Jan Podcasts

 • Dagens avsnitt är ett samtal med fondförvaltaren Eric Strand om det kluriga marknadsläget just nu, om skuldsättning, inflation och tankar hur man som investerare kan agera. Det är ett bonusavsnitt i form av att det är en inspelning från ett FikaTillsammans-tillfälle i Patreon-communityn vi hade tillsammans i början juni.

  Eftersom det är ett FikaTillsammans-tillfälle är det lite speciellt, då det är ett lite mindre formellt sammanhang, det är flera andra personer som ställer frågor till Eric och formatet är lite annorlunda. Ingen ersättning har eller utgått varken till oss eller Eric. Dock behöver man ju självklart ha i åtanke att han är fondförvaltare som förvaltar tre fonder med inriktning mot guld, silver och green tech. Du kan läsa mer på hans hemsida.

  Det är många saker man kan ta med sig från avsnittet – en av de bästa sammanfattningarna har användaren i JFB skrivit i forumet om sina insikter:

  - Saker att satsa på i osäkra tider som nu – kvalitetsbolag, bolag med ”pricing power”, höga marginalre, låg belåning och hög return on capital.
  - Guld och silver har historiskt fungerat helt okej i dessa miljöer
  - Realräntefonder är det minst dåliga alternativet om man är tvungen att välja en räntefond.
  - Ens ålder, mål och situation är viktigast för avgörandet av portföljen
  - Indexfonder fungerar bäst i uppgång
  - Inflationen kan hålla på länge – finns många samverkande krafter just nu
  - Det är svårt förutse marknadens reaktioner

  Jag håller med om flera av insikterna, även om jag själv fortfarande landar i att en fondrobot som t.ex. LYSA (annonslänk). Det som jag däremot vill lägga till är det som Eric brukar prata om:

  - En krasch är ju inte nödvändigtvis bara dålig – den ger ju bra möjligheter att komma in på börsen (även om de flestas intresse minskar just nu när det är billigare… 😳)
  - En naturlig ränta borde ligga någonstans runt ca 6 % dvs. att man får tillbaka insatt kapital på säg 10 – 12 år.

  Det finns säkert många fler insikter att få från avsnittet, det är därför jag gärna ser fram emot att läsa dina tanker i forumet eller i kommentarerna nedan.

  Med det här avsnittet så tänkte vi ta lite sommarledighet. Så nästa vecka blir det paus, men vi kommer säkert tillbaka i mitten av juli. Dessutom har vi på Patreon inplanerat en bokklubb för dig som vill läsa samma böcker som några av oss gör.

  Till den 20 juli läser vi Atomic Habits av James Clear och till den 3 augusti blir det Ishmael av David Quinn. Den 18 augusti kommer vi även ha ett tillfälle om bostadsmarknaden med en analytiker från ett bolag som arbetar mot fastighetsbranschen. Så du är varmt välkommen att hänga med oss på Patreon.

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  =======
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/t/36303/3
  AuAg Fonder: https://auagfunds.com/

  Innehållsförteckning
  ========
  [Kommer inom kort]

 • Eftersom vi fick in så många läsarfrågor på Facebook och Instagram kommer här en fortsättning på förra veckans avsnitt. Vi diskuterar allt möjligt - från varför man inte bara ska ha en småbolagsfond till att aktiemarknaden tycker medan räntemarknaden räknar samt mitt erkännande inför Caroline att vi faktiskt har en halv ETH och därmed har doppat tån i krypto.

  Några av poängerna i avsnittet var:

  - Det bästa man fortfarande kan göra är att köpa hela höstacken istället för att leta efter nålarna. Det har även hittills i denna marknaden varit en framgångsrik strategi. Sitter man i en bra båt (=fondrobot, indexfonder) så finns det ingen anledning att göra något. Bara sitta still.

  - Nya rekord (uppåt 😉) kommer att komma på börsen, den stora frågan är bara när. Att äga aktier och en indexfond är att äga företag som fortfarande är lönsamma. Att långsiktigt inte tro på aktier är som att inte tro på människans drivkraft om tillväxt. Med det sagt så kan börsen utan problem fortsätta ner både ett, två och tre år.

  - På frågan om man skulle behöva något mer än en (global) eller riktigt bred småbolagsfond, så finns det viss forskning som tyder på att det är tillräckligt om man är okej med de stora svängningarna. Vi har haft gäster som antytt liknande sak. Det är ju en av anledningarna till att vi kompletterar globala indexfonder med småbolagsfonder då dessa ofta inte ingår. Över tid tenderar att småbolagen ge en bättre avkastning än stora bolag.

  - En annan kommentar som jag fick av en börsbolagsfinanschef var "aktiemarknaden tycker, räntemarknaden räknar". Det tyckte jag var väldigt illustrativt och tänkvärt. T.ex. genom att jämföra vad räntemarknaden tycker om ett företag och vad aktiemarknaden tycker kan vara två helt olika saker.

  - Jag tror vi alla har en finansiell termometer i många olika områden. Allt från för vad som är "dyrt", "mycket pengar" eller motsvarande. Jag själv har tydligt noterat hur min termometer under åren har förflyttats för vad som är mycket, litet eller tillräckligt med pengar - t.ex. för att ha i buffert, att ha i ett enskilt bolag, i en enskild investering eller motsvarande.

