Lasse Mattilas Podcasts

  • Den traditionella sjukvården är fortfarande biomedicinskt och farmakologiskt inriktad här i Sverige, men det sker en utveckling. Det är både Lasse Mattilas och Hans Lindqvists gärningar ett bevis på.

     

    Lasse är utbildad socionom med olika vidareutbildningar och mycket arbetslivserfarenhet. Han jobbar bland annat med psykisk ohälsa och förmedlar hur vi kan förstå och bemöta människor på ett mer ändamålsenligt sätt än vi gör i dag. Lasse är initiativtagare till FAP (=Föreningen Alternativ till Psykofarmaka), en förening som arbetar för att förbättra folkhälsan och vars stadgar finns här: https://www.alternativ-till-psykofarmaka.se/stadgar/

     

    Hans har valt att jobba vidare som psykolog trots, eller tack vare sin ålder. Hans drivkraft är att få människor att komma i kontakt med sina känslor och inse att kroppen bär på alla våra känslor och minnen. Han uttrycker ofta: "Det knoppen inte minns gör kroppen."

     

    Det är min förhoppning att de humana metoder som jag nämner i avsnittet som homeopati, frekvensterapi, bioresonans och Ayur Veda blir mer kända och tillgängliga för allmänheten inom en nära framtid.

     

    Läkemedelsindustrins starka fäste i Sverige är kanske en orsak till att vi i Sverige är väldigt selektiva när det gäller att rekommendera metoder andra än de etablerade, trots att evidens finns. Jag är dock övertygad om att förändringar är på gång som leder till alla människors rätt att välja det som gynnar dem bäst.

    Både Lasse och Hans är män som jag uppfattar fullföljer sina livsuppgifter. De gör det de älskar för att människor ska må bättre. Båda hade upplevelser tidigt under sin uppväxt, som bidragit till det de brinner för i dag. Jag är så tacksam för Lasses och Hans arbete och det gör mig hoppfull inför framtiden.

    Lasses hemsida: https://lassemattila.com

     

     

     

     

  • När Lasse var två år dog hans pappa. Därefter präglade mammas alkoholmissbruk Lasses tillvaro tills hon dog efter en brand i familjens hus när Lasse var 13 år.

     

    Lasse blev "vildvuxen", som han kallar sig. Det som räddade honom var hans barndomsdröm om att bli en duktig fotbollsspelare. Denna dröm förde honom till Sverige och Ljungskile. Han var med i laget när det gick upp i allsvenskan, som blev en turbulent tid då Lasse fick mycket yttre bekräftelse i media och av fotbollsintresserade.

     

    Lasse har alltid haft en upplevelse av något större och universellt som har väglett honom under hela hans liv. Det blev viktigt att utbilda sig först till fysioterapeut och sedan till socionom. I sin yrkeskarriär har han under många år haft fokus på de barn och unga som mår sämst i vårt samhälle. Lasse är i dag ordförande i FAP - föreningen för alternativ till psykofarmaka, vars mål är att bidra till en grundläggande samhällsförändring när det gäller synen på det mänskliga lidandet.

     

    Man förespråkar bland annat medicinfria alternativ vid psykisk ohälsa men hävdar även att vi människor ska ha tillgång till ett större inflytande när det gäller vår egen hälsa.

     

    Det som har förundrat mig mest är den starka drivkraft Lasse har - trots eller tack vare de svåra upplevelser han var exponerad för under sin barndom. I Lasses musik lyser hans själ igenom de låtar han själv skriver och uppträder med och som berör på djupet.

     

    Följ med på Lasses resa och ta del av hans upplevelser som lett till att han även själv tror att han är på väg att fullfölja sin livsuppgift!

     

    Lasse har skrivit böckerna: Att bygga bärande relationer och Att förebygga livslångt utanförskap

     

    Läs om Lasse på hans hemsida: lassemattila.com

     

    Bilden på Lasse: fotograf Elisabeth Ohlsson