Lars Ekman Podcasts

  • Cecilia och Madde brevväxlar med livstidsdömda fångar i Texas. Hör historien om hur det som börjar som en kul grej blir ett stort ansvar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Två miljoner människor sitter i fängelse i USA. Många av dem förlorar kontakten med vänner och familj efter domen, vilket har gjort fenomenet ”Prison Penpal” populärt.

    I fem år har Cecilia Ekman skrivit med ”Henry”, som sitter på livstid för trippelmord i Texas. Hennes vän Madde brevväxlar också med en intagen i samma delstat.

    Men kan man bli vän med en livstidsdömd mördare? Och vill man i så fall visa det på Facebook?

    Hör också Genni från Texas som i mer än 15 år engagerat sig i intagna. När hennes egen son dömdes till livstid började hon skriva brev till och besöka flera av dem han satt inne med.

    Dokumentären har också fått en uppföljare i Kärlek på Death Row.

    Henry heter egentligen någonting annat.

    En dokumentär från 2018.

    Reporter: Cecilia Ekman
    Producent: Lotta Malmstedt
    Slutmix: Mattias Miselli
    Musik: Lars Ekman

  • Går det att älska en mördare? Är det möjligt att inleda en kärleksrelation med en människa som har tagit livet av tre personer? För svenska Anna är svaret ja. Hennes pojkvän sitter på Death Row.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Kalifornien sitter runt 700 personer på Death Row. En av dem är Joe, som sitter inlåst på ett av statens mest ökända fängelser.

    För två år sedan förändrades hans liv drastiskt efter att han fick ett brev från Sverige.
    Anna hade precis hört P1 Dokumentären ”Min vän mördaren” och blivit nyfiken på hur det skulle vara att brevväxla med en fånge i USA.

    Hon hittade Joe på en sida där intagna kan annonsera efter brevvänner och hade först ingen tanke på hur deras relation skulle utvecklas.

    – Men det gick fort, det blir ju så när man öppnar sig. Man pratar ju med någon som absolut inte dömer och som aldrig kan använda någon information emot dig, säger Anna.
    Idag är Anna och Joe ett par och Anna åker till USA för att träffa Joe var tredje månad.

    – Han är så mycket mer än sitt brott.

    2010 mördade Joe tre personer och blev efter det dömd till döden. Sedan han träffade Anna har hans liv fått en ny mening och trots att deras relation är allt annat än vanlig är Anna lyckligare än någonsin.

    – På alla sätt, på alla nivåer, jag kan inte jämföra det här med något jag tidigare känt. Det är något helt annat.

    – Mitt liv var mörkt och meningslöst men nu känns framtiden ljus, säger Joe.

    I en av de första intervjuerna sedan dödsdomen berättar han om brottet och sitt liv i fängelset för P1 dokumentär.


    Anna och Teresa heter egentligen någonting annat.

    Vid kontaktförsök med anhöriga till offren har de valt att inte svara.

    Programmet gjordes 2020.

    Av: Cecilia Ekman
    Producent: Lotta Malmstedt
    Slutmix: Mattias Miselli
    Musik: Lars Ekman

    Inläsningar i programmet: Gustav Wirtén

  • Kan man bli vän med en livstidsdömd mördare? Och vill man i så fall ha en sådan person bland sina vänner på facebook? För den som är brevvän med någon i fängelse blir frågan aktuell.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I USA sitter två miljoner människor i fängelse, det är det land i världen som har flest intagna. Det är vanligt att livstidsdömda förlorar kontakten med vänner och familj efter domen. Många av dem längtar efter gemenskap och kontakt med yttervärlden, därför är fenomenet "Prison Penpal", alltså fängelsebrevvänner, väldigt vanligt. På olika sidor på internet kan de intagna annonsera efter någon att skriva med.

    Cecilia Ekman har i fem år skrivit med Henry, som sitter på livstid för mord, i Texas. Cecilias kompis Madde har också en brevvän i Texas. Men något som först bara verkar vara spännande, blir snart också ett stort ansvar.

    – Ganska fort gick det uppför mig vilket ansvar det var. Han beskrev det som att han satt och väntade på mina brev medan jag kunde glömma bort att han fanns. Det kändes så himla jobbigt, säger Madde.

    Genni från Texas har i mer än 15 år engagerat sig i intagna. När hennes egen son dömdes till livstid började hon skriva brev till och besöka flera av dem han satt inne med.

    – Jag får så mycket tillbaka från de jag besöker. Jag har lärt mig att en person inte är sina handlingar, de som sitter inne har fortfarande ett värde, trots de brott de begått.

    Henry heter egentligen någonting annat.

    Programmet gjordes 2018.

    Av Cecilia Ekman
    Producent Lotta Malmstedt
    Slutmix Mattias Miselli
    Musik Lars Ekman

    Inläsningar i programmet: Eskil Krogh Larsson, Lena Birgersdotter, Jens Ericson, Lisa Wall, Tobias Wallin, Jimmie Larsson