  - Viktigt är att ibland också skilja på vad som är - något slarvigt sagt "vardagsekonomi" och "investeringsekonomi". T.ex. att spara in på att köpa hallon på ICA för 30 kr gör väldigt liten skillnad i en ekonomi som slår med tusentalskronor till följd av börssvängningar, en semester eller liknande. Det handlar om att ställa sig rätt frågor, eller som Ramit Sethi, en amerikan brukar säga: "Skilj på 30 kr och 30 000 kr-frågorna."

  Vi hoppas att du gillar avsnittet. 😊

  Hälsningar,
  Jan, Caroline och Caspian

  Länkar
  ====
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:05:28 Indexfonder är fortfarande "the shit" 😊
  00:09:56 Rätt sak på rätt sätt
  00:12:03 Nya rekord på börsen kommer, men frågan är när?
  00:17:22 Börsen kan vara en misärig i under en längre period
  00:21:06 Varför inte bara investera i småbolagsfonder?
  00:25:13 Småbolag tenderar att gå bättre än stora bolag
  00:27:13 Små bolag har fler verktyg än stora bolag
  00:31:06 Aktiemarknaden tycker och räntemarknaden räknar
  00:36:10 Olika syn på ekonomi i en relation
  00:39:16 Den finansiella termometern
  00:44:24 En distinktion mellan investeringar och pengar i vardagen
  00:47:28 Aktiva och passiva utgifter.
  00:50:13 "Idag köpte jag inga hallon på ICA"
  00:52:37 Har ni krypto i portföljen?
  00:55:38 Jan doppar tårna i kryptovärlden
  00:59:37 NFTs och kopplingen till verkligheten
  01:04:27 Polisen Jan, förhörsledaren Caroline och arkitekten Caspian
  01:08:59 En nyförälskelse i indexfonder
  01:13:15 Stöttar man ett företag genom att köpa dess aktier?
  01:15:32 Statens bank borde kunna höja räntan mer.
  01:17:07 Vad gör ni om 10-15 år?

 • Jan Svensson är kanske Sveriges främste expert på utfodring och träning av arbetande hundar. Han har tillhört eliten inom kapplöpningshundar och slädhundskörning och kan tillsammans med sin fru Lollo titulera sig såväl som Världsmästare som Europamästare. Numer lever han ett pensionärsliv hemma på sin gård och är en passionerad fågeljägare och en framgångsrik uppfödare. I hundstallet finns förutom ett gäng pointrar, en schillerstövare och tre vallande bordercollies. Jan fortsätter att sprida sin gedigna hundkunskap och vi är tacksamma över att han besöker oss idag för att prata om utfodring av jakthundar.

 • I veckans episod tar vi en tur med Jan på Sjöassistans. Han berättar om de mest klassiska situationerna som ställer till det för oss båtägare.

  Vi besöker också en av Sveriges vanligaste ”dolda grynnor” där sjöassistans får assistera väldigt ofta. Häng mé ut mot Vaxholm och Lillsved.

 • I dagens avsnitt diskuterar vi några av de frågor som vi har fått in via Facebook och Instagram. Väldigt många av de frågor som kom in var relaterade till boende, bostadsköp, räntor och liknande.

  Mycket av det jag och Caroline har förmånen att göra är en följd av de frågor, kommentarer och inspel som kommer från er tittare. Därför är det alltid roligt att "gå tillbaka till rötterna" med dessa frågor och svar-avsnitt. Vi får möjligheten att beröra ämnen både högt och lågt. Särskilt nu när vi har vår vän Caspian som moderator i avsnitten.

  Se gärna innehållsförteckningen nedan för att få en känsla för temat i avsnittet. Som vi säger i avsnittet får du gärna ställa en egen fråga, enklast och snabbast att få svar är via forumet på:
  https://rikatillsammans.se/forum/

  Tack för denna veckan,
  Jan, Caroline och Caspian

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 Intro
  00:06:35 Varför ska man ombalansera sin portfölj?
  00:10:59 Vad är det viktigaste att tänka på vid bostadsköp?
  00:15:31 Ta ut pengar från LYSA för att köpa bostad?
  00:18:30 Bostadrättsförningens ekonomi
  00:24:29 En icke fungerande hyresmarknad
  00:28:38 Investera i din relation
  00:30:28 Det finns två sätt att förstöra en stad, en atombomb och hyresreglering
  00:34:50 Din bostad är en konsumtion, inte en investering
  00:37:37 Låt inte marknaden påverka din strategi
  00:42:30 Bunden eller rörlig ränta?
  00:47:09 Risk att man binder räntan vid fel tillfälle
  00:50:44 Varför finns inte denna finansiella produkt?
  00:53:56 Är ni nöjda med Teslan?
  00:59:10 Varför ska man ha ISK?
  01:06:14 Investera i en hobby
  01:12:17 Fler frågor och svar avsnitt kommer, ställ frågor!

 • I dagens avsnitt fortsätter vi på förra veckans tema "investera en klumpsumma på en gång eller sprida ut den över tid?". Vi tar däremot en annan approach och leker med att vi vet exakt vilket datum marknaden bottnar och kan därmed spara pengarna i kontanter till den dagen, och undersöker om det slår regelbundet månadssparande.

  Samtidigt handlar avsnittet även om en av de risker som vi har noll kontroll över - den så kallade "sequence-of-returns"-risken. Det vill säga vilken ordning som vi får våra "avkastningsår". Som vanligt i denna serien tar vi avstamp i Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying." och diskuterar, försvenskar och fördjupar resonemangen. Särskilt resonemanget hur meningslöst det är att sitta och vänta med pengar på sidlinjen i väntan på en krasch att investera i.

