Madagaskar Podcasts

 • Dreyfusaffären tog sin början i september 1894 då den franska underrättelsetjänsten lyckades komma över ett komprometterande brev till den tyska militärattachén i Paris. Det alarmerande fyndet – som bökades fram ur en papperskorg på den tyska ambassaden – blev startskottet till ett dramatiskt spiondrama som fick Frankrike att skaka i sina grundvalar.


  Spåren ansågs peka mot Alfred Dreyfus: en fransk artillerikapten med goda vitsord och lysande framtidsutsikter. Efter en summarisk rättegång skickades han till den bistra Djävulsön, där han gömdes undan i ett specialkonstruerat enmansfängelse.


  I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur det gick till då några hopknycklade pappersrester från en tysk papperskorg utvecklades till ett av världshistoriens grövsta justitiemord – och till en politisk skandal, som än i våra dagar kastar skuggor över det franska samhället. Fokus vilar på det tekniska bevismaterialet och underrättelsetjänstens jakt på den tyska spionen. Varför trodde man först att det var Alfred Dreyfus – och vem var egentligen den verklige spionen?


  Dreyfus-affären – eller L’Affaire Dreyfus som det heter på originalspråk – var ingalunda världshistoriens första ”affär”, men den har beskrivits som historiens första moderna affär, inte minst på grund av den väldigt aktiva roll som spelades av moderna massmedier. Och här talar vi naturligtvis om den moderna dags-, kvälls- och veckopressen – vilken växte fram i slutet av 1800-talet och till skillnad från äldre tidningar verkligen riktade sig till massorna, och såg det kommersiella värdet i politiska affärer, societetsskandaler och andra dramatiska historier som avslöjade systemets svagheter och elitens galenskaper.


  På den tyska ambassaden i Paris arbetar en medelålders städtant vid namn Marié Bastian, som i vissa, ytterst begränsade kretsar också är känd under kodnamnet Agent Auguste. Hon arbetar nämligen för den franska militära underrättelsetjänsten och hennes inte alldeles ofarliga uppdrag består i att tömma papperskorgarna på den tyska ambassaden – och därpå leverera innehållet till sin kontaktperson vid underrättelsetjänsten. Det gjorde hon en gång i månaden, i form av en säck fylld med mer eller mindre sönderrivna pappersark.


  Och i september 1894 lämnade hon in de hopskrynklande pappersbitar som satte i gång hela Dreyfusaffären – ett brevutkast som var rivet i sex delar och hade grävts fram ur den tyske militärattachén Maximilian von Schwartzkoppens papperskorg. Då man pusslade ihop brevet såg man att det var ett slags förteckning över hemligstämplade dokument – från den franska krigsmakten – som någon enkelt erbjöd sig att sälja till den tyske militärattachén. Det stod, på franska, att ”jag erbjuder mig härmed att översända monsieur några intressanta underrättelser”, därpå listades det bland annat upp ”en beskrivning av den hydrauliska rekyldämparen på 120 mm-kanonen”, en eldgivningsmanual för fältartilleriet och franska invasionsplaner gällande öriket Madagaskar utanför Afrikas östkust.


  Lyssna också på Stig Wennerström: Storspionen som uppfann sig själv.


  Bild: Degraderingen av Alfred Dreyfus av Henri Meyer, Gallica Digital Library, Public Domain, Wikipedia.


  Litteraturtips:

  Andreas Marklund: Dreyfusaffären. Historiens största rättsskandal. Lund: Historiska Media, 2022.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Är livet slut nu? Det undrar Ann & Anitha när årets säsong av GVFÖ är till leda. 

  Vi går igenom säsongen som varit. Vad hände egentligen och vad hände sen, undrar vi ju såklart efter att Hans konstaterat tvättbjörnen i Madagaskar är så ”glad jämt” och ger onda ögat till Bodil. Män som ghostar och kvinnor som grubblar. 

  Men bjuder även in Mingel Martin i samtalet, vi går igenom ALLT det där ni undrar över, första intrycket - sätter sig hela säsongen där? VEMS var kallingarna? Sammanbrottet ni inte fick se och dicpicks. Herregud vad väntar ni på? Rulla bandet!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Poddens originalduo är tillbaka och gästas denna vecka av Sigurd från NG i Norge. Det pratas om gemenskap a k a felleskap som är en viktig del av det kristna livet. Hur kan man skapa en lärjungalik gemenskap? Är vi menade att hänga med dem som är lika oss? Har filmen Madagaskar svaren på god gemenskap? Och har Sigurd ett kriminellt förflutet?

  Norsk ordlista:
  Utfordrer = utmanar
  Trenger = behöver
  Tør = törs/vågar

  Bibelord: 2 Tim 4:7

 • Båda grabbarna är nu tillbaka efter semestern – och därmed är det full gas som gäller för glädjetåget! Jonatan har trillat över ett gäng dårar från Tingsryd vars märkliga påfund är det mest älskvärda man hört om på länge. En tatuering som lär ångras, icke-PK värderingar, ett ”fem plus”-namn och att beskriva sitt intresse som ”sport och blandat” avhandlas, bland mycket annat. Niclas, som är rasande över en tröttsam insändare, har fastnat för alldeles för långa intervjufrågor. Vi bjuds på underbara exempel från både Motalas lokalmedia och den superluxuösa Formel 1-världen. Det blir även en djupdykning kring roliga namn på städer. En av platserna kan mycket väl få Glenn Hysén att vilja öppna ett gött gokartcenter på Madagaskar. Fullspäckat avsnitt som nog fasen är ett av de vassaste – och dummaste – på ganska länge! Trevlig lyssning!

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.