Londons gator Podcasts

  • Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    London, tisdag.

    Alla vi som har syskon känner nog igen att det kan gå upp och ner i relationerna. Ett syskon kan vara en bästa vän, en trygg famn, en person att ringa även mitt i natten, men den kan också vara den störigaste personen som finns. Det kan tjafsas runt julbord – och man kan hålla varandra i händerna när det stormar.

    För de flesta av oss sker allt det där i hemmet. Inte på framsidorna av världspressen som i fallet med de brittiska prinsbröderna William och Harry. Två pojkar som vuxit upp i mediernas rampljus, i en institution som format dem och där den ena är född att en dag sitta på tronen. Det kanske bäddar för ett visst mått av syskonrivalitet.

    Deras mamma prinsessan Diana klädde dem gärna i matchande outfits när de var små. Randiga shorts, röda tröjor, nittiotalets jeans från topp till tå – men kläderna till trots var bröderna var på väg längs olika banor i livet. En arvtagare, och en ”reserv” – som Harry själv kallar sig – titeln på hans självbiografi.

    I den skriver Harry till exempel att storebror William inte riktigt ville umgås under skolåren på Eton. Det kanske inte är så konstigt… Min storebror var nog inte heller så sugen på att umgås med mig, på samma sätt som jag inte var så intresserad av mina småsystrars lekar.

    När prinsessan Diana dog kablades bilderna från hennes begravning ut över hela världen. Ovanpå hennes kista, framför buketten med vita liljor, stack ett brev upp med den handskrivna texten ”mummy” från sönerna. Bakom gick de, 12 och 15 år gamla, i tysthet längs Londons gator.

    Dianas död löper som en röd tråd genom Harrys självbiografi, hans livshistoria. Han berättar hur han inte ville tro att hon var död, utan att hon bara gömt sig någonstans för att komma undan paparazzi-fotografernas blixtar. Han berättar hur båda bröderna, ovetandes om varandra, hade begärt att bli körda genom tunneln där Dianas bil kraschade.

    Och medan Williams liv och roll genomsyrats av ett tydligt syfte, ett uppdrag, kände sig Harry rotlös och vilsen. Harry beskriver det som att han alltid behövde anpassa sig efter William. Att de bråkade om allt från vilka välgörenhetsfrågor han fick engagera sig i – till att Harry inte ville raka av sig sitt skägg inför sitt bröllop. I ett av bråken hävdar Harry att William gick till fysisk attack mot honom så att han knuffades omkull och krossade en hundmatskål under sig.

    Efter öppna strider och olika anklagelser i pressen, i en dokumentärserie och nu i boken – går bröderna inte vid varandras sida längre. Harry säger i en tv-intervju att de inte ens sms:ar varandra i dag, och beskriver det som att han förlorat sin familj. ”Jag vill ha min bror tillbaka.” Kanske är det naivt, säger han själv.

    Stephanie Zakrisson
    [email protected]


  • Drottningarnas drottning har förts till sin sista vila – Operation London Bridge är slutförd och nu börjar en ny – Operation Golden Orb. Vi var på plats i London och i tv-studion och berättade allt om begravningen och vad som hände sedan. Prinsessan Haya och emiren av Dubai var två av gästerna och hade inte träffats sedan emiren hotade att kidnappa henne. Vi pratar även om prins Harrys uniformsproblem, kaoset på Londons gator, om varför Turkiets president rasade över de kungliga bussarna och varför drottningens närmaste medarbetare placerade en bruten stav på hennes kista. Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

  • Ett lagförslag som Donald Trump undertecknade i laga kraft 2018 kan användas för att straffa den tidigare presidenten om han visar sig ha misskött sin hantering av sekretessbelagd information efter att ha lämnat ämbetet. FBI-agenter gjorde på måndagen en razzia mot Trumps Mar-a-Lago-resort i Florida, uppenbarligen som en del av en utredning om huruvida Trump felaktigt höll tag i hemligstämplad material efter att han lämnade kontoret. Trump undertecknade lagförslaget, som gjorde ändringar av Foreign Intelligence Surveillance Act, till lag i januari 2018. Det uppgraderade allvaret i att felaktigt flytta hemligstämplad material, omvandlade det från ett mindre förseelse till ett grovt brott - och höjde det maximala straffet till fem år, upp från ett. Media har noterat att det antogs efter Trumps attacker under presidentkampanjen 2016 på Hillary Clinton, som "undersöktes" om hon misskötte sekretessbelagd information. Clinton åtalades aldrig i det fallet, men det är nu Trump som är pressad. "Trump har absolut rättslig exponering för Section 1924 eftersom det var hemligstämplade dokument från hans utrymmen i Vita huset som flyttades till Mar-Lago," enligt media. Någons farmors bevingade uttryck tycks mycket passande inför denna situation: "Det går många fattiga barn på Londons gator för att deras föräldrar inte spelade Trumf i tid." Vi kan väl ge oss på en inte allt för vågad gissning, att Trumf-kortet spelas - i precis rätt tid - och alla andra kort också för den delen. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Stormzy jobbade fortfarande som projektledare på Englands största oljeraffinaderi, när hans råa roadrapinfluerade freestyles började uppmärksammas. Bra jobb och bra lön. Men Stormzy var besatt av sina drömmar och hade inga problem med att ge upp allt för musiken.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    För att ta det vidare från hungriga haranger och improvisationer i parken över grimebeats, som "Wicked Skengman"-serien och "Shut Up",  krävdes det att Stormzys vision fångades på riktigt i en studio. Drömmen om närmast symfonisk grime med gospelinslag från en ung man som lärde sig att manövrera på Londons gator för att hitta sin självbild skulle förändra allt. En mörk berättelse som strålar av ljus.

    I avsnittet medverkar även Lethal Bizzle, Ghetts, Crazy Titch, Wretch 32, Ray BLK, Dizzee Rascal, Wiley och Raye. Del 1 av 2.