  Vidare är även "sequence-of-returns"-risken är en av de risker som vi har noll kontroll över och som tyvärr påverkar vårt sparande väldigt mycket. Särskilt viktig är den för dem som går i pension eller vill sluta jobba enligt t.ex. FIRE. Om vi nämligen har t.ex. 20 års avkastning med en genomsnittlig avkastning om 7 procent per år, så spelar det stor roll hur om vi har de positiva åren först eller sist i 20-års perioden.

  Beroende på vilken ordning som avkastningsåren kommer, har stor påverkan på både slutsumman och mängden pengar man kan ta ut innan de tar slut. På det sättet kommer t.ex. de 10 absolut viktigaste avkastningsåren, för mig som är född 1981, vara mellan 2045 - 2055. Dvs, decenniet precis när jag går i pension. Bra år i början och allt är magiskt, dåliga år i början och pengarna kan ta slut tidigare än man tror.

  I avsnittet simulerar vi det genom att ta fram en serie om 20 år med olika slumpade avkastningar. Sedan gör vi exemplet extremt genom att sortera avkastningsåren från största till minsta och vice versa. Det blir tyvärr stor skillnad - precis som en pensionär som gick i pension 1973 fick slut på pension efter 23 år, medan en pensionär som gick i pension året efter, 1974, kunde leva på exakt samma belopp i över 35 år.

  Vi diskuterar även lösningen till det här problemet som ligger mycket i att redan nu planera för flexibilitet. Flexibilitet i bl.a.
  - hur mycket man sparar genom åren
  - när i tiden man behöver välja att gå i pension
  - kombinationen av jobb och pension
  - i hur mycket pengar man tar ut till utgifter
  - allokering i portföljen

  Detta är för övrigt samma anledning till att vi rekommenderar att spara till flera barn i en pott istället för separat. Då drabbas de nämligen inte av sequence-of-return risken på samma sätt som t.ex. jag (född 1981) och min bror (född 1985). På samma sparande om 1 000 SEK/mån hade jag fått 3+ Mkr och han mindre än 1 Mkr. Just på grund av hur avkastningen fördelade sig mellan 1981-1999 respektive 1985 - 2003.

  Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och att det ger lite tankespjärn och inspiration. 😊

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Artikel: https://rikatillsammans.se/sequence-of-return-risk

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:04:25 Digitala träffar, föreläsningar och bokklubb i vår Community på Patreon!
  00:09:02 Invest As Often As You Can
  00:13:39 Vänta inte på dippen
  00:17:54 Du missar uppgången medan du väntar på en dipp
  00:19:24 Regelbundet månadssparande är ett vinnande koncept
  00:23:04 Sequence of return risk
  00:27:08 Gud får det sista skrattet
  00:34:09 Vad ger dig bäst odds?
  00:37:02 Vilket år du går i pension har stor påverkan på ditt kapital
  00:43:09 Omvandla ditt humankapital till finansiellt kapital
  00:49:22 Flexibilitet, anpassning och medvetenhet kring risker är viktigt

 • Hur ska man göra när man har en summa pengar som ska investera? Ska man investera allt på en gång eller ska man sprida ut det över tid? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. I dagens avsnitt diskuterar vi den både från ett emotionellt, matematiskt och riskmässigt perspektiv.

  Dagens avsnitt är även en uppdatering per maj 2022 av det fem år gamla avsnittet #92. Som vanligt tar vi avstamp i Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying", resonerar kring hans tankar, lägger på ett svenskt perspektiv och diskuterar de olika alternativen till scenariot: "Jag har fått ett arv, en bonus, sålt mitt företag eller något annat och nu vill jag investera mina pengar. Hur gör jag? Ska jag sätta in allt på en gång?" (ofta med tillägget det känns läskigt.)

  Frågan är nämligen lite klurig eftersom den har tre korrekta svar:

  - Det matematiskt korrekt säger att man ska investera allt på en gång. Vi har en förväntning om att marknaden ska gå upp över tid, viket innebär att ju längre tid pengarna får jobba, desto mer avkastning kommer de att ske. I avsnittet visar vi att detta gäller för de flesta tidsperioder, de flesta tillgångsslag, de flesta marknader och de flesta marknadslägen (dyrt / billigt).

  - Det känslomässigt korrekta svaret ger att man ska sprida ut det för att minska upplevelsen av ånger om det i framtiden kommer ett billigare läge på börsen. Vilket det ganska ofta gör - men eftersom man inte vet om och när detta läge - kommer (det kan ta mer än 10 år om det ens händer) så är det bättre att investera på en gång. Men det ger en emotionell trygghet eftersom en nedgång ger köpläge och mindre ånger eftersom vi värderar en förlust mer emotionellt än en utebliven vinst.

  Det som är nytt jämfört med tidigare avsnitt #92 är att vi utgår från ett tredje alternativ som Nick presenterar, som går ut på att istället för att sprida ut pengarna över tid, så bör man istället investera allt på en gång - men med en lägre riskprofil.

  Det vill säga att om man har tänkt sig att investera 100 % i en globalfond som slutmål och tänkt sig sprida ut det över t.ex. 12 månader. Då är det bättre att kanske ta 50 % / 50 % globalfond och räntor och sätta in det på en gång i denna fördelning med lägre risk. Sedan kan man istället öka risken över tid.

