Llama)

    Aliens, roman – Kontakt (Carl Sagan)

    Bergsböcker – The wildest dream (Peter Gillman)

    NLP – Unlimited power (Anthony Robbins)

    BONUS: Fossila bränslens coverup, klimathotet - This changes everything (Naomi Klein)

    K2 på liv och död (Fredrik Sträng)

    7 berg 7 kontinenter 7 månader (Fredrik Sträng)

    Följ, gilla och dela gärna för att enklare ta del av kommande avsnitt och sprida viktig information till andra.

    Om du vill veta mer eller komma i kontakt med mig:

    https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/

    https://www.coachin.one/

  • Mariana van Zeller is an award-winning journalist and documentarian. Her latest project is Trafficked: a National Geographic television series that takes her deep into the most dangerous black markets in the world. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

  • Louis Psihoyos is a photographer and documentary film director known for his still photography and contributions to National Geographic. His film "The Cove" won the Academy Award for Best Documentary Feature in 2010. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

  • KONSTNÄR, FILMSKAPARE OCH FOTOGRAF, 50 år. Född och bosatt i Uppsala. Tidigare Sommarvärd 1997, 2008 och Vintervärd 2014.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    En manta som kommer tillbaka och tackar dykarna för att de lyckats klippa loss den stålvajer hen fastnat i är en av flera vackra naturbilder Mattias Alexandrov Klum förmedlar i sitt Vinterprogram. Men det handlar minst lika mycket om att värna den närmiljö vi själva lever i.

    - Att älskade Östersjön tidvis är en ärtsoppa och att den slår världsrekord i bottendöd har lite eller inget med Kina, Indien eller Trump att göra, konstaterar Mattias Alexandrov Klum i Vinter i P1.

    Han tycker att vi slutar behandla vårt svenska dricksvatten så styvmoderligt och pekar också på att allt hänger ihop.

    - Efter alla år jag tillbringat i avlägsna och relativt orörda områden har jag blivit klar över en sak: vildmarken i Borneos regnskog är lika livsviktigt för megastäderna Tokyo eller Chicago som lungorna i en kropp är för dess muskler. Städer, samhällen och länder är beroende av friska, naturliga ekosystem för att överleva och blomstra, säger Mattias Alexandrov Klum.

    Den prisade äventyraren och föreläsaren tycker att den vite mannens uppifrånperspektiv och exotismen som gällt inom dokumentärfilmen blivit ett omodernt perspektiv. Mattias Alexandrov Klum berättar hur han utmanades av sin hustru Iris att förändra sina matvanor, och att paret numera alltid gör en koldioxid-kalkyl om nyttan med resandet överväger nackdelarna ur miljösynpunkt.

    Nu vill han nu tillsammans med konstnären Iris fortsätta beröra till förändring genom att gifta samman konst och dokumentärfilmande till en större upplevelse som ska upplevas flerdimensionellt.

    Han avslöjar också att det var en blind gammal dam på ett ålderdomshem som väckte den tonårige Mattias Klums glädje att utforska och berätta till bilder.

    Fast hon inte hade kunnat se utan bara höra mitt föredrag om en liten tjärn i Dalarna kom hon fram efteråt och berättade att hon aldrig trott att hon skulle få uppleva sin barndoms somrar igen, men det hade hon fått den dagen.

    - Jag gav henne sommaren tillbaka och hon gav mig en livsförändrande upplevelse.

    Om Mattias Alexandrov Klum

    Har gjort flera dokumentärfilmer som visats för internationell publik, däribland om Östersjön, regnskogar och om ett hotat korallrev utanför Mozambiques kust. Har genomfört stora expeditioner i alla världsdelar med specialisering på att fotografera och filma natur, miljö och kultur. Hans fotografier har regelbundet publicerats i National Geographic och andra ledande tidskrifter.

    Har gett ut 15 böcker och är en internationellt anlitad föreläsare.

    Utsågs 2013 till filosofie hedersdoktor i naturvetenskap vid Stockholms universitet och tidigare till ”Young global leader” av World Economic Forum. Är fellow vid National Geographic Society och ambassadör för WWF samt har erhållit Kungens medalj i 8:e storleken.

    Arbetar sedan 2016 på ett helt nytt sätt i konstnärsduon Alexandrov Klum, men med samma intention- att beröra en värld till förändring.
    Ett av duons gemensamma projekt är ett flerårigt samarbete med Stockholms konserthus.

    Producent: