Martyn Jenkins Podcasts

  • NEW MAKE BATTLE! Gott? Äckligt? Striden fortsätter. Veckans tema är stort som en byggnad med pagodtak, vi kör nämligen tema destilleri. Veckans ord avslöjar hur just DU kan hitta när innehållet i flaskan är producerat. Veckans destilleri är stora – och märkvärdigt vackra – Dalmunach. Lika vackert som new make är gott. Eller?

    Vad var det i glaset?Mathias hade en Rusty Nail med Smögen Sherry project 1:4. Mer om Rusty Nail här:
    https://en.wikipedia.org/wiki/RustyNail(cocktail)
    Jeroen körde en High Coast Berg:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/
    David hade dels en single cask Ledaig från Signatory Vintage, närmare bestämt exakt denna:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/78067/ledaig-2005-sv
    …och lite new make från Craigellachie. Det där om att det bränner ledde till många referenser till Ove Markström som dricker Klorin och försöker prata efteråt:
    https://www.youtube.com/watch?v=VYJkXeqCjDA&abchannel=Jovelar

    Ägandeförhållanden i whiskybranschen; vad händer med Distell
    https://www.thespiritsbusiness.com/2021/05/heineken-in-talks-to-buy-majority-of-distell/
    https://www.thespiritsbusiness.com/2021/08/distell-delays-dividend-as-heineken-talks-progress/
    Det sista destilleriet Distell äger är förresten JUST Tobermory vars rökiga whisky heter Ledaig som David hade i glaset.

    Laliques flaskor åt Macallan
    Här har vi ett exempel. To each their own men vi på ETW tycker ungefär jösses vad jävla fult:
    https://www.lalique.com/en/world-of-lalique/news/when-worlds-of-mastery-unite-unveiling-the-macallan-72-years-old-in-lalique-the-genesis-decanter

    Vad är ett destilleri?
    Norrtelje brenneri: https://norrteljebrenneri.se/
    Dallas Dhu, destilleriet som är ett museum:
    https://www.historicenvironment.scot/visit-a-place/places/dallas-dhu-historic-distillery/
    Kennetpans distillery grundades av whiskymagnaten John Stein 1777 och lades ned 1825. Du kan läsa lite om det här:
    https://www.thedrinksbusiness.com/2015/01/whisky-mafia-distillery-to-get-funding/
    https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/20638/it-s-time-to-protect-whisky-s-history/
    Vackra bilder finns här:
    https://www.flickr.com/search/?text=kennetpans%20distillery

    Foto: Brian Smith/Flickr

    Den bästa källan till nedlagda skotska destillerier är Brian Townsends bok Scotch missed, som kan starkt anbefallas som intressant läsning.
    För ihopblandningen av destilleri och varumärke bör man läsa vad som helst om bourbon, gärna Bourbon, Straight av Chuck Cowdery.
    Mackmyra: pilotdestilleriet var igång 1999–2002; de nya pannorna på samma plats användas 2002–2013; gravitationsdestilleriet invigdes och har varit igång sedan december 2011. Under en viss period hade alltså Mackmyra två destillerier igång samtidigt….!
    Det där med Skånska spritfabriken kan man läsa mer om här:https://tjederswhisky.se/inget-mindre-an-en-skandal/
    https://tjederswhisky.se/systembolaget-menar-att-ardbeg-kan-vara-svensk-whisky/
    https://tjederswhisky.se/systembolagets-svar-angaende-svensk-whisky/
    Andrew Derbidge har skrivit om detta med australiensiska destillerier och inköpandet av mäsk, även om David kan tycka att han just här är lite väl kritisk till inköpandet av mäsk utifrån, som om det är fusk att göra det:
    https://www.whiskyandwisdom.com/australian-whiskys-beer-loophole/
    Om David bara hade läst David före inspelningen hade han faktiskt hittat än mer grejer för att problematisera detta med vad ett destilleri är, bland annat hur exakt samma pannor kan användas på olika destillerier när något destilleri har nedlagts. Läs bara här:
    https://tjederswhisky.se/vad-ar-ett-destilleri/

    Datering
    Ardbeg Project:
    http://www.ardbegproject.com/
    Vi slutar aldrig länka till whiskybase:
    https://whiskybase.com/
    Som David förklarade, om du verkligen vill gå in på djupet, lätta på lädret och köp Collecting Scotch whisky av Emmanuel Dron:
    https://www.collectingscotchwhisky.com/
    Det finns massor mer att säga om datering, detta var verkligen bara ett skrapande på ytan. Här kan du läsa lite lite mer:
    https://blog.whisky.auction/how-to/how-to-date-a-bottle/

    Veckans destilleri: Dalmunach
    Här lite foton på gamla Imperial distillery som låg på platsen:
    https://www.derelictplaces.co.uk/threads/imperial-distillery-speyside-march-2011.19401/
    Veckans destilleri: Imperial på ETW avsnitt 32:
    https://www.entreawhisky.se/32

    Dalmunach kom igång med produktionen 2015 och det ligger i Speyside. Destilleriet kostade tydligen 25 miljoner pund att bygga. Dalmunach har ingen egen hemsida, men här finns lite saker att läsa, om än inte uppdaterat:
    https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2207/dalmunach/
    De har faktiskt själva släpp en officiell buteljering, en 4 YO:https://whiskymag.com/story/exclusive:-first-whisky-released-from-dalmunach-distillery
    Här har vi arkikekterna som ritade och byggde Dalmunach:https://norr.com/project/dalmunach-distillery/
    Och här den ovannämnde Derbidge som besöker Dalmunach, med många matnyttiga detaljer för den nyfikne:
    https://www.whiskyandwisdom.com/dalmunach-distillery/


    Foto: Norr Architects


    Foto: Martyn Jenkins/Flickr
    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

  • Med svartkrut och sprit nördar vi in oss TOTALT och går igenom proof, det gamla måttet på alkoholhalt. Dessutom hälsar vi på Gotland Whisky och krafsar hemstampat jordgolv i veckans ord: dunnage warehouse. Mina damer och herrar, spänn fast era säkerhetsbälten, här ska nördas.

    Ingen hade något i glaset för vi spelade in på morgonen minsann.

    Det här med proof asså…
    En del saker kan en få från good old wikipedia:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_proof
    Charles MacLean har skrivit en essä som heter ”The burden of proof” och som är tryckt både i hans MacLean’s miscellany of whisky och i Whisky tales.
    Det finns även en del om proof i Gregory H. Millers övernördiga bok Whisky science Miller (Cham: Springer, 2019).

    En jämförelsevis kort introduktion till proof hittar du här:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/25416/why-does-proof-have-multiple-meanings/

    Vad menade Jeroen med confuse a cat då? Jo detta:https://www.youtube.com/watch?v=1tsIxNci_dE

    Eftersom ni kära lyssnare förstås kräver att vi går ”above and beyond” har vi givetvis skakat fram stället där proof första gången fick en vetenskaplig definition. Vi ger er 1818 års så kallade Hydrometer Act:”[…] Proof Spirit [is] that which, at the Temperature of Fifty-one degrees by Fahrenheit’s Thermometer, weighs exactly Twelve Thirteenth Parts of an equal measure of Distilled Water, and also to determine the Strengths of all other Spirits, in proportion to the Quantity of such Proof Spirit which is contained therein […]”Vill ni kolla själva är referensen som följer: ”An Act to repeal an Act made in the Fifty sixth Year of His present Majesty’s Reign, for establishing the Use of an Hydrometer called Sike’s Hydrometer, in ascertaining the Strength of Spirits, instead of Clarke’s Hydrometer; and for making other Provisions in lieu thereof”, 23/5 1818, 58 Geo. III c. 28, i The Statutes of the United Kingdom of Great Britain and Ireland: with notes and references by John Raithby, vol. 7: From A. D. 1817; 57 George III–to A. D. 1819; 59 George III (London: George Eyre and Andrew Strahan, 1819), s. 408.

    Killed by nörderi yet? Nähä, du vill se citatet själv? OK då:
    https://books.google.se/books?id=XqZFAAAAcAAJ&pg=PA1037&dq=The+Statutes+of+the+United+Kingdom+of+Great+Britain+and+Ireland+vol.+7+1819&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwjXruzBmsnxAhVp-ioKHTrbAh4Q6AEwAXoECBcQAg#v=onepage&q=twelve%20thirteenth&f=false
    Eller:
    https://play.google.com/books/reader?id=XqZFAAAAcAAJ&pg=GBS.PA406&hl=sv

    Gotland whisky
    Destilleriet kom i produktion 2012. Det lokalt odlade kornet golvmältas lika lokalt på Sigdes gård i Ronehamn.Här har ni en trevlig kort film om hur produktionen av whisky där går till:
    https://www.youtube.com/watch?v=aH8j7vGEqro
    Och här kan ni kolla in hur Thorslundkagge binder en speciell fattyp till dem, så kallad laup:
    https://www.youtube.com/watch?v=fDzurQhS1dQ
    Davids smaknoter på olika Isle of Lime här:http://tjederswhisky.se/tag/isle-of-lime/
    Hemsida:
    gotlandwisky.se

    Dunnage warehouseDet finns mycket skrivet i frågan men vi nöjer oss med denna:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/21776/do-dunnage-warehouses-create-better-whisky/


    Foto: Martyn Jenkins/Flickr

    Foto: Kilchoman Distillery