  Ett sista överkurs alternativ är en liten kombination av båda. Det är att man sprider ut över tid, men man ökar mängden pengar om den föregående månaden var positiv och minskar beloppet om den var negativ. Det vill säga en slags momentum-anpassad sprid-ut-över-tid strategi.

  Vi hoppas att du uppskattar avsnittet och ser fram emot dina kommentarer!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  PS. Svaret till frågan, VAD ska man investera i, hittar du i avsnitt 99. Det korta svaret är en fondrobot som LYSA. Se länk nedan.

  Länkar
  =====
  Avsnitt & Bildspel: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/
  Fondrobot LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 Intro
  00:04:55 Investera allt på en gång
  00:08:00 Vi är inte mottagliga för avancerade resonemang
  00:11:05 Hur reagerade du under börskraschen 2008?
  00:15:06 RikaTillsammans Community i Patreon
  00:17:16 "Buy quickly, sell slow"
  00:20:19 Vad händer vid kriser?
  00:25:59 Ett tankeexperiment
  00:28:49 Inte ens Gud kan tajma marknaden
  00:35:13 Risk för underprestation
  00:38:40 Oftast mer lönsamt att investera allt med en gång
  00:43:21 Gör rätt sak på rätt sätt
  00:49:11 Rekordnivåer på börsen
  00:51:08 Normalt för börsen att vara på topp
  00:57:45 Vi är inte rationella
  01:01:36 2% bättre avkastning
  01:05:16 Förutsättningen är att du inte får panik och tar ut dina pengar

 • Att pengar är inte lösningen utan att pengar bara är en förstärkare var en värdefull insikt för mig. Idag diskuterar vi den och flera andra tips och genvägar till att ha och leva ett rikare liv både idag och i framtiden. Många av dem på nivån att man kan spara sig själv mycket tid, pengar och känslomässiga funderingar.

  Dagens avsnitt är en lite paus i serien "Just. Keep. Buying" då våra vänner Moa Diseborn och Caspian Almerud kom på besök. De är båda beteendevetare och är väldigt duktiga på den emotionella sidan av pengar. Moa har i många år arbetat tillsammans med väldigt förmögna klienter både i Sverige och utomlands kring just skärpunkten mellan ett emotionellt rikt liv och finansiellt rikt liv.

  Jag och Moa träffades för många år sedan när jag kom till henne med problemet: "Nu har jag tjänat en massa pengar men det känns fortfarande inte bra.". Anledningen var att jag i många år gått och tänkt "När jag bara har X pengar då kommer livet bli bra (och det kommer inte att gå åt skogen och jag slipper oroa mig).".

  Mitt problem var att beloppet X tenderade hela tiden bli större och större. När jag var student var 20 000 SEK jättemycket pengar. Då skulle livet bli bra. Sedan blev det 50 000, 100 000, 250 000, 500 000, sedan miljonen och det tog inte stopp. Det var då jag från Moa första gången fick höra: "Pengar är inte lösningen, det är bara en förstärkare."

  Tillsammans återbesöker vi den här konversationen och vi pratar även om några av Moas bästa tips och "sayings" som är väldigt bra. Det handlar om allt från:

  - Istället för att sätta mål kring summor X, sätt istället mål kring hur du vill att livet ska kännas.
  - Låt livet kännas lika bra som det är och ser ut
  - Prova på det som du önskar ha / göra / uppleva i framtiden i en mindre skala redan idag - prao:a - så att du vet om du gillar det eller inte.
  - Konsumera i linje med sina värderingar, mål och intentioner eftersom det kommer vara konsumtion du aldrig ångrar och för en hög "avkastning" på

  Extra behövligt var det här samtalet för mig på ett personligt plan. Jag har den senaste tiden hamnat i fällan att en hel del av mitt välmående bestämts av hur vissa delar i portföljen hade gått. Som Caspian skojar om att mitt välmående kan härledas från en aktiegraf.

  Moa hjälpte mig i avsnittet också se att när man trillar av hästen så har man alltid en möjlighet att ombestämma sig och välja på nytt. Det fick mig att på en helt ny nivå uppskatta mina indexfonder igen - att få välja om dem igen. Framförallt med en helt ny fördel som jag inte sett förut - en indexfond kommer aldrig leda till det ändlösa ifrågasättandet som sker när man tar en position i en enskild investering.

  Vi pratar även om Livsplanskickoffen som vi avser genomföra i augusti. Det är en tvådagars utbildning där vi gör det som finansiella rådgivare ofta missar - vi skapar både en emotionell och finansiell (livs)plan som du kan följa. Dag 1 tittar vi på det mjuka i form av värderingar, intentioner, mål och standarder och dag 2 handlar om det finansiella och Excel. Det bästa från både min och Moas värld. Läs mer: http://bit.ly/rtlivsplan

  Hälsningar,
  Jan, Caroline, Moa och Caspian

  PS. Moas hemsida: https://molodi.se

  Innehållsförteckning
  00:00:00 Intro
  00:04:42 Pengar är bara en förstärkare
  00:08:03 Om jag bara har X, då kommer jag Y
  00:11:28 Observationsglapp
  00:16:08 Du kan äta kakan och ha den kvar
  00:18:42 Lägg märke till hur du känner
  00:21:30 Det känns inte lika bra som det ser ut
  00:26:45 Life transition coaching
  00:29:49 Kampen mellan det rationella och emotionella
  00:33:55 Jag är för smart för att ha de här problemen
  00:37:22 Vad är det man vill känna när man får det man vill ha?
  00:41:55 Hur ska jag bete mig när jag får det jag vill ha?
  00:45:17 En dröm som går förlorad och prao:a mer
  00:50:35 "Tänk om jag bara kunde må bra"
  00:56:53 Emotionell volatilitet
  01:01:00 Möjligheten att få välja om igen
  01:06:35 Ett nytt normaltillstånd
  01:12:21 Känslorna är slutmålet
  01:17:02 Vad är mina mål?

