Internetstiftelsens Podcasts

  • #121 • Svenskarna och Internet 2022 • Hur vi använder internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet

    Nu är den här! Internet Stiftelsens rapport för 2022.

    I Sverige år 2022 använder fler svenskar än någonsin nätets tjänster dagligen i sin vardag. Under corona pandemins första år pratade vi om en chockdigitalisering, och vi ser nu att många av dem som tvingades ut på nätet har omfamnat flera olika e-tjänster. Allt från digitala vårdtjänster till digitala resetjänster, betalat parkering,

    Hela 94 procent av befolkningen använder internet och nästan alla använder internet dagligen. Och nästan alla internetanvändare använder sociala medier.

    Det jag gillar så mycket är att de här undersökningarna kommer ju med facit. Inget mer gissa och tro. Utan fakta.

    Jag har läst hela den 300 sidor långa rapporten och tittat lite extra noga på avsnittet om sociala medier. Men även e-handel och barn unga på nätet har jag intresserat mig extra för.

    OM du när du får all fakta på bordet känner att du vill ta de tillfällen som så tydligt visas hör och komma igång med video i sociala medier så kan jag rekommendera Bootacampen Kom igång med video!

    Du hittar anmälan här på bit.ly/bootcampstartavideo

    Den börjar med en digital välkomstfest - en livesändning den 17 oktober.

    Den följs sen av flera digitala föreläsningar som t ex handlar om:

    VAD du ska göra video om, HUR du agerar bekvämt och förtroendeingivande på videoHur du gör för att du ska HINNA och orka SKAPA VIDEO till dina sociala kanaler

    Bootcampen Kom igång med video! kostar bara 349kr +moms.

    LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:

    BOOTCAMP: Kom igång med video! http://bit.ly/bootcampstartavideo

    Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet 2022

    Livesändningen om rapporten med bla Måns Jonasson

    Facebookgruppen: Pixelpodden - en podd om video

    Avsnitt 22: Din målgripp • Vem ska se din video

    Underlag för att göra en målgruppsanalys: http://bit.ly/idealatittare

    Webbutbildning: Kommunicera med video i sociala medier

    Webbutbildning: Lyckas med Live & webinar

    ÖVRIGA LÄNKAR :

    Facebookgruppen: Pixelpodden - en podd om video

    Instagram: @Stockholm Pixelhouse

    LinkedIn: @heleneaberg

    TikTok: @heleneaberg

    Facebook: @Stockholm Pixelhouse

    Youtube: Helene Åberg - Stockholm Pixelhouse

    Hemsida: www.pixelhouse.se

    PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN

    Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden - en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor.

    TYCK TILL & PRENUMERERA

    Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag :-) Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt!

    /Helene

  • Digitalt utanförskap är att inte kunna delta i samhället som andra. Att förlora sin självständighet. Att inte längre kunna boka läkartid, uträtta bankärenden, beställa en kopp kaffe på caféet. Att inte hantera QR-koder eller Swish för att få betala på en restaurang. Att inte kunna följa med i nyheterna. Vad är 5G, youtuber, phising? Känner du igen dig; hamnar du utanför en vanlig diskussion vid fikabordet?




    Om avsnittet:



    Målgrupp: nyfikna, allmänheten, beslutsfattare, ungdomar, medelålders, seniorer



    Lär dig: WCAG, internetvanor, digitalt utanförskap, exkludering, förändringsledning, användbarhet




    Den samhällsgrupp som oftast hamnar i digitalt utanförskap är förstås de äldre. Men det handlar inte bara om pensionärer, utan gruppen är större än så, från runt 55-60 år. Funktionsnedsättningar kan också påverka: darriga händer, dålig syn - inget passar särskilt bra för den som tvingas använda mobiltelefon.



    Teknikstressen dyker upp redan i arbetslivet, när verktygen ständigt utvecklas och byts ut. Kan du snabbt förklara skillnaden på mobilt bredband och fast bredband? Vad innebär molntjänst? Vad betyder det egentligen att en fil ligger i molnet? Ofta lär vi de äldre hur de ska klicka för att betala en räkning, men så fort någonting strular och lösningen är att byta webbläsare står den gamle handfallen. Marianne Engman släpper nu en bok i ämnet, “Din biljett till internet”, ett lättläst stöd för seniorer och oss andra som medvetet ställer oss utanför genom att säga “Jag är inte teknisk, hjälp mig!” eller “Det där får ungdomarna hålla på med!”.



    Svenska myndigheter är tyvärr inte så bra som man skulle önska. “Logga in med lösenord eller SSO.” är inte särskilt användbart. “Alla ska vaccinera sig!” kan inte användas i tillsammans med rekommendationen att “Boka med denna app!”. Vi skapar en typ av samhälle där vi bestämmer vilka som får vara med och vilka som hamnar utanför. Här kan du som lyssnare påverka både dig själv och andra, utifrån familjesituation, kunskaper och roll i yrkesliv och samhälle! Börja med att läsa Internetstiftelsens årliga rapport “Svenskarna och Internet” och låt dina äldre bekanta läsa "Din biljett till internet: Kom i gång och förstå den moderna tekniken"!



    Marianne Engman, Jonas Jaani (25:06)



    Länkar / mer information:



    Internetstiftelsens rapporter:Svenskarna och Internet 2021Digitalt utanförskap 2020



    Boken "Din biljett till internet: Kom i gång och förstå den moderna tekniken"köp den här: Bokus, Adlibris eller Bokon



    Marianne Engman på LinkedIn



    Videoversion av avsnittet:




    https://youtu.be/om7doOI957Y








    Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:



    https://www.effekten.se/avsnitt



    Vi finns där du hittar dina övriga poddar:



    https://www.effekten.se/prenumerera/



    Apple Podcasts:



    https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363



    Google Podcasts:



    https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==



    Acast:



    https://www.acast.com/effekten



    Spotify:




    https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
    https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm

  • Under pandemin har var femte pensionär tagit del av ett digitalt kulturevenemang och mer än hälften av dessa vill konsumera mer kultur digitalt även efter pandemin.

    Detta enligt Internetstiftelsens senaste rapport om svenskarna och internet. Musik i Blekinge har haft en digital konsertsatsning just för äldre under pandemin där personer på äldreboenden har fått önska låtar till konserter.

    Det här var det tredje av flera nedslag från Musiksverige under pandemin i P1 Kultur söndag - i samarbete med P2 Klassisk morgon.

    Reporter: Amanda Lindström

  • Internetstiftelsens stora rapport har släppts och Olle och Emanuel går igenom medie-fynden och spanar kring hur det förändrar synen på vad som blir viralt här. Opinionsajten Politism har lagts ned under veckan efter flera år med miljonförluster. Men är det inte obegripligt?

    Avsnittet presenteras av Ifrågasätt - värdefulla kommentarer