Jag älskar Podcasts

  • Cynisk, sarkastisk och ytterst kvick i tanken var författaren Dorothy Parker. Men sin karriär inledde hon inom modepressen. Än idag är hennes namn synonymt med en lika skarp som sofistikerad stil.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En nätt brunett, ofta klädd i grönt, med hornbågade glasögon, platta skor och med en förkärlek för mjuka och kryddiga parfymer. Så har Dorothy Parkers beskrivits. Men det som oftare brukar omtalas med henne, är hennes vassa tunga och förmåga att i skrift skärskåda sin samtid, alltid med en humoristisk underton. I år är det femtio år sedan hon avled, 73 år gammal.

    I det tidiga 1900-talet tillhörde Dorothy Parker den första generationen kvinnor som tjänade sina egna pengar. Sin yrkesbana som skribent inledde hon på den anrika modetidningen Vogue, där hon sattes att skriva bildtexter och där hon gjorde sig känd som något av en bråkstake. Snart förflyttades hon istället till den relativt nystartade tidningen Vanity Fair. Det var inte Dorothy Parker emot, hon hade hela tiden haft siktet inställt på att arbeta där. För Dorothy Parker ville skriva, på riktigt. Och det skulle hon också komma att göra, såväl poesi, noveller, som filmmanus.

    Nyligen publicerades boken Jag älskar dig till döds ändå, med nyöversättningar, eller ja, tolkningar, av Dorothy Parkers dikter på svenska. Vi träffar poeten, författaren och översättaren Isabella Nilsson, som fick uppdraget och hon liknar att läsa Dorothy Parkers poesi med att ”bli serverad alltings ljuvliga jävlighet på en silverbricka ihop med ett glas bubbel och en skål geléhjärtan”.

    "I am not a writer with a drinking problem. I’m a drinker with a writing problem" är ett av Dorothy Parkers många citat. Hon var något av en citatmaskin. Fast att hon föredrog att dricka whiskey är gin den dryck hon kommit att bli tätast förknippad med. Hon har till och med fått en ginsort uppkallad efter sig. Vi tittar närmare på förbudstidens relation till alkohol och på ginens status idag.

    Den kvicka och inte sällan elaka humor som Dorothy Parker kommit att personifiera, återfinns även i dragvärlden. Att "throw shade" innebär att man på ett raffinerat sätt förolämpar någon med undertexten i ens skämt. Humorgreppet har sitt ursprung från New Yorks svarta dragscen. Vi ber regissören och koreografen Hans Marklund berättar om när han 1977 för första gången stiftade bekantskap med begreppet. Dessutom ringer vi upp skådespelaren Robert Fux, som nyligen annonserades som programledare för den svenska versionen av tävlingsprogrammet Drag Race. Han beskriver "shade" som en drag queens livsnödvändiga försvarsvapen.

    Veckans gäst är Annina Rabe, litteraturkritiker.

  • SKÅDESPELARE, 21 år. Född i Umeå, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2017.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    – Det är dags för William att flytta hemifrån och hans gamla låtsaskompis, som också råkar vara en känd TV4-programledare, kommer tillbaka och ber han fundera över varför han vill leva. Nyinflyttad i Stockholm börjar William för första gången att söka svaren i en tid av dejting, ångest och ensamhet.

    Om William Spetz

    Aktuell i pjäsen Den tatuerade änkan på Scalateatern i Stockholm och humorprogrammet 22 kvadrat i P3. Turnerar under våren 2018 med en andra turné av den hyllade soloföreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?

    Började med självbiografiska sketcher på Youtube som 13-åring som visats miljontals gånger. Gjorde Williams lista och Hoppas farfar dör för SVT Play. Var en av programledarna i Melodifestivalen 2016. Medverkat i tv-serien Solsidan och filmen Jag älskar dig – en skilsmässokomedi.

    Producent: Li Skarin