 • I flera år har vi tjatat om att inte försöka leta efter nålarna i höstacken utan att mycket hellre köpa hela höstacken i form av alla aktier, i alla länder, i alla sektorer i alla storlekar. Idag går vi genom exakt hur lönlöst det är att investera i enskilda aktier och hur oddsen är emot en.

  Dagens avsnitt är en fristående fortsättning på vår serie utifrån Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying.". Precis som vanligt tar vi avstamp i boken, försvenskar och dyker ner på djupet - denna gången i vetenskapliga studier och rapporter.

  Det finns framförallt två argument mot att investera i enskilda aktier. Ett finansiellt och ett existentiellt. Det finansiella argumentet bygger på flera vetenskapliga studier bl.a. Barras (2010), Bessembinder (2018, 2020), SPIVA m.fl. Dessa forskare har undersökt långa tidsperioder på börsen och bland annat konstaterat följande fakta:

  - Fler än 9 av 10 professionella förvaltare slår INTE en billig indexfond/fondrobot (läs: höstacken) över lång tid (30 år)
  - Professionella förvaltare är bättre än småsparare på överprestera mot index vilket leder till att småsparare är ännu sämre än proffsen (vilket är logiskt).
  - Endast ca 4 % av alla aktier står för hela uppgången på börsen
  - Experter har mindre än 50 % rätt i sina förutsägelser om framtiden på marknaden

  Men det som stack ut för mig dagens avsnitt var nya studier:

  - 96 % av alla enskilda aktier slår inte en lågrisk räntefond
  - 4 % av alla enskilda aktier stod för all överprestation mot en räntefond
  - Avrundat till närmsta 5 % så är den vanligaste livstidsavkastningen (=totalavkastning) för en börsnoterad aktie -100 %, dvs total förlust
  - Av 28 853 bösnoterade aktier mellan 1950 - 2009 så finns 22 469, dvs 78 procent, inte längre kvar på börsen.
  - Globalt stod 947 av 63 105 aktier för det totala värdeskapandet

  Den svåra frågan till följd av det finansiella argumentet: "Kan jag vara säker på att plocka ut de där fåtalet vinnarna (4 %) när proffsen inte klarar det?"

  Det existentiella argumentet berör svårigheten att ens utvärdera huruvida man kan vara säker på att det var skicklighet och inte tur om man väl väljer en vinnare. I sport kan man på en timme se om någon är duktig på basket eller schack, men det går inte på en timme identifiera en duktig investerare. Särskilt eftersom utfallet till så pass stor del beror på slump.

  Det är självklart helt okej att investera i enskilda aktier för skojs skull. En hobby får ju lov att kosta pengar då det ger andra mervärden. Men om man är seriös kring att tjäna pengar och leva på dem, så är vår rekommendation att investera basen i globala indexfonder / fondrobot, ha de enskilda aktierna i en lekhink och framförallt konstant mäta och utvärdera sina enskilda innehav mot index.

  Tack för denna vecka,
  Jan

  Länkar
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/
  Artikeln: https://rikatillsammans.se/enskilda-aktier

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:07:38 Köp tillgångar som har naturlig avkastning
  00:12:39 Investera inte i enskilda aktier
  00:15:20 Det finansiella argumentet mot enskilda aktier
  00:17:54 Proffsen tjänar pengar på småspararnas bekostnad
  00:22:04 De flesta aktiva strategier underpresterar mot index
  00:27:04 Det är svårt att veta vilka vinnarna är
  00:30:22 Risk som man inte får betalt för
  00:34:55 7 av 10 aktier slår inte index
  00:38:04 Missade du tech-tåget? Ingen fara...
  00:43:40 Den breda indexfonden är över tid den som kommer vinna
  00:49:10 Medianlivslängden för en enskild aktie är 7.5 år
  00:54:02 Man har oddsen emot sig
  00:57:14 Det existentiella argumentet mot aktier
  01:01:29 Det är svårt att urskilja tur ifrån skicklighet
  01:08:25 60% av överavkastningen på aktiemarknaden sker på få dagar
  01:10:15 Det är jättesvårt att bevisa att man är duktig
  01:13:05 Varför spela ett spel där man inte kan bevisa att man är duktig?
  01:15:52 Det behöver inte vara antingen eller
  01:18:43 Skilj på hobby och pengar som du behöver

 • Jan är en av Halmstads mest framgångsrika företagare och tycks ha lyckats med allt. Men han saknar en sak: havsutsikt från tomten. Att hugga ner några träd, kan det vara så farligt? Tyvärr blir det en naturupplevelse Jan sent ska glömma.
  Tips på misslyckade brott vi borde berätta om? Hör av dig till [email protected]

 • Humankapitalet utifrån en privatpersons perspektiv kan enkelt beskrivas som den samling kompetens, kunskap, erfarenheter och färdigheter som vi har. Få av oss har kvantifierat humankapitalet i en summa pengar, ännu färre av oss tänker strukturerat kring sitt humankapital och nästan ingen tar hänsyn till fördelarna som humankapitalet ger i sin finansiella strategi. Något vi kanske borde med tanke på att en genomsnittlig svensk 25-åring har runt 10 miljoner kronor i humankapital.

