Hans Lindqvist Podcasts

  • Den traditionella sjukvården är fortfarande biomedicinskt och farmakologiskt inriktad här i Sverige, men det sker en utveckling. Det är både Lasse Mattilas och Hans Lindqvists gärningar ett bevis på.

     

    Lasse är utbildad socionom med olika vidareutbildningar och mycket arbetslivserfarenhet. Han jobbar bland annat med psykisk ohälsa och förmedlar hur vi kan förstå och bemöta människor på ett mer ändamålsenligt sätt än vi gör i dag. Lasse är initiativtagare till FAP (=Föreningen Alternativ till Psykofarmaka), en förening som arbetar för att förbättra folkhälsan och vars stadgar finns här: https://www.alternativ-till-psykofarmaka.se/stadgar/

     

    Hans har valt att jobba vidare som psykolog trots, eller tack vare sin ålder. Hans drivkraft är att få människor att komma i kontakt med sina känslor och inse att kroppen bär på alla våra känslor och minnen. Han uttrycker ofta: "Det knoppen inte minns gör kroppen."

     

    Det är min förhoppning att de humana metoder som jag nämner i avsnittet som homeopati, frekvensterapi, bioresonans och Ayur Veda blir mer kända och tillgängliga för allmänheten inom en nära framtid.

     

    Läkemedelsindustrins starka fäste i Sverige är kanske en orsak till att vi i Sverige är väldigt selektiva när det gäller att rekommendera metoder andra än de etablerade, trots att evidens finns. Jag är dock övertygad om att förändringar är på gång som leder till alla människors rätt att välja det som gynnar dem bäst.

    Både Lasse och Hans är män som jag uppfattar fullföljer sina livsuppgifter. De gör det de älskar för att människor ska må bättre. Båda hade upplevelser tidigt under sin uppväxt, som bidragit till det de brinner för i dag. Jag är så tacksam för Lasses och Hans arbete och det gör mig hoppfull inför framtiden.

    Lasses hemsida: https://lassemattila.com

     

     

     

     

  • Hans Lindqvist är en av många professionella som alltmer ifrågasätter psykiatrins förmåga att hjälpa människor på ett genomgripande sätt. Han möter ofta människor i sin egen mottagning som uttrycker att de inte fått den hjälp de behöver inom psykiatrin och att ingen där pratade med dem om deras känslor eller undersökte de bakomliggande orsakerna till att de inte mår bra.

    Hans har mycket kunskap om vad en bristfällig anknytning mellan barn och föräldrar kan leda till. Han anser att vi bör stötta nyblivna föräldrar redan på MVC och BVC för att förebygga de negativa konsekvenserna. I slutet av avsnittet berättar Hans om en studie i Tyskland där alla barn med diagnosen ADHD hade en bristfällig anknytning till sina föräldrar. 

    Hans ger exempel på människor med ADHD som han har hjälpt samt även exempel på föräldrar som har fått hjälp att förstå vad det är som gör att deras barns beteende väcker så mycket känslor inom dem.

     Hans är psykolog sedan många år tillbaka och har specialiserat sig på komplex PTSD som kan finnas obehandlad bakom kronisk smärta, IBS, utmattning, panikångest, depression, ätstörningar, självskada, tvång, missbruk, bipolaritet, ADHD och autism. I bakgrunden finns ofta uppväxttrauman. Han arbetar enligt sensorimotorisk psykoterapi med att integrera tankar, känslor, kroppsrörelser, kroppssensationer, våra fem sinnen som varit dissocierade. 

    I slutet av avsnittet berättar vi att vi välkomnar vi reaktioner, åsikter och eventuella frågor, som Hans kommer att bemöta och svara på i ett senare avsnitt. Mejladressen är: [email protected]

     

  • Hans Lindqvist har arbetat som psykolog i 45 år, men har under de senaste 15 åren vidareutbildat sig i sensorisk-motorisk psykoterapi, som han brinner för. Han menar att det inte räcker med att bara prata för att komma åt de känslor vi behöver förlösa för att känna oss harmoniska. Vi behöver även rikta uppmärksamheten mot de fysiska symtom som döljer de trauman vi varit utsatta för och som vi inte minns, men kroppen minns och kan avslöja det vi behöver bli medvetna om, antingen det handlar om övergrepp, en anknytningsstörning eller något annat allvarligt.
    Vårt samtal handlar även om hur vi ska kunna ge våra barn kärlek om vi själva inte blivit älskade och bekräftade i våra känslor. Vi pratar om att våga vara sårbar som terapeut, våga ta en konflikt med en kollega samt även göra ett medvetet val, som att välja bort att spela golf ifall man alltid är irriterad efter en golfrunda.  
    Följ med på vårt samtal som innehåller både allvar och som sagt;  även något så viktigt som golf!