Inger Andersen Podcasts

  • Utrikeskrönika 16 juni 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Paris, torsdag.

    När det är krig får man dra åt svångremmen och sluta festa. “Stop partying!” sa FN:s miljöchef, Inger Andersen med eftertryck i min bandare.

    Hon, som vuxit upp i Danmark efter andra världskriget, minns hur det var, säger hon. Man fick snåla med både det ena och det andra. Varför skulle inte vi kunna göra detsamma? undrar hon.

    Hon är inte ensam om att uppmana till sparsamhet just nu. Chefen för internationella energiorganet IEA, Faith Birol, varnade nyligen för att Europa kan gå mot en svår vinter med energibrist på grund av Rysslands krig i Ukraina. Enligt Birol är det helt nödvändigt att sätta igång och spara energi för att minska hushållens höga räkningar, stoppa beroendet av Ryssland och andra oljeländer och snabbt sänka koldioxidutsläppen, som driver klimatkrisen.

    IEA kom redan under krigets första veckor med förslag på vad som kunde göras: att sänka hastigheten på motorvägar med minst 10 km/h, införa bilfria söndagar i Europas städer, sänka priset på kollektivtrafik, och sänka inomhustemperaturen i offentliga byggnader till exempel. Att sänka temperaturen hemma är ju dessutom något som privatpersoner kan göra omedelbart.

    Enligt IEA:s beräkningar skulle en grad lägre temperatur kunna minska Europas import av gas med 10 miljarder kubikmeter per år, vilket motsvarar drygt 6 procent av den årliga importen från Ryssland. Kanske inte en så stor uppoffring, om vi betänker att medeltemperaturen inomhus i Europa är 22 grader.

    Skulle det ändå kännas kyligt hade en annan energiexpert jag träffade häromveckan en idé. Precis som Finlands sak en gång var vår under vinterkriget 1939, då svenska kvinnor stickade tusentals sockar och vantar till soldaterna vid fronten kanske det vore dags att ta fram stickorna igen? Amory Lovins, världsledande expert på energieffektivisering plirade plötsligt med ögonen mot slutet av vår intervju.

    – Med små mössor att ha på sig inomhus kan man sänka temperaturen ganska mycket utan att frysa, sa han. Mössorna kan vara gula och blå, som Ukrainas färger. Ja förresten, som Sveriges färger också ju, sa han. Såklart! Kampanjen måste ju starta här! Gula och blå små mössor som ett tecken på att vi sänker temperaturen ett snäpp i solidaritet med Ukraina i vinter, sa energiexperten.

    Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent
    [email protected]

  • 102 • Prata framför kameran & att hålla tal

    Inspirerad av FNs klimatmöte Stockholm +50 som jag bildproducerade förra veckan handlar det här avsnittet om att prata så att tittaren verkligen lyssnar.

    Under de två dagarna som mötet ägde rum så hörde jag drygt 150 tal. Jag hörde dem alla. Men jag tog bara till mig några få. Å de som jag tog till mig hade några saker gemensamt. Framförallt i hur de framfördes. I stort sett alla 150 talarna sa samma saker. De tyckte alla att vi måste agera för att rädda klimatet och vi måste agera nu. Men själva framförandet var väldigt olika.

    Två av talarna; FNs generalsekreterare António Guterres och Inger Andersen som är exekutiv direktör på FNs miljöprogram stod ut rejält.

    De var närvarande, berättade med inlevelse och pratade till dem som lyssnade.

    Det finns många likheter med att hålla tal och prata rakt in i kameran, tex för en video i sociala medier.

    Att vara naturlig framför kameran inget som man föds med. Det är något man lär sig. Precis som att hålla tal.

    Du behöver kunna ditt tal Du behöver tänka på VAD det är du berättar och bara vad du ska säga när du håller ditt tal. Du behöver se dem som tittar och lyssnar

    Det gäller också att börja på ett inspirerande sätt. Vi är snabba att dömma. Inte minst när vi scrollar i våra flöden i sociala medier. Så det gäller att fånga tittaren.

    Dessutom gäller det att du för fram det du vill säga på ett konkret sätt. Så håll det kort. Ett tal sägs vara som bäst när det är ca 3 minuter och det var precis den tiden talarna i FN-mötet fick på sig.

    En video är många gånger som bäst när den är kortare än så.

    Hur lång din video bör vara för att få störst effekt beror ju på många olika saker. Vad handlar den om, hur bra är du på att förmedla det, vem du berättar för och vilken plattform du postar din video på.

    I avsnitt 33 Hur lång ska din video vara, handlar det om just hur lång din video bör vara för att få maximal effekt i sociala medier

    Jag vet att det är många många som tycker att det rent ut är skitläskigt att stå på en scen och hålla tal eller vara framför kameran.

    Om du vill bli bättre och känna dig bekväm framför kameran så får du gärna ladda ner en guide som jag har gjort iordning med konkreta tips på vad du kan göra och HUR du kan öva för att bli bättre framför kameran. Du hittar den på bit.ly/framforkamera

    Lycka till!

    LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:

    GRATIS GUIDE: Bli bättre framför kameran

    Avsnitt 33 • Hur långa ska din video vara

    ÖVRIGA LÄNKAR :

    Facebookgruppen: Pixelpodden - en podd om video

    Instagram: @Stockholm Pixelhouse

    LinkedIn: @heleneaberg

    Facebook: @Stockholm Pixelhouse

    TikTok: @heleneaberg

    Youtube: Helene Åberg - Stockholm Pixelhouse

    Hemsida: www.pixelhouse.se

    PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN

    Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden - en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor.

    TYCK TILL & PRENUMERERA

    Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag :-) Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt!

    /Helene