  Dagens avsnitt är en fortsättning på vår serie "Just. Keep. Buying." utifrån Nick Magiullis bok med samma namn. Vi tar avstamp i ett av hans kapital, denna gången "Varför ska man spara?" och anpassar det till svenska förhållanden och försöker dyka ner på djupet.

  Det börjar med att Nick ställer sig frågan i boken:
  - Varför ska man spara överhuvudtaget?

  Till vilken det finns främst 3 svar:
  1) Spara till sitt framtida jag (läs: pension)
  2) Skydda sina pengar från inflationen
  3) Över tid ersätta humankapitalet med finansiellt kapital

  I avsnittet berör vi de två första anledningarna lite kort och lägger fokus på humankapitalet. Jag misstänker att nämligen att de flesta av oss inte har funderat särskilt mycket kring vårt humankapital, än färre av oss tar medveten hänsyn till det i vårt sparande och investerande. Något som till och med professorn från Handelshögskolan tycker är ett direkt misstag.

  Vi går genom det i detalj i avsnittet, man i korthet kan man säga att ens humankapital är summan av all den kompetens, kunskap, erfarenhet och förmågor som man har i kombination med den tid man har kvar i arbetslivet samt ens löneinkomst.

  Det leder till att man kommer fram till en definition som gör det möjligt att se på sig själv som en "tillgång som i framtiden kommer ge upphov till ett antal kassaflöden (läs: löner) med relativt låg risk". En sådan tillgång kan man väldigt förenklat värdera genom att tänka:

  - Humankapitalet = nettomånadslön * 12 * år kvar till pension

  Ovan leder till att vi får en tydlig graf över hur humankapitalet minskar över tid. Förenklat kan man säga att när vi går i pension är det utifrån ett ekonomiskt perspektiv noll och vi måste leva på tidigare sparande pengar (=vårt finansiella kapital).

  Då kommer vi tillbaka till Nicks tredje mål - vår ekonomiska livsuppgift är att omvandla vår humankapital till finansiellt kapital medan tid finns. Det här resonemanget leder även till ett par tankspjärn:

  1) Tar vi aktivt hänsyn till att utveckla, försäkra och planera för vårt humankapital?
  2) Hur har vi tagit hänsyn till vårt humankapital i vår investeringsstrategi?
  3) m.fl.

  Bläddra gärna genom artikeln där du får hela bildspelet
  Jan och Caroline

  Länkar:
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Bildpsel + Artikel: https://rikatillsammans.se/humankapital

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:04:04 En plan för att öka ditt humankapital
  00:09:16 Tre anledningar till att du ska spara
  00:14:27 En framtida bild av dig själv
  00:17:44 Du sparar till dig själv och ditt framtida jag
  00:21:59 Inflation är som skatt
  00:24:24 Investera för att skydda dig ifrån inflation
  00:27:44 Vem är rikast?
  00:30:44 Vad är humankapital?
  00:34:58 Räkna ut ditt humankapital
  00:38:38 Humankapitalet är summan av alla framtida inkomster
  00:42:31 Omvandla humankapital till finansiellt kapital
  00:45:39 Humankapitalet förändras när din lön ökar
  00:51:45 Man borde klara sig hyfsat bra utan ett eget sparande
  00:56:55 Du är en vandrande tillgång
  01:03:38 Humankapitalet är värt att försäkra
  01:11:00 The best investment you can make is always in yourself
  01:16:09 Hur ser flödet mellan de olika typerna av kapital i ditt liv ut?
  01:19:21 De flesta har inte en plan för sitt humankapital
  01:23:06 Titta på ditt humankapital utifrån ett riskperspektiv
  01:27:58 Humankapital bör ses som en tillgångsklass
  01:32:27 Ta hänsyn till ditt humankapital i din investeringsstrategi
  01:38:08 Högt humankapital gör att du kan ta en hög risk i ditt sparande

 • Tre av de svåraste frågorna inom privatekonomi är: 1) Hur mycket pengar behöver jag för att gå i pension? och 2) När kan jag gå i pension? samt 3) Hur mycket behöver jag spara själv?. I dagens avsnitt försöker vi ge ett inte perfekt, men tillräckligt bra svar på dessa frågor tillsammans med ett räkneexempel och några tumregler (t.ex. 4 procent-regeln).

  Detta avsnitt är även en fortsättning i vår serie "Just. Keep. Buying." Som bygger på Nick Magiullis bok med samma namn. Vi gör dock en försvenskning och variant på hans kapitel om pension eftersom det skiljer på pensionssystemen i Sverige och USA.

  Vi ger ett räkneexempel som bygger på följande sju steg:
  1. Bestäm ”levnadsstandarden” genom att bestämma utgiftsnivån
  2. Ta fram framtida inkomster via minpension.se
  3. Räkna ut differensen mellan framtida utgiftsnivå och framtida inkomstnivå
  4. Räkna hur mycket kapital som behövs för att täcka differensen
  5. Experimentera med ränta-på-ränta-räknaren för att komma upp i kapitalet
  6. Ta hänsyn och korrigera för osäkerhetsfaktorer / göra scenarion och omfall
  7. Sätt igång planen och följ upp samt revidera den på årsbasis

  ====
  På bloggen finns det en skriven steg-för-steg-instruktion att följa.
  https://rikatillsammans.se/rakna-pa-pensionen
  ====

  Vi bygger avsnittet på studien som William Bengen publicerade 1994 och som blev kallad för 4-procent regeln. Den gick ut på att en (amerikansk) pensionär med hög sannolikhet kan plocka ut 4 % av sitt kapital, justerat för inflation, i 30 år utan att pengarna tog slut. 4-procent regeln kan man via (4 % = 1/25) räkna om till:

  Totalt behövt kapital = 25 * de årliga utgifterna

  Tolkningen av ovan är att om du har årliga utgifter om 40 000 SEK, så behöver du 1 000 000 SEK. På samma sätt kan man räkna om det baklänges. Om du har 1 000 000 SEK som varje år avkastar 4 % så kommer du få 40 000 SEK i avkastning per år, vilket är samma som de årliga utgifterna. Fyra procents avkastning är också ett hållbart långsiktigt mål, t.ex. genom en portfölj på 50 % globala aktieindexfonder och 50 % räntefonder (eller en fondrobot inställd på 50/50). Vi räknar utifrån denna regel med svenska förhållanden.

  Återigen, syftet här är inte att ge en perfekt lösning, utan en tillräckligt bra som går räkna med papper och penna. I grunden handlar det om att räkna ut differensen mellan det vi kommer få i pension och den utgiftsnivå som vi behöver. Naturligtvis kommer den innehålla många osäkerheter, men den är åtminstone bättre än inget. Särskilt då jag upplever att de flesta inte ens har en siffra eller ett mål, utan många har en rädsla för att inte kunna gå i pension, har ett dåligt samvete för att man borde spara mer eller något annat.

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Artikeln: https://rikatillsammans.se/rakna-pa-pensionen
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  MinPension: https://www.minpension.se
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:09:05 Hur mycket behöver man spara till pensionen?
  00:14:20 Ta ut 4% av ditt kapital årligen vid pension
  00:18:40 Hur ska man räkna?
  00:24:55 Oro på börsen
  00:29:33 60% av din slutlön i pension
  00:33:00 Ränta på ränta effekten hjälper dig att spara till pension
  00:39:27 Utgifterna minskar efter pension
  00:41:44 Buffert, boende och pension
  00:50:31 Periodiserad utgift
  00:53:03 "Innan hade jag dåligt samvete att jag borde spara mer till min pension"
  00:59:20 Öka dina inkomster och sänk dina utgifter
  01:04:19 Du behöver inte spara så mycket som du gör
  01:07:48 Hur inflationen påverkar din pension

 • Jag tror inte att det är någon underdrift att påstå att 2022 har varit ett år som inletts med mycket oro och osäkerhet. Det är osäkerhet kring en stigande inflation, ökande räntor, potentiellt ökande bostadsräntor, ekonomin i allmänhet, svenska börsen är ner 20 %, den Rysslands invasion av Ukraina, nedstängningar i Shanghai / Beijing, problem i leverantörskedjor och mycket mer.

  Det har speglats i antalet trådar i forumet på sistone där många handlat om just oro och osäkerhet. Därav anledningen till detta korta spontana bonus-avsnitt. Inte för att jag sitter på någon kristallkula eller vet hur framtiden kommer te sig, men däremot tror jag att det i dessa tider värt att komma ihåg några av de grundläggande sakerna kring sparande.

  En av dessa saker är att komma ihåg att det är osäkerheten på marknaden som vi "betalar" för att ha möjligheten att över tid tjäna pengar som investerare. Det är inget konstigt att börsen från tid till annan går ner eller att man förlorar pengar. Det tillhör spelet och det vore mer märkligt om det inte vore så.

  Samtidigt så ska jag inte sticka under stol med att det från tid till annan är jobbigt. Det är demoraliserande att månadsspara, att sätta in pengar för att de sedan två veckor senare är borta. Men det är precis i dessa perioder det är värt att komma ihåg att det är viktigt att just månadsspara. Förr eller senare kommer det nämligen att vända. Det har det alltid gjort och kommer alltid göra - i alla fall så länge vi människor fortsätter vilja ha det lite bättre idag än vi hade det igår.

  I min mening så är nu inte ett tillfälle att dra ner på sparande. Tvärtom är det ett tillfälle tror jag att öka sitt månadssparande om man har möjligheten. Ett perspektiv på nedgång är att se det som en rea, just nu får du i en fondrobot / indexfond fler andelar än bara för sex månader sedan. Dessutom går det i linje med rådet som vi just nu gör en serie avsnitt om: "Just. Keep. Buying." Om det är något långsiktigt råd som alltid har fungerat över lång tid, så är det fortsätt köpa inkomstskapande tillgångar.

  Det går också i linje med rådet som vi och andra finansiella rådgivare brukar ge: "Om du har en bra båt, sitt still i båten." Då blir följdfrågan - hur vet man om man har en bra båt? Vi har en lång diskussion på forumet på temat, men i korthet - om du har en fondrobot eller global indexfond, då har du en bra båt. Det är också något som du lätt kan se där t.ex. Länsförsäkringar Global Index är ner -4,93 % i år (per 30 april 2022) medan Stockholmsbörsen är ner -18 % och enstaka aktier/branschfonder är ner mer än -50 %.

  I och med att den globala börsen "bara" är ner 5 % så tycker jag än så länge inte att det är någon dags för panik eller att det ens är en börskrasch. Det är nämligen mer normalt än inte ett aktieindex ska gå ner -10 % inom ett enskilt år. Det är inte ens en garanti att vi ska sluta på minus förra året.

  Personligen tycker jag således det inte än är dags för att göra skiften i ens strategi (t.ex. att bli mer aggressiv). Tvärtom gäller fortfarande: "Gör inga förändringar i din strategi till följd av hur marknaden beter sig, så länge inte dina mål eller din ekonomiska situation har förändrats." Det vill säga att så länge din vardag eller din nattsömn inte förändras samt du sitter i en bra båt, låt det vara. Lite som jag säger i avsnittet: "Håll för näsan, blunda och fortsätt investera och spara som vanligt." Eller som Nick säger. Just. Keep. Buying.

  Jag vet att det finns många frågor och funderingar och du får gärna ställa dem i forumet (bättre än att skriva kommentarer här på Youtube):
  https://rikatillsammans.se/forum/

  På onsdag 4 maj har vi även i Patreon-communityn en gemensam diskussions- och frågestund där vi kommer prata mer.
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

 • De flesta av oss är uppväxta med perspektivet "lån är dåligt", men tänk om det inte är helt sant? Tänk om det till och med finns bra lån? Vidare tittar vi även på hur man kan resonera kring husköp och sparande till större konsumtion t.ex. kontantinsats, bil, bröllop och motsvarande.

  I dagens avsnitt fortsätter vi diskussionen utifrån Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying." som släpptes nu i april. Boken bygger på ett 20 tal principer, där vi i den förra delen gick genom de första fem. I denna fortsätter vi diskussionen även om vi gör en ganska lång avstickare för att anpassa den till svenska förhållanden.

  Principerna vi pratar om i dagens avsnitt är (1-5 pratade vi om i förra delen, avsnitt #250) följer nedan med ett försök till sammanfattning med de viktigaste delarna.

  6. Debt Isn’t Good or Bad, It Depends on How You Use It
  ====
  Det gäller att skilja på bra och dåliga lån. Det enklaste sättet är att ställa sig frågan: Gör det här lånet mig rikare (bra) eller gör det mig fattigare (dåligt)? Det spelar således sällan någon roll hur stort det är, hur hög räntan är eller liknande. Målet med konversationen i avsnittet är inte att rekommendera att belåna hus och hem, snarare att bli av med ryggradsreflexen att alla lån är dåliga. Det är inte sant.

  T.ex. är CSN-lånet i år helt och hållet räntefritt, du kan på Avanza låna upp till 3 Mkr till 0 % ränta givet ett antal förutsättningar och därifrån går räntan upp beroende på säkerhet och ekonomisk situation. Tricket är egentligen att leka bank. Dvs. att titta på: 1) Vad kan jag låna pengar för? 2) Vad kan jag placera dem för? 3) Är nettovinsten värt risken och avkastningen? I vissa fall kommer svaret vara ja, och i andra fall nej.

  7. Only Buy a Home When the Time Is Right
  ====
  Den andra bärande konversationen är när ska man köpa ett boende som vi och Nick anser är när:
  - kan se att du kan vara kvar på samma ställe i minst 10 år
  - har en stabil familjesituation och inte behöver ett annat boende inom 10 år.
  - har en stabil karriär och ekonomisk situation
  - har råd och kan ta höjd för ökade kostnader (eller bind ränta)
  - är medveten om att huset kostar 1-2 % av värdet i underhåll per år
  - är medveten om att det även kostar tid och energi
  - är medveten om att boendet inte är en investering utan en konsumtion
  - är medveten om att boende historiskt har utvecklats som inflation

  8. When Saving for a Big Purchase, Use Cash
  ====
  Det sista vi pratar om är att pengar som ska användas inom 3 år bör sparas på bankkonto med insättningsgaranti. Det är något vi har sagt länge, men Nick tar resonemanget till nästa nivå och räknar om det i tid. Dvs. att om du sparar 1000 kr/mån och du behöver 36 000 kr så kommer du behöva spara i 37 månader till följd av inflationen (=2 %). Dvs. att det är värt att spara en månad extra för att vara garanterad pengarna när man behöver dem. Brytgränsen då man ska byta mellan bankkonto och räntefonder går vid ca 3 år.

  Vi hoppas du gillar avsnittet!
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
  Forum: https://rikatillsammans.se/forum/

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 Intro
  00:07:40 Saving is for the poor; investing is for the rich
  00:11:05 Debt isn't good or bad, it depends on how you use it
  00:15:30 Vi har lärt oss att lån är dåligt
  00:23:30 Att låna kan ibland sänka risken
  00:28:38 En neutral inställning till lån och skulder
  00:34:34 Överamortera inte ditt bolån
  00:41:17 Ta ett preventivt lån
  00:43:51 Only buy a home when the time is right
  00:50:17 Boendet är inte en investering utan en konsumtion
  00:57:10 Belåning kan användas för att slå index
  01:03:05 Varför ökar bopriser?
  01:08:50 When saving for a big purchase, use cash
  01:14:36 Tumregel kring sparande och tidshorisont
  01:18:39 Omvandla inflation till tid